Belon - Balloon

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Belon diberikan untuk majlis-majlis khas, seperti ulang tahun atau cuti, dan sering digunakan sebagai hiasan pesta.

A belon adalah beg fleksibel yang dapat mengembung dengan gas, seperti helium, hidrogen, oksida nitrat, oksigen, dan udara. Untuk tugas khas, belon boleh diisi dengan asap, cecair air, media berbutir (mis. pasir, tepung atau beras), atau sumber cahaya. Belon moden dibuat dari bahan seperti getah, susu getah, polikloroprena, atau a nilon kain, dan boleh datang dalam pelbagai warna. Beberapa belon awal dibuat dari binatang kering pundi kencing, seperti pundi kencing babi. Sebilangan belon digunakan untuk tujuan hiasan atau hiburan, sementara yang lain digunakan untuk tujuan praktikal seperti meteorologi, rawatan perubatan, pertahanan tentera, atau pengangkutan. Sifat belon, termasuk rendah ketumpatan dan kos rendah, telah menyebabkan pelbagai aplikasi.

Belon getah dicipta oleh Michael Faraday pada tahun 1824, semasa melakukan eksperimen dengan pelbagai gas. Dia mencipta mereka untuk digunakan di makmal.[1]

Permohonan

Hiasan atau hiburan

Hiasan belon

Dekorasi yang diperbuat daripada belon dengan gabungan teknik susun dan putar yang mempamerkan gaya memutar-deco.

Belon digunakan untuk menghias pesta ulang tahun, perkahwinan, majlis korporat, acara sekolah, dan untuk majlis perayaan lain. Seniman yang menggunakan belon bulat untuk membina disebut "stacker" dan seniman yang menggunakan belon pensil untuk membina disebut "twister." Paling sering dikaitkan dengan hiasan belon helium, baru-baru ini penghias belon bergerak ke arah penciptaan hiasan belon udara kerana sumber semula jadi helium yang tidak diperbaharui yang terhad. Jenis hiasan belon yang paling biasa termasuk lengkungan, tiang, potongan tengah, titisan belon, patung, dan karangan bunga. Dengan peningkatan kemampuan untuk memutar belon serta penumpukan balon, kenaikan deco-twister menampakkan dirinya sebagai gabungan teknik susun serta teknik memutar untuk membuat pilihan hiasan balon yang unik dan menarik.

Lengkungan berwarna pelangi hiasan yang diperbuat daripada belon pesta yang digunakan di perarakan kebanggaan gay di São Paulo, Brazil.

Belon parti kebanyakannya diperbuat daripada getah asli yang diketuk dari pokok getah, dan dapat diisi dengan udara, helium, air, atau cecair atau gas lain yang sesuai. Keanjalan getah menjadikan kelantangan dapat disesuaikan.

Belon berpusing dapat digunakan untuk membuat hiasan pusat untuk acara dan untuk membuat penampilan yang lebih unik daripada yang disediakan oleh belon foil.

Selalunya istilah "Parti Belon" akan merujuk kepada belon berpusing atau belon pensil. Belon ini dimanipulasi untuk membuat bentuk dan bentuk untuk pesta dan acara, biasanya bersama dengan hiburan.

Mengisi belon dengan udara boleh dilakukan dengan mulut, inflater manual atau elektrik (seperti tangan pam), atau dengan sumber gas termampat.

Apabila belon getah atau plastik diisi dengan helium sehingga terapung, mereka biasanya menahannya keapungan hanya sehari atau lebih, kadang-kadang lebih lama. Yang tertutup atom helium melarikan diri melalui liang pori kecil yang lebih besar daripada atom helium. Belon yang dipenuhi udara biasanya mempunyai ukuran dan bentuknya lebih lama, kadang-kadang hingga seminggu.

Malah belon getah yang sempurna akhirnya kehilangan gas ke luar. Proses di mana bahan atau zat terlarut berhijrah dari kawasan berkepekatan tinggi, melalui penghalang atau membran, ke kawasan kepekatan yang lebih rendah disebut penyebaran. Bahagian dalam belon boleh dirawat dengan gel khas (misalnya, polimer penyelesaian yang dijual di bawah jenama "Hi Float") yang melapisi bahagian dalam balon untuk mengurangkan kebocoran helium, sehingga meningkatkan waktu apungan menjadi seminggu atau lebih lama.

