Mahkota pengantin - Bridal crown

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

The Altenburger Hormt mahkota pengantin tahun 1624 di Muzium Seni Rakyat Thuringian, Erfurt
Lindhorst perarakan pengantin. Wanita-wanita itu memakai Kranzmaikes, Lower Saxony
Mahkota pengantin Sweden dari tahun 1930-an digunakan hingga Täby Paroki

Secara tradisional a mahkota pengantin (Bahasa Jerman: Brautkrone atau, di Hutan Hitam, Schäppel) ialah hiasan kepala yang dipakai oleh wanita bujang pada hari cuti tertentu, pada perayaan dan akhirnya pada hari raya perkahwinan. Mahkota pengantin hari ini, jenis lain, juga sering disediakan oleh gereja paroki untuk pemakaian pengantin di majlis perkahwinan mereka.

Sejarah

Mahkota pengantin, bersama dengan karangan bunga pengantin dan tudung, mungkin merupakan hiasan hiasan tertua yang dipakai oleh wanita. Dengan itu pengantin perempuan akan melambangkan kesuciannya dan itu juga merupakan simbol status untuk keluarganya. Terutama di kawasan pertanian, mahkota pengantin adalah dan sangat popular. Di beberapa wilayah, pengantin perempuan melepaskan mahkotanya setelah upacara gereja dan menggantungnya di atas meja perkahwinan sebagai tanda kedamaian.

Reka bentuk mahkota pengantin sangat bervariasi dan bergantung pada tempat dan wilayahnya. Sebagai permulaan, mereka dihiasi dengan bunga, dahan cemara, herba dan buah masak. Pada masa kemudian dan bahkan hari ini, bahan yang lebih mahal digunakan seperti mutiara, cermin, perak dan emas.

Tudung kepala yang lebih berharga ini hanya dapat diberikan oleh keluarga kaya. Walau bagaimanapun, mereka yang kurang mampu boleh meminjamnya dari jiran dan rakan sebagai balasan untuk pembayaran dalam bentuk wang. Selalunya gereja atau paroki mempunyai mahkota pengantin dan dapat mengupahnya. Selama abad ke-18, mahkota pengantin digantikan oleh karangan bunga pengantin di banyak tempat, seperti kebiasaan kafir pada abad ke-4.

Bila Puteri Mary dari Saxe-Altenburg Raja yang sudah berkahwin George V dari Hanover pada tahun 1843, dia memakai mahkota emas besar dan dia mahkota pengantin emas yang agak kecil.

Mahkota pengantin seperti itu secara tradisional dipakai bersama dengan Nasional atau pakaian tempatan (mis. Jejak di Jerman atau Austria) atau sebagai barang yang lebih murah dalam bentuk mahkota kecil atau a diadem.

Variasi wilayah

Dalam Norway, Sweden dan Serbia mahkota pengantin dibuat dari perak; dalam Bavaria, Silesia dawai emas, batu kaca dan serpihan logam berkilauan.

Di dalam Hutan Hitam, mahkota pengantin juga mempunyai mutiara, bola kaca, cermin dan reben atau mawar kertas. Mahkota pengantin tempatan selalu dikenali sebagai Schäppel dan reka bentuknya berbeza-beza dari satu tempat ke satu tempat. Pandangan mengenai julat Schäppel di Black Forest adalah koleksi di Muzium Kostum Hutan Hitam di Haslach.

Yang dipanggil Borta dipakai oleh Sorbs dalam Lusatia.

Dalam Thuringia mereka memakai a Hormt sebagai sebahagian daripada pakaian pertanian di Altenburg.

Hari ini

Dalam Skandinavia mahkota pengantin hari ini biasanya diperbuat daripada tembaga, perak atau emas, digayakan seperti jenis yang lebih kecil koronet seorang puteri dan sering mempunyai permata dan hiasan hiasan. Mereka sering dilekatkan pada tudung panjang.[1] Paroki gereja Skandinavia menyimpan mahkota mereka sendiri dan memberi mereka pengantin untuk upacara dan majlis perkahwinan mereka.[2] Mahkota berkaitan dengan Perawan Maria, dan merupakan pernyataan mengenai kesucian wanita muda dan anak dara di majlis perkahwinannya.[3]

Sastera

  • Hartmut Braun: Der Schäppel und sein kulturgeschichtlicher Ursprung, dalam: Forschungen und Berichte zur Volkskunde di Baden-Württemberg Jilid 1, Stuttgart 1973, hlm. 165–171.
  • Maklumaten zur Trachtenkunde der Fachgruppe Trachten und Brauchtumspflege des Deutschen Heimatbundes - Heft 1: Brautkronen (I), Bonn, 1997

Pautan luaran

Rujukan

  1. ^ Artikel oleh Eva Bäckstedt di Svenska Dagbladet 2010-06-15
  2. ^ * Helena Michon-Bordes di Brudkrona och brudkronesed. En studie med särskild hänsyn hingga Uppsala ärkestift. Buku Tahunan Menaiki 1964 (Uppsala), ms 57-92.
  3. ^ https://www.ingebretsens.com/culture/weddings/bridal-crowns

Pin
Send
Share
Send