Mandian bayi - Baby shower - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A Mandian bayi adalah pesta pemberian hadiah atau upacara yang mempunyai nama yang berbeza dalam budaya yang berbeza. Ini meraikan kelahiran atau jangkaan kelahiran anak atau perubahan wanita menjadi ibu.

Kek pancuran bayi (perhatikan bahawa selimut dibalikkan menunggu bayi baru)

Etimologi

Istilah mandi sering dianggap bermaksud bahawa ibu hamil "mandi" dengan hadiah. Adat yang berkaitan, disebut a mandi pengantin, mungkin telah memperoleh namanya dari kebiasaan pada abad ke-19 untuk hadiah yang akan dimasukkan ke dalam a payung, yang ketika dibuka akan "mandi" pengantin perempuan dengan hadiah.[1] Sebagai alternatif istilah ini mungkin menunjukkan "pertunjukan pertama" bayi baru kepada keluarga dan kalangan rakan yang lebih luas, walaupun mandi bayi biasanya diadakan sebelum kelahiran bayi.

Penerangan

Kek dan makanan jari sering disajikan di bilik mandi bayi.

Secara tradisional, bilik mandi bayi hanya diberikan untuk anak pertama keluarga, dan hanya wanita yang dijemput,[2] walaupun ini telah berubah dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sekarang membolehkan penonton berpisah untuk khalayak yang berbeza: tempat kerja, seks campuran, dan feminis.[3] Aktiviti di bilik mandi bayi termasuk pemberian hadiah dan bermain permainan bertema.

Permainan mandi bayi berbeza-beza, kadang-kadang termasuk permainan standard seperti bingo, dan kadang-kadang bertema kehamilan, seperti "meneka ukuran ibu" atau "meneka bayi". Permainan-permainan ini membantu membiarkan rakan-rakan terdekat menghadiri ikatan mandi dengan ibu, dan membolehkan keluarga baru mengucapkan terima kasih lebih awal, mengetahui siapa yang bersedia dan dapat menolong mereka menghadapi cabaran membesarkan anak.

Menurut autoriti etika Adab Hilang, kerana pesta itu berpusat pada pemberian hadiah,[4] bilik mandi bayi biasanya diatur dan dihoskan oleh rakan karib dan bukannya ahli keluarga, kerana dianggap tidak sopan bagi keluarga untuk meminta hadiah atas nama ahli mereka.[5] Namun, kebiasaan ini berbeza-beza mengikut budaya atau wilayah dan dalam beberapa hal diharapkan dan kebiasaan bagi anggota keluarga wanita dekat untuk mengadakan mandi bayi, sering kali nenek ibu bayi.[6]

Apabila mandi bayi diadakan selepas kelahiran bayi, jemputan untuk menghadiri mandi boleh digabungkan dengan a pengumuman bayi. Di AS, jika mandi bayi tidak berlaku sebelum ketibaan bayi, pesta sip-and-see atau acara lain yang serupa dapat diatur selepas kelahiran.

Hadiah

Tetamu membawa hadiah kecil untuk ibu mengandung. Hadiah khas yang berkaitan dengan bayi termasuk lampin, selimut, botol bayi, pakaian, dan mainan. Adalah biasa untuk membuka hadiah semasa pesta; kadang-kadang tuan rumah akan membuat permainan pembukaan hadiah.

Ikatan keluarga

Mandi bayi adalah peluang pertama keluarga untuk mengumpulkan orang bersama-sama untuk membantu memainkan peranan dalam kehidupan anak mereka. Ibu bapa yang baru mungkin meminta orang untuk membantu dalam membesarkan anak mereka, dan membantu mendidik anak dari masa ke masa. Orang-orang di sekitar keluarga, yang menjaga mereka, ingin terlibat dalam kehidupan anak, dan mandi bayi memberi peluang kepada mereka untuk memberi hadiah dan membantu, menunjukkan cinta mereka kepada keluarga.[7] Sekiranya ia berlaku sebelum kelahiran, keluarga baru dapat mengucapkan terima kasih kepada semua orang sebelum tekanan bayi baru lahir dan kurang tidur bermula.

