Ayie - Ayie

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Ayie berlaku di homestead seperti ini

Ayie adalah yang pertama dari dua peringkat upacara perkahwinan tradisional Puak Luo daripada Kenya dan Tanzania. Upacara tersebut melibatkan pembayaran a harga pengantin oleh pengantin lelaki kepada ibu pengantin perempuan. Ayie ialah Dholuo kata, yang bermaksud "Saya setuju", merujuk kepada kenyataan bahawa ibu pengantin perempuan menerima harga pengantin perempuan dan bersetuju untuk perkahwinan itu berlangsung.

Setelah upacara berlangsung, pasangan itu dianggap sudah berkahwin dan pengantin lelaki bebas untuk pergi bersama pengantin perempuan setelah upacara itu, walaupun untuk menyelesaikan persatuan itu harga pengantin kedua yang dikenali sebagai "keny", dalam bentuk lembu, harus dibayar kepada bapa pengantin perempuan bukan pada hari yang sama, tetapi kemudian.

Sebagai poligami atau "doho" diizinkan dalam tradisi Luo, seorang lelaki boleh melakukan Ayie beberapa kali dengan wanita yang berbeza, dan semua perkahwinan diakui sah menurut undang-undang Kenya atau Tanzania yang mengatur perkahwinan tradisional. Namun, jika dia juga melakukan upacara perkahwinan sivil atau agama di Kenya, dia mungkin tidak mempunyai lebih dari satu isteri.

Upacara Ayie berlangsung di rumah ibu bapa pengantin perempuan, setelah pengantin lelaki telah membuat permintaan dan bersetuju dengan pengantin perempuan pada tarikh upacara. Persetujuan ibu bapa pengantin perempuan untuk upacara berlangsung adalah wajib.

Orang lain yang menghadiri upacara Ayie termasuk semua isteri bapa pengantin perempuan dan juga pamannya yang berasal dari bapanya, bersama dengan isteri mereka. Paman dari sebelah ibu dan ahli keluarga mereka tidak dibenarkan menghadiri upacara Ayie. Pada majlis Ayie, pengantin lelaki secara rasmi bertemu dengan ibu bapa pengantin perempuan untuk pertama kalinya; semua lawatan lain yang mungkin dilakukan sebelum upacara Ayie tidak rasmi dan dalam beberapa kes boleh menarik tindakan tatatertib terhadap pengantin lelaki. Sekiranya pengantin lelaki menziarahi ibu bapa pengantin perempuan tetapi tanpa niat untuk membayar Ayie semasa lawatan itu, dia mungkin dianggap tidak berdisiplin, kerana tindakannya dapat ditafsirkan sebagai kesombongan atau sebelum waktunya menunjukkan hubungannya dengan pengantin perempuan kepada ibu bapanya.

Jumlah Ayie ditetapkan dalam julat tertentu di seluruh komuniti Luo di Kenya (harga pengantin yang berkuasa), dan ia meningkat dari semasa ke semasa, walaupun ibu pengantin perempuan dapat merundingkan harga yang lebih tinggi sementara pengantin lelaki juga dapat merundingkan harga yang lebih rendah .

Oleh kerana dalam tradisi Luo harga pengantin dapat diperolehi setelah bercerai, biasanya ibu pengantin perempuan tidak dapat berunding dengan harga yang lebih tinggi daripada harga yang ditentukan. Ini kerana, sekiranya berlaku perceraian, yang jarang berlaku di kalangan pasangan Luo- (kerana kebanyakan wanita Luo diketahui setia) keluarga pengantin wanita dapat mengembalikan harga pengantin perempuan, yang dapat memalukan mereka.

Semasa upacara Ayie, pengantin perempuan menyediakan makanan untuk pengantin lelaki dan memberi makan di hadapan semua orang untuk menandakan penerimaannya sebagai pengantin tradisional pengantin lelaki dan mereka yang menemaninya. Selalunya, makanan terdiri daripada ayam dan daging lembu yang disajikan dengan "Kuon" (ugali) dan "mchele" (nasi) dan makanan lain seperti "aliyaa"[Bahasa apakah ini?] (daging lembu salai) dan banyak lagi.

Rujukan

Beberapa Aspek Kestabilan Perkahwinan dalam Komuniti Luo Luar Bandar Betty Potash. Afrika: Jurnal Institut Afrika Antarabangsa, Vol. 48, No. 4 (1978), hlm.380–397 doi:10.2307/1158803

Pin
Send
Share
Send