Basilicata - Basilicata

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Basilicata

Lucania
Lambang Basilicata
Lambang baju
Basilicata di Itali.svg
NegaraItali
ModalPotenza
Kerajaan
• PresidenVito Bardi (FI)
Kawasan
• Jumlah9,995 km2 (3,859 batu persegi)
Penduduk
 (3 Oktober 2012)
• Jumlah575,902
• Ketumpatan58 / km2 (150 / batu persegi)
DemonimBahasa Inggeris: Orang Romania
Bahasa Itali: Lucano (lelaki)
Bahasa Itali: Lucana (wanita)
Zon masaUTC + 1 (CET)
• Musim panas (DST)UTC + 2 (CEST)
Kod ISO 3166IT-77
KDNK (nominal)€ 12.6 bilion (2018)[1]
KDNK per kapita€22,200 (2018)[2]
HDI (2018)0.853[3]
sangat tinggi · 17hb 21
Wilayah NUTSITF
Laman webwww.regione.basilicata.it

Basilicata (UK: /bəˌsɪlɪˈkɑːtə/,[4] KAMI: /-ˌzɪl-/,[5] Bahasa Itali:[baziliˈkaːta]), juga dikenali oleh namanya kuno Lucania (/lˈkniə/, juga KAMI: /lˈkɑːnjə/,[6][7] Bahasa Itali:[luˈkaːnja]), adalah pentadbiran wilayah dalam Itali Selatan, bersempadan dengan Campania ke barat, Apulia ke utara dan timur, dan Calabria ke selatan. Ia mempunyai dua garis pantai: hamparan 30 km di Laut Tyrrhenian antara Campania dan Calabria, dan garis pantai yang lebih panjang di sepanjang Teluk Taranto antara Calabria dan Apulia. Wilayah ini dapat dianggap sebagai "instep" Itali, dengan Calabria berfungsi sebagai "toe" dan Apulia sebagai "tumit".

Wilayah ini merangkumi kira-kira 10,000 km2 (3,900 batu persegi) Pada tahun 2010 jumlah penduduknya sedikit di bawah 600,000. Ibukota wilayah adalah Potenza. Wilayah ini terbahagi kepada dua wilayah: Potenza dan Matera.[8][9]

Etimologi

Nama itu mungkin berasal dari "basilikos" (Bahasa Yunani: βασιλικός), yang merujuk kepada basileus, Maharaja Byzantine, who memerintah wilayah selama 200 tahun, dari 536/552 hingga 571/590 dan dari 879 hingga 1059. Yang lain berpendapat bahawa nama itu mungkin merujuk kepada Basilika Acerenza, yang memegang kuasa kehakiman di Pertengahan umur.

Semasa Bahasa Yunani dan Rom Abad, Basilicata dikenali sebagai Lucania. Ini mungkin berasal dari "leukos " (Bahasa Yunani: ٻيς), bermaksud "putih", dari "lykos"(Bahasa Yunani: حلκος), bermaksud"serigala", atau dari bahasa Latin"lucus", bermaksud"kayu suci".

Geografi

Basilicata meliputi bahagian selatan yang luas Pergunungan Apennine, antara Ofanto sungai di utara dan Pollino massif di selatan. Ia berbatasan di sebelah timur oleh sebahagian besar Bradano kemurungan sungai, yang dilalui oleh banyak aliran dan menurun ke dataran pantai tenggara di Laut Ionia. Wilayah ini juga memiliki garis pantai pendek ke barat daya di Laut Tyrrhenian sisi semenanjung.

Basilicata adalah wilayah paling pergunungan di selatan Itali, dengan 47% dari luasnya 9,992 km2 (3,858 mi persegi) diliputi oleh pergunungan. Dari kawasan selebihnya, 45% berbukit, dan 8% terdiri dari dataran. Gunung dan banjaran yang terkenal termasuk Pollino massif, yang Dolomiti lucane, Monte Vulture, Monte Alpi, Monte Carmine, Monti Li Foj dan Toppa Pizzuta.

