Sut ruang tamu hitam - Black lounge suit

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perdana Menteri UK Winston churchill pada tahun 1943, memberikan tanda 'V' yang terkenal semasa Perang Dunia II pada Jalan Downing, London, memakai sut lounge hitam dengan seluar formal, putus-putus tali leher, gelap sehelai sepinggang, topi homburg, dan a tongkat Jalan

The sut ruang rehat hitam (UK), kereta sorong (A.S., atau Stresemann (Eropah Kontinental), adalah lelaki pakaian seharian separa formal pertengahan a rasmi pakaian pagi dan sebuah tidak rasmi pakaian santai; terdiri daripada bergaris kelabu atau diperiksa seluar formal, tetapi dibezakan dengan panjang konvensional jaket santai, berkembar atau dua payudara hitam, biru tengah malam atau kelabu.[1] Ini membuatnya sangat mirip dengan gaun pagi formal dari mana ia berasal, hanya setelah menukar kot pagi dengan jaket sut, namun dengan pilihan yang setara sebaliknya, seperti tali leher atau tali leher untuk pakaian leher, a sehelai sepinggang (biasanya hitam, kelabu, atau penggemar), Manset Perancis baju berpakaian pilihan kolar taip, dan hitam kasut pakaian atau but pakaian. Topi yang betul adalah separa formal homburg, pemain boling, atau topi boater. Sama seperti pakaian pagi dianggap sebagai pakaian rasmi yang setaraf dengan pakaian malam rasmi kot baju saya e. tali leher putih, jadi kereta dorong dianggap sepadan dengan waktu siang semi formal dengan jaket makan malam separuh formal iaitu tali leher hitam (juga dipanggil tuxedo). Tidak seperti kod pakaian lain, tidak ada yang setara dengan wanita, walaupun pakaian pagi khas dan pakaian koktel kedua-duanya telah dikenal pasti sebagai alternatif.

Memakai ruang tamu berwarna hitam sesuai dengan cara tradisional dengan seluar formal sebahagian besarnya tidak dapat digunakan berikutan budaya kontra tahun 1960-an, walaupun praktiknya masih diperhatikan sesekali sejak itu.

Untuk separa formal perkahwinan pakaian seharian, pengantin lelaki boleh berpakaian jaket sut kelabu gelap dengan baju kurung abu-abu atau seluar buff dan secara pilihan a tali perkahwinan. Untuk separa formal pengebumian pakaian sehari-hari, orang yang berkabung boleh memakai jaket hitam dan jaket yang sepadan dengan tali leher hitam.

Nama

Dalam Inggeris British ia dikenali sebagai sut ruang tamu hitam. Sejak hitam dikhaskan untuk Pakaian rasmi, ia tidak dikenali sebagai warna untuk pakaian santai, jadi istilah itu tidak jelas. Ia juga disebut sebagai Saman Marlborough di U.K.

Dalam Inggeris amerika gaya disebut sebagai saman kereta sorong, kot kelab atau karung kot.[2]

Sekitar benua Eropah, gaya sering disebut a Stresemann selepas Canselor Jerman Gustav Stresemann (1878-1929) dari Republik Weimar, yang mengenakan gaya sebagai alternatif untuk kot pagi. Dalam bahasa Jerman juga dikenali sebagai Bonner Anzug (Bahasa Inggeris: "Bonn saman ") selepas ibu kota pos Perang Dunia II Jerman Barat.

Ia juga dikenali sebagai saman pengarah dari istilah pengarah dalam (terutamanya di Jepun, atau bandar.

Sejarah

Latar Belakang: Max Alvary (1856–1898) dengan saman lounge hitam sebelum nama konvensional pada tahun 1896.
Orang Israel pemain piano dan konduktor Daniel Barenboim (lahir 1942) di Musikverein dalam Vienna, Austria (2008).

