Arang - Charcoal

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Video pembakaran arang bakau
Cerucuk kayu sebelum menutupnya rumput atau tanah, dan menembaknya (sekitar tahun 1890)

Arang adalah hitam ringan karbon residu dihasilkan dengan pemanasan kuat kayu (atau yang lain haiwan dan tanaman bahan) untuk membuang semua air dan unsur-unsur lain yang tidak menentu. Dalam versi tradisional ini pirolisis proses, dipanggil pembakaran arang, haba dibekalkan dengan membakar sebahagian bahan permulaan itu sendiri, dengan bekalan terhad oksigen. Arang juga dapat dihasilkan dengan memanaskan bahan secara tertutup balas.

Proses ini juga berlaku semasa membakar kayu, seperti di a perapian atau dapur kayu. Api yang kelihatan dalam kes itu sebenarnya disebabkan oleh pembakaran volatil yang dikeluarkan ketika kayu berubah menjadi arang. The jelaga dan asap yang biasa dikeluarkan oleh api kayu berpunca daripada pembakaran tidak menentu yang tidak lengkap. Arang sendiri terbakar pada suhu yang lebih tinggi daripada kayu, dengan nyala api yang hampir tidak kelihatan, dan hampir tidak mengeluarkan asap, jelaga, atau volatil yang tidak terbakar.

Sejarah

The penghasilan arang kayu di lokasi di mana terdapat banyak kayu sejak zaman kuno. Ia biasanya bermula dengan menumpuk bilet kayu di hujungnya untuk membentuk cerucuk kerucut. Bukaan ditinggalkan di bahagian bawah untuk mengakui udara, dengan batang pusat berfungsi sebagai serpihan. Seluruh cerucuk ditutup dengan rumput atau dibasahi tanah liat. Penembakan dimulakan di bahagian bawah serombong, dan secara beransur-ansur merebak ke luar dan ke atas. Kejayaan operasi bergantung pada kadar pembakaran. Dalam keadaan purata kayu menghasilkan arang sekitar 60% sebanyak isi padu, atau 25% oleh berat badan; kaedah pengeluaran berskala kecil sering menghasilkan hanya sekitar 50% mengikut jumlah, sementara kaedah skala besar memungkinkan hasil yang lebih tinggi sekitar 90% pada abad ke-17. Operasi ini sangat halus sehingga umumnya diserahkan kepada collier (pembakar arang profesional). Mereka sering tinggal bersendirian di pondok kecil untuk menimbun timbunan kayu mereka. Sebagai contoh, di Pergunungan Harz daripada Jerman, pembakar arang tinggal di kon pondok dipanggil Köten yang ada sekarang.[bila?]

Sebuah tanur arang yang terbengkalai berhampiran Walker, Arizona, Amerika Syarikat.

Pengeluaran arang secara besar-besaran (pada puncaknya menggunakan ratusan ribu, terutamanya di hutan Alpine dan jiran) adalah penyebab utama penebangan hutan, terutamanya di Eropah Tengah.[bila?] Dalam Inggeris, banyak kayu diuruskan sebagai coppices, yang dipotong dan tumbuh semula secara kitaran, sehingga bekalan arang tetap tersedia. Aduan (seawal Tempoh Stuart) mengenai kekurangan mungkin berkaitan dengan hasil sementara eksploitasi berlebihan atau kemustahilan untuk meningkatkan pengeluaran untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat. Peningkatan kekurangan kayu yang mudah dituai menjadi faktor utama di sebalik pertukaran ke bahan api fosil setara, terutamanya arang batu dan arang batu coklat untuk kegunaan industri.

Proses moden mengarbonisasi kayu, baik dalam bentuk kecil atau seperti habuk papan dalam besi tuang balas, dipraktikkan secara meluas di mana kayu jarang, dan juga untuk pemulihan produk sampingan yang berharga (semangat kayu, asid piroligneous, tar kayu), yang diizinkan oleh proses. Persoalan mengenai suhu daripada pengkarbonan ia penting; menurut J. Percy, kayu menjadi coklat pada suhu 220 ° C (428 ° F), coklat tua-hitam setelah beberapa lama pada suhu 280 ° C (536 ° F), dan jisim serbuk yang mudah pada suhu 310 ° C (590 ° F) ).[1] Arang yang dibuat pada suhu 300 ° C (572 ° F) berwarna coklat, lembut dan mudah pecah, dan mudah meradang pada suhu 380 ° C (716 ° F); dibuat pada suhu yang lebih tinggi ia keras dan rapuh, dan tidak menyala sehingga dipanaskan hingga sekitar 700 ° C (1,292 ° F).

