Perkahwinan Ayyavazhi - Ayyavazhi wedding

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Seorang Perkahwinan Ayyavazhi adalah adat perkahwinan dalam Ayyavazhi sistem kepercayaan India Selatan.Biasa Dharmagharttas, Panividaiyalars dari Thangals atau orang yang lebih tua yang berpengalaman di Ayyavazhi memikul peranan sebagai Guru dan duduk di Manvarai kerana mengetuai majlis perkahwinan.

Seperti dalam agama Hindu, institusi perkahwinan mempunyai makna dan makna yang mendalam dalam Ayyavazhi. Ia dilihat sebagai sakramen dan bukan a kontrak. Kehidupan keluarga juga diajarkan sebagai yang paling utama berjimat cermat.

Di Ayyavazhi majlis perkahwinan dilakukan di tempat sementara sementara majlis perkahwinan dilakukan di rumah. Tetapi beberapa orang thangal menggunakan perkahwinan di Manavarai, yang juga disebut sebagai Kamanam.

The Manavarai dan Panividai

The manavarai adalah gudang sementara yang diatur dan dihiasi untuk melaksanakan upacara perkahwinan dalam tradisi Ayyavazhi. Ia dibina dengan sembilan tiang yang mewakili sembilan planet. Dua tiang terletak di setiap empat sudut dan satu tiang tambahan dibuat dari cabang a beringin pokok. Cabang beringin melambangkan kehidupan yang sejahtera. Ia juga dihiasi dengan lampu minyak dan lampu serta kertas hiasan.

Biasanya, sekiranya majlis perkahwinan dijalankan di Pathis atau Nizhal Thangals yang Manavarai tidak dibuat. Sebaliknya, alas yang tinggi diatur untuk pengantin perempuan dan pengantin lelaki, dalam kes Nizhal Thangals. The Kalyana Vazhthu juga dinyanyikan dalam bahasa Thangals. Juga di Pathis selain Swamithope pathi, upacara sama. Tetapi sekiranya majlis perkahwinan dilakukan di Swamithoppe Pathi, pasangan itu dibuat untuk berdiri di hadapan Pathi. Pengantin lelaki mengikat Emas Thali (lencana perkahwinan) di leher pengantin perempuan sambil berdiri. Tiada Kalyana Vazhthu yang dinyanyikan sebagai kepercayaan dalam Swamithoppe adalah bahawa semua kekuatan ilahi ada dan tidak perlu mengundang mereka dengan menyanyikan Kalyana Vazhthu.

Namam, Patham, Melati, Kelapa, Pisang, serai, sirih dan kacang pinang dianggap sebagai objek yang baik dan disimpan dan dilayan dengan suci. Termasuk semua ini a Panividai disimpan di Kamanam dianggap beragama sebagai mengundang Ayya ada dalam perkahwinan. Tiada objek lain seperti arathi, Camphor atau tongkat wangi digunakan dalam perkahwinan Ayyavazhi.

Majlis perkahwinan

Upacara perkahwinan diraikan di kediaman pengantin perempuan dan oleh itu pengantin lelaki dan saudara-mara tiba di sana semasa muzik yang baik dimainkan. Sejurus selepas kedatangan pengantin lelaki, saudara-mara pengantin perempuan menyambut mereka di pintu masuk dengan taburan perairan wangi dan selipar. Kemudian kedua-dua kumpulan bergerak ke dewan perkahwinan. Pada bahagian pertama upacara, pengantin perempuan dibuat untuk duduk di Kamanam untuk beberapa amalan.

Pakaian pengantin perempuan dibawa oleh pengantin lelaki dan oleh itu pengantin perempuan diambil dan dipakaikan di dalamnya. Sementara itu, pengantin lelaki duduk di tempat yang diatur untuknya di kamanam. Pengantin lelaki memakai alat kepala yang dipanggil Thalaippagai. Berwajah lima Kuthu vilakku (lampu minyak) dinyalakan dan diletakkan berhampiran panividai di hadapan pasangan. Kemudian pengantin perempuan dibawa balik dan duduk di sebelah kiri pengantin lelaki. Pasangan ini duduk menghadap geografi selatan menghadap ke mitos Dwaraka pathi, yang dipercayai berada di laut. Diandaikan seolah-olah Ayya sebagai Siva sedang melangsungkan perkahwinan dari tempat Guru.

