Pengantin - Bride

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Seorang pengantin dengan gaun pengantin yang rumit, Amerika Syarikat 1929.

A pengantin perempuan adalah seorang wanita yang akan menjadi sudah berkahwin atau siapa pengantin baru.

Ketika berkahwin, masa depan pengantin perempuan pasangan suami isteri, (jika lelaki) biasanya disebut sebagai pengantin lelaki atau pengantin lelaki. Dalam budaya Barat, pengantin perempuan boleh dihadiri oleh seorang pembantu rumah, pengantin lelaki dan satu atau lebih pengantin perempuan.

Etimologi

"brȳd," kata Anglo-Saxon Lama

Perkataan itu, mungkin, berasal dari bahasa Bahasa Inggeris Lama 'bryd', yang seterusnya berasal dari Proto-Jermanik kata kerja akar * brū-, yang bermaksud 'memasak, membancuh, atau membuat a kuahnya, 'yang merupakan peranan menantu dalam keluarga primitif.[1]

Pakaian

Hiasan kepala a Pengantin Sinhala.
Pada awal abad ke-20, kadang-kadang bahkan di sini pada tahun 1926, tidak jarang melihat pengantin perempuan memakai gaun berwarna lebih gelap.
Wanita di sebelah kanan itu memakai gaun pengantin khas dari tahun 1929. Sehingga gaun pengantin akhir tahun 1930-an mencerminkan gaya zaman itu. Sejak itu dan seterusnya, gaun pengantin didasarkan pada gaun berwarna Victoria.

Dalam Eropah dan Amerika Utara, pakaian khas pengantin perempuan adalah pakaian formal dan tudung. Biasanya, dalam "perkahwinan putih"Model, gaun pengantin dibeli khusus untuk pernikahan, dan tidak dalam gaya yang dapat dipakai untuk acara berikutnya. Sebelumnya, hingga sekurang-kurangnya pertengahan abad ke-19, pengantin wanita biasanya mengenakan gaun terbaiknya, apa pun warna itu, atau jika pengantin perempuan itu sihat, dia memerintahkan gaun baru padanya warna kegemaran dan dijangka memakainya lagi.[2]

Untuk perkahwinan pertama di negara-negara Barat, berkulit putih pakaian pengantin biasanya dipakai, tradisi yang dimulakan oleh Ratu Victoria, yang memakai a pakaian mahkamah putih untuk perkahwinannya. Melalui bahagian awal abad ke-20, etika Barat menetapkan bahawa pakaian putih tidak boleh dipakai untuk perkahwinan berikutnya, kerana pemakaian putih secara keliru dianggap oleh beberapa orang sebagai simbol kuno anak dara, walaupun mengenakan warna putih adalah perkembangan tradisi perkahwinan yang agak baru, dan asal usulnya lebih banyak berkaitan penggunaan yang ketara dari era ketika gaun putih mewah, bahkan ajaib, kerana kesukaran untuk mencuci pakaian halus.[3][4] Hari ini, pengantin Barat sering memakai gaun putih, krim, atau gading untuk sebilangan besar perkahwinan; warna pakaian itu bukan komen mengenai sejarah seksual pengantin perempuan. Di luar negara Barat, pengantin biasanya memakai pakaian kebangsaan. Gaun pengantin putih sangat tidak biasa dalam tradisi Asia, kerana warna putih adalah warna berkabung dan kematian dalam budaya tersebut. Dalam banyak budaya Asia, merah biasa untuk pengantin wanita, kerana warna ini menunjukkan semangat dan kesihatan dan dari masa ke masa dikaitkan dengan pengantin perempuan. Walau bagaimanapun, pada zaman moden warna lain boleh dipakai, atau gaya Barat lebih disukai. Tidak kira warna di kebanyakan budaya Asia pakaian pengantin sangat hiasan, sering ditutup dengan sulaman, manik-manik atau emas. Dalam beberapa tradisi pengantin boleh memakai lebih dari satu pakaian, ini berlaku misalnya di Jepun,[rujukan diperlukan] bahagian India, dan, secara kuno, di bahagian dunia Arab.

