Perkahwinan Hindu Bengali - Bengali Hindu wedding

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perkahwinan Hindu di Bangladesh
Perkahwinan Hindu di Bengal Barat

Perkahwinan Hindu Bengali merujuk kepada Orang Bengali perkahwinan dengan upacara dan ritual Hindu yang berasal dari Benua kecil India.[1]

Mengatur perkahwinan

Perkahwinan tradisional adalah tersusun oleh Ghotoks (jodoh), yang secara amnya adalah rakan atau saudara pasangan. Pertandingan jodoh mempermudah perkenalan antara keluarga dan bakal pengantin lelaki.

Pengantin lelaki Hindu Bangladesh
Pengantin Hindu Bangladesh

Perkahwinan Bengali secara tradisional terdiri daripada empat bahagian: pengantin perempuan Gaye Holud, pengantin lelaki Gaye Holud, Beeye dan juga Bou Bhaat. Perkara ini sering berlaku pada hari yang berasingan. Acara pertama dalam perkahwinan adalah acara tidak rasmi: pengantin lelaki memberikan cincin kepada pengantin perempuan yang menandakan "pertunangan", sistem yang semakin popular. Ini kadang-kadang boleh dianggap sebagai Ashirwaad.

Terdapat perbezaan halus dalam perkahwinan Hindu Bengali di Benggala Barat dan Bangladesh. Ritual kadang-kadang berbeza. Di Paaka Katha (ceramah terakhir), ibu bapa pengantin perempuan, bersama dengan satu atau dua saudara / rakan yang sangat dekat pergi ke rumah pihak lain untuk menyelesaikan perkahwinan secara rasmi. Ia mungkin diikuti dengan makan tengah hari / makan malam.

Perkahwinan Hindu Bengali boleh dibahagikan kepada bahagian-bahagian berikut:

  • Upacara pra-perkahwinan: Adan Pradan, Patri Patra, Ashirvad, Aai Budo Bhaat, Ananda nadu, Vridhi, Dodhi Mangal, Holud Kota, Adhibas Tatva, Kubi Patta, Snan, Sankha Porano
  • Upacara perkahwinan: Bor Boron, Potto Bastra, Saat Paak, Mala Badal, Subho Drishti, Sampradan, Yagna, Saat Pak (pasangan), Anjali, Sindur Daan dan Ghomta
  • Ritual selepas perkahwinan: Bashar Ghar, Bashi Biye, Bidaye, Bou Boron, Kaal Ratri, Bou Bhaat, Phool Sajja, Dwiragaman

Ritual pra-perkahwinan

Ashirbaad - Pada hari yang baik para penatua dari pihak pengantin lelaki pergi untuk memberkati pengantin perempuan dan sebaliknya, dengan menaburkan beras sekam dan trefoil di kepala mereka dan memberi mereka perhiasan emas. Ini adalah semacam penerimaan budak lelaki dan perempuan di kedua-dua belah pihak.

Gaye Holud - Upacara di mana lima atau tujuh wanita yang sudah berkahwin dari rumah tangga mengunyah kunyit dengan lesung dan alu dan mengurapi pengantin perempuan dengan pasta kunyit, pertama kali disapu pada pengantin lelaki kemudian pasta yang sama akan dihantar ke rumah pengantin perempuan untuk menggunakannya di atasnya bersama dengan saree baru dan gamchha (tuala kapas bengalee) dan set treassaud lain dari pesta budak lelaki itu. Ini mencerahkan wajah pengantin wanita dan menjadikan kulitnya bersinar.

Dodhi Mongol - Pada waktu subuh pada hari perkahwinan, tujuh wanita yang sudah berkahwin menghiasi tangan pengantin perempuan dengan gelang tradisional Shakha dan Paula - satu pasang merah dan satu pasang gelang kerang putih, dan memberinya makan dadih dan nasi, sekarang ini hidangan lain juga, satu-satunya makanan selepas pengantin perempuan dan ibu bapanya berpuasa sepanjang hari. Ritual ini dirayakan di pihak pengantin lelaki juga.

Upacara perkahwinan utama

Bor Jatri - Anggota rumah pengantin lelaki serta rakan-rakannya berpakaian dengan pakaian terbaik dan perjalanan ke rumah pengantin perempuan di mana majlis perkahwinan berlangsung.

Bor Boron - Ketika bor jatri sampai di tempat pengantin perempuan, biasanya ibu pengantin perempuan bersama dengan anggota lain keluar untuk menyambut pengantin lelaki dan keluarganya dengan menunjukkan lampu tanah suci, menaburkan trefoil, dan nasi sekam yang diletakkan di atas winnow buluh (kula) . Kemudian mereka dihidangkan gula-gula dan minuman.

Potto Bastra - Setelah pengantin lelaki duduk di chadnatolla (mezbah perkahwinan dan kanopi) - tempat suci di mana hanya pengantin lelaki, pengantin perempuan dan imam yang mengambil tempat mereka, pengantin lelaki ditawarkan pakaian baru oleh orang yang akan melakukan sampradaan - orang tua anggota keluarga lelaki yang melakukan sampradaan memberikan tanggungjawab pengantin perempuan kepada pengantin lelaki.

Saat Paak - Pengantin perempuan, biasanya duduk di bangku kayu rendah yang disebut pidi diangkat oleh saudara-saudaranya dan dibawa mengelilingi pengantin lelaki dalam tujuh lingkaran lengkap. Yang penting ialah mereka digulung dengan selamat antara satu sama lain.

Subho Dristi - Selepas saat paak pengantin lelaki dan pengantin lelaki dibuat untuk saling memandang di hadapan semua orang yang dijemput. Pengantin perempuan disuruh membuang daun paan. Pertukaran pandangan penuh kasih ini adalah untuk memulai mereka bersama secara rasmi oleh masyarakat.

