Pesta seni - Arts festival

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Edinburgh Fringe, Scotland, festival seni terkenal

Seorang festival seni ialah perayaan yang dapat merangkumi berbagai bentuk seni termasuk muzik, tarian, filem, seni rupa, sastera, puisi dan tidak hanya tertumpu pada seni visual. Festival seni mungkin menampilkan program campuran yang merangkumi muzik, sastera, komedi, hiburan anak-anak, sains, atau teater jalanan, dan biasanya disajikan di tempat-tempat dalam jangka waktu mulai dari sesingkat sehari atau hujung minggu hingga sebulan.[1] Setiap acara dalam program biasanya ditandakan secara berasingan.

Pesta seni banyak dikendalikan oleh pengarah artistik yang menangani arahan seni organisasi dan dapat merangkumi genre yang berbeza, termasuk festival teater pinggiran iaitu akses terbuka, menjadikan festival seni khas dari festival greenfield, yang biasanya merupakan festival perkhemahan hujung minggu seperti Glastonbury, dan Festival Seni Visual, yang menumpukan perhatian pada seni visual.

Jenis festival seni yang lain adalah festival muzik, yang merupakan acara muzik luar biasanya merangkumi hujung minggu, yang menampilkan sebilangan kumpulan muzik dan genre muzik termasuk pop, rock, heavy-metal, dan banyak lagi. Sejak tahun 1960-an, festival muzik dunia telah menjadi popular di pelbagai negara. Festival muzik yang paling terkenal adalah Bahan kayu, yang berlangsung pada tahun 1969 di Bethel, New York. Ia dihadiri oleh 400,000 orang dan menampilkan persembahan oleh The Who, Jimi Hendrix, Janis Joplin, dan the Grateful Dead.[2][3]

Sejarah

Mungkin dua festival seni tertua terletak di England. The Festival Tiga Koir di Barat England ditubuhkan sebagai "perhimpunan muzik tahunan" pada tahun 1719.[4] Yang lain adalah Festival Norfolk dan Norwich yang pertama kali berlaku pada tahun 1772.[5] Festival seni terbesar di England hari ini adalah Pesta Festival Brighton.

Festival seni terkemuka termasuk Festival Edinburgh dalam Edinburgh, Festival Kesenian Adelaide dalam Adelaide, Biennale Sydney, Festival d'Avignon dalam Avignon, Perancis,[6] dan Festival Muzik Antarabangsa Tongyeong dalam Tongyeong, Festival Kesenian Korea dan Sanskruti, Upvan, India. Festival seni sekali sahaja merangkumi Liverpool08 Modal Budaya Eropah pada tahun 2008.

Pada musim panas tahun 1793, Perancis yang revolusioner diserang oleh tentera asing yang mengakibatkan kehancuran semua tanda kerajaan. Selama ini, warga Perancis menyanyi, menari, dan teater serta muzik dalaman meningkat. Menjelang tahun 1793, dua lusin tempat baru untuk muzik dan drama telah didirikan, sebagai akibat dari berakhirnya monopoli yang ketat yang sebelumnya memerintah. Urusan seni meningkat pesat dan ketika banjir lukisan dijual, ini menjadikan artis semakin hampir. Oleh itu, sebagai hasilnya, ini memerlukan usaha untuk mengganti sistem seni lama dengan yang baru. Ini memunculkan festival yang tidak hanya digunakan sebagai jalan seni, tetapi juga untuk protes politik terhadap sistem pemerintahan lama. Perayaan ini sering merangkumi simbolisme agama, mesej politik dan mewujudkan semangat kebebasan, persamaan dan persaudaraan. Pada tahun 1792, "Festival of Liberty" merangkumi Deklarasi hak-hak manusia, patung-patung Voltaire, Rousseau, dan Franklin, sebuah pujian untuk kebebasan, wanita dengan rantai membawa putih, dan kereta besar dengan patung kebebasan yang duduk [7]

Jenis festival seni

Pesta seni

Festival Kesenian adalah istilah payung untuk festival yang memfokuskan kepada pelbagai genre seni termasuk seni rupa (lukisan, lukisan, tembikar), muzik, fotografi, filem, dan gaya visual lain.[8] Perayaan pinggiran adalah sejenis festival seni, yang sering memusatkan perhatian pada banyak seni tetapi kadang-kadang memfokuskan pada seni tertentu seperti teater lebih daripada yang lain.[1] Beberapa subgenre festival seni termasuk pameran seni, festival teater, festival tarian, festival filem, festival muzik (festival pop) dan banyak lagi.

Pameran seni

Seorang pameran seni adalah subgenre festival seni yang memberi tumpuan seni Visual secara khusus, atau bidang seni visual tertentu seperti festival seni media baru. Subgenre festival seni lain disebut festival fotografi atau festival seni jalanan, sebagai contoh. Biasanya, pameran seni mempunyai pelbagai jenis artis, peniaga seni, pengumpul, dan kurator yang membeli atau menjual karya seni di tempat, atau galeri, yang terbuka untuk umum. Beberapa barang yang dijual termasuk fotografi, lukisan, lukisan, kerja logam, barang buatan tangan dan tembikar.

