Majlis bujang - Bachelor party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Seorang bujang dipimpin ke majlisnya

A pesta bujang (di Amerika Syarikat), juga dikenali sebagai hujung minggu berperingkat, belatuk atau pesta rusa (di United Kingdom, Negara-negara Komanwel, dan Ireland), atau a malam buck (di Australia)[1] ialah pesta diadakan untuk lelaki yang tidak lama lagi akan masuk perkahwinan.

Malam rusa biasanya dirancang oleh rakan pengantin lelaki, kadang-kadang dengan bantuan a syarikat perancangan pesta sarjana muda.

Rujukan pertama untuk malam rusa Barat di Kamus Inggeris Oxford tarikh hingga abad ke-19.[2] Secara tradisinya, malam rusa melibatkan a tali leher hitam jamuan makan yang dihoskan oleh bapa pengantin lelaki yang merangkumi a roti bakar untuk menghormati pengantin lelaki dan perempuan.[3] Sejak tahun 1980-an, pesta bujang di Amerika Syarikat telah melibatkan percutian ke destinasi asing,[3] atau pernah memaparkan syarikat wanita seperti penanggal atau bertelanjang dada pelayan wanita.

Sejarah

Pesta bujangan bermula seawal abad ke-5 SM. Yang kuno Spartan meraikan malam terakhir pengantin lelaki sebagai lelaki bujang di mana mereka mengadakan makan malam dan membuat roti bakar bagi pihaknya.[4]

Pada tahun 1896, Herbert Barnum Seeley, cucu lelaki dari P. T. Barnum, mengadakan pesta besar (dikenali sebagai "Makan Malam Seeley Mengerikan") untuk saudaranya di restoran Sherry di New York City. Pesta itu mempunyai seorang penari, dijuluki "Mesir Kecil", yang didakwa menari dengan telanjang dalam pencuci mulut. Pesta itu dibubarkan pada awal pagi oleh seorang pegawai. Selepas itu, keluarga Seeley membawa pegawai polis itu ke perbicaraan dewan polis kerana" melakukan tindakan yang tidak wajar dilakukan oleh pegawai undang-undang. "[5] Pada masa itu, kejadian itu membawa kepada masalah "di belakang pintu tertutup" dengan pihak bujang.

Istilah "bujang", yang pada awalnya bermaksud "latihan kesatria muda", pertama kali disebut pada abad ke-14 untuk merujuk kepada lelaki yang belum berkahwin di Geoffrey Chaucers The Canterbury Tales. Pada tahun 1922, istilah "pesta bujang" diterbitkan di William Chamberss Jurnal Kesusasteraan, Sains dan Kesenian dan digambarkan sebagai pesta "lama gembira".[4]

Variasi

Acara yang setara untuk bakal pengantin dikenali sebagai pesta bujang atau malam ayam.

Ada juga yang memilih untuk menahan a rusa dan doe pesta di Kanada, atau a pesta hag atau nak buat di UK ("hag" menjadi gabungan perkataan "ayam" dan "rusa"), di mana kedua mempelai menghadiri.[6]

Jerman

Di Jerman, acara ini dipanggil Junggesellenabschied, yang secara harfiah bermaksud "perpisahan bujang". Terdapat juga acara terpisah yang diraikan oleh pasangan itu pada malam sebelum perkahwinan mereka Polterabend. Di Polterabend, para tamu memecahkan porselin lama dan barang tanah untuk membawa tuah kepada perkahwinan pasangan itu. Tradisi ini dikatakan berasal dari zaman pra-Kristian; dengan memecahkan seramik yang tidak bersuara, roh jahat - terutama semangat iri hati - seharusnya dihalau. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pesta bujang gaya Anglo semakin popular di kalangan bujang. Di bahagian Jerman utara yang kekurangan Karnival tradisi, kostum lucu telah menjadi bahagian popular dalam pesta bujang atau bujangan.