Sejarah

Biskut roti bakar bayi

Istilah "baby shower" agak baru, tetapi perayaan dan ritual yang berkaitan dengan kehamilan dan kelahiran adalah kuno dan berkekalan.[3]

India Purba
Di India, ritual kehamilan telah diikuti sejak zaman veda: suatu peristiwa yang disebut nampaknya, diadakan pada bulan ke-6 atau ke-8. Ibu yang dihantui mandi dengan buah-buahan kering, gula-gula dan hadiah lain yang membantu pertumbuhan bayi. Acara muzikal untuk menggembirakan telinga bayi adalah puncak upacara, kerana sudah diketahui umum bahawa telinga bayi akan mulai berfungsi di dalam rahim. Ritual ini mendoakan bayi dan ibu yang sihat, serta melahirkan dan ibu yang bahagia.
Mesir Purba
Di Mesir kuno, ritual yang berkaitan dengan kelahiran anak berlaku setelah peristiwa itu sendiri. Tidak seperti mandi bayi moden, ini melibatkan ibu dan anak yang dipisahkan untuk "membendung dan menghilangkan pencemaran kelahiran" - ini mungkin termasuk mengunjungi kuil atau kuil tempatan. Setelah ini, mungkin juga ada ritual rumah tangga yang berlangsung, tetapi spesifiknya sulit dipelajari kerana ini adalah peristiwa yang berpusat pada wanita.[3]
Yunani purba
Orang Yunani kuno juga merayakan kehamilan selepas kelahiran, dengan teriakan (oloyge) setelah buruh telah berakhir, untuk menunjukkan bahawa "kedamaian telah tiba". Lima hingga tujuh hari kemudian, ada upacara yang dipanggil Amfidromia, untuk menunjukkan bahawa bayi telah bergabung dengan rumah tangga. Dalam keluarga kaya, orang ramai dekate upacara, setelah sepuluh hari, menunjukkan ibu kembali ke masyarakat. (Tempoh sepuluh hari masih diperhatikan di Iran moden.)[3]
Eropah Abad Pertengahan
Oleh kerana kemungkinan seorang ibu akan mati ketika melahirkan, kali ini diakui mempunyai risiko bahaya rohani yang besar di samping risiko bahaya fizikal. Para pendeta sering mengunjungi wanita semasa bersalin sehingga mereka dapat mengaku dosa mereka. Selepas kelahiran, biasanya pada hari yang sama, upacara pembaptisan akan dilakukan untuk bayi. Dalam upacara ini, ibu bapa baptis akan memberikan hadiah kepada anak itu, termasuk sepasang sudu perak.[3]
Renaissance Eropah
Kehamilan pada masa ini diraikan dengan pelbagai jenis hadiah kelahiran: barang-barang berfungsi, seperti dulang kayu dan mangkuk, serta lukisan, patung, dan makanan. Melahirkan dianggap hampir mistik, dan ibu-ibu sering dikelilingi dengan merujuk kepada Pengumuman dengan memberi semangat dan perayaan.[3]
Britain Victoria dan Amerika Utara
Wanita Victoria akan merahsiakan kehamilan mereka, menjaga standard budaya tingkah laku yang betul, tetapi setelah bayi dilahirkan, wanita lain sering mengadakan pesta teh untuk ibu yang baru. Takhayul kadang-kadang menimbulkan spekulasi bahawa seorang wanita mungkin hamil, seperti dua sudu teh secara tidak sengaja diletakkan bersama di atas piring. Hadiah biasanya dibuat dengan tangan, tetapi nenek akan memberikan perak.[3]
Amerika Utara moden
Mandi bayi moden di Amerika bermula pada akhir 1940-an dan 1950-an, ketika wanita pasca perang mengharapkan Baby Boom generasi. Seperti di era sebelumnya, ketika wanita muda menikah dan diberi trousseau, kamar mandi berfungsi untuk menyediakan ibu dan rumahnya barang-barang keperluan.[3]

Semasa meneruskan tradisi dari tahun 1950-an, teknologi moden telah mengubah bentuk yang dilakukan oleh mandi bayi: permainan boleh merangkumi mengenal pasti bahagian bayi pada sonogram. Lebih-lebih lagi, walaupun pancuran bayi tradisional adalah eksklusif untuk wanita, pancuran seks bercampur telah meningkat.[3]

Di negara yang berbeza

Kek lampin

Pancuran bayi dan acara sosial lain untuk meraikan kelahiran yang akan datang atau baru-baru ini sangat popular di seluruh dunia. Mereka sering menjadi perjumpaan sosial khusus wanita.