Gaya perhiasan tertentu sering dikaitkan dengan pakaian pengantin, misalnya cincin perkahwinan di kebanyakan budaya Barat, atau chura (gelang merah dan putih) di Bahasa Punjabi Sikh budaya. Pengantin Hindu dipersembahkan dengan a mangalsutra semasa upacara perkahwinan, yang mempunyai banyak makna yang sama dengan cincin perkahwinan di bahagian lain dunia. Barang kemas perkahwinan secara tradisional telah digunakan untuk menunjukkan nilai mahar pengantin perempuan.

Selain gaun, pengantin wanita sering memakai baju tudung dan membawa a sejambak bunga, kecil pusaka seperti a bertuah duit syiling, a buku doa, atau token lain. Di negara-negara Barat, pengantin perempuan boleh memakai "sesuatu yang lama, sesuatu yang baru, sesuatu yang dipinjam, dan sesuatu yang biru"; pengantin beg tangan (atau beg wang) juga biasa.[5]

Sejarah

Istilah pengantin perempuan muncul dalam kombinasi dengan banyak perkataan, beberapa di antaranya usang. Oleh itu, "pengantin lelaki" adalah lelaki yang baru menikah, dan "pengantin lelaki," "pengantin-perjamuan" adalah persamaan lama dengan perkahwinan, sarapan-perkahwinan. "Pengantin" (dari Pengantin-ale, pada asalnya pesta perkahwinan itu sendiri, telah berkembang menjadi kata sifat deskriptif umum, iaitu pengantin majlis. The kek pengantin berasal dari bahasa Rom confarreatio, sebuah kelas atasan bentuk perkahwinan, ciri-ciri penting upacara yang dimakan oleh pasangan kek yang diperbuat daripada garam, air dan dieja tepung, dan pemegangan tiga telinga gandum oleh pengantin perempuan, simbol banyak.

Pemakan kek itu tidak sesuai, tetapi telinga gandum masih bertahan.[6] Pada Zaman Pertengahan mereka dipakai atau dibawa oleh pengantin perempuan. Akhirnya menjadi kebiasaan bagi gadis-gadis muda untuk berkumpul di luar beranda gereja dan melemparkan biji-bijian gandum ke atas pengantin perempuan, dan setelah itu terjadi perebutan biji-bijian. Pada waktunya biji-bijian gandum dimasak menjadi biskut kering tipis, yang dipecahkan di atas kepala pengantin perempuan, seperti kebiasaan di Scotland hari ini, kue oatmeal sedang digunakan. Dalam ElizabethBiskuit ini mulai berbentuk kuih kecil berbentuk telur yang terbuat dari telur, susu, gula, kismis dan rempah. Setiap tetamu perkahwinan mempunyai sekurang-kurangnya satu, dan seluruh koleksi dilemparkan kepada pengantin wanita sebaik sahaja dia melintasi ambang pintu. Mereka yang menyala di kepala atau bahunya sangat dihargai oleh pengacau. Akhirnya kuih-muih ini digabungkan menjadi sebiji besar yang memeriahkan pes dan perhiasan almondnya selama Charles IImasa. Tetapi bahkan hari ini di paroki luar bandar, mis. Di utara Notts, gandum dilemparkan ke atas pasangan pengantin dengan teriakan "Roti untuk hidup dan puding selama-lamanya," yang menyatakan hasrat agar pengantin baru dapat selalu makmur. Melempar padi, kebiasaan yang sangat kuno tetapi lebih lambat daripada gandum, melambangkan keinginan agar pengantin itu dapat membuahkan hasil.[7][8]

The cawan pengantin adalah mangkuk atau cawan penyayang di mana pengantin lelaki berjanji pengantin perempuan, dan dia dia.[6] Kebiasaan memecahkan cawan anggur ini, setelah pasangan pengantin telah menguras isinya, adalah perkara biasa bagi orang Kristian Yunani dan juga anggota agama Yahudi. Ia dilemparkan ke dinding atau dipijak di bawah kaki. Ungkapan "pengantin-cawan" juga kadang-kadang digunakan dari mangkuk wain berisi rempah yang disediakan pada waktu malam untuk pasangan pengantin. Nikmat pengantin, dahulu disebut renda pengantin, pada mulanya adalah kepingan emas, sutera atau renda lain, digunakan untuk mengikat tangkai rosemary yang sebelumnya dipakai pada majlis perkahwinan. Ini kemudian mengambil bentuk pita, yang akhirnya berubah menjadi roset.