Beberapa bahagian di Jerman mempunyai kebiasaan yang berkaitan, di mana seseorang yang belum menikah pada ulang tahun ke-30 mereka, dibuat berpakaian dengan cara yang memalukan oleh rakan mereka dan melakukan tugas-tugas konyol yang paling sering merangkumi beberapa jenis pekerjaan pembersihan.

Perancis

Dalam Perancis dan di banyak kawasan berbahasa Perancis seperti Quebec, pesta bujang dipanggil pintu masuk de vie de garçon, yang secara harfiah bermaksud "(penguburan hidup sebagai anak lelaki" atau "pengebumian / pengebumian hidup sebagai bujang". Bagi wanita memang begitu enterrement de vie de jeune fille, diterjemahkan sebagai "pengebumian / pengebumian hidup sebagai gadis / gadis muda". Pesta bujangan terkenal pada awal tahun 1830-an, ketika di kawasan Charpennes di Lyon, sekumpulan pemuda akan makan di restoran La Mere Brigousse di atas hidangan terkenalnya yang sangat sedap les tétons de Vénus (Payudara Venus).[7]

Israel

Di Israel, pesta bujang dipanggil ריבת רווקים (mesibat ravakim), secara harfiah bermaksud pesta bujang. Pesta seperti itu mungkin meminum minuman keras dan kadang-kadang kehadiran penari telanjang[8] atau aktiviti ikatan rekreasi lain yang dilakukan bersama, seperti paintball atau perjalanan ke luar negara yang berlangsung selama beberapa hari.

United Kingdom dan Ireland

Di United Kingdom, pesta ini berlangsung lebih dari satu malam, jadi semakin lazimnya frasa "stag weekend", atau "stag do". Kejayaan telah menjadi pertumbuhan industri hujung minggu yang mengejutkan di UK dengan pelbagai syarikat mengambil alih persiapan acara tersebut.[9]

Di UK, perjalanan hujung minggu yang luar biasa menjadi percutian mini dengan kumpulan yang mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti siang hari dan malam yang diharapkan di bandar. Mereka mungkin melibatkan perjalanan ke lokasi lain di UK atau pergi ke luar negara,[10] dengan Kraków, Dublin, dan Riga senarai teratas, diikuti oleh Prague, Amsterdam, Bratislava, dan Budapest.[11] Pesta rusa di luar negara diketahui melibatkan lawatan ke rumah pelacuran dan pelacur.[12]

Amerika Syarikat

Di Amerika Syarikat, las vegas[13] merupakan destinasi dan lokasi pesta bujang yang terkenal untuk perkahwinan itu sendiri.[10] Semakin banyak, "pesta bujangan destinasi" menggantikan malam-malam biasa, dengan orang-orang Amerika pergi ke Montreal, Miami, Bandar Quebec atau Mexico.[14]

Parti bujang di AS secara stereotaip memerlukan pengambilan alkohol secara besar-besaran, dengan mengambil pekerja pelucut, dan kesibukan umum terhadap pengantin perempuan yang mungkin tidak mempunyai reaksi positif; sebenarnya, ciri yang menentukan dari pesta bujang adalah bahawa tunang tidak hadir. Semakin lama, pesta bujang datang untuk melambangkan kali terakhir ketika pengantin lelaki bebas dari pengaruh isteri / pasangan barunya.[15] Keluar kek kadang-kadang dikaitkan.[16]

Kanada

Pesta rusa Kanada umumnya diadakan dengan cara yang sama seperti di Amerika Syarikat.

Afrika Selatan

Pesta sarjana muda di Afrika Selatan diharapkan menjadi kejutan, yang merupakan varian wilayah yang unik. Pesta itu dirancang tanpa pengetahuan pengantin lelaki dan biasanya beberapa hari sebelum perkahwinan. Selalunya merangkumi tradisional braai.

Thailand

Pesta sarjana muda di Thailand menjadi semakin popular setelah kejayaan besar Filem Hangover 2 yang difilemkan dan berpusat di Bangkok.