Dalam Finland dan Skandinavia, arang dianggap produk sampingan dari tar kayu pengeluaran. Tar terbaik berasal dari pain, dengan demikian kayu pinus ditebang untuk tar pirolisis. Arang sisa digunakan secara meluas sebagai pengganti metalurgi kok dalam relau letupan untuk peleburan. Pengeluaran tar menyebabkan tempatan cepat penebangan hutan. Akhir pengeluaran tar pada akhir abad ke-19 mengakibatkan penebangan semula hutan yang cepat di kawasan yang terjejas.

Briket arang bentuk Amerika pertama kali dicipta dan dipatenkan oleh Ellsworth B. A. Zwoyer dari Pennsylvania pada tahun 1897[2] dan dihasilkan oleh Syarikat Zwoyer Fuel. Proses ini kemudian dipopularkan oleh Henry Ford, yang menggunakan produk sampingan kayu dan habuk papan dari pembuatan kenderaan sebagai bahan makanan. Arang Ford terus menjadi Syarikat Kingsford.

Kaedah pengeluaran

Arang di bawah mikroskop.

Arang telah dibuat dengan pelbagai kaedah. Kaedah tradisional di Britain menggunakan pengapit.[3] Ini pada dasarnya adalah timbunan kayu balak (mis. Oak berpengalaman) bersandar pada bulatan terhadap cerobong. Cerobong itu terdiri daripada 4 tiang kayu yang dipegang oleh beberapa tali. Kayu balak ditutup sepenuhnya dengan tanah dan jerami sehingga tidak boleh masuk udara. Ia mesti dinyalakan dengan memasukkan sedikit bahan bakar ke dalam cerobong; kayu bakar terbakar dengan sangat perlahan dan berubah menjadi arang dalam jangka masa pembakaran selama 5 hari. Sekiranya penutup tanah terkoyak atau pecah oleh api, tanah tambahan akan diletakkan di celah-celah. Setelah pembakaran selesai, cerobong dipasang untuk mengelakkan udara masuk. Seni sebenar kaedah pengeluaran ini adalah dalam menguruskan penjanaan haba yang mencukupi, dengan membakar sebahagian bahan kayu, dan pemindahannya ke bahagian kayu dalam proses dikarbonisasi. Kelemahan yang kuat dari kaedah pengeluaran ini adalah sejumlah besar pelepasan yang berbahaya bagi kesihatan manusia dan alam sekitar (pelepasan metana yang tidak terbakar).[4] Hasil daripada pembakaran separa bahan kayu, kecekapan kaedah tradisional rendah.

Kaedah moden menggunakan teknologi retorting, di mana proses haba pulih dari, dan hanya disediakan oleh, pembakaran gas yang dilepaskan semasa pengkarbonan.[5] Hasil retortasi jauh lebih tinggi daripada kilning, dan boleh mencapai 35% -40%.

Sifat arang yang dihasilkan bergantung pada bahan yang hangus. Suhu pengecasan juga penting. Arang mengandungi pelbagai hidrogen dan oksigen juga abu dan kekotoran lain yang, bersama dengan strukturnya, menentukan sifatnya. Komposisi arang anggaran untuk mesiu kadangkala digambarkan secara empirik sebagai C7H4O.[rujukan diperlukan] Untuk mendapatkan arang batu dengan ketulenan tinggi, bahan sumber harus bebas dari sebatian tidak mudah menguap.