Belon berbentuk haiwan

Bermula pada akhir 1970-an, beberapa belon foil yang lebih mahal (dan tahan lebih lama) yang diperbuat daripada nipis, tidak dapat dilapisi, kurang telap filem metallised seperti Mylar (BoPET) mula dihasilkan. Belon ini mempunyai permukaan reflektif berkilat yang menarik dan sering dicetak dengan gambar warna dan corak untuk hadiah dan pesta. Atribut terpenting dari nilon logam untuk belon adalah ringan, meningkatkan daya apung dan kemampuannya untuk mengelakkan gas helium melarikan diri selama beberapa minggu. Belon foil telah dikritik kerana mengganggu talian kuasa.[2][3]

Pemodelan dan penggunaan dalam seni

Artis belon adalah penghibur yang memutar dan mengikat belon tiub yang melambung ke patung seperti haiwan (lihat pemodelan belon). Belon yang digunakan untuk arca diperbuat daripada getah ekstra elastik sehingga dapat dipintal dan diikat tanpa pecah. Oleh kerana tekanan yang diperlukan untuk mengembang balon adalah berkadar songsang ke diameter belon[rujukan diperlukan], belon tubular kecil ini sangat sukar untuk mengembang pada mulanya. Pam biasanya digunakan untuk mengembang belon ini.

Penghias boleh menggunakan belon helium untuk membuat patung belon. Biasanya bentuk bulat bulat menghadkannya ke lengkungan atau dinding sederhana, tetapi kadang-kadang "patung" yang lebih bercita-cita tinggi telah dicuba. Juga biasa menggunakan belon sebagai hiasan meja untuk acara perayaan. Belon kadang-kadang boleh dimodelkan untuk membentuk bentuk haiwan. Hiasan meja biasanya muncul dengan tiga atau lima belon pada setiap sejambak. Pita digulung dan ditambah dengan berat agar belon tidak melayang jauh.

Turun dan dilepaskan

Belon parti di Itali

Kegunaan hiasan untuk belon adalah pada titisan belon. Dalam titisan belon, beg plastik atau jaring yang diisi dengan belon yang dilambung udara digantung dari ketinggian yang tetap. Setelah dilepaskan, belon jatuh ke kawasan sasarannya di bawah. Penetapan belon biasanya dilakukan pada Malam tahun baru perayaan dan di perhimpunan politik dan konvensyen, tetapi boleh juga dilakukan pada perayaan, termasuk majlis graduasi dan perkahwinan.

Selama beberapa dekad, orang juga meraikan dengan pelepasan belon. Amalan ini tidak digalakkan oleh industri belon, kerana telah menimbulkan masalah bagi lingkungan dan bandar. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, undang-undang, seperti Undang-undang Belon California, telah diberlakukan untuk menegakkan pengguna dan peruncit untuk mengikat kerajang yang dipenuhi helium (BoPET) belon dengan berat belon. Ini memastikan bahawa belon yang dipenuhi helium tidak melayang ke atmosfer, yang berpotensi membahayakan haiwan, alam sekitar, dan saluran elektrik. Banyak negeri kini melarang pelepasan belon.

Menjadi lebih biasa untuk balon diisi dengan udara dan bukannya helium, kerana belon yang dipenuhi udara tidak akan melepaskan ke atmosfera atau menghabiskan bekalan helium di bumi. Terdapat banyak permainan pesta dan aktiviti yang berkaitan dengan sekolah yang boleh menggunakan belon udara berbanding balon helium. Apabila sesuai dengan usia, aktiviti ini sering kali merangkumi keseronokan meletupkan belon. Dalam banyak acara, balon akan berisi hadiah, dan para pengunjung pesta dapat memasukkan balon untuk mengambil barang-barang di dalamnya.

Penggunaan publisiti

Belon digunakan untuk publisiti pada acara besar. Percetakan skrin proses boleh digunakan untuk mencetak reka bentuk dan logo syarikat ke balon. Pencetak yang dibina khas mengembang balon dan menggunakan tinta dengan kualiti elastik melalui templat layar sutera. Pada bulan Januari 2008, Majlis Perhubungan Masyarakat Yahudi New York menganjurkan pameran 4,200 belon merah di luar Ibu Pejabat PBB.[4]

