Sekolah seni - Art school

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

1881 lukisan oleh Marie Bashkirtseff, Di Studio, menggambarkan sesi melukis kehidupan sekolah seni, Muzium Seni Negeri Dnipro, Dnipro, Ukraine
The Cooper Union Bangunan Yayasan, Cooper Square, NYC.
The Sekolah Reka Bentuk Pulau Rhode di Providence, RI.

Seorang sekolah seni adalah institusi pendidikan dengan fokus utama pada seni visual, termasuk seni halus - terutamanya ilustrasi, melukis, fotografi, patung, dan reka bentuk grafik. Sekolah seni boleh menawarkan program sekolah rendah, menengah, pasca-menengah, atau sarjana, dan juga dapat menawarkan rangkaian program yang luas (seperti seni liberal dan sains). Terdapat enam tempoh utama kurikulum sekolah seni,[1] dan masing-masing mempunyai tangan sendiri dalam mengembangkan institusi moden di seluruh dunia di semua peringkat pendidikan. Sekolah seni juga mengajar pelbagai kemahiran bukan akademik kepada banyak pelajar.

Sejarah

Terdapat enam kurikulum yang pasti sepanjang sejarah sekolah seni. Ini adalah "magang, akademik, formalis, ekspresif, konseptual, dan profesional".[1] Setiap kurikulum ini tidak hanya membantu cara pengajaran sekolah seni moden, tetapi juga bagaimana pelajar belajar tentang seni.

Sekolah seni mula dianggap sebagai universiti yang sah pada tahun 1980-an.[2] Sebelum ini, setiap program seni digunakan semata-mata sebagai aktiviti ekstrakurikuler, dan tidak ada kaedah penggredan karya. Namun, setelah tahun 1980-an, program seni disatukan ke dalam berbagai jenis sekolah dan universiti sebagai kursus yang sah yang dapat dinilai. Walaupun ada yang berpendapat bahawa ini telah melemahkan kreativiti di kalangan pelajar seni moden, yang lain melihat ini sebagai cara untuk memperlakukan seni halus sama dengan subjek lain.[3]

Kurikulum perantis

Laluan magang mengajar seni sebagai campuran estetika dan fungsi. Lazimnya, seorang pelajar akan magang kepada seseorang yang sudah mahir dalam beberapa jenis perdagangan sebagai pertukaran makanan dan perumahan. Sebilangan besar Tuan Lama dilatih dengan cara ini, menyalin atau melukis dengan gaya guru mereka untuk mempelajari perdagangan. Setelah magang berakhir, pelajar harus membuktikan apa yang mereka pelajari dengan membuat apa yang kita ketahui hari ini sebagai "karya agungDalam persekolahan moden, ini dapat dilihat dalam kelas seni praktikal, termasuk fotografi atau pembuatan cetakan.[1]

Kurikulum akademik

Kurikulum akademik bermula pada zaman Renaissance Itali abad keenam belas, di mana beberapa akademi seni terawal ditubuhkan. Hingga abad kesembilan belas, akademi ini berlipat ganda di Eropah dan Amerika Utara. Ini adalah ketika seni mula menjadi perhatian baik bakat dan intelek.[1]

Kurikulum formal

Kurikulum formalis bermula pada pertengahan abad kedua puluh, dan memfokuskan pada komponen asas karya seni, seperti "warna, bentuk, tekstur, garis - dan keprihatinan dengan sifat tertentu bahan atau medium".[1] Kurikulum ini paling terkenal kerana merangkumi ketinggian populariti Bauhaus. Itu berdasarkan logik, matematik, dan Neoplatonisme, yang universal pada masa itu.[1]

Kurikulum ekspresif

Walaupun kurikulum ekspresif dibentuk pada masa yang sama dengan yang formalis, ia memfokuskan pada aspek seni yang sama sekali berbeza. Daripada mementingkan komponen literal karya, kurikulum ekspresif mendorong pelajar untuk meluahkan emosi dan mempraktikkan spontaniti. Ini disebabkan oleh populariti yang meningkat romantik sepanjang zaman Renaissance.[1]