Arang kayu diperoleh sebagai baki oleh penyulingan yang merosakkan dari kayu sehingga produknya:

Jenis-Jenis

Binchōtan, Arang kelas tinggi Jepun yang diperbuat daripada ubame oak
Ogatan, briket arang yang diperbuat daripada habuk papan
Pembakaran ogatan
 • Arang biasa dibuat dari gambut, arang batu, kayu, tempurung kelapa, atau petroleum.
 • Arang gula diperoleh daripada pengarbonan gula dan sangat murni. Ia disucikan dengan mendidih dengan asid untuk menghilangkan bahan mineral dan kemudian dibakar lama dalam arus klorin untuk menghilangkan jejak hidrogen terakhir.[7] Ia digunakan oleh Henri Moissan dalam percubaan awalnya untuk mencipta berlian sintetik.[rujukan diperlukan]
 • Arang diaktifkan sama dengan arang biasa tetapi dihasilkan terutamanya untuk kegunaan perubatan. Untuk menghasilkan arang aktif, arang biasa dipanaskan hingga sekitar 900 ° C (1.650 ° F) dengan adanya gas (biasanya wap), menyebabkan arang mengembangkan banyak ruang dalaman, atau "liang", yang membantu arang aktif perangkap bahan kimia. Kekotoran pada permukaan arang juga dihilangkan semasa proses ini, sangat meningkat penjerapan kapasiti.
 • Arang ketulan adalah arang tradisional yang dibuat terus dari kayu keras bahan. Ia biasanya menghasilkan abu yang jauh lebih sedikit daripada briket.
 • Arang Jepun mempunyai asid piroligneous dikeluarkan semasa pembuatan arang; Oleh itu, ia tidak mengeluarkan bau atau asap ketika dibakar. Arang tradisional Jepun dikelaskan kepada tiga jenis:
 • Berbentuk bantal briket dibuat dengan memampatkan arang, biasanya dibuat dari habuk papan dan produk sampingan kayu lain, dengan pengikat dan bahan tambahan lain. Pengikat biasanya kanji. Briket juga boleh merangkumi arang batu coklat (sumber haba), karbon mineral (sumber haba), boraks, natrium nitrat (alat pencucuhan), Batu kapur (ejen pemutihan abu), mentah habuk papan (alat pencucuhan), dan bahan tambahan lain.
 • Arang briket serbuk gergaji dibuat dengan memampatkan habuk papan tanpa pengikat atau bahan tambahan. Ini adalah arang pilihan di Taiwan, Korea, Yunani, dan Timur Tengah. Ia mempunyai lubang bulat melalui pusat, dengan persimpangan heksagon. Ia digunakan terutamanya untuk barbeku kerana tidak mengeluarkan bau, tidak ada asap, sedikit abu, panas tinggi, dan waktu pembakaran yang panjang (melebihi 4 jam).
 • Arang yang diekstrusi dibuat dengan menyemprot kayu mentah atau kayu berkarbonasi ke dalam kayu balak tanpa menggunakan pengikat. Haba dan tekanan proses penyemperitan menahan arang bersama. Sekiranya penyemperitan dibuat dari bahan kayu mentah, yang diekstrusi balak kemudiannya berkarbonat.

Kegunaan

Arang bakar yang terbuat dari tempurung kelapa

Arang telah digunakan sejak awal untuk pelbagai tujuan termasuk seni dan perubatan, tetapi sejauh ini penggunaannya yang paling penting adalah sebagai bahan bakar metalurgi. Arang adalah bahan bakar tradisional penempaan pandai besi dan aplikasi lain yang memerlukan panas yang kuat. Arang juga digunakan secara historis sebagai sumber hitam pigmen dengan mengisarnya. Dalam bentuk ini arang penting bagi ahli kimia awal dan merupakan penyusun formula untuk campuran seperti serbuk hitam. Kerana tinggi kawasan permukaan arang boleh digunakan sebagai penapis, dan sebagai pemangkin atau sebagai penjerap.

Bahan api metalurgi

Arang terbakar pada suhu melebihi 1,100 darjah Celsius (2,010 darjah Fahrenheit).[8] Dengan membandingkan titik lebur besi kira-kira 1,200 hingga 1,550 ° C (2,190 hingga 2,820 ° F). Kerana keliangannya, sensitif terhadap aliran udara dan haba yang dihasilkan dapat disederhanakan dengan mengawal aliran udara ke api. Atas sebab ini arang masih banyak digunakan oleh tukang besi. Arang telah digunakan untuk pengeluaran besi sejak zaman Rom dan keluli pada zaman moden di mana ia juga menyediakan karbon yang diperlukan. Briket arang dapat membakar hingga sekitar 1.260 ° C (2.300 ° F) dengan penempaan peniup udara paksa.[9]

Pada abad ke-16, Inggeris harus meluluskan undang-undang untuk mencegah negara itu menjadi sepenuhnya ditebang dari pohon kerana pengeluaran besi.[rujukan diperlukan] Pada abad ke-19 arang sebahagian besarnya digantikan oleh kok dalam pengeluaran keluli kerana kos.

