Croquis - Croquis - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Lukisan Croquis seorang wanita

Croquis melukis dengan pantas dan samar-samar melukis siaran langsung model. Lukisan Croquis biasanya dibuat dalam beberapa minit, selepas itu model berubah pose atau daun dan krokus lain dilukis.

Tempoh pendek model memberi manfaat kerana mereka tidak perlu berhenti lama untuk masa yang lama; ini juga memberi manfaat kepada para seniman kerana menolong mereka menumpukan perhatian pada elemen penting dari pose, atau bahagian-bahagian yang paling penting dalam lukisan. Seorang seniman tidak mempunyai masa untuk menarik semua perincian, jadi mereka belajar untuk menumpukan perhatian pada elemen penting. Croquis juga merupakan kaedah yang baik untuk melukis subjek yang umumnya tidak berhenti diam dan berpose, seperti serangga, haiwan, dan kanak-kanak.

Selepas lakaran awal, lukisan kroki dapat dijadikan landasan untuk karya seni lain seperti melukis atau boleh digunakan sebagai karya seni itu sendiri.

Perkataan itu krisis datang dari Bahasa Perancis dan bermaksud hanya "lakaran".

Dalam fesyen, istilah ini merujuk kepada lakaran cepat tokoh (biasanya tinggi sembilan kepala kerana ini adalah bahagian yang diterima untuk ilustrasi fesyen) dengan gambar pakaian yang longgar yang sedang dirancang. Selalunya sebilangan besar lukisan krokus akan dibuat untuk satu penampilan siap, yang dilukis dan selesai sepenuhnya.

Rujukan

Pin
Send
Share
Send