Juga diyakini bahawa semua deva-sangam diundang ke pernikahan dan duduk di Kamanam semasa upacara perkahwinan untuk memberkati pasangan. Selain pasangan, guru, lebih baik lelaki tua, a Payyan atau Thangal Panividaiyalar duduk di Manavarai. Kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak perempuan dengan lampu kecil yang menyala di dulang berdiri di sekitar Kamanam. Semua yang lain tetap duduk di sekitar Kamanam.

Kemudian majlis perkahwinan dimulakan. Guru menerapkan yang suci Namam ke dahi pengantin perempuan dan pengantin lelaki. Dia juga membaca Kalyana Vazhthu daripada Arul Nool, sementara saudara-mara mengikuti. Kalyana vazhthu mempunyai tiga fasa dan mengandungi lima puluh enam ayat-ayat. Fasa pertama menceritakan bagaimana perkahwinan diatur oleh Narayana. Ini juga menggambarkan pengaturan, amalan dan hiasan upacara raksasa untuk perkahwinan itu. Ini dimaksudkan dengan cara semua Deva-sangha tiba di sana, menerima undangan Narayana, ayah dari Rasa seram. Fasa kedua adalah petikan suci untuk perkahwinan. Ia terdiri daripada dua ayat;

"Arahara endru ammai-umai thaamezhunthu"
"Siva-siva endru thiru-charadu Serthanare."

Baris pertama diulang lima kali di mana pengantin lelaki bersiap dengan fikiran ilahi. Kemudian semasa guru melantunkan baris kedua ia digunakan untuk mengikatnya di leher pengantin perempuan. Saudara mara berkumpul dan mengucapkan semoga berjaya kepada pasangan dengan melemparkan bunga ke atas mereka. Drum dan semua muzik lain dimainkan. Fasa ketiga dimaksudkan dengan cara bahawa semua dewa memuji dan mengharapkan pasangan itu untuk kehidupan ilahi dan sejahtera mereka, atas nama Tuan Vaikundar. Ia adalah nyanyian berjemaah. Biasanya, nyanyian ini berlangsung sekitar tujuh minit. Adat perkahwinan di Ayyavazhi ini sederhana dan semua bentuk doa dan mantera ada Bahasa Tamil.

Kemudian si suami biasa memakai kalungan pada isterinya dan kemudian sebaliknya. Suami memegang tangan isterinya, dan melingkari Kamanam lima kali. Gadis-gadis dengan lampu yang menyala mengikutinya. Setelah pasangan itu kembali duduk di Kaman, semua saudara terdekat masing-masing menginginkan nasib baik pasangan itu dengan menaburkan 'Patham' suci di atas kepala mereka sebanyak lima kali.

Selepas majlis perkahwinan pengantin lelaki membawa isterinya ke kediamannya. Makanan semasa perkahwinan Ayyavazhi sangat ketat vegetarian. Guru yang mengetuai upacara perkahwinan akan dilayan terlebih dahulu.

Tempat tinggal pengantin lelaki

Kemudian pada waktu petang saudara-mara pengantin perempuan mengunjungi rumah pengantin lelaki dengan membawa hadiah perkahwinan. Ini dipanggil Veedu-kanal, yang bermaksud "melihat rumah di mana pasangan itu akan tinggal." Mereka juga membawa pelbagai pastri dan makanan ringan untuk pasangan. Kemudian, selepas makan malam, mereka pulang ke rumah. Oleh itu upacara perkahwinan selesai.

Perkahwinan itu dianggap sebagai berjimat cermat mengikut Ayyavazhi tradisi. Pasangan itu bersumpah dan memulakan Tavam di hadapan perhimpunan. Perkahwinan juga dianggap sebagai sumber pengetahuan dalaman kehidupan mengikut idea Ayyavazhi.

Lihat juga

Rujukan

  • N.Elango & Vijaya Shanthi Elango, Ayya ​​Vaikuntar - Cahaya Dunia, 1997.
  • R. Ponnu, Vaikunda Swamigal Ore Avataram, 2002, Ram Publishers.
  • Tha. Krishna Nathan, Ayya ​​Vaikundarin Vazhvum Sinthanaiyum, 2000, Thinal Veliyeettakam.

Pin
Send
Share
Send