Bahan api industri

Dari segi sejarah, arang digunakan dalam jumlah yang banyak untuk peleburan besi dalam pokok bunga dan kemudian relau letupan dan penempaan halus. Penggunaan ini digantikan oleh arang batu pada abad ke-19 sebagai sebahagian dari Revolusi Perindustrian.

Bahan bakar memasak dan memanaskan

Sebelum Revolusi Industri, arang kadang-kadang digunakan sebagai bahan bakar memasak. Ia dikira sebagai bahan bakar tanpa asap; iaitu karbon cukup murni sehingga pembakarannya menyebabkan pencemaran udara jauh lebih sedikit daripada pembakaran bahan organik asli yang tidak berkarbonat. Pada abad ke-20, undang-undang udara bersih mewajibkan bahan bakar tanpa asap (kebanyakannya kok atau arang) di banyak kawasan di Eropah. Pada abad ke-21, arang telah disarankan sebagai cara untuk meningkatkan kesihatan orang yang membakar biomassa mentah untuk memasak dan / atau memanaskan. Arang moden briket", digunakan secara meluas untuk memasak di luar rumah, dibuat dengan arang tetapi mungkin juga termasuk arang batu sebagai sumber tenaga serta pemecut, pengikat dan pengisi.

Ejen pengurangan

Jenis arang tertentu, seperti arang kayu, digunakan untuk mengurangkan oksida logam yang dipanaskan ke logam masing-masing:

 • ZnO + C → Zn + CO
 • Fe2O3 + 3C → 2Fe + 3CO

Arang juga dapat digunakan untuk mengurangkan wap super dipanaskan menjadi hidrogen (bersama dengan pembentukan karbon monoksida):

 • C + H2O (1000 ° C) → H2 + CO (Gas air)

Pengeluaran Syngas, bahan bakar automotif

Seperti sumber karbon yang lain, arang boleh digunakan untuk pengeluaran pelbagai syngas komposisi; iaitu, pelbagai CO + H2 + CO2 + N2 campuran. Syngas biasanya digunakan sebagai bahan bakar, termasuk penggerak automotif, atau sebagai bahan baku kimia.

Pada masa kekurangan minyak, kenderaan dan juga bas telah bertukar menjadi terbakar gas kayu (campuran gas yang terdiri terutamanya dari pencairan atmosfera nitrogen, tetapi juga mengandungi gas yang mudah terbakar karbon monoksida) dilepaskan dengan membakar arang atau kayu di a penjana gas kayu. Pada tahun 1931 Tang Zhongming membangunkan sebuah kereta yang dikuasakan dengan arang, dan kereta-kereta ini popular di China sehingga tahun 1950-an dan pada tahun menduduki Perancis semasa Perang Dunia II (dipanggil gazogènes).[rujukan diperlukan]

Piroteknik

Arang digunakan dalam pengeluaran serbuk hitam, yang digunakan secara meluas dalam pembuatan bunga api. Ia biasanya digiling menjadi serbuk halus, dengan kelas pengapung udara menjadi ukuran zarah terbaik yang tersedia secara komersial. Apabila digunakan dalam komposisi serbuk hitam, ia sering digiling dengan bahan-bahan lain sehingga dicampurkan dengan baik. Arang tertentu berkinerja lebih baik apabila digunakan untuk membuat serbuk hitam, ini termasuk cemara, willow, paulownia dan anggur. Arang menghasilkan oren / emas gelap yang halus bunga api. Biasanya, serbuk dengan ukuran mesh dari 10 hingga 325 digunakan untuk mendapatkan pancuran bunga api emas dalam komposisi piroteknik.[10]

Penggunaan arang buluh secara kosmetik

Arang juga digabungkan dalam pelbagai produk kosmetik.[11] Ia dapat dihasilkan a.o. dari buluh biasa dipotong kecil dan direbus di dalam air untuk menghilangkan sebatian larut.[11] Arang buluh mentah diperoleh selepas pengeringan dan pengkarbonan dalam ketuhar pada suhu tinggi.[11] Peranan arang dalam kosmetik berdasarkan sifat penyerapannya yang sangat berkesan pada skala mikroskopik.[11]

Sumber karbon

Arang boleh digunakan sebagai sumber karbon dalam tindak balas kimia. Salah satu contohnya ialah pengeluaran karbon disulfida melalui tindak balas wap belerang dengan arang panas. Sekiranya kayu itu hangus pada suhu tinggi untuk mengurangkan sisa hidrogen dan oksigen yang membawa kepada reaksi sampingan.