Kurikulum berkonsep

Kurikulum konseptual bermula pada akhir abad kedua puluh, dan ini memfokuskan pada bukan hanya membuat karya seni, tetapi mempersembahkan dan menggambarkan proses pemikiran di sebalik karya tersebut. Ini adalah ketika idea untuk mengkritik karya orang lain untuk tujuan pendidikan menjadi popular di Amerika Utara (kerana konsep itu telah ditutup dengan cepat di Eropah). Ini berfungsi sebagai model untuk program sekolah seni moden.[1]

Kurikulum profesional

Kurikulum profesional mula muncul di sekolah seni pada akhir abad kedua puluh. Mereka mengajar pelajar seni dari perspektif perniagaan, dan biasanya fokus pada moden budaya pop dalam karya itu sendiri. Program-program ini dirancang untuk mengajar pelajar bagaimana mempromosikan diri dan karya seni mereka.

Moden [2]

Pelbagai medium dan gaya seni disatukan ke dalam program sekolah seni moden. Medium berbeza yang diajar merangkumi melukis, pembuatan cetakan, melukis dan ilustrasi, teater, dan patung. Program yang lebih baru boleh merangkumi reka bentuk grafik, membuat filem, seni grafiti, dan jenis tertentu media digital.

Dalam talian

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini sejumlah sekolah seni telah mulai menawarkan beberapa atau semua kurikulum mereka secara dalam talian, yang secara semula jadi, melampaui batas kebangsaan. Antaranya ialah Institut Seni Pittsburgh Dalam talian dan Akademi Universiti Seni.[4] Seperti sekolah di darat, banyak jurusan melibatkan pekerjaan berasaskan komputer, seperti komposisi yang dibuat di Photoshop, Illustrator, atau 3D-Studio Max. Penyerahan dan penyemakan bahan-bahan ini berjalan hampir sama untuk kelas dalam dan dalam talian. Apabila kursus dalam talian memerlukan penghasilan lukisan tradisional atau bahan lain, mereka biasanya difoto atau diimbas untuk dihantar dan disemak oleh tenaga pengajar.

Dalam pendidikan awal

Mengikut Jurnal Antarabangsa Pendidikan Seni dan Reka Bentuk, "konteks pendidikan arus perdana dapat memupuk tingkah laku melukis dan faedah emosi yang berkaitan dengan tahap yang lebih besar".[5] Sepanjang kajian yang dilakukan di United Kingdom, ditentukan bahawa anak-anak yang ibu bapa atau penjaga mereka melibatkan mereka dalam melukis sejak usia dini mempunyai hubungan yang lebih kuat dengan seni. Anak-anak ini terbukti mempunyai kemahiran seni yang lebih baik dan peluang yang lebih baik untuk meneruskan kerjaya dalam seni rupa.

Sekolah seni dan kesihatan mental

Kajian yang dilakukan oleh Bryan Goodwin yang memfokuskan pada "Kesan Mozart", yang merujuk kepada idea bahawa mendengarkan muzik klasik bermanfaat bagi perkembangan mental dan intelektual, mendapati bahawa pendidikan seni berguna untuk pelajar dari segala usia.[6] Telah diketahui bahawa belajar muzik dan seni dalam pendidikan seseorang sangat membantu dalam memproses gejala bagi penderita PTSD, kegelisahan, dan kemurungan.[6]

Sekolah seni terkenal[7][8][9]

Amerika Utara

Kanada

Kanada

Universiti NSCAD di Halifax adalah sekolah seni pemberian ijazah pertama di Kanada.

Universiti dan kolej

Terdapat empat universiti seni dan reka bentuk bebas di Kanada, semua institusi awam. Mereka adalah Universiti Seni dan Reka Bentuk Emily Carr (Vancouver), Universiti NSCAD (Halifax), Universiti OCAD (Toronto), dan Alberta College of Art and Design (Calgary).

Universiti Emily Carr mempunyai program penyelidikan yang paling aktif[10] antara empat dengan penyelidikan lebih dari $ 15 juta selama lima tahun kebelakangan.[rujukan diperlukan] Intensiti penyelidikan Universiti OCAD telah mencapai $ 3.2 juta pada tahun 2011/12.[11] Keempat-empat sekolah mengajar dalam disiplin utama dari melukis hingga media baru dan reka bentuk. Sejak lima tahun kebelakangan ini, Emily Carr memperoleh banyak anugerah utama untuk pelajar dan tawas di seluruh negara.

