Pesta kostum - Costume party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Tetamu berpakaian kostum di pesta berpakaian mewah.

A pesta kostum (Inggeris amerika) atau a pesta pakaian mewah (Inggeris Britishadalah sejenis pesta, biasa pada masa kini Budaya Barat, di mana banyak tetamu berpakaian kostum. Berkostum Halloween pesta popular di Amerika Syarikat, Kanada, Australia, dan New Zealand.

Mengikut negara

Australia

Pesta pakaian mewah Australia biasanya mengikut gaya Amerika Syarikat, dan pesta kostum Halloween sudah biasa sejak awal 1990-an, walaupun secara historis Halloween tidak pernah menjadi acara yang terkenal di Australia. Acara khas untuk orang Australia yang melibatkan berpakaian adalah Sydney Gay dan Lesbian Mardi Gras, pesta Krismas kakitangan dan kriket pertandingan.

Salah satu contoh pakaian mewah tertua yang dipakai di Australia dipamerkan di Muzium Australia Barat. Ia adalah kostum pakaian mewah kanak-kanak yang dipakai oleh Rita Lloyd, berusia sembilan tahun, kepada ‘Lord Mayor’s Juvenile Fancy Dress Ball’ di Mansion House di Perth pada 8 Januari 1909.

Iraq

Merupakan tradisi untuk mengadakan pesta kostum semasa tamat pengajian di universiti.[1]

United Kingdom

Abad kesembilan belas

Bola berpakaian mewah Manchester tahun 1828, dilukis oleh Arthur Perigal

Asal-usul pesta berpakaian mewah di United Kingdom dapat dilihat dari beberapa aspek bola bertopeng dari abad ke-18. Pada periode hingga 1850, bola pakaian mewah merupakan bagian khas dari kehidupan sosial festival muzik.[2]

Kostum umum pada masa itu adalah watak-watak sejarah tertentu, pakaian umum atau sejarah, konsep abstrak (seperti "musim sejuk", "cahaya bintang" atau "malam"), dan benda-benda (seperti "botol sampanye" atau "akuarium"). Watak popular termasuk, untuk wanita, Marie Antoinette dan Elizabeth I, dan untuk lelaki, Napoleon dan Robin Hood.[3]

Abad kedua puluh

Antara peristiwa awal abad ke-20 adalah yang terkenal Kelab Kesenian Chelsea bola. Acara seperti itu sering menjadi urusan yang rumit dan sebahagian besarnya terbatas pada mereka yang mempunyai banyak cara.[4]

Di kalangan penduduk umum, pesta kostum juga berlaku dengan kekerapan yang meningkat dari akhir tahun 1940-an dan seterusnya, walaupun sebahagian besar kostum adalah urusan sederhana hingga pertengahan tahun 1970-an. Sebelum import kostum 'murah' dari Timur Jauh / Asia Timur (akhir 1990-an), kebanyakan kostum disewa, atau dibina di rumah. Kostum yang dibeli secara runcit adalah, berkaitan dengan UK, fenomena moden (akhir tahun 1990-an dan seterusnya) walaupun barang-barang 'aksesori' telah tersedia untuk beberapa waktu. Sejak peningkatan kadar import pada akhir 1990-an dan seterusnya menyaksikan banyak bahan / produk diimport dari Timur Jauh (dengan penjimatan kos dalam buruh dan pesanan pukal). Ini telah menyaksikan harga kostum yang dibeli semakin berpatutan.

Ditambah dengan trend moden dalam pesta kostum, fesyen 'retro' sebagai tema kostum (seperti gaun mewah tahun 1970-an atau 1980-an) juga popular, kostum-kostum itu hingga ke tahap tertentu melengkung atau menampal fesyen beberapa dekad sebelumnya. Antara kostum parodi yang paling popular adalah: Audrey Hepburn (sebagai Holly Golightly), Madonna dalam pakaian pentas klasiknya, dan baru-baru ini Puan Gaga.

