Artis - Artist - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Johann Heinrich Wilhelm Tischbein, Goethe di Roman Campagna, 1787, potret Johann Wolfgang von Goethe, Seniman Jerman terkenal dengan karya puisi, drama, prosa, falsafah, seni visual, dan sains.

Seorang artis adalah orang yang terlibat dalam aktiviti yang berkaitan dengan mencipta seni, mengamalkan seni, atau menunjukkan seni. Penggunaan yang biasa berlaku pada setiap hari ucapan dan akademik wacana merujuk kepada pengamal di seni visual hanya. Walau bagaimanapun, istilah ini juga sering digunakan dalam perniagaan hiburan, terutamanya dalam perniagaan konteks, untuk pemuzik dan pelakon lain (walaupun kurang kerap untuk pelakon). "Artiste" (bahasa Perancis untuk artis) adalah varian yang digunakan dalam bahasa Inggeris dalam konteks ini, tetapi penggunaan ini jarang berlaku. Penggunaan istilah "artis" untuk menggambarkan penulis adalah sah, tetapi kurang biasa, dan kebanyakannya terhad pada konteks seperti yang digunakan dalam kritikan.

Definisi kamus

The Kamus Inggeris Oxford mentakrifkan makna yang lebih luas dari istilah "artis":

 • Orang terpelajar atau Sarjana Sastera
 • Orang yang menuntut sains praktikal, perubatan tradisional, astrologi, alkimia, kimia
 • Pengikut pengejaran di mana kemahiran datang melalui kajian atau latihan
 • Pengikut seni manual, seperti mekanik
 • Seorang yang membuat mereka kraf seni halus
 • Seorang yang menanam salah satu seni yang bagus - secara tradisional seni yang dipimpin oleh merenung

Sejarah istilah

Perkataan Yunani "techně", sering diterjemahkan sebagai "seni," menyiratkan penguasaan segala jenis kraf. Bentuk kata sifat Latin kata, "technicus",[1]menjadi sumber perkataan Inggeris teknik, teknologi, teknikal.

Dalam budaya Yunani masing-masing sembilan Muses mengawasi bidang penciptaan manusia yang berbeza:

Tidak ada muse yang dikenali dengan seni visual lukisan dan patung. Di Yunani kuno pemahat dan pelukis dipandang rendah, di suatu tempat antara orang bebas dan budak, karya mereka dianggap sebagai buruh manual.[2]

Perkataan itu seni berasal dari "ars" Latin (batang seni-), yang, walaupun didefinisikan secara harfiah bermaksud "kaedah kemahiran" atau "teknik", juga menyampaikan konotasi keindahan.

Pada Zaman Pertengahan perkataan artis sudah ada di beberapa negara seperti Itali, tetapi maknanya adalah sesuatu yang menyerupai tukang, sementara perkataan artesan masih tidak diketahui. Seorang seniman adalah seseorang yang dapat melakukan pekerjaan dengan lebih baik daripada yang lain, jadi kecemerlangan yang mahir digarisbawahi, bukan bidang aktiviti. Dalam tempoh ini beberapa produk "artisanal" (seperti tekstil) jauh lebih berharga dan mahal daripada lukisan atau patung.

Bahagian pertama menjadi seni besar dan kecil bermula sekurang-kurangnya dari karya seni Leon Battista Alberti (1404–1472): De re aedificatoria, De statua, De bergambar, yang memfokuskan pada kepentingan kemahiran intelektual artis daripada kemahiran manual (walaupun dalam bentuk seni lain ada projek belakang).[3]

Dengan Akademi di Eropah (separuh kedua abad ke-16) jurang antara seni halus dan seni terapan pasti dapat diatasi.

Banyak definisi kontemporari tentang "seniman" dan "seni" sangat bergantung pada budaya, menentang preskripsi estetik, dengan cara yang hampir sama bahawa ciri-ciri yang membentuk keindahan dan yang indah tidak dapat diseragamkan dengan mudah tanpa rasuah menjadi kitsch.