 • Dalam Australia, Kanada, New Zealand, dan juga Amerika Syarikat, mandi bayi adalah tradisi biasa.
 • Dalam Bangladesh, di banyak tempat pesta yang bernama "sadh" (সাধ) atau "sadhbhokkhon" (সাধভক্ষণ) diperhatikan pada bulan ketujuh kehamilan. Selepas ini, wanita itu tinggal di rumah ayahnya dan bukannya suaminya sehingga kelahirannya.
 • Dalam Brazil, pesta yang dipanggil "chá de bebê" (teh bayi) ditawarkan sebelum kelahiran.
 • Dalam Bulgaria, sebagai takhayul, tidak ada hadiah bayi yang diberikan kepada keluarga sebelum kelahiran bayi. Walau bagaimanapun, keluarga dan rakan memberi atau mengirim hadiah yang tidak diminta kepada bayi yang baru lahir, walaupun beberapa bayi dijaga dari orang ramai selama 40 hari pertama untuk mencegah jangkitan awal.
 • Dalam Orang Cina tradisi mandi bayi, banyak (满月), diadakan sebulan selepas bayi dilahirkan.
 • Dalam Hmong budaya, mandi bayi disebut "Puv Hli," dan diadakan sebulan selepas bayi dilahirkan. Upacara akan diadakan oleh datuk dan nenek bapa atau bapa untuk menyambut bayi dengan keluarga dengan mengikat pergelangan tangan bayi dengan benang putih dan / atau tali.
 • Dalam Itali, pesta seperti itu bukan adat, atau juga sebahagian dari budaya tradisional.
 • Dalam Armenia, mandi bayi disebut "qarasunq" (քառասունք) dan dirayakan 40 hari selepas kelahiran. Ia adalah pesta campuran untuk semua saudara-mara dan rakan-rakan. Tetamu biasanya membawa hadiah untuk bayi atau ibu bapa.
 • Dalam Iran, bilik mandi bayi (Parsi: حمام زایمان) juga disebut "pesta sismooni" (Parsi: دلچسپ سیسمونی). Ia disambut 1-3 bulan sebelum kelahiran bayi. Keluarga dan rakan terdekat memberikan hadiah yang ditujukan untuk bayi seperti katil bayi, mainan, dan pakaian bayi.
 • Dalam Costa rica, pesta mandi bayi dipanggil té de canastilla ("bakul teh"), dan pelbagai acara diadakan untuk kehamilan tunggal untuk keluarga, rakan sekerja, dan rakan.
 • Dalam Nepal, pesta mandi bayi dipanggil "dahi-chiura" (दही चिउरा) dan dirayakan pada bulan keenam atau ketujuh kehamilan.
 • Dalam Mongolia, bilik mandi bayi dipanggil "хүүхдийн угаалга" (huuhdyn ugaalga).
 • Dalam Hindu tradisi, mereka dipanggil dengan nama yang berbeza bergantung pada komuniti keluarga.
  • Di utara India ia dikenali sebagai godbharaai, di bahagian barat India, terutamanya Maharashtra, perayaan itu dikenali sebagai dohaaljewan, dan dalam Bengal Barat dan Odisha ia dikenali sebagai saadhroshi.
  • Di India selatan, di Bahasa Tamil Nadu dan Andhra Pradesh ia dikenali sebagai nampaknya, valaikaapu atau poochoottal (ibu mengandung memakai gelang dan dihiasi bunga).
  • Dalam Karnataka ia dikenali sebagai nampaknya(ಸೀಮಂತ) atau kubasa (ಕುಬಸ). Ia diadakan ketika wanita itu berada pada bulan kehamilan ke-5, ke-7, atau ke-9.
  • Di pesisir Karnataka, terutama di Tulunadu (wilayah berbahasa Tulu), upacara ini juga dikenal sebagai "baayake" ('ಬಾಯಕೆ'). Baayake di Tulu bermaksud keinginan. Secara umum dianggap bahawa wanita hamil menginginkan buah-buahan dan makanan yang boleh dimakan dalam tempoh kehamilan; dan upacara itu dirancang pada masa lalu untuk memenuhi keinginan atau keinginan makanan ibu-bakal-bakal.
  • Walaupun ini mungkin diraikan bersama, mereka sangat berbeza: nampaknya adalah upacara keagamaan, sementara valaikappu dan poochoottal adalah acara sosial semata-mata seperti mandi bayi Barat. Didalam valaikappu atau poochoottal, muzik dimainkan dan ibu hamil dihiasi dengan pakaian tradisional dengan banyak bunga dan kalungan yang diperbuat daripada melati atau mogra. Ayunan dihiasi dengan bunga pilihannya, yang dia gunakan untuk duduk dan berayun. Kadang-kadang, potongan simbol bulan dan bintang dipasang. Wanita-wanita tua dari rumah tangga dan masyarakat memberi restu kepada ibu hamil dan hadiah diberikan kepadanya.