Ciri geologi wilayah ini merangkumi formasi gunung berapi Monte Vulture, dan kesalahan seismik di Melfi dan Potenza kawasan di utara, dan sekitar Pollino di selatan. Sebagian besar wilayah hancur di 1857 Gempa Basilicata. Baru-baru ini, Gempa bumi Irpinia 1980 memusnahkan banyak bandar di barat laut wilayah itu.

Kawasan pergunungan yang digabungkan dengan jenis batu dan tanah yang lemah tanah runtuh lazim. Struktur litologi substratum dan ubah bentuk tektoniknya yang huru-hara menentukan kemerosotan tanah ke tanah runtuh, dan masalah ini diperparah oleh kekurangan tanah berhutan. Sama dengan banyak wilayah Mediterania lain, Basilicata pernah kaya dengan hutan, tetapi sebagian besar mereka ditebang dan menjadi tandus pada masa pemerintahan Rom.

Iklim berubah dipengaruhi oleh tiga garis pantai (Adriatik, Ionian dan Tyrrhenian) dan kerumitan ciri fizikal rantau ini. Secara amnya, iklim adalah benua di pergunungan dan Mediterranean di sepanjang pantai.

Sejarah

Prasejarah

Jejak pertama kehadiran manusia di Basilicata bermula hingga akhir Paleolitik, dengan penemuan Homo erectus. Lewat Cenozoik fosil, dijumpai di Venosa dan lokasi lain, termasuk gajah, badak dan spesies yang kini pupus seperti a kucing bergigi saber daripada genus Machairodus. Contohnya seni batu daripada Mesolitik telah ditemui berhampiran Filiano. Dari milenium kelima, orang berhenti tinggal di gua dan membina penempatan pondok hingga ke sungai yang menuju ke kawasan pedalaman (Tolve, Tricarico, Aliano, Melfi, Metaponto). Dalam tempoh ini, manusia moden secara anatomi hidup dengan mengusahakan bijirin dan penternakan (Bovinae dan Caprinae). Chalcolithic laman web merangkumi gua Latronico dan penemuan pengkebumian gua Cervaro berhampiran Lagonegro.

Pusat pasaran stabil pertama yang dikenali di Budaya apennine di laut, yang terdiri daripada pondok di tanjung Capo la Timpa [ia], berhampiran dengan Maratea, tarikh hingga Zaman Gangsa.

Orang asli pertama Zaman Besi masyarakat tinggal di kampung-kampung besar di dataran tinggi yang terletak di perbatasan dataran dan sungai, di tempat-tempat yang sesuai dengan aktiviti pembiakan dan pertanian mereka. Petempatan seperti itu meliputi Anglona, terletak di antara lembah subur di Agri dan Sinni, daripada Tuan dan, di pantai Laut Ionia, dari Incoronata-San Teodoro. Kehadiran pertama penjajah Yunani, berasal dari pulau-pulau Yunani dan Anatolia, bermula dari akhir abad kelapan SM.

Hampir tidak ada jejak kelangsungan hidup dari kawasan peninggalan abad ke-11 hingga ke-8 SM (selain dari sebuah nekropolis di Castelluccio di pantai Laut Tyrrhenian): ini mungkin disebabkan oleh peningkatan kehadiran jajahan Yunani, yang mengubah keseimbangan perdagangan.

Sejarah purba

Wilayah kuno Lucania

Pada zaman sejarah kuno, wilayah ini pada awalnya dikenali sebagai Lucania, dinamakan untuk Lucani, sebuah Bercakap Oscan penduduk dari tengah Itali. Nama mereka mungkin berasal dari bahasa Yunani leukos bermaksud "putih", lykos ("Serigala kelabu"), atau bahasa Latin lucus ("kebun suciAtau mungkin Lucania, sebanyak Lucius nama depan (pujian) berasal dari Bahasa Latin perkataan Lux (gen. lucis), bermaksud "cahaya" (<PIE * leuk- "brightness", kata kerja Latin lumayan "untuk bersinar"), dan adalah menyedari dari nama Lucas. Etimologi lain yang dicadangkan adalah turunan dari Etruscan Lauchum (atau Lauchme) bermaksud "raja", yang bagaimanapun dipindahkan ke bahasa Latin sebagai Lucumo.[10]

Bermula dari akhir abad kelapan SM, orang Yunani mendirikan penempatan pertama di Tuan, diasaskan oleh pelarian dari Kolofon. Kemudian dengan asas Metaponto dari Achaean penjajah, mereka memulakan penaklukan seluruh pantai Ionia. Ada juga orang asli Oenotrian asas di pesisir, yang memanfaatkan kehadiran penempatan Yunani yang berdekatan, seperti Velia dan Pyxous, untuk perdagangan maritim mereka.

