Mandi pengantin - Bridal shower

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Wanita duduk di kerusi di sebuah pesta, dengan beberapa hadiah yang tersusun di atas meja di latar depan.
Mandi pengantin secara tradisional melibatkan pemberian hadiah kepada bakal isteri.

A mandi pengantin adalah pesta pemberian hadiah yang diadakan untuk a pengantin perempuan untuk menjadi dalam jangkaan dia perkahwinan.

Sejarah kebiasaan berakar tidak semestinya untuk penyediaan barang untuk kediaman perkahwinan yang akan datang, tetapi untuk menyediakan barang dan bantuan kewangan untuk memastikan perkahwinan itu dapat berlangsung.

Sejarah

Kebiasaan mandi pengantin dikatakan tumbuh lebih lama dari sebelumnya mas kahwin amalan, ketika keluarga wanita miskin mungkin tidak mempunyai wang untuk memberikan mahar untuknya, atau ketika seorang ayah menolak untuk memberikan maharnya kepada putrinya kerana dia tidak menyetujui perkahwinan itu.[rujukan diperlukan] Dalam situasi seperti itu, rakan-rakan wanita itu akan berkumpul dan membawa hadiah yang akan mengimbangi mas kahwin dan membolehkannya menikahi lelaki pilihannya.

Kisah terawal mengenai peristiwa ini diketahui berasal Brussels, Belgium sekitar tahun 1860. Legenda yang sering dikutip menunjukkan asal usul amalan ini hingga abad ke-16 atau ke-17 Belanda. Walau bagaimanapun, terdapat juga persamaan dengan banyak amalan mas kahwin dan kolonial Amerika Syarikat atau harap dada (seluar panjang) adat.[1]

Adat berkaitan yang diamalkan pada abad pertengahan Inggeris adalah Pengantin Ale: di Langlands Piers Ploughman (§ B.II.45) terdapat rujukan untuk a bruydale. Ini adalah perayaan yang diadakan sebelum hari perkahwinan, di mana pengantin membuat bir dan menjualnya kepada para tetamu dengan harga yang tinggi.

Di Amerika Syarikat, mandi pengantin bermula di kawasan bandar pada tahun 1890-an terutamanya di kalangan kelas menengah atas. Menjelang tahun 1930-an, mandi pengantin telah merebak ke luar bandar Amerika.[2]

Penggunaan terawal kata ini dalam bentuk cetak mungkin dalam Bahasa Grand Rapids Akhbar Petang Michigan 22 Jun 4, 1904: "'Pesta mandi' yang kerana keramahan pasangan suami isteri terpaksa menghadiri ..." dan mungkin berasal dari kebiasaan pada zaman Victoria agar hadiah itu dimasukkan ke dalam payung, yang ketika dibuka akan "mandi" pengantin perempuan dengan hadiah.[3]

Adat dan pemberian hadiah

Banyak kebiasaan yang berlainan telah berkembang di berbagai wilayah dan kumpulan sosial, tetapi format dasarnya tidak berubah selama beberapa generasi, dan menekankan peranan gender tradisional. Ahli sosiologi seperti Beth Montemurro menulis bahawa ritual mandi pengantin perempuan "mensosialisasikan wanita ke dalam peranan isteri tradisional hiper-feminisasi," dengan penekanan pada peranan masa depan pengantin perempuan sebagai tukang masak keluarga, ibu rumah tangga, dan pasangan seksual.[4] Sejarawan Elizabeth Pleck menyuarakan hal ini dengan menunjukkan bahawa hadiah mandi tradisional adalah "untuk bilik tidur atau dapur."[5] Tetapi peranan ini lebih merupakan penghormatan kepada ibu dan nenek daripada gambaran bagaimana pengantin wanita sebenarnya akan berkelakuan dalam perkahwinan itu.[6]

Walaupun formatnya tetap konsisten, ada beberapa perubahan yang signifikan. Panduan etika dari tahun 1920-an yang disarankan agar pancuran mandian harus "murni spontan dan tidak formal", dengan para tetamu tiba tanpa pemberitahuan di rumah pengantin perempuan, sementara panduan perancangan dari tahun 1950-an mencadangkan tema dan permainan yang lebih kompleks.[4]

Pancuran mandi sering diadakan pada waktu petang atau petang, tetapi tidak secara umum sebagai makan tengah hari atau majlis makan malam. Mereka biasanya berlangsung empat hingga enam minggu sebelum perkahwinan.[7]

Oleh kerana sejarah sebelumnya bahawa "mandi secara spontan dan tidak rasmi", pancuran tidak mengembangkan etika formal yang sama dengan perkahwinan. Jemputan boleh dikeluarkan secara tidak rasmi, melalui surat, telefon, atau e-mel.

Oleh kerana pancuran secara eksplisit merupakan acara pemberian hadiah, setiap orang yang menghadiri mandi diharapkan dapat membawa hadiah kecil.[8] Orang yang menolak jemputan dengan alasan apa pun tidak diharapkan menghantar hadiah atau mengambil bahagian dalam pesta tersebut. Tuan rumah diharapkan dapat menyerahkan hadiah, atau nikmat. Ini boleh menjadi hadiah kecil seperti duit syiling coklat yang telah diperibadikan dengan nama pengantin perempuan dan tarikh majlis atau pesanan terima kasih yang ringkas.

Makanan boleh disajikan di bilik mandi pengantin. Rawatan seperti kek dan bufet gula-gula juga boleh dihidangkan untuk para tetamu.