Universiti NSCAD ditubuhkan pada tahun 1887 oleh Anna Leonowens dan wanita Halifax yang lain. Sekolah ini mendapat perhatian antarabangsa pada tahun 1970-an untuk inovasi dalam seni konseptual di bawah kepimpinan Garry Kennedy. Walaupun saiznya sederhana, Seni di Amerika mencadangkan pada tahun 1973 bahawa NSCAD adalah "sekolah seni terbaik di Amerika Utara", sementara baru-baru ini The Globe and Mail menyebutnya Kanada "paling terkenal".[12][13]

Sekolah menengah (daerah Toronto)

Sekolah Seni Claude Watson dan Sekolah Seni Karen Kain adalah sekolah seni awam pertengahan umur di Toronto, Ontario. Mereka diteruskan oleh program Claude Watson di Sekolah Menengah Earl Haig dan oleh Sekolah Seni Etobicoke, Sekolah Seni Rosedale Heights, Sekolah Seni Wexford Collegiate, dan lembaga Katolik Akademi Seni Kardinal Carter.

Di Brampton, Sekolah Menengah MayfieldProgram Kesenian Wilayah menawarkan sekolah seni peringkat sekolah menengah awam. Sekolah Menengah Katolik St. Roch dan Sekolah Menengah St. Thomas Aquinas mengadakan program kesenian daerah di peringkat sekolah menengah Katolik.

Amerika Syarikat[7]

Amerika Syarikat

Akademi Reka Bentuk Klasik] Cast Studio - Southern Pines, NC

Di A.S., sekolah seni dan reka bentuk yang menawarkan sarjana seni halus atau Sarjana Seni Halus darjah dipecah menjadi jenis asas dengan beberapa pertindihan dan variasi.

Sekolah yang diberi nilai tertinggi tergolong dalam sebuah konsortium yang dibentuk pada tahun 1991 dan disebut sebagai Persatuan Kolej Seni dan Reka Bentuk Bebas (AICAD). Sekolah-sekolah ini berbeza dengan sekolah kerjaya untuk keuntungan kerana mereka memerlukan komponen kursus seni liberal yang kuat selain kursus seni dan reka bentuk, yang memberikan ijazah perguruan yang lengkap.

Terdapat juga perkongsian antara sekolah seni dan universiti seperti Sekolah Institut Seni Chicago dengan Universiti Roosevelt,[14] Sekolah Seni dan Reka Bentuk New England di Universiti Suffolk, Institut Seni Boston di Universiti Lesley, Sekolah Reka Bentuk Pulau Rhode dengan Universiti Brown, Kolej Seni Institut Maryland dan Universiti Johns Hopkins, Corcoran College of Art and Design dengan Universiti George Washington, Sekolah Muzium Seni Halus bersempena dengan Universiti Tufts, Sekolah Seni Tyler di Universiti Temple, Parsons School of Design di Sekolah Baru, atau Herron School of Art di Universiti Indiana.

Terdapat sekurang-kurangnya satu sekolah seni bebas yang disokong oleh negara di A.S., Fashion Institute of Technology, yang merupakan sebahagian daripada sistem sekolah universiti negeri di New York, dan Massachusetts College of Art and Design.

Cooper Union di New York City adalah antara sekolah seni yang paling terpilih, mengakui 4%, dengan setiap pelajar mendapat separuh biasiswa. The Sekolah Seni Yale di Universiti Yale hanya menawarkan kelas siswazah dalam program MFA dua tahunnya. The Berita Harian Yale melaporkan pada hari Khamis, 1 Februari 2007 bahawa Sekolah ini mempunyai 1215 permohonan untuk kelasnya pada tahun 2009 dan akan menawarkan kemasukan kepada lima puluh lima pelajar.