Perhubungan pertama antara orang Lucan dan orang-orang Orang Rom bermula pada separuh akhir abad keempat SM. Selepas penaklukan Taranto pada tahun 272, pemerintahan Rom diperluas ke seluruh wilayah: the Jalan Appian dicapai Brindisi dan jajahan Potentia (moden Potenza) dan Grumentum ditubuhkan.

Pertengahan umur

Paus Nicholas II melabur Robert Guiscard sebagai duke masuk Melfi

Selepas kejatuhan Empayar Rom Barat pada tahun 476, Basilicata jatuh ke pemerintahan Jerman, yang berakhir pada pertengahan abad ke-6 ketika Bizantium menakluknya daripada Ostrogoth antara 536 dan 552 semasa perang Byzantine-Gothic apokaliptik di bawah pimpinan jeneral Byzantine Belisarius dan Narses. Wilayah ini, yang dikristiankan sejak abad ke-5, menjadi sebahagian dari wilayah tersebut Lombard Duchy of Benevento diasaskan oleh Lombard yang menyerang antara 571 dan 590.

Pada abad-abad berikutnya, Saracen serbuan menyebabkan sebahagian penduduk berpindah dari kawasan dataran dan pesisir pantai ke pusat-pusat perlindungan yang lebih banyak terletak di bukit. Bandar-bandar di Tricarico dan Tursi berada di bawah pemerintahan Muslim untuk jangka waktu pendek: kemudian penduduk "Saracen" akan diusir.[11] Wilayah ini ditaklukkan sekali lagi untuk Byzantium dari Saracens dan Lombard pada akhir abad ke-9, dengan kempen Nikephoros Phokas the Elder dan penggantinya, dan menjadi sebahagian daripada tema Longobardia. Pada tahun 968 tema daripada Lucania ditubuhkan, dengan ibu kota di Tursikon (Tursi).

Pada abad XI, Basilicata, bersama dengan yang lain selatan Itali, ditakluki oleh Orang Norman. Melfi menjadi ibu negara pertama di Daerah Apulia (kemudian Daerah Apulia dan Calabria) pada tahun 1043, di mana Robert Guiscard dinamakan "Duke" oleh Paus Nicholas II. Venosa juga mendapat kepentingan di bawah kekuasaan Norman, yang dipilih oleh Robert Guiscard sebagai Keluarga Hautevillepengebumian (dan dia sendiri juga akan dikebumikan di sana juga).[12] Diwarisi oleh Hohenstaufen, Frederick II menyusun semula struktur pentadbiran pendahulunya dan Justiciarate Basilicata, yang sempadannya hampir sama dengan wilayah sebenarnya, telah dibuat. Di Melfi, Kaisar mengumumkan Libatkan Augustalis (biasa dikenali sebagai Perlembagaan Melfi, kod undang-undang untuk Kerajaan Sicily. The Orang Swab digulingkan pada abad ke-13 oleh Rumah Capetian Anjou. Sejak itu, Basilicata mulai kehilangan kepentingan dan ditandai dengan kemunduran sosio-politik yang tidak dapat dipulihkan.

Zaman moden dan kontemporari

Kumpulan brigands dari Basilicata, c. 1860

Pada tahun 1485, Basilicata adalah tempat perunding menentang Raja Ferdinand I dari Naples, yang dipanggil konspirasi orang-orang Baron, yang merangkumi Sanseverino Tricarico, yang Caracciolo daripada Melfi, Gesualdo dari Caggiano, Orsini Del Balzo [ia] daripada Altamura dan Venosa dan keluarga anti-Aragon yang lain. Kemudian, Charles V melucutkan sebahagian besar baron tanah mereka, menggantikannya dengan Carafa, Revertera, Pignatelli dan Colonna dalam kalangan yang lain. Selepas pembentukan Republik Neapolitan (1647), Basilicata juga memberontak, tetapi pemberontakan itu ditekan. Pada tahun 1663 sebuah provinsi baru dibentuk di Basilicata dengan ibu kotanya di Matera.