Tuan rumah

Mengadakan bilik mandi pengantin jatuh kepada satu atau lebih rakan rapat pengantin perempuan, selalunya satu atau lebih pengantin perempuan. Anggota keluarga terdekat secara tradisinya tidak mengadakan majlis perkahwinan, namun menjadi perkara biasa bagi ibu-ibu pengantin perempuan atau pengantin lelaki atau ahli keluarga yang lain untuk menjadi tuan rumah atau memberi sumbangan dalam acara tersebut.[9] Beberapa organisasi, seperti kelab sosial atau kumpulan agama, mengadakan majlis perkahwinan untuk setiap ahli yang sedang berkahwin.

Tetamu

Tetamu dipilih dari antara rakan peribadi pengantin, keluarga, dan orang-orang baik yang lain. Lelaki biasanya tidak hadir di majlis perkahwinan.

Jumlah tetamu dan hubungan mereka dengan pengantin perempuan sangat berbeza. Di Kanada, di antara beberapa komuniti imigran, pesta di dewan komuniti dengan lebih dari 300 tetamu adalah perkara biasa, sementara budaya lain menekankan pesta intim dengan hanya rakan dan saudara terdekat.[10]

Pada amnya, orang-orang yang diundang untuk mandi pengantin juga dijemput ke majlis perkahwinan.

Kelaziman dan alternatif global

Walaupun banyak budaya mempunyai acara sebelum perkahwinan, mandi pengantin paling sering terjadi di Amerika Syarikat dan Kanada.

Di dalam United Kingdom, bilik mandi pengantin telah digambarkan sebagai "idea Amerika pengguna" dengan "penerimaan terhad".[11] Di UK, hadiah perkahwinan biasanya dipilih dari daftar yang disediakan oleh pasangan, dan disampaikan sama ada di majlis perkahwinan atau di kedai, dan kadang-kadang dipaparkan di majlis perkahwinan. Walaupun demikian, mandi pengantin kadang-kadang diadakan, dan perkhidmatan perancangan mandi sering ditawarkan oleh perancang perkahwinan.

Di Australia dan New Zealand, kebiasaan yang berkaitan dengan mandi pengantin Amerika Utara, yang dikenali sebagai Teh Dapur, secara tradisional diadakan sebelum perkahwinan. Semasa Teh Dapur, rakan wanita dan ahli keluarga akan berkumpul di rumah keluarga pengantin perempuan untuk minum petang, di mana mereka akan memberikan hadiah yang berkaitan dengan dapur kepada pengantin perempuan. Baru-baru ini, pengaruh budaya Amerika menyaksikan peningkatan kelaziman bilik mandi pengantin gaya Amerika berbanding dengan Teh Dapur tradisional.

Di India, Mehndi adalah acara pra perkahwinan yang berpusat pada pengantin di mana rakan dan keluarga wanita pengantin perempuan berkumpul untuk mempersiapkan pengantin perempuan untuk majlis perkahwinan. Sekiranya tatu inai tradisional pengantin dibuat.[12]

Di Denmark dan Jerman, satu-satunya acara pra-perkahwinan yang biasa diadakan ialah pesta bujang untuk pengantin perempuan dan a pesta bujang untuk pengantin lelaki.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Montemurro, Beth (2006). "Asal Pesta Pengantin dan Pesta Bachelorette". Sesuatu yang Lama, Sesuatu yang Berani. Rutgers University Press. hlm.21–22. ISBN 0-8135-3811-4.
 2. ^ Otnes, Cele C .; Pleck, Elizabeth H. "Kompleks Pertunangan". Cinderella Dreams: Daya tarikan perkahwinan yang mewah. University of California Press. hlm.72–73. ISBN 0-520-24008-1.
 3. ^ Montemurro, Beth (2006). "Asal Pesta Pengantin dan Pesta Bachelorette". Sesuatu yang Lama, Sesuatu yang Berani. Rutgers University Press. hlm.26. ISBN 0-8135-3811-4.
 4. ^ a b Montemurro, Beth (2006). Sesuatu yang Lama, Sesuatu yang Berani. Rutgers University Press. hlm.20, 26. ISBN 0-8135-3811-4.
 5. ^ Pleck, Elizabeth (2000). Meraikan Keluarga: Etnik, Budaya Pengguna dan Ritual Keluarga, hlm. 213. Harvard University Press, Cambridge.
 6. ^ Montemurro, Beth (2006). "Asal Pesta Pengantin dan Pesta Bachelorette". Sesuatu yang Lama, Sesuatu yang Berani. Rutgers University Press. ISBN 0813538114.hlm.8 - 9
 7. ^ Otnes, Cele C .; Pleck, Elizabeth H .. "Kompleks Pertunangan". Cinderella Dreams: Daya tarikan perkahwinan yang mewah. University of California Press. ISBN 0-520-24008-1.p. 74
 8. ^ Martin, Judith (2002). Panduan Miss Manners untuk Mendidik Anak yang Sempurna. New York: Buku Fireside. hlm.35. ISBN 0-7432-4417-6.
 9. ^ https://www.brides.com/story/bridal-shower-etiquette. Hilang atau kosong | tajuk = (menolong)
 10. ^ Otnes, Cele C .; Pleck, Elizabeth H. "Kompleks Pertunangan". Cinderella Dreams: Daya tarikan perkahwinan yang mewah. University of California Press. hlm.74. ISBN 0-520-24008-1.
 11. ^ Morgan, John Jacob Brooke (2001). Panduan debet untuk etika & adab moden: buku panduan yang sangat diperlukan. New York: Thomas Dunne Books / St. Akhbar Martin. hlm. 21. ISBN 0-312-28124-2.
 12. ^ "Semua Tentang Majlis Mehndi!". cultureindia.net.

Pin
Send
Share
Send