Perkahwinan bersama - Collective wedding - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Sepasang suami isteri Muslim Syiah yang bergambar di Kuil Fatima Masumeh, Qom, Iran pada 30 Oktober 2011 semasa upacara perkahwinan besar-besaran yang diatur pada kesempatan Fatima Zahra dan Ali ibn Abi Talibulang tahun perkahwinan.

A perkahwinan secara kolektif atau perkahwinan besar-besaran ialah perkahwinan upacara di mana beberapa pasangan berkahwin pada masa yang sama.

Sejarah

Pada tahun 324 SM Alexander yang Agung berkahwin dengan Barsine, anak perempuan sulung dari Darius, raja Parsi. Dalam upacara yang sama, dia mengahwini banyak pegawai dan askarnya yang terkemuka dengan wanita Parsi yang lain, sekitar 80 pasangan.[1] Hari ini, upacara-upacara ini kini dilakukan di tempat-tempat seperti Afghanistan, Pakistan, China, Iran, Jepun, Jordan, Kurdistan, Palestin, Korea Selatan, The Filipina dan Yaman.

Pertimbangan kewangan

Perkahwinan besar-besaran kadang-kadang lebih disukai kerana alasan ekonomi dan sosial, seperti pengurangan kos untuk tempat, pegawai, hiasan, dan juga perayaan selepas itu yang kadang-kadang dapat dikongsi antara beberapa keluarga.[2] Pada tahun 2011 majlis perkahwinan bersama di India melibatkan 3,600 pasangan, termasuk Orang Hindu, Kristian, Penganut agama Buddha, Orang Islam, dan Adivasi. Sebilangan besar dari mereka adalah anak-anak petani miskin.[3]

Di dalam Filipina, perkahwinan awam atau agama merupakan fenomena biasa, dan sering ditaja oleh pemerintah dan kumpulan amal sebagai bentuk perkhidmatan awam.[4] Ahli politik tempatan dan kadang-kadang selebriti mengambil bahagian seperti biasa penaja perkahwinan pada upacara-upacara besar-besaran, yang membolehkan pasangan (dan secara meluas anak-anak mereka) mendapat manfaat daripada pengakuan rasmi negara terhadap kesatuan mereka.[5] Gereja-gereja paroki juga selalu menawarkan kolektif Massa Nuptial untuk jemaah berpendapatan rendah mereka, kadang-kadang bekerjasama dengan pemerintah sekular yang terutama Katolik bangsa.[6]

Rasme Saifee

Sejak 7 November 1960 (18hb Jumada al-awwal 1380), di bawah bimbingan Syedna Taher Saifuddin, Dawoodi Bohras telah mengadakan acara perkahwinan besar-besaran, di beberapa tempat, yang disebut Rasme Saifee (Bahasa Arab: الرسم السيفي).[7] Pada masa ini acara terbesar diadakan dua hari selepas ulang tahun Syedna Mohammed Burhanuddin di Bombay. Perkahwinan besar-besaran pertama diadakan di Jamnagar. Acara ini kini dijaga secara profesional oleh organisasi masyarakat, Jawatankuasa Taiseerun Nikah Antarabangsa (I.T.N.C).

Gereja Penyatuan

The Gereja Penyatuan terkenal dengan mengadakan majlis perkahwinan secara kolektif, yang bagi beberapa pasangan upacara penyerahan semula perkahwinan.[8][9]

Rujukan

  1. ^ Arrian dari Nicomedia menerangkan peristiwa ini di bahagian 7.4.4-5.6 dari Anabasisnya.[1]
  2. ^ McBee, Randy D. (2000). Hari-hari dewan tarian: keintiman dan riadah di kalangan pendatang kelas pekerja di Amerika Syarikat. New York: Akhbar Universiti New York. hlm 222–228. ISBN 0-8147-5620-4.
  3. ^ Ribuan orang berkahwin dalam perkahwinan India yang besar, AFP, 2 Februari 2011
  4. ^ Clapano, José Rodel (17 Januari 2013). "Erap bermain 'ninong' di perkahwinan besar-besaran Tondo". Bintang Filipina. Diperoleh 8 Julai 2013.
  5. ^ "Ribuan orang mengikat pernikahan besar-besaran di Filipina". Bahasa Inggeris CNTV. Televisyen Pusat China. 15 Februari 2012. Diarkibkan daripada asal pada 21 Mac 2013. Diperoleh 8 Julai 2013.
  6. ^ Rosero / KG / HS, Earl Victor L. (12 Oktober 2012). "Separuh dari Katolik Pinoy yang sudah berkahwin tidak menikah di gereja". Berita GMA Dalam Talian. Diperoleh 8 Julai 2013.
  7. ^ http://www.taiseerunnikah.org/rasme.php Diarkibkan 2015-02-24 di Mesin Wayback?
  8. ^ Walaupun terdapat kontroversi, Moon dan gerejanya bergerak ke arus perdana Diarkibkan 2006-05-25 di Mesin Wayback Tribune Chicago, 11 April 2006.
  9. ^ Di RFK, Moon Mempersilakan Perkahwinan Massa, The Washington Post, 3 November 1997

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send