Konsep 'artis' masa kini

Artis adalah istilah deskriptif yang digunakan untuk seseorang yang melakukan aktiviti yang dianggap sebagai seni. Seorang seniman juga boleh didefinisikan secara tidak rasmi sebagai "orang yang mengekspresikan dirinya melalui media". Perkataan ini juga digunakan dalam erti kata kualitatif, seseorang kreatif di, inovatif dalam, atau mahir, latihan seni.

Selalunya, istilah ini menggambarkan mereka yang mencipta dalam konteks seni rupa atau 'budaya tinggi', aktiviti seperti melukis, melukis, patung, lakonan, tarian, penulisan, pembuatan filem, media baru, fotografi, dan muzik — orang yang menggunakan khayalan, bakat, atau kemahiran untuk membuat karya yang mungkin dinilai memiliki karya estetik nilai. Ahli sejarah seni dan pengkritik mentakrifkan seniman sebagai mereka yang menghasilkan seni dalam disiplin yang dikenali atau dikenali. Istilah yang berbeza untuk pekerja berkemahiran tinggi di media di seni gunaan atau seni hiasan merangkumi tukang, tukang, dan istilah khusus seperti tembikar, tukang emas atau mesin pecah kaca. Seniman seni rupa seperti pelukis berjaya dalam Renaissance dalam meningkatkan status mereka, sebelumnya serupa dengan pekerja ini, ke tahap yang lebih tinggi.

Istilah ini juga dapat digunakan secara longgar atau kiasan untuk menunjukkan orang yang berkemahiran tinggi dalam aktiviti bukan "seni", misalnya undang-undang, perubatan, mekanik, atau matematik.

Selalunya, perbincangan mengenai subjek memberi tumpuan kepada perbezaan antara "artis" dan "juruteknik"," penghibur "dan"tukang", "seni halus"dan"seni gunaan", atau apa yang membentuk seni dan apa yang tidak. Perkataan Perancis artis (yang dalam bahasa Perancis, bermaksud "artis") telah diimport ke dalam bahasa Inggeris di mana ia bermaksud pelaku (sering dalam bahasa Inggeris) Dewan Muzik atau Vaudeville). Penggunaan perkataan "artis" juga boleh menjadi pejoratif istilah.[4]

Oleh itu, perkataan Inggeris 'artiste' mempunyai makna yang lebih sempit daripada perkataan 'artise' dalam bahasa Perancis.

Dalam Hidup dengan Seni, Mark Getlein mencadangkan enam aktiviti, perkhidmatan atau fungsi artis kontemporari:[5]

 1. Buat tempat untuk tujuan manusia.
 2. Buat versi objek biasa yang luar biasa.
 3. Merakam dan memperingati.
 4. Berikan bentuk nyata kepada yang tidak diketahui.
 5. Berikan bentuk yang nyata kepada perasaan.
 6. Segarkan visi kami dan bantu melihat dunia dengan cara baru.

Setelah melihat data bertahun-tahun mengenai lulusan sekolah seni serta hasil dasar & program mengenai seniman, seni & budaya, Elizabeth Lingo dan Steven Tepper mencadangkan jurang antara seniman "seni demi seni" dan seniman yang berjaya secara komersial tidak seluas mungkin dirasakan, dan bahawa "perbezaan ini antara komersial dan bukan komersil, yang sangat baik dan asas, golongan elit dan yang popular, semakin runtuh" ​​(Eikhof & Haunschild, 2007). Lingo dan Tepper menunjukkan:[6]