  • Dalam Gujarat, ia dikenali sebagai nampak atau kholo bharyo, ritual keagamaan bagi kebanyakan penganut Hindu Gujarat pada bulan kehamilan ke-5 atau ke-7, biasanya hanya untuk anak pertama. Ibu mengandung hanya boleh pergi ke rumah ayahnya untuk bersalin selepas dia nampak. Mereka memberikan doa dan makanan khusus kepada dewi "Randal, isteri Matahari".
  • Dalam Jain tradisi, upacara mandi bayi sering disebut sebagai "Shreemant". Ibu mengandung boleh pergi ke rumah bapanya pada bulan 5 kehamilan dan harus kembali sebelum upacara mandi bayi. Selepas upacara itu, ibu mengandung tidak dapat pulang ke rumah ayahnya. Upacara ini hanya dilakukan pada hari Ahad, Selasa atau Khamis pada bulan ketujuh atau kesembilan kehamilan. Semasa upacara itu, salah satu amalannya ialah adik ipar ibu hamil mencelup tangannya Kumkuma air dan menampar ibu mengandung tujuh kali di pipinya dan kemudian ibu hamil menampar adik iparnya tujuh kali di pipinya.
  • Dalam Kerala ia dikenali sebagai pulikudi atau vayattu pongala ', dan dipraktikkan terutamanya di Nair masyarakat, walaupun popularitinya telah menyebar ke mazhab Hindu yang lain selama bertahun-tahun. Pada hari yang menguntungkan, setelah dipijat dengan minyak ayurveda buatan sendiri, wanita itu mandi khas dengan bantuan wanita tua dalam keluarga. Selepas ini, dewa keluarga dipuja, memohon semua paradevatas (dewa keluarga) dan ramuan dari herba ubat-ubatan yang disediakan dengan cara tradisional, diberikan kepada wanita itu. Dia mengenakan pakaian dan perhiasan baru yang digunakan untuk majlis-majlis seperti itu. Perbezaan besar dalam konsep barat mandi bayi dan tradisi Hindu adalah bahawa upacara Hindu adalah upacara keagamaan untuk mendoakan kesejahteraan bayi. Di kebanyakan keluarga konservatif, hadiah dibeli untuk bakal ibu tetapi bukan bayi. Bayi diberi hadiah hanya selepas kelahiran.
 • Di dalam Islamik tradisi dari Aqiqah, seekor binatang (seperti domba) disembelih kapan sahaja selepas kelahiran, dan daging itu diedarkan di kalangan saudara-mara dan orang miskin. Amalan itu dipertimbangkan sunnah dan tidak dilakukan secara universal.[8][9]
 • Dalam Afrika Selatan, mandi bayi dipanggil a pesta bangau (dinamakan sempena mitos rakyat bahawa a bangau putih melahirkan bayi), dan biasanya berlaku pada bulan ke-6 ibu. Pesta bangau, biasanya tidak dihadiri oleh lelaki dan sering dianjurkan sebagai kejutan bagi ibu, melibatkan kekenyangan seperti berpakaian, dan ibu menerima hadiah barang keperluan bayi.
 • Dalam Nepal pancuran bayi dikenali sebagai "dahi chiura khuwaune". Ibu kepada ibu bapa diberi hadiah dari orang tua dan makanan dimasak untuknya mengikut citarasa. Ibu yang hamil sering diajak oleh saudara-mara untuk makan bersama mereka. Pasni adalah perayaan tradisional yang sering menandakan bulan ke-6 bayi lelaki atau bulan kelima bayi perempuan, menandakan peralihan ke diet yang lebih tinggi karbohidrat dan membolehkan para tetamu memberikan berkat, wang dan hadiah lain.
 • Dalam Guatemala, hanya wanita yang menghadiri acara ini. Wanita kelas menengah biasanya merayakan lebih dari satu mandi bayi (satu dengan rakan rapat, rakan sekerja, keluarga, dll.).
 • Dalam Rusia, dan Komanwel Negara Bebas, tidak ada pancuran bayi, walaupun beberapa generasi muda mula menyesuaikannya.
 • Dalam Mesir mandi bayi dikenali sebagai "Sebouh" (سبوع) (sebouh bermaksud minggu) yang biasanya dirayakan satu minggu selepas kelahiran maka namanya. Ini biasanya disambut dengan hiasan, hiasan, bufet makanan dan gula-gula, aktiviti dan permainan.
 • Dalam Puerto Rico, mandi bayi disambut bila-bila masa setelah ahli keluarga lain menyedari kehamilan, tetapi biasanya pada trimester terakhir. Nenek, adik-beradik, atau rakan-rakan ibu mengandung menganjurkan perayaan itu dan menjemput saudara dan rakan lain. Adalah tidak biasa bagi lelaki untuk menghadiri mandi bayi. "Bendición" (berkat) diberikan wang dan hadiah lain.

