Perkahwinan Muslim Bengali - Bengali Muslim wedding - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Sebahagian daripada siri pada
Orang Bengali
Montage Benggala.jpg

A Perkahwinan Muslim Bengali (Orang Bengali: বাঙালি মুসলমানের বিয়ে Bangali Musalmaner Biye) merangkumi banyak ritual dan upacara yang dapat berlangsung selama beberapa hari. Dalam kebanyakan kes, ia bermula dengan Paka Dekha majlis dan diakhiri dengan Bou Bhat upacara (majlis perkahwinan, sehari selepas perkahwinan, biasanya diatur oleh keluarga pengantin lelaki).[1]

Mengatur perkahwinan

Di Bangladesh, perkahwinan yang diaturkan boleh dikatakan bentuk perkahwinan yang paling biasa dan dianggap tradisional dalam masyarakat.[2]

Seperti banyak masyarakat tradisional dan tidak liberal, dalam budaya Bengali, perkahwinan dilihat sebagai penyatuan antara dua keluarga dan bukan hanya dua orang.[3][4]

A budaya perkahwinan adalah tersusun oleh ghotoks (jodoh), yang secara amnya adalah rakan atau saudara dari ibu bapa pengantin lelaki dan perempuan. The ghotoks memudahkan pengenalan identiti pengantin lelaki dan ibu bapa kepada ibu bapa masing-masing. Keluarga secara tradisional mencari pasangan pengantin dari agama yang sama dan kedudukan sosial yang baik, juga mereka tidak pernah membiarkan lelaki yang menganggur menjadi pengantin lelaki. Dalam hal perkahwinan yang diatur, jika faktor 'keserasian' yang disebutkan di atas sesuai, maka pasangan itu dianggap sesuai. Selain daripada perkahwinan yang diaturkan terdapat juga suka perkahwinan dan perkahwinan separa yang lebih didasarkan pada pilihan dan kehendak pasangan daripada norma tradisional yang ketat, walaupun perkahwinan cinta dilarang oleh kebanyakan keluarga dan persahabatan antara gender disukai oleh masyarakat.[5][6][2]

Setelah urusan dibuat, perancangan perkahwinan itu sendiri dilakukan oleh ibu bapa. Mereka biasanya memulakan perancangan tempat perkahwinan beberapa atau beberapa bulan ke depan atau dalam beberapa kes beberapa minggu ke depan.[7][8]

Upacara pra-perkahwinan

Paka-dekha

Pertunangan rasmi mesti dibuat dari persetujuan rasmi yang diberikan oleh penatua keluarga dari kedua-dua belah pihak. Melalui upacara yang dipanggil paka-dekha atau dekha-dekhi, persekutuan itu diformalkan sehingga persiapan perkahwinan yang terakhir dapat berjalan tepat pada waktunya dengan keyakinan bahawa ia memang disengajakan dan dijamin akan berlangsung. Paka-dekha dirayakan pada hari ketika kedua-dua keluarga bersidang di rumah kedua-dua belah pihak untuk menetapkan tarikh dan waktu akhir perkahwinan, dan memenuhi segala permintaan yang dibuat oleh keluarga pengantin lelaki untuk memastikan masa depan pengantin perempuan terjamin dengan baik. Kadang-kadang imam juga boleh merasmikan, mendokumentasikan spesifikasi perkahwinan untuk tujuan undang-undang / pemerintah, dan menetapkan perinciannya di atas kertas (atau dalam bentuk digital masa kini) dan menandatanganinya dari penjaga tertua kedua pihak.

Selepas formaliti undang-undang, para peserta dilayan gula-gula tradisional seperti rasgullas dan mishti doi, biasanya dilayan oleh pihak pengantin lelaki.

Setelah paka-dekha, pengumuman umum mengenai "pakatan yang menguntungkan" dibuat di kawasan kedua-dua belah pihak. Pada zaman moden, ini biasanya dilakukan dengan menggunakan a kad perkahwinan.

Paan-Chini

Paan chini, chini paan atau sinifaan adalah tradisi untuk memberi dua daun sirih dan kacang pinang kepada para tetamu pada setiap kesempatan yang baik. Oleh itu nama itu berasal dari porsi. 'Paan' (daun sirih) dihidangkan dengan kerajang perak menandakan perayaan dan semasa majlis-majlis yang menguntungkan seperti biasa juga membawa gula-gula. Ini menunjukkan persahabatan dan janji yang menggembirakan.[9]

Gaye Holud (upacara kunyit)

Memberi kunyit ke dahi pengantin perempuan di Gaye Holud
Ikan untuk Gaye Holud di Bangladesh
Ikan sebagai hadiah (direka sebagai pengantin lelaki) untuk Gaye Holud dalam Bangladesh