Juga pada tahun 1950-an pada awal Perang Dingin, aktivis di Eropah Barat menggunakan belon untuk tujuan propaganda yang akan melayang ke timur di Eropah Timur, yang akan mengeluarkan surat kabar dan pamflet. Hari ini, aktivis Korea Selatan menggunakan kaedah belon yang sama untuk mendapatkan maklumat kepada mereka yang berada di Korea Utara.[5]

Paolo Scannavino menetapkan rekod 11 untuk belon gergasi yang paling banyak dimasukkan dalam 2 minit.[6]

Belon air

Belon air adalah belon getah tipis dan kecil yang diisi dengan cairan, biasanya air, bukannya gas, dan bertujuan mudah pecah. Mereka biasanya digunakan oleh anak-anak, yang saling melempar satu sama lain, berusaha saling basah, sebagai permainan, pertandingan, atau jenaka praktikal. Dengan memaksa air keluar dari hujung balon air, adalah mungkin untuk menggunakannya sebagai sementara pistol air.

Belon solar

Belon solar adalah belon tipis dan besar yang dipenuhi udara yang dipanaskan oleh matahari untuk mengurangkan ketumpatannya untuk mendapatkan daya angkat.

Roket belon

Belon sering dilepaskan dengan sengaja, mewujudkan apa yang disebut roket belon. Roket belon berfungsi kerana belon elastik berkontraksi di udara di dalamnya, dan ketika mulut balon dibuka, gas di dalam balon dikeluarkan, dan disebabkan Undang-undang gerakan ketiga Newton, belon didorong ke hadapan. Ini adalah cara yang sama seperti roket.[7]

Mesin terbang

Belon udara panas, San Diego, California

Belon yang diisi dengan udara panas atau gas apung telah digunakan sebagai mesin terbang sejak abad ke-18. Penerbangan paling awal dibuat dengan belon udara panas menggunakan udara yang dipanaskan dengan api, atau hidrogen sebagai gas pengangkat. Kemudian, gas arang batu dan helium kemudian digunakan. Belon yang tidak berkuasa bergerak dengan angin. Belon yang mempunyai mesin untuk mendorongnya disebut balon yang dapat digerakkan atau kapal terbang.

Ubat

Angioplasti adalah prosedur pembedahan di mana belon yang sangat kecil dimasukkan ke dalam tersekat atau disekat sebahagian salur darah dekat hati. Setelah di tempat, balon melambung untuk membersihkan atau memampatkan plak arteri, dan untuk meregangkan dinding kapal, sehingga mencegah infarksi miokardium. Kecil stent boleh dimasukkan ke laman angioplasti untuk memastikan kapal tetap terbuka setelah penyingkiran belon.[8]

Kateter belon adalah kateter yang mempunyai belon di hujungnya agar tidak tergelincir. Contohnya, belon a Kateter Foley melambung apabila kateter dimasukkan ke dalam pundi kencing dan menahan kedudukannya.[9]

Penyisipan belon yang kemudian diisi dengan udara atau cecair boleh digunakan untuk berhenti berdarah pada organ dalaman berongga seperti perut atau rahim.

Sejarah

Manusia dengan sengaja mengisi pundi kencing, terutamanya pundi kencing haiwan sebenar, dengan udara sejak zaman prasejarah. Di Yunani Kuno, ini mempunyai sejumlah kegunaan yang direkam. The Aztec membengkak usus kucing untuk membuat bentuk untuk dipersembahkan sebagai pengorbanan kepada para dewa.[10] Menjelang abad ke-18, orang mengembang dengan balon kain atau kanvas udara panas dan menghantarnya secara tinggi, Saudara-saudara Montgolfier sejauh mana untuk bereksperimen dengan haiwan pertama pada tahun 1782, dan ketika ketinggian tidak membunuhnya, manusia pada tahun 1783.

Hidrogen pertama diisi belon gas diterbangkan pada tahun 1790-an. Satu abad kemudian belon cuaca hidrogen pertama dilancarkan di Perancis.

Balon getah moden pertama yang direkodkan dibuat oleh Michael Faraday pada tahun 1824. Dia menggunakan ini untuk mengandungi gas yang dia eksperimen, terutama hidrogen. Menjelang tahun 1825 belon serupa telah dijual oleh Thomas Hancock, tetapi seperti Faraday mereka dibongkar, dua bulatan getah lembut. Pengguna diharapkan meletakkan bulatan satu di atas yang lain, kemudian menggosokkan tepinya sehingga getah lembut dan bergetah tersekat, membiarkan bahagian dalam serbuk longgar untuk inflasi.[11]Belon moden yang telah dipasang telah dijual di AS pada awal abad ke-20.

