Pengantin perempuan - Bridesmaid

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pengantin perempuan adalah ahli majlis pengantin perempuan dalam upacara perkahwinan tradisional Barat. Seorang pengiring pengantin biasanya seorang wanita muda dan sering menjadi teman rapat atau saudara. Dia menghadiri ke pengantin perempuan pada hari a perkahwinan atau perkahwinan majlis. Secara tradisinya, pengiring pengantin perempuan dipilih dari wanita muda yang belum berkahwin usia berkahwin.

Pengiring pengantin utama, jika ditunjuk, boleh dipanggil ketua pengiring pengantin atau pembantu rumah jika dia belum berkahwin, atau ketua kehormat sekiranya dia sudah berkahwin. A pengiring pengantin junior adalah seorang gadis yang jelas terlalu muda untuk berkahwin tetapi termasuk sebagai pengiring pengantin kehormat. Di Amerika Syarikat, biasanya hanya pembantu rumah atau pelayan kehormatan dan lelaki terbaik adalah saksi rasmi untuk lesen perkahwinan.

Selalunya terdapat lebih dari satu pengiring pengantin: pada zaman moden ini pengantin perempuan memilih berapa banyak yang akan diminta. Dari segi sejarah, tidak ada orang berstatus yang keluar tanpa pengawasan, dan ukuran retinue dikira rapat agar sesuai dengan status sosial keluarga. Sekumpulan besar pengiring pengantin memberi peluang untuk memamerkan status sosial keluarga dan kekayaan. Hari ini, jumlah pengiring pengantin dalam majlis perkahwinan bergantung pada banyak pemboleh ubah, termasuk pilihan pengantin perempuan, ukuran keluarganya, dan jumlah pelayan yang ingin dimiliki pasangannya.

Setaraf lelaki adalah pengantin lelaki, juga dikenali di Inggeris British sebagai pengantar; di Amerika Syarikat, peranan mengurus pengantin lelaki telah berubah dari tugas mengiringi tetamu ke tempat duduk mereka, dan kedua posisi tersebut tidak lagi sinonim dan selalunya jika tidak biasanya diisi oleh orang yang berbeza.

Dalam beberapa budaya, seperti di Norway, Belanda dan Britain Victoria, sudah menjadi kebiasaan bagi pengiring pengantin perempuan sebagai gadis kecil daripada wanita dewasa. Mereka mungkin membawa bunga semasa prosesi perkahwinan dan berpose dengan pasangan pengantin dalam foto pengantin. Di negara-negara moden berbahasa Inggeris, peranan ini terpisah dari peran pengiring pengantin, dan anak kecil yang melakukannya dikenali sebagai gadis bunga.

Tugas

Empat pengiring pengantin memakai gagra cholis, pakaian tradisional dari utara India

Walaupun banyak melebihi minimum, tugas yang diperlukan pengiring pengantin sangat terhad.[1] Mereka dikehendaki menghadiri upacara perkahwinan dan menolong pengantin perempuan pada hari perkahwinan. Pengantin perempuan di Eropah dan Amerika Utara sering diminta untuk menolong pengantin perempuan merancang perkahwinan dan a Majlis perkahwinan. Pada zaman moden ini, pengiring pengantin sering mengambil bahagian dalam merancang acara yang berkaitan dengan perkahwinan, seperti a mandi pengantin atau pesta bujang, sekiranya ada. Walau bagaimanapun, ini adalah aktiviti pilihan; menurut ahli etika Judith Martin, "Bertentangan dengan khabar angin, pengiring pengantin wanita tidak berkewajiban untuk berhibur untuk menghormati pengantin perempuan, atau juga mengenakan gaun yang mereka tidak mampu."[2] Sekiranya adalah kebiasaan di kawasan pengantin perempuan untuk mengadakan makan tengah hari pengantin perempuan, maka ia dianjurkan, dan oleh itu diatur dan dibayar oleh pengantin perempuan.[3] Seorang pengiring pengantin muda tidak mempunyai tanggungjawab selain menghadiri majlis perkahwinan.

Pengantin perempuan junior ini, di Carolina Utara, AS, berpakaian putih, sama seperti pengantin perempuan.