Menurut GQ India, industri pesta bujang bernilai jutaan dolar ini "didorong oleh aliran testosteron yang berkobar-kobar dari India".[17]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "10 Idea Malam Bucks Besar". 2014. Diarkibkan daripada asal pada 20 Mac 2014. Diperoleh 25 Februari 2014.
 2. ^ Bradshaw, Graham; Uskup, Tom; Tetsuo (2007). Bahagian Khas, Mengemas kini Shakespeare. Ashgate Publishing, Ltd. h. 174. ISBN 9780754690139.
 3. ^ a b Meaghan (16 Jun 2009). "Sejarah Ringkas Parti Sarjana Muda". Masa. Diarkibkan dari yang asal pada 1 November 2017. Diperoleh 15 Disember 2017. Pada masa lalu, pesta bujang biasanya melibatkan makan malam tali leher yang dianjurkan oleh bapa pengantin lelaki, dengan roti bakar kepada pengantin lelaki dan pengantin perempuan. Tradisi kabut, penghinaan dan penghinaan yang lebih baru - sering memakan masa sepanjang hujung minggu dan melibatkan perjalanan ke destinasi eksotik seperti Las Vegas atau faksimili terdekatnya - menjadi bahan komedi seks 80-an yang buruk.
 4. ^ a b "Parti Sarjana Muda". Masa. 16 Jun 2009. Diarkibkan dari yang asal pada 1 November 2017. Diperoleh 12 Januari 2018.
 5. ^ Beebee, Lucius (9 Januari 1932). "Makan Malam Seeley yang mengerikan". The New Yorker - melalui www.newyorker.com.
 6. ^ McInerney, Lucie (18 September 2015). "Ayam dan rusa? Jadi abad yang lalu. Ini semua mengenai 'hag do'". Diarkibkan dari yang asal pada 16 Oktober 2017. Diperoleh 6 April 2018. Ayam dan rusa? Jadi abad yang lalu. Ini semua mengenai 'hag do' - The Telegraph
 7. ^ "La Mère Brigousse® Lyonnaise". lamerebrigousse.com. Diperoleh 15 Februari 2020.
 8. ^ "Pesta Sarjana Muda Israel". Zaman Israel. Diarkibkan dari yang asal pada 20 Februari 2016. Diperoleh 18 Februari 2016.
 9. ^ https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/jun/15/mans-guide-marriage-stag-do
 10. ^ a b Boyer, David. Rahsia Parti Sarjana Muda: Pengintipan Kehidupan Sebenar di Sebalik Tradisi Pintu Tertutup New York: Simon Spotlight Entertainment 2007. ISBN 1-4169-2808-1
 11. ^ Smith, Craig S. (8 Mei 2007). "Pembahagi Sarjana Muda Britain Menuju Kemajuan Mereka ke Timur". The New York Times. Prague. Diarkibkan dari yang asal pada 3 April 2015. Diperoleh 17 Mac 2012.
 12. ^ Boazman, Simon (14 Januari 2010). "Perangsang perdagangan seks pihak berkuasa'". BBC Berita. Diarkibkan dari yang asal pada 5 Oktober 2012. Diperoleh 2 Oktober 2012.
 13. ^ "Pesta Sarjana Las Vegas". Laman web Sarjana Muda. Diarkibkan dari yang asal pada 11 September 2016. Diperoleh 22 Mei 2016.
 14. ^ Austin, Michael. "Pesta bujang melangkau bandar". Perniagaan Chicago Crain. 7 Mei 2007. hlm. 53–58. MasterFILE Perdana EBSCOHost. Diakses pada 23 Mei 2007.
 15. ^ "Sejarah Parti Sarjana Muda dan Sarjana Muda". The Odyssey Dalam Talian. 14 Jun 2016. Diperoleh 28 Disember 2019.
 16. ^ Glass, Jeremy (3 Jun 2016). "Kenapa Neraka Adakah Wanita Mula Keluar dari Kek?". Thrillist.
 17. ^ "Ada model ladyboy dan sushi telanjang". GQ. India. Diperoleh 26 November 2019.

Pin
Send
Share
Send