Wilayah ini berada di bawah kekuasaan Rumah Bourbon pada tahun 1735. Basilicata secara autonomi mengisytiharkan lampirannya ke Kerajaan Itali pada 18 Ogos 1860 dengan pemberontakan Potenza. Pada masa inilah Negara menyita dan menjual sebilangan besar wilayah Basilicata yang sebelumnya dimiliki oleh gereja Katolik. Oleh kerana pemilik baru adalah segelintir keluarga bangsawan kaya, rata-rata rakyat tidak melihat peningkatan ekonomi dan sosial segera setelah penyatuan, dan kemiskinan terus berlanjut.

Ini menimbulkan fenomena brigandage, yang sebenarnya berubah menjadi perang saudara dalam bentuk pertempuran gerilya, di mana Bourbon dalam pengasingan dan Gereja mendorong para petani untuk bangkit menentang Kerajaan Itali. Gerakan pembangkang yang kuat ini berterusan selama bertahun-tahun. Pemberontakan di Basilicata dipimpin oleh Carmine Crocco adalah ketua yang paling penting di rantau ini dan pemimpin kumpulan yang paling mengagumkan di selatan Itali.[13]

Hanya selepas itu Perang Dunia II bahawa keadaan perlahan-lahan mula bertambah baik berkat pembaharuan tanah. Pada tahun 1952, penduduk di Sassi di Matera diubah oleh Negara, tetapi banyak penduduk Basilicata telah berhijrah atau sedang dalam proses berhijrah, yang menyebabkan krisis demografi dari mana ia masih pulih.

Demografi

Penduduk bersejarah
TahunPop.±%
1861509,000—    
1871524,000+2.9%
1881539,000+2.9%
1901492,000−8.7%
1911486,000−1.2%
1921492,000+1.2%
1931514,000+4.5%
1936543,000+5.6%
1951628,000+15.7%
1961644,000+2.5%
1971603,000−6.4%
1981610,000+1.2%
1991611,000+0.2%
2001598,000−2.1%
2010 (anggaran)587,000−1.8%
2017570,365−2.8%
Sumber: ISTAT, 2001

Walaupun Basilicata tidak pernah memiliki populasi yang besar, namun terdapat perubahan yang cukup besar dalam pola demografi wilayah tersebut. Pada tahun 1881, terdapat 539.258 penduduk tetapi pada tahun 1911 populasi telah menurun sebanyak 11% menjadi 485.911, terutama disebabkan oleh penghijrahan ke luar negara. Terdapat pertambahan penduduk yang perlahan sehingga Perang Dunia II, setelah itu terjadi kebangkitan semula emigrasi ke negara-negara lain di Eropah, yang berlanjutan hingga tahun 1971 dan bermulanya tempoh peningkatan yang berterusan sehingga tahun 1993 (611.000 penduduk). Namun, dalam beberapa tahun terakhir populasi telah menurun akibat gelombang migrasi baru, baik ke utara Itali dan ke negara-negara lain di Eropah, dan penurunan angka kelahiran.[14]

Kepadatan penduduk sangat rendah jika dibandingkan dengan Itali secara keseluruhan: 59.1 penduduk per km² berbanding 200.4 di seluruh negara pada tahun 2010. Tidak ada perbezaan yang besar antara kepadatan penduduk di wilayah Matera dan Potenza.[14]

Kerajaan dan politik

Bahagian Pentadbiran

Basilicata terbahagi kepada dua provinsi:Wilayah Basilicata.png

WilayahKawasan (km2)PendudukKetumpatan (inh./km2)
Wilayah Matera3,447203,83759.1
Wilayah Potenza6,545387,10759.1