Pesta pakaian mewah popular sepanjang tahun di United Kingdom. Novel 1996 Diari Bridget Jones menampilkan tema pesta kostum klasik Britain "Tarts and Vicars" di mana para wanita memakai kostum provokatif ("tart") seksual, sementara lelaki berpakaian seperti Paderi Anglikan ("vokalisPesta pakaian mewah telah diadakan oleh pihak Keluarga Diraja Britain. Putera William, pewaris takhta Britain, menyambut ulang tahunnya yang ke-21 dengan tema "Out of Africa", Puteri Beatrice dari York memilih pesta bertema 1888 untuk ulang tahunnya yang ke-18, dan Lord Frederick ("Freddie") Windsor dan adiknya Puan Gabriella Windsor, meraikan pesta ulang tahun bersama dengan pra-revolusi Perancis tema kesopanan.[5]

Amerika Syarikat

Peserta bersaing untuk pertandingan "kostum terbaik" di pesta Halloween di Amerika Syarikat.

Abad kesembilan belas

Pada akhir abad kesembilan belas di New York, pesta kostum menjadi terkenal di kalangan golongan kaya. Kostum biasanya merupakan bangsawan Eropah yang bersejarah. Keaslian itu penting, bahkan merangkumi penggunaan elemen tempoh sebenar. Sebagai contoh, Cornelia Bradley-Martin menghadiri majlisnya sendiri, yang terkenal Bradley-Martin Bola, berpakaian seperti Marie Antoinette, memakai barang kemas yang sebenarnya dimiliki dan dipakai oleh Antoinette sendiri. Pemilihan kostum bangsawan membolehkan orang-orang Amerika yang kaya, dengan sejarah keluarga yang agak terhad, mengambil beberapa unsur sejarah dan kesahihan.[6]

Abad kedua puluh

Pesta kostum sangat popular di Amerika Syarikat sekitar Halloween, bila remaja dan dewasa yang mungkin dianggap terlalu tua untuk muslihat-atau-merawat sebaliknya menghadiri pesta kostum. Pesta kostum juga popular semasa karnival musim, seperti di Mardi Gras.

Para hadirin kadang-kadang berpakaian kostum untuk acara fiksyen sains dan fantasi yang popular, pembukaan filem dan penerbitan buku. Laman web theonering.net diadakan a Lord of the Rings berpakaian pesta Oscar yang dihadiri oleh Peter Jackson. Star Wars pesta diadakan untuk meraikan pembukaan Star Wars: Episode I - The Phantom Menace. Banyak kedai buku telah diadakan Harry Potter pesta bertema untuk merayakan pelepasan novel-novel kemudian dari siri ini, dan beberapa teater filem telah mengadakan perayaan bertemakan Potter ketika adaptasi filem telah dirilis.

'Pesta' berskala lebih besar sering kali berkaitan dengan masyarakat terancang atau konvensyen.[7]

Kostum kipas

Hobi kostum peminat dan cosplay moden banyak dikembangkan dari Konvensyen Fiksyen Sains Dunia (Worldcons), bermula dengan yang pertama di New York pada tahun 1939 ketika dua hadirin, Forrest J Ackerman dan Myrtle R. Douglas, memakai "futuristicostumes".[8] Daripada Konvensyen Fiksyen Sains Dunia ke-2 (1940) di Chicago, bola penyamaran adalah ciri tradisional konvensyen.[8]

Konvensyen

Konvensyen kipas, sering disingkat menjadi "kontra", dari pelbagai keterangan telah mengikuti contoh Worldcons dengan banyak hadirin memakai kostum yang mewakili watak-watak fiksyen. Beberapa konvensyen menampilkan pertandingan kostum dan acara kostum berjadual yang lain. Beberapa konvensyen terkenal yang menampilkan kostum termasuk Komik-Con Antarabangsa San Diego, Komik New York, dan Atlanta Naga Con.

Cosplay

Cosplay (gabungan "kostum" dan "bermain" melalui orang Jepun kosupure (コ ス プ レ)) diciptakan oleh Nobuyuki Takahashi dalam melaporkan tentang Konvensyen Fiksyen Sains Dunia ke-42 untuk majalah Jepun Anime Saya.[9][10] Ini adalah seni persembahan di mana para peserta memanggil cosplayer memakai kostum, rambut palsu dan aksesori fesyen untuk mewakili watak tertentu. Cosplay popular di konvensyen di seluruh dunia. Contoh konvensyen cosplay utama di Amerika Syarikat adalah Ekspo Anime, diadakan setiap tahun di Los Angeles, California.[1]

Acara dan tema

Terdapat banyak tahunan peristiwa yang menghasilkan peluang untuk berpakaian berpakaian mewah kostum; Krismas, Tahun Baru, ulang tahun, Pesta Hen dan Stag, dan Hari Buku antara lain.