Festival seni visual juga tidak boleh dikelirukan pameran seni komersial. Artis mengambil bahagian dalam pameran festival yang paling penting dengan jemputan, dan pameran ini (mis Venice Biennale) dianjurkan oleh kurator yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang dipilih oleh jawatankuasa rakan sebaya. Sebaliknya pameran seni adalah persembahan berorientasikan pasaran di mana peniaga seni mempamerkan dan menjual karya seniman yang mereka wakili.

Pesta teater

Festival drama pertama diadakan pada tahun 543BC, di Athena Great Dionysia. Pada festival drama, penulis drama dan penyair bersaing untuk mementaskan drama mereka, dan para pelakon bertanding untuk memenangkan gelaran untuk persembahan terbaik. Persembahan ini diberikan di auditorium separa bulat yang dipotong di lereng bukit dan mampu memuatkan 10,000-20,000 orang. Panggung terdiri dari lantai menari, orkestra, ruang ganti dan kawasan pembuatan pemandangan, yang dikenali sebagai pemandangan. Pelakon biasanya lelaki yang memakai topeng sesuai dengan watak yang mereka wakili, dan masing-masing mungkin memainkan beberapa bahagian.[9]

Festival Filem

Pesta filem adalah acara yang dianjurkan, biasanya dipentaskan oleh universiti, organisasi swasta, pemerintah daerah, atau persatuan seni, yang menunjukkan filem di pawagam atau tempat tayangan dan memberi peluang kepada pembuat filem untuk mendapat pengiktirafan terkenal di kalangan peminat filem. Filem boleh merangkumi siaran antarabangsa dan domestik dan bahkan boleh dibuat pada pembuat filem, genre atau subjek tertentu. Festival filem biasanya merupakan acara tahunan dan boleh menampilkan filem panjang atau pendek.

Salah satu Festival Filem yang paling terkenal ialah Festival Filem Sundance, yang berasal dari Bandar Tasik Salt pada tahun 1984 sebagai sebahagian daripada organisasi Institut Sundance dan diasaskan oleh Robert Redford. Sehingga kini, ia adalah salah satu festival pawagam bebas terbesar di Amerika Syarikat.[10]

Pesta puisi

Festival puisi adalah acara yang dianjurkan oleh kumpulan puisi dan sastera, persatuan seni tempatan, organisasi swasta dan lain-lain yang mempamerkan puisi kontemporari dan memberi peluang kepada penyair untuk saling bertemu, meraikan puisi, mengkritik karya masing-masing dan membahaskan masalah puisi. Penyair boleh merangkumi penulis antarabangsa, nasional dan tempatan, dan dapat merangkumi tema tertentu. Mereka sering diadakan di lokasi tertentu pada tarikh yang ditetapkan. Berbeza dengan festival sastera, festival puisi meletakkan pusat puisi. Festival Puisi biasanya merupakan acara tahunan. Festival yang diadakan selama lebih dari 10 tahun di UK merangkumi festival di Aldeburgh,[11] Ledbury[12] dan Torbay,[13] dan festival Puisi Stanza di Scotland.[14] Di India, sejumlah festival puisi yang popular dan di Timur Laut India, festival Puisi Grand Guwahati dan Assam Arts Biennale, yang bermula pada 2018, adalah yang pertama seumpamanya di rantau ini.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ a b Pam Korza; Dian Magie (1989). Kit Kerja Festival Kesenian. Perkhidmatan Sambungan Seni. ISBN 978-0-945464-02-0.
 2. ^ Ensiklopedia Hutchinson Tanpa Singkat dengan Atlas dan Panduan Cuaca (1 ed.). Abington UK: Helikon. 2016.
 3. ^ 14 Ogos 2009. "40 tahun selepas Woodstock, masyarakat yang lebih harmoni". USA HARI INI.
 4. ^ [1] Diarkibkan 15 Disember 2009 di Mesin Wayback
 5. ^ [2] Diarkibkan 21 Jun 2007 di Mesin Wayback
 6. ^ Pemanah, Robyn (Oktober 2006). "Menempatkan Festival di Tempatnya". Ucaptama ke persidangan British Festivals Association. Cardiff.
 7. ^ 1934-, Shiner, L. E. (Larry E.) (2001). Penemuan seni: sejarah budaya. Chicago: University of Chicago Press. ISBN 0226753425. OCLC 45304719.CS1 maint: nama berangka: senarai pengarang (pautan)
 8. ^ "Apa itu Festival Seni? (Dengan gambar)". bijakGEEK. Diperoleh 7 November 2017.
 9. ^ Kamus Dewan sejarah dunia. Lenman, Bruce., Anderson, Trevor. Edinburgh: Dewan. 2000. ISBN 0550130004. OCLC 46471972.CS1 maint: yang lain (pautan)
 10. ^ Myers, Alice (2016). Festival Filem Sundance. Ensiklopedia Salem Press.
 11. ^ "Festival Puisi Aldeburgh-Anda Akan Menikmati Puisi Dalam Keseluruhan Bentuknya". Festival Puisi Aldeburgh. Diarkibkan daripada asal pada 25 Februari 2016. Diperoleh 31 Disember 2017.
 12. ^ "Festival Puisi Ledbury 29 Jun hingga 8 Julai 2018". Festival Puisi Ledbury.
 13. ^ "Festival Puisi Torbay". www.torbaypoetryfestival.co.uk.
 14. ^ "Festival StAnza 2018". StAnza, Festival Puisi Scotland.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send