Penulenan dan penapisan

Karbon diaktifkan

Arang mungkin diaktifkan untuk meningkatkan keberkesanannya sebagai penapis. Arang diaktifkan dengan senang hati penjerap sebilangan besar sebatian organik yang dilarutkan atau digantung dalam gas dan cecair. Dalam proses perindustrian tertentu, seperti pemurnian sukrosa dari gula tebu, kekotoran menyebabkan warna yang tidak diingini, yang dapat dikeluarkan dengan arang aktif. Ia juga digunakan untuk menyerap bau dan toksin dalam gas, seperti udara. Penapis arang juga digunakan dalam beberapa jenis topeng gas. Penggunaan arang aktif secara perubatan adalah penyerapan daripada racun.[12] Arang aktif tersedia tanpa resep, jadi digunakan untuk pelbagai aplikasi yang berkaitan dengan kesihatan. Sebagai contoh, ia sering digunakan untuk mengurangkan rasa tidak selesa dan malu kerana gas berlebihan (kembung perut) di saluran pencernaan.[13]

Arang haiwan atau hitam tulang adalah berkarbon residu diperoleh dengan penyulingan tulang kering. Ia mengandungi hanya sekitar 10% karbon, selebihnya adalah kalsium dan magnesium fosfat (80%) dan bahan bukan organik lain yang terdapat pada tulang. Umumnya dihasilkan dari sisa yang diperoleh di gam dan agar-agar industri. Kekuatan dekolorisasi diterapkan pada tahun 1812 oleh Derosne untuk penjelasan mengenai sirap diperoleh dalam gula penapisan; tetapi penggunaannya ke arah ini sekarang telah berkurang, kerana pengenalan reagen yang lebih aktif dan mudah dikendalikan. Ia masih digunakan hingga tahap tertentu di makmal berlatih. Kuasa penyahwarnaan tidak kekal, hilang setelah digunakan untuk beberapa waktu; ia mungkin dihidupkan kembali, dengan mencuci dan memanaskan semula. Arang kayu juga dapat menghilangkan bahan pewarna dari larutan, tetapi arang haiwan umumnya lebih berkesan.[rujukan diperlukan]

Seni

Empat batang arang anggur dan empat batang arang termampat
Dua pensil arang di sarung kertas yang tidak dibungkus ketika pensil digunakan, dan dua pensil arang di sarung kayu

Arang digunakan dalam seni untuk melukis, membuat kasar lakaran dalam melukis dan merupakan salah satu media yang mungkin untuk membuat a parsemage. Ia biasanya mesti dipelihara dengan penggunaan a fiksatif. Seniman biasanya menggunakan arang dalam tiga bentuk:

 • Arang anggur dicipta dengan membakar pokok anggur.
 • Arang willow dicipta dengan membakar kayu.
 • Arang serbuk sering digunakan untuk "nada" atau menutup bahagian besar permukaan lukisan. Melukis kawasan yang kencang akan semakin gelap, tetapi artis juga dapat meringankan (atau menghapus sepenuhnya) di dalam kawasan kencang untuk membuat nada yang lebih ringan.
 • Arang termampat serbuk arang dicampur dengan gusi pengikat dimampatkan menjadi batang bulat atau persegi. Jumlah pengikat menentukan kekerasan batang.[14] Arang termampat digunakan pada arang pensel.

