Pesta koktel - Cocktail party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pesta koktel di Imperial Hotel, Tokyo, Jepun, 13 Mac 1961.
Koktel biasa, disajikan di gelas koktel.

A pesta koktel ialah pesta di mana koktel dihidangkan. Kadang-kadang ia dipanggil sambutan koktel. Pesta koktel yang dianjurkan untuk tujuan sosial atau perniagaan rangkaian dipanggil pengadun.

A jam koktel kadangkala digunakan oleh pengurus hotel dan restoran sebagai kaedah menarik bar pelanggan antara jam 4 petang dan 6 petang.

Beberapa acara, seperti majlis perkahwinan, didahului oleh jam koktel. Semasa jam koktel, para tetamu bersosial sambil minum dan makan makanan pembuka selera. Penganjur acara ini menggunakan jam koktel untuk menarik tetamu antara acara yang berkaitan dan untuk mengurangkan jumlah tetamu yang tiba lewat.

Walaupun telah dikatakan bahawa penemu pesta koktel itu Alec Waugh daripada London,[1] sebuah artikel di St Paul Pioneer Press pada bulan Mei 1917 mengiktiraf penemuannya kepada Puan Julius S. Walsh Jr. dari Louis, Missouri. Puan Walsh menjemput 50 orang tetamu ke rumahnya pada hari Ahad pada waktu tengah hari untuk urusan selama satu jam. "Parti itu mendapat hit cepat," kata surat kabar itu, menyatakan bahawa dalam beberapa minggu pesta koktel telah menjadi "institusi St. Louis".[2]

Alec Waugh menyatakan bahawa pesta koktel pertama di England dianjurkan pada tahun 1924 oleh artis perang Christopher Nevinson.

Seorang pemerhati Jerman mengenai kehidupan Inggeris menasihati warganya untuk mengimport "tiga peraturan asas" pesta koktel:

  1. Tidak boleh bertahan lama, maksimum satu setengah jam, masa seseorang dapat berdiri, walaupun ada kerusi untuk perlembagaan yang lebih lemah.
  2. Para tetamu harus masuk dan keluar dengan bebas, mengelakkan ucapan yang terperinci semasa ketibaan dan keberangkatan.
  3. Perbualan mesti mengelakkan mata pelajaran yang bersemangat (topik peribadi, politik atau agama) untuk menjaga suasana yang harmoni dan ceria.[3]

Kod pakaian

Wanita yang menghadiri pesta koktel biasanya boleh memakai pakaian pakaian koktel. A topi koktel kadangkala dipakai sebagai pernyataan fesyen.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Ayto, John. (2006) Penggerak dan Pengocok: Kronologi Perkataan yang Membentuk Zaman Kita. Halaman 61. Akhbar Universiti Oxford. ISBN 0-19-861452-7.
  2. ^ Felten, Eric (2007-10-06). "St. Louis - Pusat Pesta". Jurnal Wall Street. Dow Jones & Syarikat. hlm. W4. Diperoleh 2007-10-06.
  3. ^ Leonhardt, R. Walter (1963). "44". Las 77 Inglaterras [The 77 Englands] (dalam bahasa Sepanyol). Diterjemahkan oleh Aguilera, Joaquín. Madrid: Ediciones Cid. hlm. 170. Depósito undang-undang M. 16.467 -1963.

Pin
Send
Share
Send