Pendaftaran pengantin - Bridal registry

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A pendaftaran pengantin atau pendaftaran perkahwinan adalah perkhidmatan yang disediakan oleh laman web atau kedai runcit yang membantu bertunang pasangan dalam komunikasi pilihan hadiah untuk perkahwinan tetamu. Memilih barang dari stok kedai, pasangan tersebut menyenaraikan barang yang diinginkan dan memfailkan senarai ini dengan peniaga yang dipilih. Senarai ini kemudian disediakan untuk tetamu perkahwinan, baik oleh keluarga pasangan atau peniaga. Setelah membeli item yang disenaraikan, pedagang mengemas kini pendaftaran hadiah dengan sewajarnya. Selain memberikan maklumat berharga bagi pembeli, sistem ini membantu mencegah penerimaan hadiah pendua atau tidak diingini, yang berpotensi menjimatkan masa untuk pemberi dan penerima.

Gedung membeli-belah yang ditubuhkan di Chicago Padang Marshall pertama kali memulakan amalan pendaftaran pengantin pada tahun 1924 di Marshall Field and Building Building sebagai kaedah bagi pasangan yang bertunang untuk menunjukkan corak cina, perak, dan kristal yang dipilih kepada keluarga dan rakan-rakan. Berpusat di AS Sasaran kedai mempelopori elektronik layan diri pendaftaran hadiah pada tahun 1993, menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh The Gift Certificate Center of Minneapolis.[1] William J. Veeneman (pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif The Gift Certificate Center) dan yang lain mencipta dan seterusnya mempatenkan teknologi.[2]

Sejak pergantian abad ke-21, konsep tradisional pendaftaran pengantin telah berkembang. Sehingga 2015 kini terdapat versi yang lebih khusus seperti pendaftaran bulan madu, pendaftaran bayi, pendaftaran rumah, dan pendaftaran amal. Selain itu, terdapat perkhidmatan pendaftaran yang membolehkan pendaftar meletakkan barang dari banyak kedai di satu pendaftaran (biasa dipanggil Pendaftaran Sejagat).

Di UK, pendaftar pengantin lebih dikenali sebagai Daftar Perkahwinan. Adalah biasa bagi pasangan untuk menghantar salinan butiran Daftar Perkahwinan mereka dengan jemputan perkahwinan mereka. Terdapat juga trend baru-baru ini terhadap perkhidmatan senarai hadiah yang membolehkan pasangan menambahkan hampir semua perkara dalam senarai hadiah mereka - seperti sumbangan untuk bulan madu, penerbangan, atau hari pengalaman mereka, serta hadiah tradisional dari mana-mana kedai.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini[bila?], daftar pengantin telah menjadi popular di seluruh Eropah. Oleh kerana semakin banyak orang Eropah belajar atau bekerja di luar negara pada suatu ketika dalam hidup mereka, perkahwinan Eropah cenderung mempunyai tetamu antarabangsa.[rujukan diperlukan] Perkhidmatan pendaftaran Eropah menjelaskan ini dengan sering berbilang bahasa.

Jenis pendaftaran lain

Daftar hadiah

Daftar bayi

Pendaftaran bayi, perkhidmatan yang disediakan oleh laman web atau kedai runcit, membantu ibu bapa hamil untuk menyampaikan pilihan hadiah kepada rakan dan keluarga mereka. Keluarga menyenaraikan barang yang diinginkan untuk bayi mereka yang baru lahir dari kedai atau perkhidmatan lain dan menyusunnya ke dalam senarai. Senarai itu kemudian disediakan untuk peserta mandi bayi dan rakan dan keluarga yang lain, sama ada oleh keluarga pasangan atau peniaga. Setelah membeli item yang disenaraikan, pendaftaran hadiah dikemas kini dengan sewajarnya. Selain memberikan maklumat berharga bagi pembeli, sistem ini membantu mencegah penerimaan hadiah pendua atau tidak diingini, berpotensi menjimatkan masa untuk kedua-dua pemberi dan keluarga yang diharapkan.

Pendaftaran bayi adalah variasi pendaftar pengantin dan telah menjadi bahagian penting dalam pancuran bayi kontemporari Amerika, yang diadakan oleh banyak ibu mengandung di Amerika Syarikat. Bapa juga mula menyertai tradisi.[3]

Selain pendaftaran berpusatkan pedagang, ada perkhidmatan pendaftaran yang membolehkan pendaftar meletakkan barang dari banyak kedai pada satu pendaftaran. Pada asalnya, senarai pendaftaran disimpan oleh peruncit di lokasi. Namun, sejak banyak peruncit telah membuka maklumat tersebut di daftar dalam talian mereka, ibu bapa baru telah melaporkan kebocoran privasi dengan nama, alamat, dan tarikh lahir yang ditunjukkan sebagai hasil teratas di mesin pencari yang bertentangan dengan kehendak pasangan yang diinginkan. Generasi baru laman pendaftaran bayi dalam talian swasta kini menawarkan keluarga untuk menambah barang dari mana-mana kedai dan menjemput tetamunya secara peribadi, atau dengan pengesahan tambahan, untuk mengelakkan pendedahan data yang tidak perlu.

Rujukan

  1. ^ Star Tribune (Minneapolis - St. Paul): "Teknologi, pendaftaran pengantin digabungkan bersama di Target" (1993-06-11)
  2. ^ Paten Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat No. 5,754,981. (Masukkan nombor paten di: http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect2=PT01&Sect2=HITO)
  3. ^ "Ayah-bakal-bakal mendapatkan gaya lelaki mandi bayi sendiri". TribLive. Diperoleh 11 Disember 2017.

Pin
Send
Share
Send