Hortikultur

Satu lagi penggunaan arang ditemui baru-baru ini untuk hortikultur. Walaupun tukang kebun Amerika telah menggunakan arang untuk waktu yang singkat, penyelidikan pada Terra preta tanah dalam Amazonia telah menemui penggunaan arang secara meluas yang dihasilkan oleh pirolisis dengan ketiadaan oksigen, i. e. biochar, oleh pra-Columbian asli untuk memperbaiki tanah yang tidak produktif menjadi tanah yang kaya dengan karbon. Teknik ini dapat menggunakan aplikasi moden, baik untuk memperbaiki tanah dan sebagai kaedah penyerapan karbon.[15]

Perternakan haiwan

Arang dicampurkan dengan makanan, ditambahkan ke sampah sarap, atau digunakan dalam rawatan baja.[16] Unggas mendapat faedah menggunakan arang dengan cara ini.[17][18]

Kebimbangan bahawa arang aktif mungkin digunakan secara tidak bertanggungjawab untuk membolehkan ternakan bertoleransi dengan makanan berkualiti rendah yang tercemar aflatoksin mengakibatkan Persatuan Pegawai Pengawal Makanan Amerika melarangnya pada tahun 2012 daripada penggunaan makanan ternakan komersial.[19]

Ubat

Arang dimakan pada masa lalu sebagai makanan tambahan untuk masalah gastrik dalam bentuk biskut arang. Sekarang boleh dimakan dalam bentuk tablet, kapsul atau serbuk, untuk kesan pencernaan.[20] Penyelidikan mengenai keberkesanannya kontroversial.[21]

Arang telah digunakan bersama dengan sakarin dalam penyelidikan untuk mengukur mukokiliari masa pengangkutan.[22]

Arang juga telah dimasukkan dalam ubat gigi formula; namun, tidak ada bukti untuk menentukan keselamatan dan keberkesanannya.[23]

Kolobus merah monyet di Afrika telah diperhatikan memakan arang untuk tujuan rawatan diri. Makanan berdaun mereka mengandungi kadar yang tinggi sianida, yang boleh menyebabkan gangguan pencernaan. Oleh itu, mereka belajar menggunakan arang, yang menyerap sianida dan melegakan gangguan pencernaan. Pengetahuan mengenai pengambilan makanan mereka disebarkan dari ibu ke bayi.[24]

Kelestarian alam sekitar

Pengeluaran dan penggunaan arang, seperti penggunaan biojisim berkayu sebagai bahan bakar, biasanya menghasilkan pelepasan dan dapat menyumbang kepada penebangan hutan.

Penggunaan arang sebagai peleburan bahan api telah mengalami kebangkitan di Amerika Selatan mengakibatkan masalah persekitaran, sosial dan perubatan yang teruk.[25][26] Pengeluaran arang pada tahap sub-industri adalah salah satu penyebab penebangan hutan. Pengeluaran arang biasanya tidak sah dan hampir tidak diatur seperti di Brazil di mana pengeluaran arang adalah industri haram yang besar untuk dibuat besi babi.[27][28][29]

Pemusnahan hutan secara besar-besaran telah didokumentasikan di kawasan seperti Taman Negara Virunga di dalam Republik Demokratik Kongo, di mana ia dianggap sebagai ancaman utama terhadap kelangsungan hidup gorila gunung.[30] Ancaman serupa terdapat di Zambia.[31] Di Malawi, perdagangan arang haram menggaji 92.800 pekerja dan merupakan sumber utama haba dan bahan bakar memasak untuk 90 peratus penduduk negara ini.[32] Beberapa pakar, seperti Duncan MacQueen, Penyelidik Utama - Pasukan Hutan, Institut Antarabangsa untuk Alam Sekitar dan Pembangunan (IIED), berpendapat bahawa sementara pengeluaran arang haram menyebabkan penebangan hutan, industri arang yang dikawal selia yang memerlukan penanaman semula dan penggunaan hutan secara lestari "akan memberi tenaga bersih bersih kepada masyarakat mereka - dan industri tenaga mereka kelebihan daya saing yang kuat".[32]

Penilaian terkini arang yang diimport ke Eropah telah menunjukkan bahawa banyak produk arang dihasilkan dari kayu tropika, selalunya berasal dari yang tidak dinyatakan. Dalam analisis arang barbeku yang dipasarkan di Jerman, the Tabung Hidupan Liar Dunia mendapati bahawa kebanyakan produk mengandungi kayu tropika. Sebagai pengecualian, rujukan dibuat untuk barbeku import arang dari Namibia, di mana arang biasanya dihasilkan dari lebihan biomas yang dihasilkan dari pencerobohan semak.[33][34]