Selanjutnya, ukuran untuk sekolah seni adalah jurusan seni atau reka bentuk, sekolah, atau kolej besar di universiti. Sekiranya ia adalah kolej, seperti Kolej Reka Bentuk di Universiti Negeri Iowa biasanya, ia akan mengandungi program yang mengajarkan seni studio, reka bentuk grafik, fotografi, seni bina, seni bina lanskap, reka bentuk dalaman, atau seni bina dalaman, serta bidang seni, reka bentuk, dan sejarah seni bina. Kadang-kadang ini hanyalah sekolah seni, seni bina, dan reka bentuk seperti sekolah di Kolej Seni Halus dan Gunaan di University of Illinois di Urbana-Champaign atau Sekolah Seni Yale. Dengan lebih daripada 3,000 pelajar, Sekolah Seni VCU di Universiti Komanwel Virginia adalah salah satu sekolah seni terbesar di negara ini dan juga telah mencapai peringkat tertinggi yang pernah ada untuk sebuah universiti awam.[15][16][17] Variasi wujud di antara sekolah seni yang merupakan institusi yang lebih besar, namun, elemen pentingnya ialah program di universiti cenderung merangkumi kursus seni yang lebih liberal dan sedikit karya studio, jika dibandingkan dengan sekolah seni yang berdedikasi, tetapi bebas.

Jenis sekolah seni terakhir dan paling umum, program swasta atau program swasta, akan diadakan di universiti atau kolej. Ia biasanya merupakan program BA, tetapi mungkin juga merupakan BFA, MA, atau MFA. Program-program ini cenderung menekankan tahap seni yang lebih umum dan tidak memerlukan jurusan dalam bidang tertentu, tetapi mungkin ditawarkan kepekatan. Kepekatan tidak diterima oleh beberapa organisasi pentauliahan atau profesional sebagai persiapan yang mencukupi dalam beberapa bidang yang akan membawa kepada kejayaan sebagai profesional. Ini berlaku untuk reka bentuk grafik, di mana biasanya, tahap minimum adalah jurusan BFA dalam reka bentuk grafik.

Sebilangan besar institusi yang menawarkan ijazah tidak menawarkan latihan intensif dalam bidang klasik realisme dan akademik melukis dan melukis. The Lyme Academy College of Fine Arts dianggap sebagai versi perguruan model pendidikan ini. Jurang ini diisi oleh Atelier sekolah seni (sekolah yang terletak di dalam studio artis) atau di lokasi yang terpisah, seperti Akademi Seni New York, Akademi Reka Bentuk Negara, Sekolah Studio New York, Akademi Seni Halus Pennsylvania (PAFA), ditubuhkan 1805, the Liga Pelajar Seni New York, ditubuhkan pada tahun 1875.

Amerika Selatan[2]

United Kingdom

Mungkin yang pada umumnya dirasakan paling sesuai dengan definisi 'sekolah seni' adalah kolej autonomi atau sekolah seni yang menawarkan kursus di kedua-duanya lebih jauh dan pendidikan tinggi sempadan, di mana terdapat kira-kira lapan belas, di bawah panji-panji Persatuan Seni dan Reka Bentuk United Kingdom. Yang lain, yang keberadaannya berkaitan dengan universiti-universiti yang lebih besar dan tidak khusus disiplin (seperti Sekolah Seni Slade) wujud. Sebilangan besar sekolah seni dari kedua-dua orientasi dilengkapi untuk menawarkan peluang yang merangkumi dari tahun 16 hingga 16 pascasiswazah tahap.

Jangkauan perguruan meliputi dari institusi pendidikan lebih lanjut hingga institusi pakar yang diketuai oleh penyelidikan. The Universiti Seni London, sebagai contoh, adalah institusi berstruktur persekutuan yang merangkumi enam sekolah bebas yang sebelumnya terletak di London. Ini termasuk Kolej Sastera Camberwell, Saint Saint Martins Tengah, Kolej Kesenian Chelsea, London College of Communication, London College of Fashion, dan Kolej Kesenian Wimbledon; yang lain termasuk Sekolah Seni Halus Slade, The Kolej Seni Diraja dan Goldsmiths College, Universiti London, yang masing-masing memberikan sarjana dan pascasiswazah anugerah di bawah satu kumpulan. The Kolej Seni Diraja dengan yang ijazah-melawan lengan dan fokus tunggal pascasiswazah anugerah menjadi pengecualian yang paling unik.

Di luar sekolah seni London di UK termasuk Universiti Seni Bournemouth, Sekolah Seni dan Reka Bentuk Coventry, Universiti untuk Seni Kreatif, Duncan of Jordanstone College of Art & Design, Kolej Seni Edinburgh (sebahagian daripada Universiti Edinburgh), Sekolah Seni Glasgow, Sekolah Seni Gray, Kolej Sastera Hereford, Kolej Seni Leeds, Sekolah Seni Liverpool (sebahagian daripada Universiti John Moores Liverpool), Universiti Loughborough Sekolah Seni dan Reka Bentuk, Sekolah Seni Manchester (sebahagian daripada Universiti Metropolitan Manchester), Universiti Seni Norwich, Sekolah Seni Moray (Universiti Highlands dan Kepulauan), Sekolah Seni Utara, Sekolah Seni Bristol dan Kolej Seni dan Reka Bentuk Plymouth.