Tugas dan kos menjadi pengiring pengantin diuraikan antara pengantin perempuan dan pelayannya dengan pelbagai cara. Oleh kerana pengiring pengantin moden, tidak seperti rakan sejawatannya yang bersejarah, tidak lagi boleh bergantung pada pakaian dan perbelanjaan perjalanan mereka yang dibayar oleh keluarga pengantin perempuan, dan kadang-kadang bahkan diberitahu bahawa mereka mesti membayar pesta yang ingin dilakukan oleh pengantin wanita sebelum perkahwinan, ia telah menjadi kebiasaan bagi pengantin perempuan untuk memberikan hadiah kepada pengiring pengantin sebagai tanda terima kasih atas sokongan dan komitmen kewangan yang disertakan dengan peranan mereka. Sudah menjadi kebiasaan bagi wanita yang diundang untuk berkhidmat sebagai pengiring pengantin untuk bertanya terlebih dahulu mengenai jumlah waktu, tenaga, dan wang yang diharapkan oleh pengantin perempuan dari mereka sebelum menerima kedudukan ini, dan untuk menolak atau mengundurkan diri jika ini lebih dari yang mereka kehendaki dapat memberi.[4] Dalam beberapa perkahwinan di Amerika, setiap pengiring pengantin mungkin diminta untuk membelanjakan US $ 1,700 atau lebih, dengan perjalanan ke majlis perkahwinan tujuan dan pesta pra-perkahwinan biasanya merupakan perbelanjaan terbesar.[4]

Pembantu rumah

Pengantin perempuan (tengah) dengan pembantu rumahnya (ketiga dari kiri) dan pengiring pengantin. Pembantu rumah kehormatan dapat dibezakan dengan pakaiannya, yang sedikit berbeza dengan pakaian pengantin perempuan lain, dan juga kedudukannya di tempat kehormatan tradisional di sebelah kanan pihak utama. Dari tahun 1929, di Minnesota, USA.

Di dalam United Kingdom, istilah "pembantu rumah"asalnya merujuk kepada atendan wanita a permaisuri. Istilah pengiring pengantin biasanya digunakan untuk semua pelayan pengantin di UK. Walau bagaimanapun, apabila pelayan itu berkahwin, atau wanita yang matang, istilahnya ketua kehormat sering digunakan. Pengaruh Bahasa Inggeris Amerika menyebabkan ketua pengiring pengantin kadang-kadang dipanggil pembantu rumah.

Di Amerika Utara, pesta perkahwinan mungkin merangkumi beberapa pengiring pengantin, tetapi pembantu rumah adalah gelaran dan jawatan yang dipegang oleh ketua atasan pengantin perempuan, biasanya rakan atau saudaranya yang terdekat. Dalam majlis perkahwinan moden, beberapa pengantin memilih untuk memilih teman lelaki atau saudara lelaki lama sebagai ketua mereka, menggunakan tajuk lelaki terbaik atau lelaki terhormat.

Kegiatan pengiring pengantin utama mungkin banyak atau bervariasi kerana dia membiarkan pengantin perempuan memaksanya. Satu-satunya tugasnya yang diperlukan adalah menyertai majlis perkahwinan. Namun, biasanya, dia diminta untuk menolong logistik perkahwinan sebagai acara, seperti memberi ucapan jemputan, dan untuk pertolongannya sebagai teman, seperti menghadiri pengantin wanita ketika dia membeli pakaian pengantinnya.

Selain sebagai tangan kanan pengantin perempuan, pembantu rumah yang bertanggungjawab bertanggungjawab untuk memimpin pesta pengantin yang lain melalui perancangan sebarang acara sebelum perkahwinan. Sebagai contoh, pengiring pengantin utama adalah orang yang membuat pengaturan untuk mandi pengantin, termasuk jemputan, hiasan, makanan, dan sebarang permainan atau aktiviti yang akan dimainkan. Dia juga akan bertugas merancang pesta bujang, termasuk perjalanan atau penginapan penginapan yang mesti diatur.[5]

Pada hari perkahwinan, tugas utamanya adalah memberikan sokongan praktikal dan emosi. Dia mungkin menolong pengantin wanita dengan berpakaian dan, jika diperlukan, menolong pengantin menguruskan tudungnya, sejambak, buku doa, atau kereta pakaian pengantinnya pada siang hari. Dalam perkahwinan dua cincin, ketua pengiring pengantin sering diberi kepercayaan kepada pengantin lelaki cincin perkahwinan sehingga diperlukan semasa upacara. Ramai pengantin lelaki bertanya kepada pengiring pengantin perempuan sekiranya ada dewasa, untuk menjadi saksi undang-undang yang menandatangani lesen perkahwinan selepas majlis. Sekiranya ada majlis resepsi selepas perkahwinan, pembantu rumah kehormatan mungkin diminta untuk menawarkan roti bakar kepada pengantin baru.

