Kalendar orang suci - Calendar of saints

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A abad pertengahan serpihan manuskrip dari Bahasa Finland asal, sekitar 1340–1360, digunakan oleh Dominican biara di Turku, menunjukkan kalendar liturgi untuk bulan Jun

The kalendar orang kudus adalah tradisional Kristian kaedah penyusunan a tahun liturgi dengan mengaitkan setiap hari dengan satu atau lebih orang kudus dan merujuk pada hari sebagai hari raya atau kenduri kata wali. Kata "pesta" dalam konteks ini tidak bermaksud "makanan besar, biasanya perayaan", tetapi "perayaan keagamaan tahunan, hari yang dikhaskan untuk orang suci tertentu".[1]

Sistem ini timbul dari kebiasaan orang Kristian awal untuk memperingati masing-masing syahid setiap tahun pada tarikh kematian mereka, atau lahir ke syurga, tarikh yang disebut dalam Bahasa Latin sebagai syahid mati natalis ('hari kelahiran'). Di dalam Gereja Ortodoks Timur, kalendar orang suci disebut a Menologion.[2] "Menologion" juga dapat berarti satu set ikon yang digambarkan orang suci dalam urutan tarikh perayaan mereka, yang sering dibuat dalam dua panel.

Sejarah

A Welsh takwim hari suci c. 1488–1498
Petikan dari orang Ireland Feastologi Oengus, menyampaikan penyertaan untuk 1 dan 2 Januari dalam bentuk kuatrains dari empat baris enam suku kata untuk setiap hari. Dalam salinan abad ke-16 ini (MS G10 di Perpustakaan Negara Ireland) kita dapati pasangan dua garis suku kata enam digabungkan menjadi garis tebal, diubah oleh glos dan nota yang ditambahkan oleh pengarang kemudian.

Apabila bilangan orang kudus yang diakui meningkat selama Zaman Akhir Lewat dan separuh pertama Pertengahan umur, akhirnya setiap hari dalam setahun mempunyai sekurang-kurangnya seorang orang suci yang diperingati pada tarikh tersebut. Untuk menangani kenaikan ini, beberapa orang suci dipindahkan ke hari-hari bergantian dalam beberapa tradisi atau dihapus sepenuhnya, dengan hasilnya beberapa orang kudus mempunyai hari-hari perayaan yang berbeza dalam kalendar yang berlainan. Contohnya, St. Perpetua dan Keasyikan meninggal dunia pada 7 Mac, tetapi tarikh ini kemudian ditugaskan ke St. Thomas Aquinas, membenarkan mereka hanya peringatan (lihat Kalendar Tridentine), jadi pada tahun 1908 mereka dipindahkan satu hari sebelumnya.[3] Ketika reformasi kalendar Katolik 1969 memindahkannya ke 28 Januari, mereka dipindahkan kembali ke 7 Mac (lihat Kalendar Rom Umum). Oleh itu, kedua-dua hari boleh dikatakan sebagai hari perayaan mereka, dalam tradisi yang berbeza. Kalendar orang-orang kudus Katolik Roma dalam pelbagai bentuknya, yang menyenaraikan orang-orang kudus yang dirayakan di seluruh gereja, hanya berisi pilihan para wali untuk setiap harinya. Senarai yang lebih lengkap terdapat di Martirologi Rom, dan beberapa orang kudus di sana mungkin dirayakan secara tempatan.

Hari-hari perayaan terawal orang-orang kudus adalah orang-orang yang mati syahid, yang dihormati karena telah memperlihatkan kepada Kristus bentuk cinta yang paling besar, sesuai dengan ajaran: "Cinta yang lebih besar tidak mempunyai orang lain daripada ini, bahawa seseorang menyerahkan nyawanya untuk teman-temannya."[4] Saint Martin of Tours dikatakan yang pertama[5][6] atau sekurang-kurangnya salah seorang yang tidak mati syahid pertama yang dihormati sebagai orang suci. Tajuk "pengaku"digunakan untuk orang-orang kudus seperti itu, yang telah mengakui iman mereka kepada Kristus oleh kehidupan mereka dan bukan oleh kematian mereka. Syuhada dianggap mati dalam melayani Tuhan, dan pengaku adalah orang-orang yang mati secara semula jadi. Sebilangan besar gelaran adalah digunakan kemudian, seperti: Anak dara, Pendeta, Uskup, Sami, Paderi, Pengasas, Abbot, Rasul, Doktor Gereja.

