Sambungan - Conté

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Krayon Conté
Foto gambar muka dan dua tangan
Halaman dari a buku lakaran menggunakan Conté hitam

Sambungan (Pengucapan Bahasa Perancis:[kɔ̃te]), juga dikenali sebagai Tongkat Conté atau Krayon Conté, adalah media lukisan yang terdiri daripada serbuk mampat grafit atau arang bercampur dengan a lilin atau tanah liat asas, segi empat sama dalam keratan rentas. Mereka dicipta pada tahun 1795 oleh Nicolas-Jacques Conté, yang mencipta gabungan tanah liat dan grafit sebagai tindak balas terhadap kekurangan grafit yang disebabkan oleh Perang Napoleon (ketika sekatan tentera laut Inggeris dari Perancis menghalang import). Krayon Conté mempunyai kelebihan menjadi menjimatkan kos untuk menghasilkan, dan senang dihasilkan dalam gred terkawal dari kekerasan.

Mereka kini dihasilkan menggunakan semula jadi pigmen (oksida besi, karbon hitam, titanium dioksida), tanah liat (kaolin), dan a pengikat (selulosa eter).[1]

Krayon Conté paling kerap dijumpai dalam warna hitam, putih, dan asli nada, juga bistro, warna kelabu, dan warna lain. Kini terdapat di Amerika Syarikat, set 12 warna potret dan lanskap yang pelbagai serta set sketsa, serta set 18, 24 atau 48 warna. Di Eropah, 22 lagi warna tersedia dan warna selain dari warna asli, bistre, kelabu, hitam, dan putih tersedia dalam stok terbuka.

Set warna sangat berguna untuk kajian lapangan dan kajian warna. Beberapa seniman membuat keseluruhan lukisan dengan mereka, menggunakannya lebih seperti pastel daripada seperti media lukisan. Mereka juga sering digunakan untuk membuat lakaran di bawah lukisan pastel atau meletakkan lapisan awal sebelum menggunakan pastel kering. Warna set bersandar pada warna spektrum yang sangat terang yang bercampur dengan baik; malah 12 set warna yang pelbagai dapat berlapis untuk menghasilkan warna atau nilai yang diinginkan. Color Conté bercampur lebih baik di atas kertas daripada banyak produk pastel keras.

Mereka sering digunakan pada kertas kasar yang menahan bijirin pigmen dengan baik. Mereka juga boleh digunakan pada prima siap kanvas untuk underdrawing untuk lukisan. Profil persegi tongkat menjadikan krayon Conté lebih sesuai untuk kerja menetas terperinci berbanding dengan yang lebih berani pelukis gaya melukis yang dituntut oleh lembut pastel.

Georges Seurat

Pada tahun 1880-an, Georges Seurat menggunakan crayon Conté untuk menghasilkan banyak kajiannya.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ "Conte à Paris". Diarkibkan daripada asal pada 2007-08-09.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send