Pancuran bayi untuk bapa

Beberapa bilik mandi bayi ditujukan kepada bapa. Ini mungkin lebih berorientasikan minum bir, menonton sukan, memancing, atau bermain permainan video.[10][11] Sifat utama pemberian ini adalah lampin dan / atau barang yang berkaitan dengan lampin.[12][13] Penganjuran pesta popok biasanya dilakukan oleh rakan-rakan bapa-bapa sebagai kaedah membantu mempersiapkan anak yang akan datang. Pesta ini boleh diadakan di pub / bar tempatan, rumah rakan, atau rumah datuk yang bakal menjadi tua.[12][14] Di dalam United Kingdom, ini dipanggil membasahi kepala bayi, dan biasanya lebih biasa daripada mandi bayi.[15] Membasahi kepala bayi secara tradisinya ketika bapa merayakan kelahirannya dengan minum beberapa minuman dan mabuk bersama sekumpulan rakannya.

Terdapat beberapa kontroversi mengenai ini, dengan Judith Martin memanggil mereka sebagai "pengenaan mengerikan",[13] walaupun dia merujuk kepada sikap menuntut hadiah dan tidak semestinya bayi lelaki versi mandi.

Di Hungary, acara seperti itu dinamakan pesta pemerahan yang diadakan oleh tradisi yang memihak kepada ibu untuk dikurniakan susu ibu untuk bayi yang baru lahir. Secara praktiknya ia adalah cuti terakhir ayah untuk beberapa waktu kerana dia dijangka tinggal di rumah untuk membantu. Tidak ada adat rumah tangga yang serupa untuk ibu, seperti mandi bayi. Hadiah untuk bayi diberikan pada lawatan pertama ke rumahnya. Ini kerana kebimbangan kesihatan berlaku pada waktu yang sesuai dan sesuai untuk setiap rakan sejawat.

