Perkahwinan Melayu Brunei - Brunei Malay wedding

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A Negara Brunei Bahasa Melayu perkahwinan mempunyai banyak jenis upacara.

Istiadat

Mengagai atau Berjarum-jarum

Pada masa lalu ketika lelaki dan wanita tidak saling terbuka secara terbuka, upacara ini bertujuan untuk memberi peluang kepada wakil pengantin lelaki, seperti ibu bapanya, untuk mengetahui sama ada gadis itu masih boleh berkahwin. Pada masa ini, ini menandakan permulaan keseluruhan proses, ketika ibu bapa dari kedua-dua belah pihak saling bertemu. Ini juga terjadi ketika mereka membincangkan kapan mereka dapat mengirim rombongan yang tepat untuk menyelesaikan pertunangan formal.

Menghantar Tanda Pertunangan

Ini adalah ketika rombongan yang tepat datang ke pihak pengantin perempuan. Bahagian pengantin lelaki biasanya akan menawarkan dua cincin. Seseorang dipanggil 'pembuka mulut' untuk menandakan minat sebenar pengantin lelaki untuk meminta tangan anak perempuannya dalam perkahwinan. Yang lain adalah cincin pertunangan rasmi. Kedua-dua pihak juga akan membincangkan perincian mengenai perkahwinan yang akan datang, terutama tarikh, serta "Berian" atau senarai mas kahwin pengantin perempuan.

Menghantar Berian

Menghantar Berian bermaksud menyampaikan hadiah yang terdiri dari semua permintaan selama upacara pertunangan, dan mungkin juga termasuk hadiah tambahan oleh pengantin lelaki. Pengantin perempuan juga akan, jika dia mahu, memberi respons yang baik. Penyampaian hadiah biasanya merupakan urusan besar, dengan rombongan lelaki atau wanita membawa dulang perak yang dihiasi dengan kain cantik di atasnya yang akan menampilkan setiap hadiah. Di kebanyakan majlis perkahwinan orang Melayu Brunei, upacara diadakan pada hari yang sama dengan Akad Nikah.

Berbedak Mandi

Berbedak Mandi adalah upacara untuk memberkati bakal pengantin lelaki dan pengantin perempuan oleh ahli keluarga terdekat terutama ibu bapa, adik-beradik dan orang tua di rumah mereka sendiri. Di sini, mereka digosok dengan serbuk scrub badan tradisional yang disapu ke seluruh badan oleh ahli keluarga terdekat. Ia melambangkan kesuburan dan kekayaan.

Akad Nikah

Ini adalah upacara pemujaan. Ia dipengerusikan oleh pegawai agama dan hanya melibatkan pengantin lelaki. Kadang-kadang pengantin perempuan biasanya tidak hadir tetapi dia akan diwakili oleh ayahnya atau 'wali' (wakil keluarga yang sah). Di sini, di bawah rahmat Allah, pengantin lelaki bersumpah untuk menerima tangan pengantin perempuan di hadapan saksi.

Malam Berbedak

Malam Berbedak atau Malam Serbuk adalah acara istiadat di mana ahli keluarga dan rakan / keluarga dijemput untuk 'memberkati' pengantin lelaki dengan pengurapan pengantin lelaki dengan salap yang dibuat dari tepung beras berwarna dan minyak wangi. Pengantin lelaki berpakaian tradisional Berbedak yang berbeza untuk setiap pakaian. Pengantin perempuan memakai penutup kepala tembaga berat (kadang-kadang berlapis emas) yang mempunyai simbol / patung ayam (disebut Ayam-ayam) atau naga (Naga) dan dikelilingi (dibalut) bulat dengan bunga wangi. Pengantin lelaki memakai songkok (topi Muslim) atau Dastar (mahkota yang terbuat dari kain songket). Kedua-duanya dihiasi dengan gelang lengan tembaga / emas, tali pergelangan tangan, tali pergelangan kaki dan kalung. Pengantin perempuan juga melilit pinggangnya dengan kain songket (biasanya berwarna merah) yang diberikan oleh pengantin lelaki sebagai bagian dari maharnya (hantaran).

Malam Berinai / Berpacar dan Pengganggunan

Berinai / Berpacar adalah acara yang biasanya dihadiri oleh keluarga terdekat dan juga dikenali sebagai Henna Night. Di sini, Pengantin perempuan, yang berpakaian serupa dengan Malam Berbedak duduk di atas 'takhta' dengan tangan di pangkuannya dan ahli keluarga memakai sejumput 'pacar' (Henna) di telapak tangannya. Bunga Rampai (serpihan wangi pandan dan kelopak bunga) juga tersebar di tangannya menandakan berkat. Dalam beberapa majlis perkahwinan, ini mungkin dilakukan pada malam yang sama di Malam Berbedak sementara yang lain menjauhkannya. Tradisi ini kebanyakannya diamalkan oleh orang-orang di Daerah Muara Brunei dan bukan di Tutong atau daerah-daerah lain.

Kemudian pada malam itu, setelah semua tetamu pergi, para penatua keluarga kemudian membawa pengantin perempuan ke bilik pengantinnya di mana Penganggun (Atendan Pernikahan?) Kemudian menyalakan tiga lilin dan menyerahkannya kepada seorang wanita tua yang duduk di atas katil pengantin perempuan dan ke seorang lagi yang mengikuti di belakangnya. Pengantin perempuan kemudiannya memeluk Penganggun dan dipimpin di tempat tidur di belakangnya sebanyak tiga kali. Pengantin perempuan kemudian terus duduk di atas katil dan meletupkan tiga lilin yang mengakhiri permulaan. Sekali lagi, amalan ini hanya dilakukan dalam majlis perkahwinan dari Daerah Muara Brunei.

Bersanding

Bersanding (Majlis perkahwinan) adalah titik puncak majlis perkahwinan. Di sinilah sekumpulan teman dan keluarga kedua-dua belah pihak berkumpul dan mengenali pasangan itu sebagai suami isteri rasmi di mata orang ramai. Bersanding adalah acara besar di mana banyak makanan disediakan untuk para tetamu. Pada masa lalu, ini biasanya berlaku di sekitar rumah mereka tetapi pada masa ini, kebanyakan warga Brune lebih suka menempah dewan untuk upacara tersebut. Penyediaan acara ini serupa dengan gaya jamuan di mana makanan dalam bentuk bufet disajikan.

Majlis Ambil-ambilan

Majlis Ambil-ambilan adalah majlis resepsi selepas perkahwinan yang biasanya dihadiri oleh keluarga terdekat kedua-dua belah pihak. Acara ini biasanya diadakan pada waktu malam atau sehari selepas majlis perkahwinan. Acara ini bertujuan untuk kedua-dua keluarga mengenali satu sama lain. Pengantin perempuan biasanya menerima hadiah untuk acara ini, terutamanya perhiasan emas dari keluarga pengantin lelaki.

Muleh Tiga Hari

Muleh Tiga Hari adalah tempat pasangan berpindah ke rumah pengantin perempuan dan tinggal selama tiga hari; dan juga berpindah ke rumah pengantin lelaki dan tinggal selama tiga hari lagi. Ini akan membolehkan mereka memutuskan sama ada mereka akan tinggal atau berpindah untuk hidup sendiri pada masa akan datang.

Lihat juga

Pin
Send
Share
Send