Cennino Cennini - Cennino Cennini

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Cennino Cennini, Uskup Beatified dan Paus yang Dialahkan, Gemäldegalerie, Berlin

Cennino d'Andrea Cennini (sekitar 1360 - sebelum 1427) adalah Bahasa Itali pelukis dipengaruhi oleh Giotto. Dia adalah pelajar dari Agnolo Gaddi dalam Florence. Gaddi berlatih di bawah ayahnya, yang disebut Taddeo Gaddi, yang berlatih dengan Giotto.

Cennini dilahirkan di Colle di Val d'Elsa, Tuscany. Setelah berlatih sebagai seniman dengan Agnolo Gaddi di Florence, dia bekerja di mahkamah Francesco Novello da Carrara di Padua selama beberapa tahun sebelum nampaknya kembali ke Colle di Val d'Elsa.

Dia dikenang terutamanya kerana telah mengarang Il libro dell'arte. Dikira telah ditulis sekitar pergantian abad ke-15, buku ini adalah "bagaimana" pada lukisan Abad Pertengahan dan awal Renaissance. Ia mengandungi maklumat mengenai pigmen, berus, melukis, lukisan panel, seni lukisan dinding, melukis pada kain dan corak, antara teknik dan muslihat lain. Cennini juga menyebutkan lukisan minyak, yang penting untuk menghilangkan mitos, yang disebarkan oleh Giorgio Vasari dan Karel Van Mander, itu lukisan minyak dicipta oleh Jan van Eyck (walaupun Theophilus (Roger of Helmerhausen) dengan jelas memberikan arahan untuk lukisan berasaskan minyak dalam risalahnya, On Divers Arts, yang ditulis pada tahun 1125).

Tarikh-tarikh kehidupan Cennini sangat spekulatif. Sering kali dianggap salah bahawa dia masih hidup pada tahun 1437 kerana tarikh itu muncul paling awal dari empat salinan naskahnya yang masih ada. Walau bagaimanapun, dokumen pentadbiran dari Colle di Val d'Elsa bertarikh 1427 mungkin merujuk kepada anaknya; jika ini berlaku, maka dokumen tersebut menjelaskan bahawa Cennini sudah mati ketika ini. Teknik yang dijelaskan oleh Cennini bermula dari teknik yang sudah digunakan pada abad ke-13 hingga teknik yang inovatif pada akhir abad keempat belas. Namun, tidak ada bukti dalam penulisannya mengenai perkembangan menarik dalam lukisan minyak yang berlaku pada awal abad ke-15, yang menunjukkan bahawa bukunya ditulis tidak lama setelah pergantian abad ini.

Sejauh mana Cennini bermaksud memberikan buku panduan praktikal untuk pelukis perantis dipertikaikan. Sebilangan sarjana percaya bahawa bukunya adalah buku persembahan atau buku persatuan sebagai gantinya. Bersama dengan kaedah teknikal, Cennini memberikan nasihat mengenai jenis gaya hidup yang harus dilanggan oleh pelukis muda. "Hidupmu harus diatur sama seperti kamu sedang belajar teologi, atau falsafah, atau teori lain, iaitu makan dan minum secara sederhana, sekurang-kurangnya dua kali sehari, memilih hidangan yang dapat dicerna dan sihat, dan wain ringan; menyelamatkan dan menyelamatkan tangan anda, menjaganya dari tekanan seperti batu penarik, linggis, dan banyak perkara lain yang tidak baik untuk tangan anda, daripada memberi mereka peluang untuk memakainya. Ada sebab lain yang, jika anda memanjakannya, dapat membuat tangan anda jadi tidak stabil sehingga akan goyah lebih banyak, dan lebih banyak berdebar, daripada daun yang ada di angin, dan ini terlalu banyak disertai wanita.

Menurut Victoria Finlay, dalam bukunya Warna: Melancong Melalui Kotak Cat, pemalsuan UK yang terkenal, Eric Hebborn sangat dipengaruhi oleh Cennino Cennini. Buku terakhir yang ditulis Hebborn sebelum dia dibunuh dengan kejam adalah Buku Panduan Art Forger. Finlay menulis bahawa dia "menggunakan dan menyesuaikan nasihat Cennino secara meluas - menyiapkan panel, mewarnai kertas dengan warna yang berbeza, dan membuat karya baru kelihatan seolah-olah mereka telah dipernis beberapa waktu sebelumnya (dengan mengalahkan putih telur, dibiarkan semalaman dan kemudian menerapkannya dengan sikat), seperti yang dinasihatkan oleh tuan. "

Edisi dan terjemahan

  • Cennini, Cennino (1821). Giuseppe Tambroni (ed.). Trattato della Pittura. Rom: Torchi di Paolo Salviucci.
  • Cennini's Risalah Lukisan - diterjemahkan oleh Mary Philadelphia Merrifield pada tahun 1844.[1]
  • Broecke, L. (tr. Dan ed.) (2015) Cennino Cennini, Il libro dell'arte. London: Jenis Arkib. [Transkripsi dan terjemahan Inggeris].
  • Frezzato, F. (ed.) (2006) Cennino Cennini, Il Libro dell'Arte, Vicenza: Neri Pozza. [Edisi Bahasa Itali]; miliknya Il Libro dell'Arte Cennino Cennini. Terjemahan dan ulasan Inggeris baru dengan Transkripsi Itali adalah terjemahan moden yang standard.
  • Thompson, D.V., Jr (1932–3) Cennino d'Andrea Cennini da Colle di Val d'Elsa. Il Libro dell'Arte, 2 jilid. New Haven: Yale University Press. [Edisi dan terjemahan Inggeris]
  • Thompson, D.V., Jr (1933) Buku Panduan Pengrajin ‘Il Libro dell’ Arte ’oleh Cennino d'AA. Cennini, New Haven: Yale University Press. [Cetakan semula jilid terjemahan bahasa Inggeris hanya di atas: Dover Publications, New York, 1960].

Pada tahun 1970-an, Boskovits menubuhkan karya kecil untuk Cennini, yang telah disahkan oleh biasiswa kemudian. Ini termasuk lukisan dinding di gereja San Lucchese di Poggibonsi dan lukisan panel yang menggambarkan kelahiran Perawan di Museo Comunale di Colle di Val d'Elsa. Kedua-dua lukisan yang digambarkan di atas ditambahkan ke corpus di kemudian hari.

Rujukan

  1. ^ Mary Merrifield, Oxford Kamus Biografi, Diakses pada 6 November 2015

Sumber dan pautan luaran

Pin
Send
Share
Send