Kebimbangan keselamatan dan alam sekitar

Gambaran degradasi polimer lateks di persekitaran akuatik

Terdapat beberapa keprihatinan alam sekitar terhadap balon nilon logam, kerana tidak biodegradasi atau dicincang seperti belon getah. Pelepasan belon jenis ini ke atmosfera dianggap berbahaya bagi alam sekitar. Belon jenis ini juga dapat mengalirkan elektrik di permukaannya dan belon foil yang dilepaskan dapat terjerat dalam talian kuasa dan menyebabkan pemadaman kuasa.[12]

Belon yang dilepaskan boleh mendarat di mana sahaja, termasuk di cagar alam atau kawasan lain di mana mereka boleh membahayakan haiwan melalui pengingesan atau keterlibatan. Kerana potensi bahaya terhadap hidupan liar dan kesan sampah pada alam sekitar, beberapa bidang kuasa bahkan membuat undang-undang untuk mengawal pelepasan belon massa. Perundangan dicadangkan di Maryland, AS, dinamai sempena Inky, seorang pygmy ikan paus sperma yang memerlukan enam operasi setelah menelan serpihan, yang terbesar adalah belon Mylar.[13][14] The Balloon Council, sebuah organisasi perdagangan yang mewakili kepentingan perniagaan belon, mendakwa bahawa tidak ada bukti dokumentari yang menunjukkan bahawa kematian mana-mana mamalia laut telah dikaitkan dengan belon foil sebagai satu-satunya penyebab, hingga kini.[15] Di United Kingdom, belon foil yang dijual di taman tema dan kebun binatang mempunyai berat balon yang dipasang untuk membantu mencegah pelepasan secara tidak sengaja ke alam sekitar.[16]

Anthony Andrady mengatakan bahawa pelepasan belon lateks yang turun ke laut menimbulkan bahaya pengambilan dan / atau bahaya keterlibatan haiwan laut kerana belon yang terdedah terapung di air laut merosot dengan lebih perlahan daripada yang terdedah di udara.[17] Pengeluar belon akan sering menyatakan bahawa belon lateks sangat selamat untuk dilepaskan ke persekitaran kerana ia terbuat dari bahan semula jadi dan akan biodegradasi dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, belon lateks boleh memakan waktu hingga satu tahun untuk menurunkan jika mendarat di laut dan selama ini adalah mungkin bagi haiwan laut untuk menelan belon tersebut dan mati akibat kelaparan lambat jika sistem pencernaannya tersumbat.

NABAS (Persatuan Nasional Artis dan Pembekal Balon), sebuah organisasi yang menggayakan dirinya sebagai "The Balloon and Party Professionals Association" dan mewakili industri belon UK,[18] menerbitkan garis panduan untuk orang yang memegang pelepasan belon.[19]

Apabila belon akhirnya kembali ke tanah, mereka memulakan proses degradasi. Belon lateks adalah yang paling banyak digunakan kerana kemampuannya biodegradasi. Masalahnya adalah bahawa memerlukan masa sekurang-kurangnya 4 minggu untuk menunjukkan penurunan ketara polimer di persekitaran, dan sekitar 6 bulan di persekitaran air.[20][21] Isu ini boleh memberi kesan kepada hidupan liar di darat dan di sistem akuatik kerana haiwan akan mengelirukan belon yang kempis sebagai makanan, bahan bersarang, atau sekadar permainan. Apabila itu berlaku, ia boleh membawa kesan negatif kepada haiwan. Contohnya, burung akan menggunakan belon yang kempis sebagai komponen untuk sarangnya. Apabila telur menetas, mereka akan kusut dalam belon dan itu boleh mengakibatkan kematian.[22] Masalah persekitaran lain dengan belon lateks bukanlah kesan balon terhadap alam sekitar setelah ia diurai, tetapi ketika dibuat. Semasa getah dihasilkan, ia menghasilkan gas rumah hijau, seperti CO2, CH4, N2O. Ini menjadi masalah yang semakin meningkat, terutama di Thailand yang bertanggungjawab untuk 35% pengeluaran getah asli dunia.[23]

Fizik

Tekanan udara

Ilustrasi kontemporari penerbangan pertama oleh Profesor Jacques Charles, 1 Disember 1783