Peti pengantin Hungary

The pengantin perempuan, gerabak di mana pengantin perempuan dibawa ke rumah barunya, memberikan namanya pada majlis perkahwinan mana-mana pasangan yang layak mendapatkannya, yang memandu "wain" mengelilingi desa, mengumpulkan sejumlah kecil wang atau barang perabot untuk rumah tangga mereka.[6] Ini disebut-sebut-sebut harga perkahwinan, atau bid-ales, yang bersifat perayaan "manfaat". Jadi umum masih menjadi kebiasaan "penawaran-perkahwinan" di Wales, bahawa pencetak biasanya menyimpan bentuk undangan. Kadang-kadang sebanyak enam ratus pasangan akan berjalan dalam perarakan pengantin.

The karangan pengantin perempuan adalah pengganti Kristian untuk coronet emas yang dipakai oleh semua pengantin Yahudi.[6] Mahkota pengantin masih diperhatikan oleh orang Rusia, dan Calvinis Belanda dan Switzerland. Pemakaian bunga oren dikatakan bermula dengan orang Saracens, yang menganggapnya sebagai lambang kesucian. Ia diperkenalkan ke Eropah oleh tentera Salib. The tudung pengantin perempuan adalah bentuk moden dari flammeum atau tudung kuning besar yang menyelimuti sepenuhnya pengantin Yunani dan Rom semasa upacara. Perlindungan seperti ini masih digunakan di kalangan orang Yahudi dan Parsi.[9][10]

"Peti pengantin" adalah wadah pengantin perempuan untuk mengumpulkan semua perkara untuk perkahwinan di Hungary. Setelah semua seluar dalam dan pakaian selesai, gadis itu sudah bersedia untuk berkahwin.

Agama

Agama Kristian

Dalam agama Kristian, pengantin perempuan, isteri Anak Domba, atau Pengantin Kristus, adalah istilah yang secara umum menggambarkan gereja (pengikut Kristus) ditunangkan secara rohani Nabi Isa. Istilah ini terdapat dalam ayat-ayat yang berkaitan di Bible yang menggambarkan seorang wanita, di Injil, Kitab Wahyu, Surat-surat dan ayat-ayat yang berkaitan di Perjanjian Lama. Kadang kala, Pengantin tersirat dengan memanggil Yesus sebagai Pengantin lelaki kepada Gereja. Selama lebih dari 1500 tahun, Gereja dikenali sebagai pengantin perempuan yang dijodohkan dengan Kristus. Walau bagaimanapun, ada contoh tafsiran penggunaan yang berbeza dari gereja ke gereja. Sebilangan besar percaya bahawa ia selalu merujuk kepada gereja.

Contohnya pakaian pengantin

Rujukan

  1. ^ "Pengantin perempuan". kamus Oxford. Diperoleh 9 Mei 2018.
  2. ^ George Monger (2004). Adat perkahwinan dunia: dari inai hingga bulan madu. Santa Barbara, Calif: ABC-CLIO. hlm.107–108. ISBN 1-57607-987-2.
  3. ^ Maura Banim; Ali Guy; Green, Eileen (2003). Melalui Almari Pakaian: Hubungan Wanita dengan Pakaiannya (Pakaian, Tubuh, Budaya). Oxford, UK: Berg Publishers. hlm.61-62. ISBN 1-85973-388-3.
  4. ^ Martin, Judith (2005). Panduan Miss Manners untuk Melakukan Tingkah Laku yang Betul, Baru Dikemas kini. Kamen, Gloria. New York: W. W. Norton & Syarikat. hlm. 408–411. ISBN 0-393-05874-3.
  5. ^ Sejarah Ringkas Dompet Perkahwinan, Brides 'Village, diambil pada 28 Mac 2010
  6. ^ a b c d Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Pengantin perempuan". Encyclopædia Britannica (Edisi ke-11.) Akhbar Universiti Cambridge.
  7. ^ (Monger 2004, hlm.49–52)
  8. ^ (Monger 2004, hlm. 232)
  9. ^ Jenama, Barang Antik Britain (Edisi Hazlitt, 1905)
  10. ^ Pendeta J. Edward Vaux, Cerita Rakyat Gereja (1894)

Pin
Send
Share
Send