 1. seni pengguna jangan hadkan diri mereka pada seni "tinggi" atau "biasa"; sebaliknya, mereka menunjukkan "selera omnivora, menyukai kedua reggae dan Rachmaninoff" (Peterson & Kern, 1996; Walker & Scott-Melnyk, 2002)
 2. data menunjukkan "seniman bersedia bergerak melintasi sektor dan tidak lagi melihat bekerja di luar sektor komersial sebagai lencana perbezaan atau keaslian" (Bridgstock, 2013; Ellmeier, 2003)
 3. akademik, dasar, dan pemimpin pemerintah menyesuaikan — memperluas — program & peluang untuk mengiktiraf “peranan seniman sebagai pemacu pertumbuhan ekonomi dan inovasi” (Bohm & Land, 2009; DCMS, 2006, 2008; Florida, 2012; Hesmondhalgh & Baker, 2010; Lloyd, 2010; Iyengar, 2013).
 4. lulusan seni menamakan "kemahiran perniagaan dan pengurusan" sebagai "bidang nombor satu [mereka] berharap mereka lebih terdedah di kolej" (Projek Alumni Seni Nasional Strategik [SNAAP], 2011; Tepper & Kuh, 2010).[7]

Latihan dan pekerjaan

The Biro Perangkaan Buruh AS mengklasifikasikan banyak artis visual sama ada seniman kraf atau seniman halus.[8] Seorang seniman kraf membuat karya seni buatan tangan buatan tangan, seperti tembikar atau pakaian. Seorang seniman yang baik membuat lukisan, ilustrasi (seperti ilustrasi buku atau gambaran perubatan), patung, atau karya seni yang serupa terutamanya untuk nilai estetiknya.

Sumber kemahiran utama bagi kedua-dua seniman kraf dan seniman baik adalah pengulangan dan latihan jangka panjang.[8] Banyak seniman halus telah mempelajari bentuk seni mereka di universiti dan ada yang mempunyai ijazah sarjana dalam seni rupa. Artis juga boleh belajar sendiri atau mendapat latihan di tempat kerja dari artis yang berpengalaman.

Bilangan pekerjaan yang ada sebagai artis meningkat lebih perlahan daripada bidang lain.[8] Kira-kira separuh daripada artis AS bekerja sendiri. Yang lain bekerja di pelbagai industri. Sebagai contoh, pengeluar tembikar akan menggunakan artis kraf, dan penerbit buku akan mengambil ilustrator.

Di AS, seniman halus mempunyai pendapatan rata-rata sekitar AS $ 50,000 setiap tahun, dan seniman kraf mempunyai pendapatan rata-rata sekitar AS $ 33,000 per tahun.[8] Ini dibandingkan dengan US $ 61,000 untuk semua bidang yang berkaitan dengan seni, termasuk pekerjaan yang berkaitan seperti pereka grafik, artis multimedia, animator, dan pereka fesyen.[8] Ramai seniman bekerja sambilan sebagai artis dan memegang pekerjaan kedua.[8]

Contoh seni dan seniman

Lihat juga

Catatan

 1. ^ Kamus Inggeris Oxford s.v. teknik
 2. ^ Pada Masa Kita: Artis Radio BBC 4, TX 28 Mac 2002
 3. ^ P.Galloni, Artefak Il sacro. Mitologie degli artigiani medievali, Laterza, Bari, 1998
 4. ^ Kenneth G. Wilson. Panduan Columbia untuk bahasa Inggeris Amerika standard.
 5. ^ Getlein, Mark (2012). Hidup dengan Seni. Pendidikan McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-337925-8.
 6. ^ Clowney, David (21 Disember 2008). "Sistem Kesenian Ketiga? Penerokaan Beberapa Idea dari Larry Shiner Penemuan Seni: Sejarah Budaya". www.contempaesthetics.org. Diperoleh 23 Julai 2015.
 7. ^ "konsep artis".
 8. ^ a b c d e f "Artis Kraf dan Baik". Buku Panduan Outlook Pekerjaan (edisi 2016-17). Biro Statistik Buruh A.S. 17 Disember 2015. Diperoleh 21 Oktober 2017.

Rujukan

 • P.Galloni, artefak Il sacro. Mitologie degli artigiani medievali, Laterza, Bari, 1998
 • C. T. Bawang (1991). Kamus Bahasa Inggeris The Shorter Oxford. Clarendon Press Oxford. ISBN 0-19-861126-9

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send