Nama untuk acara

Bufet di pancuran mandian bayi, yang menampilkan kek bertema yang sesuai.
 • Mandi lampin merujuk kepada mandi bayi berskala kecil, umumnya untuk anak-anak berikutnya, apabila ibu bapa tidak memerlukan banyak bekalan bayi.[16]
 • Mandi nenek merujuk kepada tempat mandi di mana orang membawa barang-barang untuk datuk nenek simpan di rumah mereka, seperti yang boleh dilipat buaian dan pad perubahan.[17]
 • Taburkan adalah pancuran kecil untuk anak berikutnya, terutama anak yang mempunyai jantina yang berbeza daripada keturunan sebelumnya.[18]
 • A menghirup dan melihat pesta adalah perayaan yang biasanya dirancang oleh ibu bapa yang baru, supaya rakan dan keluarga dapat menikmati minuman dan bertemu bayi baru.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Montemurro, Beth (2006). "Asal Pesta Pengantin dan Pesta Bachelorette". Sesuatu yang Lama, Sesuatu yang Berani. Rutgers University Press. hlm.26. ISBN 0-8135-3811-4.
 2. ^ Robin Elise Weiss (2009). Rakan Kehamilan yang Lengkap. 153: Angin Cukup. hlm.320. ISBN 978-1616734435. sejarah dan tradisi mandi bayi.CS1 maint: lokasi (pautan)
 3. ^ a b c d e f g h i "Ritual dan Upacara: Sejarah Pancuran Bayi". www.randomhistory.com. Diarkibkan daripada asal pada 2015-11-03. Diperoleh 2015-11-04.
 4. ^ William Haviland; Harald Prins; Dana Walrath; Bunny McBride (2013). Antropologi: Cabaran Manusia. 456: Pembelajaran Cengage. hlm. 784. ISBN 978-1285677583.CS1 maint: lokasi (pautan)
 5. ^ Martin, Judith (10 September 2010). "Miss Manners: Kesopanan adalah dasar pesta terbaik". The Washington Post.
 6. ^ Xiaowei Zang (2012). Memahami Masyarakat Cina. 25: Laluan Laluan. hlm. 208. ISBN 978-1136632709.CS1 maint: lokasi (pautan)
 7. ^ "Kenapa mesti Mandi Bayi?". Zon Kehamilan. Diperoleh 2018-01-13.
 8. ^ Padang rumput suci: analisis struktur simbolisme agama di bandar Afrika Timur / oleh Abdul Hamid M. el Zein.
 9. ^ 'Tinggikan suara anda dan bunuh haiwan anda': Wacana Islam mengenai Idd el-Haji dan pengorbanan di Tanga (Tanzania): teks berwibawa, amalan ritual dan identiti sosial / oleh Gerard C. van de Bruinhorst teks penuh
 10. ^ "Ayah-bakal-bakal mendapatkan gaya lelaki mandi bayi sendiri". TribLIVE. 2011-10-03. Diperoleh 2012-07-31.
 11. ^ "Ini kawan, bir dan lampin". StarTribune.com. 2011-07-08. Diperoleh 2012-07-31.
 12. ^ a b Yadegaran, Jessica (2011-09-25). "Rumah & Taman | Pesta popok: Jawapan ayah kepada calon bayi | Surat khabar Seattle Times". Seattletimes.nwsource.com. Diarkibkan daripada asal pada 2013-01-30. Diperoleh 2012-07-31.
 13. ^ a b Martin, Judith (2009-01-28). "Miss Manners: Pesta popok tidak dapat dilupakan - Houston Chronicle". Chron.com. Diperoleh 2012-07-31.
 14. ^ Tjader, Aimie. "Ini kawan, bir dan lampin". Seattle Times. Diperoleh 2012-07-31.
 15. ^ Kate Fox (2008). Menonton Bahasa Inggeris: Peraturan Tersembunyi Kelakuan Inggeris. London: Penerbitan Nicholas Brealey. ISBN 978-1-85788-508-8.
 16. ^ BabyCenter, Penyunting; Murray, Linda J .; Scott, Jim; Leah Hennen (2005-06-22). Panduan Penting BabyCenter untuk Kehamilan dan Kelahiran: Nasihat Pakar dan Kebijaksanaan Dunia Sebenar dari Sumber Kehamilan dan Keibubapaan Teratas. Rodale. hlm.346. ISBN 9781594862113. Diperoleh 3 Februari 2013.CS1 maint: teks tambahan: senarai pengarang (pautan)
 17. ^ Hill, Sabrina (2010-09-30). Buku Baby Shower Segala-galanya: Lancarkan acara yang tidak dapat dilupakan untuk ibu-ibu. Media Adams. hlm 133–144. ISBN 9781440524455. Diperoleh 3 Februari 2013.
 18. ^ Vora, Shivani (9 Disember 2012). "Untuk Bayi No. 2 atau 3, Tanpa Mandi tetapi Taburkan". The New York Times. hlm. 12. Diperoleh 3 Februari 2013.

Pautan luaran

 • Media yang berkaitan dengan Mandian bayi di Wikimedia Commons

Pin
Send
Share
Send