Ritual ini diikuti oleh Gaye Holud atau upacara kunyit (Orang Bengali: গায়ে হলুদ gaee holud, menyala. "menguning badan") berlaku sebelum majlis perkahwinan. Terdapat satu upacara kunyit untuk pengantin perempuan dan yang lain untuk pengantin lelaki. Untuk gaye holud pengantin perempuan, keluarga pengantin lelaki - kecuali pengantin lelaki sendiri - melakukan perjalanan perarakan ke rumah pengantin perempuan. Mereka membawa pakaian pengantin pengantin perempuan, beberapa hiasan perkahwinan termasuk pasta kunyit (yang menyentuh tubuh pengantin lelaki dengan ringan), gula-gula / gula-gula dan hadiah. Mereka juga mengambil besar Bahasa Inggeris atau Rohu ikan dihiasi sebagai pengantin perempuan. Selepas dua 'upacara menguning', pengantin perempuan dimandikan di dalam air yang diambil oleh wanita dari jalan air pagi itu. Terdapat variasi tempatan mengenai tradisi ini, seperti memberikan sejumlah ikan kepada pihak yang bertanggungjawab untuk memasaknya, dan oleh itu masa terbaik untuk menyampaikan ikan segar kepada keluarga pengantin lelaki.


Perarakan secara tradisional berpusat pada saudara perempuan dan rakan pengantin perempuan, dan pasta ini disiapkan oleh lima wanita yang sudah berkahwin bernama 'Eyo-stree,' dan mereka secara tradisional semua memakai pakaian yang sepadan, biasanya jingga dalam warna. Pengantin perempuan duduk di atas tumit-nora, dan para wanita berjalan mengelilinginya, sambil meneteskan air Ganga ke atas pengantin perempuan.

Pes kunyit disapukan pada kulit pengantin oleh rakan-rakannya. Ini dikatakan dapat melembutkan kulit, tetapi juga warna dia dalam khas kuning rona yang memberikan namanya pada upacara ini. The gula-gula kemudian diberi makan kepada pengantin perempuan oleh semua yang terlibat, satu persatu. Kemudian kenduri untuk para tetamu disajikan. Wanita yang sudah berkahwin yang hadir juga boleh menodai dengan kunyit. Pengantin perempuan juga menghiasi tangan, lengan dan kaki Alta (pewarna) atau Henna (juga dikenali sebagai Mehendi) pada hari ini.[10][11]

Majlis perkahwinan

Pasangan yang baru berkahwin di Dhaka, 2014

Majlis perkahwinan (Orang Bengali: বিবাহ atau বিয়ে bibaho/bie) mengikuti upacara Gaye Holud (menyala. "kunyit digunakan pada kulit"). Majlis perkahwinan diatur oleh keluarga pengantin perempuan. Pengantin lelaki, bersama rakan dan keluarganya (Borjatri), secara tradisinya tiba pada waktu petang.

Pengantin lelaki dihantar kereta dari sebelah pengantin perempuan dan dia menunggangnya di dalamnya dengan dua saudara lelaki lelaki yang lebih tua, satu dari pihak pengantin perempuan dan yang lain dari keluarganya sendiri (dipanggil Borkorta), serta anggota lelaki termuda dari keluarganya yang berpakaian sebagai pengantin lelaki, (disebutnya Bor bersih serupa dengan "lelaki terbaik" dalam tradisi barat). Sebelum berangkat ke tempat perkahwinan, pengantin lelaki diberkati oleh ibunya dan dia secara rasmi meminta izinnya untuk memulakan kehidupan baru dengan "setengahnya yang lebih baik". Ibu pengantin lelaki di sebuah muslim perkahwinan pergi bersama pengantin lelaki dan membawanya ke rumah Pengantin.

Walau bagaimanapun, berbeza dengan muslim istiadat ibu pengantin lelaki menghadiahkan perhiasan dan sarees kepada pengantin perempuan dan kemudian dia bertukar menjadi saree dan perhiasan perkahwinannya. Kemudian pengantin lelaki dan ayahnya serta bersama dengan bapa pengantin perempuan kemudian bertemu untuk menandatangani kontrak mahr secara rasmi dengan memberi pengantin sejumlah wang sebagai maharnya.

Dalam upacara muslim, pengantin lelaki dan perempuan mempelai secara terpisah bersama keluarga dan rakan-rakan dari jantina yang sama setiap pengantin lelaki dan perempuan dengan huzur yang bertanya kepada kedua-duanya jika mereka menerima yang lain sebagai pasangan mereka dan jika mereka mengatakan "qobul" (maksudnya saya terima) maka mereka menandatangani dokumen perkahwinan dan secara rasmi berkahwin dan kemudian duduk di sebelah satu sama lain dan meminta restu keluarga dan Tuhan mereka . Kemudian muzik mula dimainkan dan makanan disajikan dan wanita terutamanya dari pihak keluarga pengantin lelaki dan pengantin perempuan menari dan mengambil gambar dan berbual dengan para tetamu.