Setelah dilambung dengan udara atmosfera biasa, udara di dalam balon akan mempunyai tekanan udara yang lebih besar daripada tekanan udara atmosfera yang asli.[24]

Tekanan udara, secara teknikal, adalah pengukuran jumlah perlanggaran terhadap permukaan setiap saat. Dalam kes belon, seharusnya mengukur berapa banyak zarah pada setiap ruang waktu bertabrakan dengan dinding balon dan melambung. Walau bagaimanapun, kerana ini hampir mustahil untuk diukur, tekanan udara lebih mudah digambarkan sebagai ketumpatan. Kesamaan berasal dari idea bahawa apabila terdapat lebih banyak molekul di ruang yang sama, lebih banyak dari mereka akan menuju arah perlanggaran dengan dinding.

Konsep pertama tekanan udara di dalam balon yang perlu diketahui adalah bahawa tekanan udara "cuba" meratakan. Dengan semua pantulan ke dinding balon (dalaman dan luaran) akan ada sejumlah pengembangan / pengecutan. Oleh kerana tekanan udara itu sendiri adalah gambaran tentang kekuatan total terhadap suatu objek, masing-masing daya ini, di bahagian luar belon, menyebabkan belon sedikit berkontraksi, sementara daya dalam menyebabkan belon mengembang. Dengan pengetahuan ini, seseorang akan segera menganggap bahawa balon dengan tekanan udara tinggi di dalamnya akan mengembang berdasarkan jumlah kekuatan dalaman yang tinggi, dan sebaliknya. Ini akan menjadikan tekanan udara dalam dan luar sama.

