Pengantin lelaki - Bridegroom - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pengantin lelaki Azerbaijan moden

A pengantin lelaki (sering dipendekkan menjadi pengantin lelaki) adalah lelaki yang akan menjadi sudah berkahwin atau siapa pengantin baru.

Semasa berkahwin, bakal pengantin lelaki, (jika perempuan) biasanya disebut sebagai pengantin perempuan. Pengantin lelaki biasanya dihadiri oleh lelaki terbaik dan pengantin lelaki.

Etimologi

Sebutan pertama istilah pengantin lelaki bermula pada tahun 1604, dari Bahasa Inggeris Lama brȳdguma,[1] sebatian dari brȳd (pengantin perempuan) dan guma (lelaki, manusia, wira). Ia berkaitan dengan Saxon Lama brūdigomo, Jerman Tinggi Lama brūtigomo, Bahasa Jerman Bräutigam, dan juga Norse Lama brúðgumi.[1][2]

Pakaian

Pengantin lelaki memakai pakaian seragam tentera, bersama pengantin perempuannya pada tahun 1942

Gaya pakaian pengantin lelaki dapat dipengaruhi oleh banyak faktor, termasuk waktu, lokasi upacara, latar belakang etnik pengantin perempuan, jenis upacara, dan apakah pengantin lelaki adalah anggota Angkatan Tentera.

Tradisi kebangsaan atau etnik

  • Di dalam Amerika Syarikat, pengantin lelaki biasanya memakai sut berwarna gelap untuk perkahwinan pada waktu siang atau tuksedo untuk upacara malam.
  • Inggeris tradisi untuk perkahwinan rasmi memerlukan pengantin lelaki, pengantin lelaki, dan keluarga lelaki yang rapat untuk dipakai pakaian pagi.
  • Pengantin lelaki dari Keturunan Scotland kerap memakai pakaian Highland penuh, begitu juga dengan pengantin lelaki mereka.
  • Dalam Norway pengantin lelaki boleh memakai kostum rakyat seperti bunad, gákti [3] di kalangan Sami Utara atau sut berwarna gelap atau a tuksedo.

Tanggungjawab semasa upacara

Dalam perkahwinan Anglo-Amerika, pengantin lelaki akan sering memberi ucapan pendek selepas majlis resepsi, mengucapkan terima kasih kepada para tetamu kerana hadir, memuji pengantin perempuan, mengucapkan terima kasih kepada anggota majlis perkahwinan, dan mungkin berkongsi "roti panggang", di mana dia membuat lelucon perbelanjaan dirinya atau ahli partinya. Ucapannya biasanya akan diikuti oleh seorang dari lelaki terbaik.

Agama

Agama Kristian

Dalam Agama Kristian, Nabi Isa dipanggil pengantin lelaki berhubung dengan gereja sebagai pengantin perempuannya. Di dalam Injil John, John Pembaptis bercakap tentang Yesus Kristus sebagai pengantin lelaki dan menyebut pengantin perempuan.

Dia yang mempelai wanita adalah pengantin lelaki: tetapi teman pengantin lelaki, yang berdiri dan mendengarnya, sangat bersukacita kerana suara pengantin lelaki: oleh karena itu kegembiraan saya dipenuhi.[Yohanes 3:29]

Lihat juga Matius 9:15; 25: 1-13; Markus 2: 19-20; Lukas 5: 34-35; Yohanes 2: 9; 3:29.

Pengantin lelaki Bangladesh

Rujukan

  1. ^ a b Hoad, T.F. (1993). Etimologi Inggeris. Oxford: Oxford University Press. hlm.50. ISBN 0-19-283098-8.
  2. ^ Klein, Ernest (1971). Kamus Etimologi Komprehensif Bahasa Inggeris yang Berurusan dengan Asal-usul Perkataan dan Perkembangan Rasa Mereka Dengan demikian menggambarkan Sejarah Tamadun dan Budaya. Amsterdam: Elsevier Pub.Co. hlm. 324.
  3. ^ "Arbeidets Rett - Viet på tradisjonelt samisk vis". www.retten.no (dalam bahasa Norway). Diperoleh 2017-10-14.

Pin
Send
Share
Send