Keesokan paginya (sebaiknya sebelum tengah hari), "Bashi Biya" atau diadakan, dan pasangan itu berangkat ke rumah pengantin lelaki selepas petang. Ini dikenali sebagai upacara bidaay (lit., "Selamat tinggal atau perpisahan").

Apabila pengantin perempuan disambut oleh pengantin lelaki di pagi hari "Bou Bhaat", ritual yang disebut "Bhaat Kapor" dimulakan oleh pengantin lelaki di mana dia memberikan hadiah kepada pengantin wanita dengan aksesori penting wanita yang sudah berkahwin, sari dan barang-barang lain yang menguntungkan di piring dari perak (barang-barang ini diberikan oleh suami sahaja dan bukan oleh mertua pengantin perempuan); pada masa kini mereka juga menggunakan logam lain seperti tembaga dll. Ini menandakan bahawa pengantin lelaki akan mengurus semua keperluan dan keperluan pengantin perempuannya sejak hari itu dan seterusnya; ini juga menandakan penguasaan individu lelaki dalam masyarakat veda lama. Setelah menerima semua barang ini dari suaminya, pengantin perempuan mendapat restu dari suaminya dan dengan itu memulakan ritual "Bou Bhaat".

Ritual selepas perkahwinan

Bou Bhat

A Muslim Bengali pengantin perempuan padanya Bou Bhat dalam Dhaka, Bangladesh

Keesokan harinya, iaitu hari kedua pengantin perempuan di rumah barunya dirayakan sebagai Bou Bhat seperti pada hari ini, dia melayani nasi dengan ghee kepada semua mertuanya semasa makan tengah hari.

Petang ini disambut sebagai majlis resepsi, di mana semua saudara-mara yang jauh serta saudara-saudara terdekat dari pihak pengantin lelaki dijemput dan diperkenalkan kepada pengantin perempuan. Ahli keluarga pengantin perempuan 'Konyajatri' juga menghadiri majlis resepsi dengan 'tatwo' (hadiah pakaian, pakaian manis, barang kemas, dan semua keperluan lain untuk pengantin perempuan dan mertuanya).

Perayaan besar diadakan sebagai 'Preetibhoj'- Ini adalah makan malam gala untuk memperkenalkan Pengantin kepada masyarakat dan seluruh keluarga. Dahulu, makan malam itu semua disediakan sendiri oleh keluarga. Gula-gula dibuat di rumah oleh 'Vien'. Rakan dan jiran dulu sukarela mengedarkan makanan, yang biasanya dilakukan pada daun pisang. Tetapi kini Perkhidmatan Katering telah mengambil alih keseluruhan inisiatif.

Perubahan

Pada masa lalu, perkahwinan akan berlangsung di rumah isteri kerana pusat komuniti tidak ada. Ramai orang akan dijemput ke majlis perkahwinan. Di kampung-kampung, pada masa lalu, wanita akan menyanyi geet, jenis lagu tradisional yang dinyanyikan di majlis perkahwinan dan tarian. Pada masa kini, muzik moden telah mengambil alih geet dan kebanyakan majlis perkahwinan diadakan di pusat komuniti.[12] Pada masa kini, beberapa majlis perkahwinan dijadikan sebagai program bersama di mana biye dan boubhat diatur bersama dan ditaja bersama oleh ibu bapa kedua-dua isteri dan suami.

Galeri

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "Perkahwinan, keluarga dan tradisi di Bangladesh". vsointernational.org.
 2. ^ a b "6 Tempat Di Dunia Di mana Perkahwinan yang Diatur Adalah Amalan Tradisional & Bersejarah". Harian Elite.
 3. ^ "JURNAL PERKAHWINAN BANGLADESHI". Bintang Harian. 11 November 2014. Diperoleh 17 Januari 2020.
 4. ^ Kottak, Conrad Phillip, pengarang. (4 Oktober 2019). Cermin untuk kemanusiaan: pengenalan ringkas mengenai antropologi budaya. ISBN 978-1-260-56570-6. OCLC 1132235649.CS1 maint: pelbagai nama: senarai pengarang (pautan)
 5. ^ "Cinta, gembira, dan semua itu". dhakatribune.com. Tribun Dhaka. 12 Februari 2018. Diperoleh 29 Julai 2018.
 6. ^ "BANGLADESH-BUDAYA: Perkahwinan adalah Keputusan Keluarga". Perkhidmatan Antara Akhbar.
 7. ^ "JURNAL PERKAHWINAN BANGLADESHI". Bintang Harian.
 8. ^ "Perubahan sifat majlis perkahwinan". thefinancialexpress.com.bd.
 9. ^ Khan, Maheen. "Jurnal Perkahwinan Bangladesh". Bintang Harian. Diperoleh 21 November 2018.
 10. ^ https://www.e-barta247.com/archive/details?n=5507
 11. ^ http://178.79.181.5/news/women/112742
 12. ^ "JURNAL PERKAHWINAN BANGLADESHI". Bintang Harian. 11 November 2014. Diperoleh 17 Januari 2020.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send