Ekonomi

FIAT menanam di Melfi

Penanaman terdiri terutamanya dari hasil penanaman (terutama gandum), yang mewakili 46% dari keseluruhan tanah. Kentang dan jagung dihasilkan di kawasan pergunungan. Pengeluaran zaitun dan anggur agak kecil dengan penanaman sekitar 31,000 hektar (77,000 ekar).[15] Kawasan ini berbukit dan berbukit dengan laluan pengangkutan yang buruk yang menghalang penuaian. Sebilangan besar minyak dijual tanpa jenama dan hanya 3% dieksport. Kultivar zaitun utama adalah Ogliarola del Vulture, Ogliarola del Bradano, Majatica di Ferrandina dan Farasana dengan hanya Ogliarola del Vulture yang memiliki Penunjukan Asal yang Dilindungi (PDO).[16] Varieti lain adalah Arnasca, Ascolana, Augellina, Cellina, Frantoio, Leccino, Majatica, Nostrale, Ogliarola (Ogliarola Barese), Palmarola atau Fasolina, Rapolese di Lavello, dan Sargano (Sargano di Fermo dan Sargano di San Benedetto).[17]

Di antara aktiviti perindustrian, sektor pembuatan menyumbang kepada nilai tambah kasar sektor sekunder dengan 64% daripada jumlah keseluruhan, sementara sektor bangunan menyumbang 24%. Di dalam sektor perkhidmatan, aktiviti utama dari segi nilai tambah kasar adalah aktiviti perniagaan, perdagangan pengedaran, pendidikan dan pentadbiran awam. Dalam beberapa tahun terakhir, sektor produktif baru telah berkembang: pembuatan, automotif, dan terutamanya pengekstrakan minyak. Pada tahun 2009, Eni menggaji 230 orang di daerah ini (di antaranya lebih dari 50% berasal dari Basilicata), dan sekitar 1,800 bekerja dalam kegiatan yang dihasilkan secara langsung oleh operasi Eni, yang diedarkan di 80 syarikat di mana lebih dari 50% berasal dari Basilicata.[18] Wilayah ini menghasilkan kira-kira 100,000 bbl / d (16,000 m3/ d), memenuhi 11 persen permintaan minyak domestik Itali.[19]

The Produk domestik kasar (KDNK) wilayah itu 12.6 bilion euro pada 2018, menyumbang 0.7% daripada output ekonomi Itali. KDNK per kapita yang disesuaikan untuk daya beli adalah 22,200 euro atau 74% daripada purata EU27 pada tahun yang sama. KDNK setiap pekerja adalah 95% daripada purata EU.[20]

Pelancongan

Aksesibilitas yang sukar dan kurangnya promosi yang panjang menjadikan Basilicata salah satu kawasan paling terpencil dan paling jarang dikunjungi di Itali. Walau bagaimanapun, pelancongan perlahan-lahan berkembang sejak awal tahun 2000-an. Matera, pernah dijuluki "aib nasional" oleh perdana menteri Alcide De Gasperi yang mendesak untuk mengambil langkah-langkah pembangunan yang ketat kerana kemiskinannya[21] kini menjadi tarikan utama Basilicata dan telah mendapat kemasyhuran di seluruh dunia kerana pusat bersejarahnya, the Sassi, ditetapkan pada tahun 1993 sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO.[22] Pada tahun 2019, Matera ditunjuk sebagai Modal Budaya Eropah.[23]

Pelancongan pantai terutama tertumpu di Maratea, dijuluki "Mutiara Laut Tyrrhenian",[24] tetapi juga Bahasa Ionia pantai (Policoro, Pisticci, Bernalda, Nova Siri) cukup maju. Tarikan naturalistik merangkumi Pollino, yang menjadi tuan rumah taman negara terbesar di Itali,[25] Dolomiti lucane dan Burung Nasar. The New York Times menduduki tempat Basilicata ketiga dalam senarai "52 Tempat untuk Dituju pada tahun 2018", menggambarkannya sebagai "rahsia yang paling baik disimpan di Itali"[26]

Tapak arkeologi

Basilicata mempunyai pelbagai laman arkeologi yang mengandungi jejak peninggalan Prasejarah, Yunani dan Rom:

Bangunan keagamaan

Di antara bangunan keagamaan, yang paling relevan adalah:

Istana

Istana terpelihara yang terbaik di rantau ini adalah:

Pemandangan lain

Basilicata mempunyai banyak desa kecil dan bergambar, tujuh daripadanya telah dipilih oleh Perkampungan terindah di Itali persatuan.[27] Namun, mereka harus menghadapi masalah penurunan penduduk, sementara yang lain (Craco, Campomaggiore) ditinggalkan kerana bencana alam. Beberapa kampung yang paling bersejarah dan tersendiri adalah:

Budaya

Muzik

Saya Viggianesi, oleh Filippo Palizzi, 1853

Walaupun Basilicata menjadi tuan rumah komposer klasik seperti Carlo Gesualdo dan Egidio Romualdo Duni, wilayah ini terutama dikenali dalam muzik popular, yang menggambarkan keadaan hidup penghuninya yang rendah hati. The arpa viggianese (biasa dikenali sebagai arpicedda) adalah kecapi khas dari Viggiano dengan ukuran rata-rata, dengan struktur nipis dan ringan yang menjadikannya lebih mudah dibawa; itu adalah alat khas dari pemuzik jalanan daripada Val d'Agri kawasan dalam abad yang lalu, yang mengembara di seluruh dunia dan banyak di antaranya diterima orkestra simfoni. Hari ini, Viggiano dikenang sebagai "Kota Harp dan Muzik".[28] Alat tradisional lain adalah cupa cupa, zampogna dan ciaramella.

Semasa gelombang penghijrahan pada akhir abad ke-19, beberapa komposer mendapat pengiktirafan di Amerika Utara: Leonardo De Lorenzo, flautist beberapa orang Amerika orkestra filharmonik dan profesor di Sekolah Muzik Eastman, dianggap sebagai salah satu pedagog seruling yang paling terkenal pada tahun 1900-an; Carlo Curti, yang membantu mempopularkan mandolin di Amerika Syarikat dan Mexico, dan pengasas Orquestra Típica Mexicana, dianggap sebagai "pendahulunya Mariachi kumpulan. "[29] Duo komedi Lyons dan Yosco menjadi popular kerana penjualan berjuta-juta mereka ragtime sehelai "Spaghetti Rag".[30]

Artis pop moden seperti Mangga dan Arisa mencapai kejayaan besar dalam dunia muzik Itali. Sejak pertengahan 1990-an, Basilicata menjadi tuan rumah Festival Logam Pengagregatan, salah satu yang paling lama hidup logam berat peristiwa di Eropah.[31][32]

Pawagam

Sejak pasca – Perang Dunia II era, Basilicata telah menjadi tempat untuk banyak produksi filem nasional dan antarabangsa. Matera adalah lokasi filem yang paling didambakan, terutama untuk filem bertema alkitabiah, sering dibandingkan dengan filem kuno Baitulmuqaddis.[33] Lokasi lain termasuk Bandar hantu daripada Craco, Melfi dan Maratea. Wilayah ini menjadi tuan rumah, antara lain, penggambaran Injil Menurut St Matthew (1964), Kristus Berhenti di Eboli (1979), Saya tidak takut (2003), Nafsu Kristus (2004), Orang Omen (2006), Kuantum ketenangan (2008), Perempuan yang hebat (2017), Tiada Masa untuk Mati (2021).

Beberapa pengarah filem berasal dari Basilicata, yang paling terkenal Robert G. Vignola, tokoh terkemuka dari era senyap, Pasquale Festa Campanile, dikaitkan dengan commedia all'italiana genre, dan Ruggero Deodato, terkenal dengan miliknya filem seram seperti kontroversi Holocaust Cannibal.