The Tridentine Missal telah formula biasaæ untuk Massa Syahid, Pengakuan yang merupakan uskup, Doktor Gereja, Pengakuan yang bukan Uskup, Abbot, Perawan, Bukan Perawan, Dedikasi Gereja, dan Hari-Hari Perayaan Maria yang Diberkati. Paus Pius XII menambah formula biasa untuk Popes. The 1962 Roman Missal of Paus John XXIII menghilangkan kebiasaan para Rasul, memberikan Misa yang tepat untuk setiap hari perayaan seorang Rasul. Sekarang Missal Rom mempunyai formula umum untuk Pengabdian Gereja, Perawan Maria yang Terberkati, Syuhada (dengan formula khas untuk para martir mubaligh dan para martir dara), Pendeta (dibahagikan kepada uskup, pendeta umum, pengasas gereja, dan mubaligh), Doktor Gereja, Perawan , dan (generik) Orang Suci (dengan formula khas untuk para biarawan, bhikkhu, biarawati, keagamaan, yang diperhatikan karya rahmat, pendidik, dan [secara umum] orang suci wanita).

Ini kalendar sistem, apabila digabungkan dengan utama gereja perayaan dan perayaan bergerak dan tidak bergerak, membina cara penyusunan tahun dan mengenal pasti tarikh yang sangat manusiawi dan peribadi tetapi sering dilokalisasikan. Sebilangan orang Kristian meneruskan tradisi berpacaran pada hari-hari kudus: karya mereka mungkin kelihatan "bertarikh" sebagai "Hari Raya Saint Martin". Penyair seperti John Keats memperingati kepentingan Malam Saint Agnes.

Oleh kerana bidang kuasa Kristian yang berbeza berpisah secara teologis, senarai orang kudus yang berbeza mulai dikembangkan. Ini berlaku kerana individu yang sama boleh dianggap berbeza oleh satu gereja; dalam contoh yang melampau, satu orang suci gereja mungkin bidaah gereja lain, seperti dalam kes-kes Nestorius, Paus Dioscorus I dari Iskandariah, atau Uskup Agung Flavian dari Constantinople.

Kedudukan hari raya

Hari perayaan diberi peringkat sesuai dengan kepentingannya. Dalam bentuk pasca-Vatikan II dari Ritus Rom, hari raya diperingkat (mengikut urutan kepentingan) sebagai kesungguhan, kenduri atau peringatan (wajib atau pilihan).[7] Paus John XXIII1960-an Kod Rubrik, penggunaannya tetap dibenarkan oleh orang proprio Summorum Pontificum, membahagikan hari liturgi menjadi hari kelas I, II, III, dan IV. Mereka yang menggunakan bentuk yang lebih awal dari Ritus Rom peringkat hari perayaan sebagai Doubles (tiga atau empat jenis), Semidoubles, dan Simples. Lihat Kedudukan hari liturgi dalam Ritus Rom.

Di dalam Gereja Ortodoks Timur peringkat perayaan berbeza dari gereja ke gereja. Di dalam Gereja Ortodoks Rusia mereka: Pesta Besar, perayaan tengah, dan kecil. Setiap bahagian dari perayaan seperti itu juga dapat disebut pesta seperti berikut: Vigil Sepanjang Malam, Polielos, Doxology Hebat, Sextuple ("enam kali lipat", mempunyai enam stichera di Vespers dan enam troparia dekat Canon daripada Matins). Terdapat juga perbezaan antara perayaan sederhana dan berkembar (iaitu dua perayaan sederhana yang dirayakan bersama). Dalam Pesta Berganda, urutan pujian dan bacaan untuk setiap hari raya diperintahkan dengan tegas dalam Tipikon, buku liturgi.