Halloween merupakan acara kostum atau pakaian mewah yang paling popular pada tahun ini dalam masyarakat barat. Halloween bermula berabad-abad yang lalu, orang Celt percaya bahawa pada 31 Oktober garis antara yang hidup dan yang mati menjadi memutarbelitkan, jiwa yang dikutuk akan kembali untuk membuat kekacauan pada malam itu. Sebagai pertahanan, orang Celts akan mengenakan kostum jahat untuk menakutkan roh jahat.

Dalam banyak pakaian mewah acara, tema biasanya hadir, dan dengan pakaian berpakaian seringkali Filem Hollywood seperti Star Wars, Gris, James Bond, dan Spider-Man. Tema juga sangat popular dengan acara penggalangan dana, seperti Larian Gorila Hebat, di mana 1,000 orang berpakaian seperti gorila di London sebagai bantuan untuk Gorila Besar, badan amal yang memberi tumpuan kepada spesies terancam.[rujukan diperlukan]

Beberapa pesta kostum bertema di sekitar Fesyen tahun 80an. Kostum paling popular yang diteliti untuk pakaian mewah seperti itu Madonna Lihat, fesyen punk dan pakaian berwarna neon. Beberapa kostum 1980-an termudah dan termurah termasuk Rambo, Samantha Fox, dan Tom cruise dari Perniagaan berisiko atau Pistol Atas. Kostum alternatif tahun lapan puluhan termasuk gaun, gaun prom dan denim dari tempoh tersebut, termasuk seluar dengan pinggang tinggi dan basuh batu denim.

Peminat kadang-kadang menghadiri acara sukan dengan kostum sebagai tanda sokongan pasukan pilihan mereka. Beberapa acara sukan mempunyai sebilangan besar peminat yang menghadiri kostum berpakaian mewah. Contohnya merangkumi Wellington Rugby Sevens, di mana hampir setiap peminat yang hadir memakai semacam kostum, dan Pesta Basikal San Jose, di mana setiap bulan perjalanan mempunyai tema yang berbeza mendorong penunggang untuk datang dengan pakaian.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ http://www.niqash.org/en/articles/society/3436/
  2. ^ Pippa Drummond (2011). Festival Muzik Provinsi di England, 1784-1914. Ashgate Publishing, Ltd. h. 1. ISBN 978-1-4094-3281-4. Diperoleh 22 September 2013.
  3. ^ Matthews, Mimi (1 Ogos 2016). "Bola Fancy Dress Victoria". mimimatthews.com. Diperoleh 2017-02-08.
  4. ^ "Sejarah | Kelab Kesenian Chelsea". chelseaartsclub.com. Diperoleh 2016-02-25.
  5. ^ Freeman, Hadley (2006-07-18). "Anda akan pergi ke bola". Penjaga. Diperoleh 2006-07-18.
  6. ^ Brownie, Barbara (11 Jun 2013). "Sosialis Victoria yang menggunakan pakaian mewah berlebihan". Penjaga. Diperoleh 2017-02-08.
  7. ^ "Jenis Mesyuarat dan Acara - eVenues.com". eVenues. Diperoleh 2016-03-26.
  8. ^ a b Resnick, Mike (2015). "Worldcon Masquerades". Sentiasa Peminat. Akhbar Wildside. hlm 106–110. ISBN 9781434448149.
  9. ^ Raymond, Adam K. (24 Julai 2014). "Capes 75 Tahun dan Cat Wajah: Sejarah Cosplay". Yahoo! Wayang. Diperoleh 2017-02-08.
  10. ^ "Nobuyuki (Nov) Takahashi" Blog Asia YeinJee: Asal-usul perkataan cosplay ". Yeinjee.com. 2008-07-03. Diarkibkan daripada asal pada 2012-07-05. Diperoleh 2017-02-08.

Pin
Send
Share
Send