Walau bagaimanapun, belon mempunyai keanjalan tertentu kepada mereka yang perlu diambil kira. Tindakan meregangkan belon mengisinya dengan tenaga keupayaan. Apabila dilepaskan, tenaga berpotensi ditukar menjadi tenaga kinetik dan belon itu kembali ke posisi semula, walaupun mungkin sedikit terbentang. Apabila belon diisi dengan udara, belon diregangkan. Walaupun keanjalan balon menyebabkan ketegangan yang menyebabkan keruntuhan balon, ia juga ditolak keluar oleh pemantulan molekul udara dalaman yang berterusan. Udara dalaman harus memberi kekuatan bukan hanya untuk melawan udara luaran untuk menjaga tekanan udara "merata", tetapi juga harus mengatasi pengecutan semula jadi belon. Oleh itu, ia memerlukan lebih banyak tekanan udara (atau kekuatan) daripada udara di luar dinding belon. Oleh kerana itu, ketika belon helium ditinggalkan dan mereka melayang lebih tinggi, ketika tekanan atmosfera menurun, udara di dalamnya memberikan lebih banyak tekanan daripada di luarnya sehingga balon muncul dari ketegangan. Dalam beberapa kes, helium keluar dari liang dan belon mengempis, jatuh ke bawah.[25]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Swain, Heather (2010). Buat Mainan Ini: 101 Ciptaan Pandai Menggunakan Item Setiap Hari. Kumpulan Penerbitan Penguin. ms 15–. ISBN 978-1-101-18873-6. Diarkibkan dari yang asal pada 27 November 2017.
 2. ^ "Belon logam mencetuskan kontroversi" Diarkibkan 21 Julai 2012, di Mesin Wayback. Los Angeles Times. 8 April 2008. Diakses pada 15 April 2010.
 3. ^ "Rang undang-undang baru untuk melarang belon tertentu" Diarkibkan 28 Jun 2011, di Mesin Wayback. ABC. 8 April 2008. Diakses pada 15 April 2010.
 4. ^ Sela, Neta (24 Januari 2008) 4,200 belon dilepaskan di NY untuk memprotes tembakan Qassam Diarkibkan 28 Jun 2011, di Mesin Wayback, Berita Ynet.
 5. ^ "Sasarkan Satelit Eropah." Diarkibkan 27 November 2017, di Mesin Wayback Mekanik Popular, April 1956, hlm. 110–112.
 6. ^ 2013 Guinness Book of World Records Limited. Craig Glenday. 2013. hlm.114. ISBN 978-1-908843-15-9.
 7. ^ Zimmerman Jones, Andrew. "Penjelasan Ilmiah: Mengapa Balon Roket Berfungsi". Cara Membuat Belon Roket. Mengenai: Fizik. Diarkibkan daripada asal pada 7 Julai 2007. Diperoleh 29 April, 2007.
 8. ^ Berger, Alan (30 Mei 2006). "Angioplasti". Ensiklopedia Perubatan. MedlinePlus. Diarkibkan dari yang asal pada 9 Mei 2007. Diperoleh 28 April, 2007.
 9. ^ Bellis, Mary. "Sejarah Catheter - Balleter Catheter - Thomas Fogarty". Mengenai: Pencipta. Mengenai. Diperoleh 28 April, 2007.
 10. ^ Jean Merlin, Kaufman dan Greenberg, Belon Hebat! Buku Lengkap Mengukir Belon, 1994.
 11. ^ Belon (Getah) - Sejarah Belon
 12. ^ Haroutunian, Atineh (3 Jun 2008). "Pemadaman Kuasa Belon Mylar". Glendalewaterandpower.com. Diarkibkan daripada asal pada 19 September 2008. Diperoleh 15 September, 2009.
 13. ^ "MARP Menaja Perundangan Inky". Akuarium Nasional di Baltimore. Diarkibkan daripada asal pada 7 Ogos 2008. Diperoleh 1 Disember, 2006.
 14. ^ "Perundangan yang mengatur pelepasan belon". Bersihkan Virginia Waterways. Diarkibkan dari yang asal pada 25 November 2006. Diperoleh 1 Disember, 2006.
 15. ^ "Soalan Lazim: Adakah mamalia laut berisiko?". Majlis Belon. Diarkibkan dari yang asal pada 10 Mac 2011. Diperoleh 9 Februari, 2011.
 16. ^ "Penyataan Dasar Alam Sekitar". Bekalan & Pengedaran Balon Ltd. Diarkibkan dari yang asal pada 4 September 2011. Diperoleh 9 Februari, 2011.
 17. ^ Andrady, A.L. (6 Ogos 2000). "Plastik dan Kesannya di Alam Sekitar Laut" (PDF). Prosiding Persidangan Serpihan Laut Antarabangsa mengenai Alat Memancing Derelict dan Alam Sekitar Lautan. Hawaii: Perlindungan Laut Nasional Paus Humpback Whales. hlm. 140. Diarkibkan (PDF) dari yang asal pada 2 November 2013. Diperoleh 7 September, 2013.
 18. ^ "NABAS: Persatuan Belon". NABAS (Persatuan Nasional Artis dan Pembekal Belon). Diarkibkan dari yang asal pada 18 Jun 2011. Diperoleh 9 Februari, 2011.
 19. ^ "Tatakelakuan" (PDF). NABAS. Diarkibkan (PDF) dari yang asal pada 30 Ogos 2017. Diperoleh 29 Ogos, 2017.
 20. ^ Lambert, S; Sinclair, CJ; Bradley, EL; Boxall, AB (1 Mac 2013). "Kesan keadaan persekitaran terhadap degradasi lateks dalam sistem akuatik". Ilmu Keseluruhan Persekitaran. 447: 225–34. Kod Bib:2013ScTEn.447..225L. doi:10.1016 / j.scitotenv.2012.12.067. PMID 23384646.
 21. ^ Andrady, Anthony (11 Februari 2015). Plastik dan Kelestarian Alam Sekitar. John Wiley & Anak. hlm. 303.
 22. ^ King, Rachael (5 Julai 2008). "Balon lama menyebabkan kesengsaraan terhadap hidupan liar, walaupun ada undang-undang - Lateks, pita jatuh ke bumi setelah penerbangan aneh di langit". Daftar New Haven.
 23. ^ Jawjit, Warit; Kroeze, Carolien; Rattanapan, Suwat (Mac 2010). "Pelepasan gas rumah hijau dari industri getah di Thailand". Jurnal Pengeluaran Bersih. 18 (5): 403–411. doi:10.1016 / j.jclepro.2009.12.003.
 24. ^ Serway, Raymond, Chris Vuille, dan Jerry Faughn (2008). Fizik Kolej, Jilid 10. Pembelajaran Cengage.
 25. ^ "Belon." Jangkau Michigan. N.p., n.d. Web. 30 November 2010. Mengapa belon melenturkan? Diarkibkan 28 November 2010, di Mesin Wayback

Bacaan lanjut

"Cerita Di Sebalik Perkara Setiap Hari"; New York: Pencernaan Pembaca, 1980.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send