Asal dan sejarah

Asal-usul tradisi pengiring pengantin Barat kemungkinan timbul dari gabungan banyak faktor. Faktor yang paling mungkin termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kelas dan status sosioekonomi, ukuran keluarga, standard sosialisasi pada masa itu, dan agama.

Yang lain menyebut Alkitab kisah mengenai Yakub, dan dua isterinya Leah dan Rachel, yang sama-sama datang dengan mereka sendiri pembantu rumah seperti yang diperincikan dalam Kitab Kejadian (29:24, 46:18) sebagai asal pengantin perempuan. Wanita-wanita ini adalah pembantu rumah (hamba atau hamba) dan bukannya rakan sebaya.[rujukan diperlukan]

Beberapa sumber menyatakan bahawa, pada zaman kuno, pada awalnya pengantin perempuan dan semua pengiring pengantin mengenakan pakaian yang sama persis dan menutup wajah mereka dengan berat, untuk tujuan membingungkan pelamar cemburu dan roh jahat.[6][7]

Di China semasa era feudal, pengantin perempuan rentan melakukan penculikan pada majlis perkahwinan oleh puak dan penjahat saingan. Memikul tanggungjawab untuk melindungi pengantin perempuan, pengiring pengantin berpakaian seperti pengantin perempuan untuk menurunkan risiko dia mungkin dikenali dan diambil. Ketika perlindungan undang-undang untuk perkahwinan dibuat, ini tidak lagi diperlukan, dan peranan pengiring pengantin berubah menjadi simbolik.[8]

Di dalam Zaman Victoria, putih adalah warna rasmi untuk kedua-dua pengantin lelaki dan pengiring pengantin lelaki. Trend ini bermula dengan Ratu Victoria semasa dia berkahwin Putera Albert memakai gaun pengantin putih yang panjang, dan pengiring pengantin perempuannya sepadan dengan warna gaunnya.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Martin, Judith (2005). Panduan Miss Manners untuk Melakukan Tingkah Laku yang Betul, Baru Dikemas kini. Kamen, Gloria. New York: W. W. Norton & Syarikat. hlm. 383. ISBN 0-393-05874-3. [I] n masyarakat yang sopan ... satu-satunya tugas pengiring pengantin adalah membuat kekecohan khusus terhadap pengantin perempuan dengan berkumpul di sekitarnya di majlis perkahwinan dan, pada minggu-minggu sebelumnya, dengan berpura-pura berminat dengan semua perincian perkahwinan. Ia juga bagus, tetapi tidak wajib, bagi mereka untuk merancang perhimpunan tidak rasmi yang girly - makan tengah hari atau mandi - untuknya sebelumnya.
  2. ^ Martin, Judith (1999). Adab Hilang pada majlis perkahwinan. New York: Penerbit Mahkota. hlm.136–137. ISBN 0-609-60431-7.
  3. ^ Hantar, Emily (1922). Etika dalam Masyarakat, Perniagaan, Politik dan Rumah '. Syarikat Funk & Wagnalls. hlm.335–337.
  4. ^ a b Steinberg, Stephanie (28 Jun 2011). "Berapa kos untuk menjadi pengiring pengantin?". CNN.
  5. ^ "Pembantu Tugas Kehormat: Senarai Semak Peranan dan Tanggungjawab Hari Moden". KKM moden. Diperoleh 12 Mac 2019.
  6. ^ Thompson, Oleh Jenn. "Asal-usul tradisi perkahwinan yang pelik - CNN.com". edisi.cnn.com. Diperoleh 2 April 2018.
  7. ^ "Sejarah Pengiring Pengantin". oureverydaylife.com. Diperoleh 2 April 2018.
  8. ^ "Sangat berbahaya apabila menjadi pengiring pengantin di China sehingga beberapa pengantin mempekerjakan profesional sebagai gantinya - San Francisco Wedding Photography - SF Wedding Photographer". www.iqphoto.com.

Pautan luaran

Media yang berkaitan dengan Pengantin perempuan di Wikimedia Commons

Pin
Send
Share
Send