Masakan

Peperone crusco, makanan asas Basilicata

Masakan tempatan kebanyakannya berdasarkan daging babi dan daging biri-biri, kekacang, bijirin, sayur-sayuran dan ubi. Ini biasanya disebut sebagai "cucina povera" (makanan petani), sangat terikat dalam tradisi petani. Roti roti dianggap sebagai pengganti keju orang miskin, ditaburkan di atas hidangan pasta dan digunakan sebagai perasa untuk daging dan sayur-sayuran. Kuda Kuda sering digunakan sebagai rempah dan bumbu, yang disebut sebagai "orang miskin truffle".[34] The peperone crusco (PAT) adalah keistimewaan masakan daerah, kadang-kadang dilabel sebagai "emas merah Basilicata".[35] Ia adalah bentuk kering dari peperone di Senise (PGI), salah satu jenis lada Itali yang paling popular.[36] Resipi tradisional merangkumi hidangan pasta seperti pasta con i peperoni cruschi dan tumacë me tulë, dan kursus utama seperti rafanata, pemerolehan dan pastizz.

Basilicata terkenal dengan Lucanica di Picerno (PGI) sosis babi yang berasal dari lucanica, resipi kuno yang berasal sebelum Empayar Roman.[34] Pane di Matera (PGI) adalah sejenis roti yang dikenali kerana rasa yang kuat dan bentuk kerucut, serta pengawetan yang panjang.[37] Produk utama lain adalah keju seperti pecorino di Filiano (PDO), canestrato di Moliterno (PGI), padraccio (PAT) dan treccia dura (PAT); sayur-sayuran seperti melanzana rossa di Rotonda (PDO); dan kekacang seperti fagiolo di Sarconi (PGI) dan fagiolo bianco di Rotonda (PDO). Kawasan ini juga terkenal dengan kilauan semula jadi air mineral yang berpunca dari sungai Gunung Bangkai.[38] Minuman beralkohol termasuk Aglianico del Vulture, dianggap sebagai salah satu wain merah terbaik di Itali,[39][34] dan Amaro Lucano minuman keras.