Dalam budaya popular

Bahagian terakhir filem ini Le Quattro Volte (2010) memberikan dokumentasi yang baik dan panjang, jika puitis, kaedah tradisional pembuatan arang.[35] The Arthur Ransome seri kanak-kanak Burung Walet dan Amazon (terutamanya buku kedua, Swallowdale) menampilkan sketsa kehidupan dan teknik pembakar arang yang dilukis dengan teliti pada awal abad ke-20, di Daerah Tasik dari UK. Antonín Dvořák's opera Pembakar Raja dan Arang didasarkan pada legenda Czech tentang seorang raja yang tersesat di hutan dan diselamatkan oleh pembakar arang.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Chisolm, Hugh (1910). Encyclopædia Britannica, Edisi Kesebelas, Jilid V. New York.
 2. ^ "Barbeque - Sejarah Barbeku". Pencipta.about.com. 15 Jun 2010. Diperoleh 28 Disember 2011.
 3. ^ "Geoarch". Geoarch. 31 Mei 1999. Diarkibkan daripada asal pada 15 Mac 2004. Diperoleh 20 Mei 2012.
 4. ^ "Roland.V. Siemons, Loek Baaijens, Retort Karbonisasi Inovatif: Teknologi dan Kesan Alam Sekitar, TERMOTEHNIKA, 2012, XXXVIII, 2, 131 ‡ 138 131" (PDF).
 5. ^ "Kilning vs Retorting: penyebab pelepasan gas yang tidak terbakar".
 6. ^ "Cuka Pyroligneous Acid atau Kayu". Amerika saintifik. 14 November 1857. Diperoleh 14 Mac 2020.
 7. ^ Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Karbon". Encyclopædia Britannica. 5 (Edisi ke-11.) Akhbar Universiti Cambridge. hlm 305–307.
 8. ^ Dikemas kini 26 April 2018 Oleh Gabriella Munoz (26 April 2018). "Betapa panasnya api unggun?". Ilmu Pengetahuan. Diperoleh 13 November 2019.
 9. ^ Cheng, Zhilong; Yang, Jian; Zhou, Lang; Liu, Yan; Wang, Qiuwang (1 Januari 2016). "Ciri-ciri pembakaran arang dan kesannya terhadap prestasi sintering bijih besi". Tenaga Gunaan. 161: 364–374. doi:10.1016 / j.apenergy.2015.09.095. ISSN 0306-2619.
 10. ^ Kenneth L. Kosanke; Bonnie J. Kosanke (1999), "Penjanaan Percikan Piroteknik", Jurnal Piroteknik: 49–62, ISBN 978-1-889526-12-6, diarkibkan dari yang asal pada 16 Disember 2017
 11. ^ a b c d Ahmad, N; Isa, S.S.M .; Ramli, M.M .; Hambali, N.A.M.A .; Kasjoo, S.R .; Isa, M.M .; Tidak, N.I.M .; Khalid, N. (2016). "Sifat penjerapan dan potensi penggunaan arang buluh: Tinjauan" (PDF). Web Persidangan MATEC. 78: 1–7. Diarkibkan daripada asal (PDF) pada 24 Julai 2018. Diperoleh 3 Februari 2018 - melalui sains edp.
 12. ^ Dawson, Andrew (1997). "Arang aktif: sesudu gula". Prescriber Australia. 20: 14–16. doi:10.18773 / austprescr.1997.008.
 13. ^ "Merawat kembung perut". NHS. NHS UK. Diperoleh 27 Mei 2012.
 14. ^ "arang: serbuk, kompres, willow dan pokok anggur". Seni dan Reka Bentuk Muse. Seni dan Reka Bentuk Muse. 7 September 2011. Diarkibkan daripada asal pada 31 Ogos 2012. Diperoleh 27 Mei 2012.
 15. ^ Johannes Lehmann, ed. (2009). Biochar untuk Pengurusan Alam Sekitar: Sains dan Teknologi. Stephen Joseph. Earthscan. ISBN 978-1-84407-658-1. Diperoleh 30 Disember 2013.
 16. ^ Gerlach, Achim; Schmidt, Hans-Peter (2014), "Penggunaan biochar dalam penternakan lembu", Jurnal Biochar, Arbaz, Switzerland, ISSN 2297-1114
 17. ^ Yarrow, David (Mac 2015). "Biochar: Membantu Semuanya dari Kesuburan Tanah hingga Pengurangan Bau". Acres A.S.A. Diarkibkan dari asal pada 9 Jun 2019. Diperoleh 7 Mac 2019. Jurnal Cite memerlukan | jurnal = (menolong)