The Gereja Lutheran meraikan Pesta, Perayaan Lebih Rendah, Hari-Hari Kesetiaan, dan Peringatan.[8]

Di dalam Gereja England, ibu Gereja Komuniti Anglikan, disana ada Kenduri Utama dan Hari Suci Utama, Perayaan, Perayaan Kurang, dan Peringatan.

Sambungan ke siklon tropika

Sebelum kedatangan penamaan piawai ribut tropika dan taufan di dalam Lembangan Atlantik Utara, ribut tropika dan taufan yang mempengaruhi pulau Puerto Rico secara tidak rasmi dinamai orang-orang suci Katolik yang sesuai dengan hari-hari perayaan ketika taufan baik mendarat atau mula memberi kesan serius di pulau itu. Contohnya ialah: taufan San Calixto 1780 (lebih dikenali sebagai Taufan Besar tahun 1780) (paling mematikan di lembah Atlantik Utara sejarah yang tercatat; dinamakan sempena Paus Callixtus I (Saint Callixtus), yang hari perayaannya adalah 14 Oktober),[9] yang Badai San Narciso 1867 (dinamakan Saint Narcissus dari Yerusalem, hari raya 29 Oktober),[9] yang Taufan 1899 San Ciriaco (paling mematikan dalam sejarah yang tercatat di pulau ini; Saint Cyriacus, 8 Ogos),[9][10] yang Taufan San Felipe 1928 (paling kuat dari segi kelajuan angin yang diukur; Saint Philip, bapa Saint Eugenia dari Rom, 13 September),[9] dan juga Taufan San Ciprian 1932 (Saint Cyprian, 26 September).[9]

Amalan ini berterusan sehingga beberapa waktu selepas Biro Cuaca Amerika Syarikat (sekarang dipanggil Perkhidmatan Cuaca Nasional) bermula menerbitkan dan menggunakan nama rasmi wanita (awalnya; nama lelaki ditambahkan mulai tahun 1979 setelah NWS melepaskan kawalan atas penamaan kepada Pertubuhan Meteorologi Dunia). Dua penggunaan terakhir skema penamaan tidak rasmi ini di P.R. adalah pada tahun 1956 (Taufan Betsy, dikenali sebagai Santa Clara tempatan selepas Saint Clare of Assisi, hari raya 12 Ogos ketika itu; hari perayaannya meningkat satu hari pada tahun 1970) dan 1960 (Taufan Donna, digelar San Lorenzo selepas Saint Lawrence Justinian, 5 September ketika itu; hari raya kini diperhatikan pada 8 Januari oleh Kanun biasa dari St. Augustine).[9]

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ "kenduri - definisi kenduri dalam bahasa Inggeris dari kamus Oxford". oxforddactions.com.
  2. ^ "Peninggalan dan Penerimaan - Khazanah Syurga". columbia.edu.
  3. ^ Calendarium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 1969), hlm. 89
  4. ^ Yohanes 15:13
  5. ^ "Peringatan St. Martin of Tours". Paroki Semua Orang Suci. Diarkibkan daripada asal pada 2008-12-02.
  6. ^ "Saint Martin of Tours". Ensiklopedia ringkas Britannica. 2007. Diarkibkan daripada asal pada 2008-12-02.
  7. ^ "Gereja Katolik Saint Charles Borromeo Picayune, MS - Norma Umum untuk Tahun liturgi dan Kalendar". scborromeo.org.
  8. ^ Senn, Frank C. (2012). Pengenalan Liturgi Kristian. Fortress Press. hlm. 103. ISBN 978-1-4514-2433-1.
  9. ^ a b c d e f Mújica-Baker, Frank. Huracanes dan tormentas que han afectado a Puerto Rico (PDF) (Laporan) (dalam bahasa Sepanyol). Estado Libre Asociado de Puerto Rico, Agencia Estatal para el Manejo de Emergencias y Administración de Desastres. hlm.4, 7–10, 12–14. Diperoleh 12 Oktober, 2018.
  10. ^ "Taufan San Ciriaco". Universiti Carolina Timur, Pusat Penglibatan RENCI.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send