Rujukan

 1. ^ "Eurostat - Jadual Jadual, Grafik dan Antaramuka Peta (TGM)". Epp.eurostat.ec.europa.eu. 14 Jun 2013. Diperoleh 26 Julai 2013.
 2. ^ "KDNK per kapita wilayah berkisar antara 30% hingga 263% dari rata-rata EU pada tahun 2018" (Siaran akhbar). ec.europa.eu. Diperoleh 1 September 2020.
 3. ^ "HDI sub-nasional - Pangkalan Data Kawasan - Makmal Data Global". hdi.globaldatalab.org. Diperoleh 13 September 2018.
 4. ^ "Basilicata". Kamus Oxford Kamus UK. Akhbar Universiti Oxford. Diperoleh 6 Mei 2019.
 5. ^ "Basilicata". Kamus Warisan Amerika Bahasa Inggeris (Edisi ke-5.) Boston: Houghton Mifflin Harcourt. Diperoleh 6 Mei 2019.
 6. ^ "Basilicata". Kamus Merriam-Webster. Diperoleh 6 Mei 2019.
 7. ^ "Lucania". Kamus Inggeris Collins. HarperCollins. Diperoleh 6 Mei 2019.
 8. ^ "Basilicata nell'Enciclopedia Treccani". www.treccani.it.
 9. ^ "lucano di Vocabolario - Treccani". www.treccani.it.
 10. ^ Bonfante G., Bonfante L, Bahasa Etruscan: Pengenalan, 1983, hlm. 59.
 11. ^ Archivio storico per le provinsi napoletane. Società napoletana di storia patria. 1876.
 12. ^ "Kompleks Triniti Paling Suci di Venosa". portacoeli.it. Diperoleh 17 November 2020.
 13. ^ Eric Hobsbawm, Penyamun, Penguin, 1985, hlm. 25.
 14. ^ a b "Eurostat". Circa.europa.eu. Diarkibkan daripada asal pada 3 Mac 2012. Diperoleh 26 Julai 2013.
 15. ^ FAO.org: Pengeluaran zaitun: Pengeluaran Zaitun: Perluasan, Penggunaan, dan Eksport (hlm.14) - Diakses pada 2018-07-03
 16. ^ Minyak zaitun Times: Basilicata- Diakses pada 2018-07-03
 17. ^ Buah zaitun Itali- Diakses pada 2018 = 07-03
 18. ^ [1] Diarkibkan 11 April 2012 di Mesin Wayback
 19. ^ "Penjelajahan Minyak di Basilicata, Itali". Fossilfreeeib.org. Diarkibkan daripada asal pada 26 Julai 2011.
 20. ^ "KDNK per kapita wilayah berkisar antara 30% hingga 263% dari rata-rata EU pada tahun 2018". Eurostat.
 21. ^ "Keajaiban Matera: dari kota kemiskinan dan kemelaratan ke pusat pinggul bagi penghuni gua". theguardian.com. 18 Jun 2017. Diperoleh 19 November 2020.
 22. ^ Pusat, Warisan Dunia UNESCO. "The Sassi dan Taman Gereja Rupestrian Matera". whc.unesco.org. Diperoleh 4 Jun 2018.
 23. ^ "Plovdiv dan Matera: Ibu Kota Budaya Eropah pada tahun 2019". europarl.europa.eu. 7 Januari 2019. Diperoleh 20 November 2020.
 24. ^ "Maratea, Mutiara Laut Tyrrhenian". italiaslowtour.com. 18 Jun 2017. Diperoleh 19 November 2020.
 25. ^ "Lawati taman terbesar di Itali - Parco del Pollino". italymagazine.com. 23 Julai 2009. Diperoleh 19 November 2020.
 26. ^ "52 Tempat untuk Dikunjungi pada 2018". The New York Times. 10 Januari 2018. Diperoleh 21 Januari 2018.
 27. ^ "Arkib Portofolio: Basilicata". borghipiubelliditalia.it. Diperoleh 19 November 2020.
 28. ^ "Dari tradisi tempatan hingga" augmented reality ". Muzium MUVIG Viggiano (Itali)" (PDF). teras.ac.uk. Diperoleh 16 November 2020.
 29. ^ Castillo, Manuel M. (2014). "Hasil karya Itali dan Sepanyol komposer Mexico: Maria Grever, Ignacio Fernandez Esperon" Tata Nacho, "dan Agustin Lara". The University of Kentucky UK Pengetahuan, Tesis dan Disertasi, Muzik. Universiti Kentucky: 20. Diperoleh 8 September 2015. Orquesta Típica adalah pendahulu kumpulan Mariachi dan merupakan orkestra yang sama yang dilakukan Tata Nacho dari tahun 1960-1968.
 30. ^ Jasen, David A (1986). Permata Ragtime: muzik lembaran asli untuk 25 klasik ragtime. New York: Penerbitan Dover. hlm. iii. ISBN 978-0-486-25248-3.
 31. ^ "FESTIVAL LOGAM AGGLUTINASI 2018: temui & sambut esclusivo con i DEATH SS". metalitalia.com (dalam bahasa Itali). 19 Julai 2018. Diperoleh 2 November 2018.
 32. ^ "FESTIVAL METAL AGGLUTINASI XXIV: il programma Completeo del Festival". metalpit.it (dalam bahasa Itali). 12 Jun 2018. Diperoleh 2 November 2018.
 33. ^ "Basilicata Blockbusters: Apa yang Perlu Ditonton Sebelum Mengunjungi". italymagazine.com. Diperoleh 16 November 2020.
 34. ^ a b c "Panduan makanan lengkap ke Basilicata". greatitalianchefs.com. 8 Ogos 2019. Diperoleh 16 November 2020.
 35. ^ "Lada Crusco: Kalung Merah Bandar Basilicata". lacucinaitaliana.com. 16 September 2019. Diperoleh 30 Ogos 2020.
 36. ^ "3 lada Itali paling popular". tasteatlas.com. 19 November 2020. Diperoleh 19 November 2020.
 37. ^ "Roti Matera, warisan dunia". italianfoodexcellence.com. 14 November 2016. Diperoleh 16 November 2020.
 38. ^ "Rionero in Vulture (PZ) - Perairan Mineral Vulture". aptbasilicata.it. Diperoleh 16 November 2020.
 39. ^ "Aglianico del Vulture: Wilayah Basilicata Menghasilkan Salah satu Wain Itali yang Hebat yang Tidak Ditemui". intowine.com. Diperoleh 4 Mac 2016.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send