Pertemuan semula kelas - Class reunion

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Jemputan perjumpaan kelas, Yale College, 1850

A perjumpaan kelas adalah perjumpaan bekas rakan sekelas, yang sering diatur di atau berhampiran dengan bekas rakan sekelas mereka sekolah atau kolej oleh seorang atau lebih ahli kelas. Ia dijadualkan menjelang ulang tahun kelulusan mereka, mis. setiap 5 tahun. Guru dan pentadbir mereka boleh dijemput. Mereka yang hadir mengenang hari pelajar mereka dan saling memberitahu mengenai apa yang telah berlaku sejak mereka bertemu terakhir.

Beberapa perjumpaan kelas juga merangkumi hadiah kelas perjumpaan kepada institusi.

Pertemuan semula kelas dalam filem, televisyen, dan sastera

Dalam filem, televisyen, dan sastera, perjumpaan kelas telah menjadi alat yang digunakan untuk menunjukkan letusan emosi seperti rasa malu, kebencian, dan rasa bersalah dalam watak individu yang, tiba-tiba berhadapan dengan masa muda mereka sendiri, menyedari bahawa mereka tidak dapat mengatasi masa lalu mereka.

Mereka yang dulunya dianiaya oleh guru atau rakan sekelas mereka percaya bahawa mereka sekarang boleh menerima membalas dendam pada bekas penyeksa mereka. Peserta sering mengingatkan secara nostalgia tentang zaman sekolah lama mereka atau mengingati sekolah mereka pranks. Mereka dapat prihatin tentang bagaimana kehidupan mereka berubah dibandingkan dengan kehidupan bekas rakan sekelas mereka, dan dapat merasa cukup tertekan untuk membuat cerita mengenai karier, pencapaian peribadi, dan hubungan mereka.

Tema lain dari fiksyen seperti ini adalah bekas rakan sekelas menggunakan semula api lama mereka, sama ada kerana mereka telah berkembang menjadi orang dewasa yang dikagumi atau kerana alasan yang berlawanan - kerana mereka sama sekali tidak berubah.

Filem, berkisar mengenai perjumpaan kelas termasuk:

Fiksyen, berkisar mengenai perjumpaan kelas termasuk:

Rancangan televisyen, secara longgar berdasarkan perjumpaan kelas termasuk:

Galeri Imej

Lihat juga

Pin
Send
Share
Send