 18. ^ Laman Schupska = Berita CAES, Stephanie (10 Mac 2011). "Makanan tambahan arang mengurangkan ammonia pada sampah ayam".
 19. ^ Damerow, Gail (2015). Buku Panduan Kesihatan Ayam, Edisi ke-2: Panduan Lengkap untuk Memaksimumkan Kesihatan Kawanan dan Menangani Penyakit. hlm. 391. ISBN 978-1612120133.
 20. ^ Stearn, Margaret (2007). Ketuat dan semua: nasihat bercakap lurus mengenai masalah memalukan kehidupan. London: Murdoch Books. hlm. 333. ISBN 978-1-921259-84-5. Diperoleh 3 Mei 2009.
 21. ^ Am J Gastroenterologi 2005 100 Feb (2) 397–400 dan 1999 94 Jan (1) 208-12
 22. ^ Passali, Desiderio (1984). "Pengalaman dalam menentukan masa pengangkutan mukokiliari hidung". Acta Otolaryngol. 97 (3–4): 319–23. doi:10.3109/00016488409130995. PMID 6539042.
 23. ^ Brooks, John K .; Bashirelahi, Nasir; Reynolds, Mark A. (7 Jun 2017). "Gigi palsu arang dan arang: Kajian literatur". Jurnal Persatuan Pergigian Amerika. 148 (9): 661–670. doi:10.1016 / j.adaj.2017.05.001. ISSN 1943-4723. PMID 28599961.
 24. ^ "Monyet Pandai: Monyet dan Tumbuhan Ubat". PBS. 13 September 2011. Diperoleh 20 Mei 2012.
 25. ^ Michael Smith; David Voreacos (21 Januari 2007). "Brazil: Pekerja yang diperbudak membuat arang digunakan untuk membuat bahan asas baja". Seattle Times. Diperoleh 16 September 2012.
 26. ^ M. Kato1, D. M. DeMarini, A. B. Carvalho, M. A. V. Rego, A. V. Andrade1, A. S. V. Bonfim dan D. Loomis (2004). "Dunia di tempat kerja: Industri penghasil arang di timur laut Brazil". Perubatan Pekerjaan dan Alam Sekitar. 62 (2): 128–132. doi:10.1136 / oem.2004.015172. PMC 1740946. PMID 15657196. Diarkibkan daripada asal pada 22 November 2012. Diperoleh 16 September 2012.CS1 maint: pelbagai nama: senarai pengarang (pautan)
 27. ^ "Pengilang kereta A.S. berkaitan dengan pemusnahan Amazon, buruh hamba". Berita.mongabay.com. 14 Mei 2012. Diperoleh 20 Mei 2012.
 28. ^ "Memacu Kehancuran di Amazon: Bagaimana pengeluaran baja membuang hutan ke dalam tungku". Keamanan hijau. 11 Mei 2012. Diarkibkan daripada asal pada 20 Mei 2012. Diperoleh 20 Mei 2012.
 29. ^ Filem dokumentari Orang Arang (2000) [1] menunjukkan secara terperinci penebangan hutan di Brazil, kemiskinan buruh dan keluarga mereka, dan kaedah membina dan menggunakan penjepit untuk membakar kayu.
 30. ^ "Taman Negara Virunga". Gorilla.cd. Diarkibkan daripada asal pada 3 Oktober 2008. Diperoleh 20 Mei 2012.
 31. ^ "Hidup di Bumi: Hutan Hilang Zambia". Loe.org. 4 Mac 1994. Diperoleh 28 Disember 2011.
 32. ^ a b "Adakah arang adalah kunci penggunaan tenaga lestari di Malawi?". Berita UNEARTH. Julai 2013. Diarkibkan daripada asal pada 11 Ogos 2013. Diperoleh 10 Ogos 2013.
 33. ^ Zahnen, Johannes. "Analisis Pasaran Arang Barbeku 2018 - Perniagaan Arang Barbeku yang Kotor" (PDF). WWF. Diperoleh 27 Mei 2020.
 34. ^ "Dari Bush ke Arang: Arang Hijau Datang dari Namibia". Majlis Pemeliharaan Hutan. 17 Mac 2020. Diperoleh 27 Mei 2020.
 35. ^ "Le quattro volte (2010)". Diperoleh 16 September 2012.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send