Sekat pesta - Block party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pesta blok di Manhattan

A pesta blok atau pesta jalanan ialah pesta di mana banyak ahli single masyarakat berkumpul, sama ada untuk melihat peristiwa yang penting atau hanya untuk kesatuan dan kesenangan bersama. Nama itu berasal dari bentuk pesta, yang sering melibatkan penutupan keseluruhan blok bandar ke lalu lintas kenderaan atau hanya di satu jalan. Berkali-kali, akan ada perayaan dalam bentuk permainan muzik, permainan dan menari dan aktiviti seperti slaid kembung, mesin popcorn dan barbeku.

Sebagai bentuk aktivisme pesta jalanan adalah usaha meriah dan / atau artistik untuk merebut kembali jalan raya sebagai ruang awam oleh sekumpulan besar orang. Mereka diketahui di Eropah Barat dan Amerika Utara dengan tindakan Tangkap semula Jalan,[rujukan diperlukan] "dis-organisasi" yang meluas yang dikhaskan untuk merebut kembali ruang awam dari kenderaan dan kepenggunaan.

Poland

Poland Alternatif Jingga mengadakan tunjuk perasaan meriah untuk memecahkan Pemerintah komunismonopoli kehidupan awam.[rujukan diperlukan]

UK

Pesta jalanan di London untuk Perkahwinan Diraja 2011

Di UK, pesta jalanan terkenal sebagai acara penduduk swasta tanpa publisiti kejiranan yang lebih luas dan mempunyai makna budaya yang istimewa, terutama di England dan selatan Wales. Mereka secara historis diadakan untuk memperingati peristiwa besar negara, seperti Hari VE atau untuk acara diraja seperti jubli, dengan bunting berpakaian jalanan, dan anak-anak bermain di jalanan. Dianggarkan 10 juta orang mengambil bahagian dalam pesta jalanan pada tahun 1977 untuk Ratu Jubli Perak.

The tradisi nampaknya telah bermula di England dan Wales selepas itu Perang Dunia I sebagai penduduk yang menganjurkan "teh perdamaian" untuk merayakan penandatanganan Perjanjian Versailles pada tahun 1919.[1]

Tradisi ini ditingkatkan untuk perkahwinan Putera William dan Kate Middleton pada bulan April 2011 dengan kira-kira 1 juta orang menyertai pesta jalanan.[2] Untuk Jubli Berlian Ratu pada bulan Jun 2012 kira-kira 2 juta mengambil bahagian.[3]

Sekarang pesta jalanan diadakan setiap tahun dan pada bila-bila masa bagi penduduk untuk berjumpa dengan jiran mereka di jalan bebas lalu lintas di pesta jalan persendirian. Sebilangan "pesta jalanan" adalah acara umum dalam pelbagai bentuk.

Permohonan mungkin perlu dibuat kepada pihak berkuasa tempatan untuk menutup jalan untuk pesta jalanan [4] di bawah 2 undang-undang yang berbeza.

KAMI

Orang dan pegawai polis di pesta blok yang sangat besar
Pemuzik membuat persembahan di pesta blok

Pesta blok dilaporkan sebagai Perang Dunia I inovasi yang berasal dari Bahagian Timur Bandar New York, di mana seluruh blok dibunyikan dan lagu-lagu patriotik dinyanyikan dan perarakan diadakan untuk menghormati anggota blok yang telah pergi berperang.[5][6] Secara tradisinya, banyak pesta blok kota sebenarnya diadakan secara haram, kerana mereka tidak mengajukan izin acara dari pihak berkuasa tempatan. Namun, polis menutup mata kepada mereka.

Di dalam Amerika Syarikat, pesta blok biasanya berlaku pada hari cuti seperti Hari kemerdekaan dan hari peringatan. Beberapa bandar mungkin juga mengadakan pesta tahunan.

Parti blok mendapat populariti di Amerika Syarikat pada tahun 1970-an, terutama di negara-negara tersebut komuniti hip hop. Pesta blok sering diadakan di luar rumah dan kuasa untuk DJ sistem bunyi diambil secara haram dari lampu jalan, seperti yang disebut dalam lagu "South Bronx" oleh KRS-Satu.

Kadang-kadang majlis itu mungkin menjadi tema seperti filem popular baru-baru ini atau "Selamat datang ke bandar kami" untuk keluarga baru. Selalunya pesta blok melibatkan permainan barbeku dan rumput seperti Simon berkata, karaoke, dan kumpulan menari seperti Slaid Elektrik, Macarena atau tarian barisan. Di banyak bandar kecil, pemadam kebakaran tempatan juga dapat berpartisipasi dalam pesta itu, membawa trak-trak yang dipamerkan untuk pertunjukan.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ "Sejarah Pesta Jalanan". Streets Alive Ltd. Diperoleh 2017-06-21.
  2. ^ "Pesta Jalanan untuk Perkahwinan Diraja 2011". Streetparty.org.uk. 2011-04-29. Diperoleh 2020-03-02.
  3. ^ "Pesta Jalanan untuk Jubli Berlian Ratu 2012". Streetparty.org.uk. 2012-06-05. Diperoleh 2020-03-02.
  4. ^ "pesta jalanan".
  5. ^ "Blok Pesta", Tinjauan, 16 Oktober 1918; disemak 2008-09-20.
  6. ^ Fiocco lwn Carver, 234 NY 219 (1922)

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send