Walaupun prototaip awal pakaian santai hitam berlaku pada akhir abad ke-19, bentuk semasa diselesaikan pada sekitar tahun 1900.[3]

Stresemann terkenal memakai saman itu semasa rundingan Perjanjian Locarno pada tahun 1925, dan di Jerman menjadi identik dengannya.

Winston churchill digambarkan dalam banyak gambar dan lukisan yang memakai sut lounge hitam dan seluar formal bergaris ketika berkhidmat sebagai Perdana Menteri daripada United Kingdom.

Di United Kingdom, cara berpakaian ini sekarang tidak biasa, walaupun kod pakaian kadang-kadang berlaku pesanan persaudaraan seperti Freemasonry untuk mesyuarat siang hari yang formal. Ia juga masih dipakai di profesion perundangan, terutamanya oleh pengacara. Sememangnya berjalur seluar formal ada di beberapa kalangan yang disebut sebagai "barrister trousers".

Kemerosotan penggunaan kereta sorong, berbanding dengan daya tahan rakan sejawatnya pada jaket makan malam, dapat dikaitkan dengan beberapa faktor: formalitas pada siang hari secara umum, dan khususnya standar menukar pakaian untuk pelbagai kesempatan, jatuh dari penggunaan umum di pasca-Perang Dunia II Budaya Barat; dan kereta sorong kadang-kadang dikaitkan dengan pakaian seragam hamba, konsep yang juga tidak disukai. Menjelang akhir abad ke-20, watak fiksyen di media yang digambarkan memakai stroller sering digambarkan sebagai penting diri atau tidak fleksibel sombong, selalunya bertentangan dengan watak yang lebih simpatik berpakaian santai.

Secara tradisinya, di Eropah Kontinental dan British Komanwel Bangsa, pakaian pagi dipakai untuk acara sehari rasmi, dan tali leher putih untuk acara malam rasmi. Namun, apabila kedua-dua kod pakaian tersebut ditolak digunakan di Amerika Syarikat, ini juga mempengaruhi penggunaan kereta sorong.

Namun, terutama pada dirinya perasmian pertama pada tahun 1981, bekas Presiden A.S. Ronald Reagan memakai kereta dorong hitam, yang menimbulkan beberapa kontroversi di kalangan penggubal undang-undang D.C.[4]

Di media

Tuan-tuan valet awal abad ke-20 sering digambarkan di televisyen dan filem yang memakai pakaian santai hitam sebagai pakaian standard mereka. Pada tahun 1964 Walt Disney filem Mary Poppins (ditetapkan pada tahun 1910-an), watak Mr. Banks memakai baju santai berwarna hitam untuk bekerja setiap hari di bank. Bola Petir (1965) daripada James Bond filem mempunyai sut lounge hitam perkahwinan. The Pan Tau siri televisyen kanak-kanak (1969–1978) menampilkan protagonis yang memakai sut lounge hitam dengan nama yang sama. Dalam jangka masa panjang BBC sitkom Adakah awak dilayan? (1972-1985), watak Kapten Merak selalu memakai kereta sorong sebagai penghantar lantai kedai. Watak John Bates dari Biara Downton (2010-2015) biasanya muncul di kereta sorong ketika menjadi miliknya Tuanvalet. Dalam bahasa Jerman neo-noir drama jenayah Babylon Berlin (2017-), ditetapkan semasa Republik Weimar, Jerman Menteri Luar Gustav Stresemann memakai sut Stresemann dengan sewajarnya.

Galeri

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Book of Etiquette (1931), Lady Troubridge
  2. ^ https: chicagotribune.com/news/ct-xpm-1997-01-02-9701020106-story,amp.html
  3. ^ Duka, John (2 Januari 1981). "Hari Perasmian '81: Kontroversi Sartorial". The New York Times.
  4. ^ Duka, John (2 Januari 1981). "Perasmian Hari '81: Kontroversi Sartorial". The New York Times.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send