Mala Badal - Setelah lingkaran selesai, masih duduk tinggi di piri, pengantin lelaki dan pengantin lelaki bertukar kalungan bunga wangi sebanyak tiga kali. Ini adalah langkah pertama di mana mereka saling menerima.

Sampradan - Pengantin perempuan kemudian mengambil tempatnya di chadnatolla di mana anggota lelaki tua keluarga pengantin perempuan menyerahkannya kepada pengantin lelaki dan tangan pasangan itu diikat oleh benang suci di tengah-tengah nyanyian nyanyian Veda dan diletakkan di atas mangal ghot - tembaga kendi berisi air yang ditutup dengan daun mangga melekat pada satu ranting dan kelapa hijau diletakkan di atasnya.

Yagna - Pengantin perempuan duduk di depan api suci dan melantunkan mantra mengejar imam. Agni, dewa api dijadikan saksi ilahi untuk perkahwinan itu. Lihat Perkahwinan Veda.

Saptapadi - Perkahwinan saptapadi dalam bahasa Bengali sangat berbeza dengan yang terkenal ("phere") di banyak bahagian lain di India. Terdapat tujuh daun sirih yang tersusun mengikut urutan. Pengantin perempuan memijak daun ini satu persatu diikuti oleh pengantin lelaki. Pengantin lelaki menggerakkan batu khas "nora" (biasanya digunakan untuk menghancurkan dan menempelkan rempah) dengan kakinya ketika mereka bergerak ke depan.[2]

Anjali - Persembahan untuk api dibuat. Saudara pengantin perempuan meletakkan nasi (khoi) di tangan pengantin perempuan, dan pengantin lelaki yang berdiri di dekatnya memegang tangannya dari belakang dan menghulurkan tangan mereka ke hadapan. Mereka kemudian mencurahkan persembahan itu ke dalam api bersama.

Sindoor Daan dan Ghomta - Sekali lagi duduk di tempat masing-masing di chadnatolla pengantin lelaki mengenakan sindoor atau vermilion (simbol perkahwinan yang dipakai oleh wanita Hindu selepas itu) pada rambut pengantin perempuan. Semasa proses sindoor daan, kepala pengantin perempuan ditutup dengan saree baru yang diberikan oleh keluarga pengantin lelaki. Ini dikenali sebagai "lojja bostro".

Ikan sebagai hadiah dalam perkahwinan Bengali: Dalam perkahwinan Bengali, hadiah dibungkus secara khusus sebelum menghantarnya ke rumah tangga pengantin perempuan. Namun, hadiah seperti itu mempunyai motif khas dan ikan adalah salah satu daripadanya.

Ritual selepas perkahwinan

Upacara menyambut pengantin baru ke rumah barunya, dengan kaki dicelupkan dalam campuran susu dan alta.

Bidaay - Ini adalah perpisahan - momen kegembiraan dan kesedihan yang bercampur baur ketika pengantin perempuan mengucapkan selamat tinggal dengan restu ibu bapa dan saudara-mara untuk memulakan hidup baru dengan beau. Pengantin perempuan harus membuang beras ke dalam sari ibunya untuk memenuhi tanggungjawab ibunya kepadanya (kerana dianggap pengantin perempuan adalah tanggungjawab Pengantin lelaki).

Bodhu Boron - Ini dilakukan semasa pengantin perempuan sampai di rumah pengantin lelaki. Satu hidangan dibuat penuh dengan alta dan susu. Pengantin perempuan berdiri di atasnya, kemudian memasuki bilik dengan pengantin lelaki setelah disambut oleh ibu mertua.

Kaal Ratri - Setelah pasangan sampai di rumah pengantin lelaki dan upacara sambutan awal selesai mereka berpisah untuk malam, mungkin untuk tidur yang menyegarkan dan bersiap untuk upacara perkahwinan terakhir pada hari berikutnya.

Bou Bhaat - Pengantin perempuan memasak dan melayan semua ahli keluarga suaminya. Suami harus memberi sari kepada pengantin baru dan harus bersumpah untuk mengambil tanggungjawab keperluan asas pengantin perempuan ("Bhaat Kapor" - secara harfiah bermaksud makanan & pakaian). Jamuan diadakan untuk merawat tetamu yang memberikan hadiah kepada pengantin baru.

Phool Shojja - Pasangan dan tempat tidur mereka dihiasi dengan bunga dan ditinggalkan bersama di dalam bilik mereka untuk menikmati kebahagiaan suami isteri. Terdapat rakan-rakan yang benar-benar tinggal di bawah katil atau di sudut pintu, pengantin lelaki perlu memeriksa setan-setan ini sebelum dia bermula untuk bercakap dengan pengantin perempuan.

Mengatur perkahwinan

Mengatur perkahwinan adalah urusan yang agak kompleks dengan banyak bahagian yang bergerak. Walaupun perkahwinan sederhana memerlukan 5-8 vendor dan 300-500 tetamu. Untuk mempermudah proses, ada syarikat pengurusan acara yang membantu dalam melaksanakan proses tersebut. Pemilihan menu makanan untuk majlis makan malam pada majlis perkahwinan Bengali adalah aspek yang sangat penting untuk berjaya mengatur perkahwinan.[3]

Galeri

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ "Ritual Perkahwinan Bengali - Majlis Perkahwinan Tradisional Bengali". hinduism.about.com. Diperoleh 21 November 2008.
  2. ^ "Saptapadi dalam perkahwinan Bengali".
  3. ^ "Idea makanan untuk pesta makan malam semasa upacara perkahwinan Bengali". Kaunter Fav. 22 September 2016. Diperoleh 12 Julai 2019.

Pin
Send
Share
Send