Sejak tahun 1970-an, ijazah telah menggantikan diploma sebagai kelayakan peringkat teratas dalam bidang ini.

Dalam kes institusi bebas sepenuhnya, ijazah pengesahan perjanjian dalam hubungan dengan universiti sudah lama menjadi kebiasaan Sarjana Muda Seni (Hons) naik ke atas. Telah ada kecenderungan umum untuk semua universiti yang merangkumi program dalam seni visual, dan sekolah seni yang sebelumnya bebas bergabung dengan politeknik dan universiti untuk menawarkan ijazah sedemikian. Pengecualian yang ketara adalah ini City and Guilds London Art School, sebuah sekolah seni bebas yang hanya memfokuskan pada seni rupa dan disiplin yang berkaitan seperti ukiran dan pemuliharaan. Beberapa sekolah seni telah mengambil status universiti sendiri, iaitu Universiti Seni Bournemouth, Universiti untuk Seni Kreatif, Universiti Seni London, dan Universiti Seni Norwich. Semasa Institut Seni Courtauld, Kolej Seni Leeds dan Kolej Seni Diraja institusi yang diiktiraf - ada yang mempunyai kuasa pemberian ijazah.[18]

Sebilangan besar institusi pakar di United Kingdom dapat menelusuri sejarahnya hingga abad kesembilan belas atau seterusnya, biasanya berasal dari inisiatif pemerintah. Juga terdapat Denver School of Performing Arts, yang merupakan sekolah menengah hingga menengah.

Arca di luar École des Beaux-Arts di Paris

Eropah[19][20]

Itali

Akademi Seni Halus Verona (Accademia di Belle Arti Gian Bettino Cignaroli di Verona) adalah sekolah pasca-menengah untuk pengajian dalam seni visual, yang ditubuhkan pada tahun 1764. The Accademia Cignaroli adalah salah satu Akademi Seni tertua di dunia dan ia disenaraikan sebagai salah satu daripada lima Accademie Storiche d'Italia (Akademi Sejarah Itali).

Perancis

Di Perancis, sekolah seni mempunyai sejarah yang panjang. Yang tertua adalah Sekolah seni rupa Paris, ditubuhkan pada tahun 1682, dan kebanyakan sekolah seni awam yang berumur lebih dari dua abad: Nancy (1708), Toulouse (1726), Rouen (1741), dan lain-lain. Sebilangan sekolah itu dipanggil akademi dan merupakan institusi berprestij, yang dikhaskan untuk pendidikan pelukis atau pengukir yang hebat. Yang lain dipanggil "école gratuite de dessin"(sekolah percuma untuk melukis), dan dikhaskan untuk pendidikan seniman seni dan kraf.
Pada masa ini, terdapat di Perancis 45 sekolah seni awam kebangsaan atau wilayah, yang memberikan ijazah sarjana muda (DNA) dan master (DNSEP). Mereka bukan milik universiti.[rujukan diperlukan]

Jerman

The Akademi Seni Halus Nuremberg (Bahasa Jerman: Akademie der Bildenden Künste Nürnberg) ditubuhkan pada tahun 1662 oleh Jacob von Sandrart dan merupakan akademi seni tertua di Eropah Tengah yang berbahasa Jerman. Seni halus dan terapan sejak itu membentuk sektor pembelajaran yang utama, walaupun penekanan telah beralih ke satu arah atau yang lain selama berabad-abad. Pembelajaran hari ini berbentuk interaksi antara disiplin, dialog antara disiplin halus dan terpakai. Ia diapit oleh kursus ijazah baru dan program pengajian teknologi media baru.

Belanda

Terdapat banyak institusi seni terkenal di Belanda dan banyak di antaranya mempunyai tradisi yang panjang. dan telah memberi kesan besar kepada dunia memikirkan sejarah. Akademi Seni Diraja, The Hague ditubuhkan tahun 1682 adalah institusi seni terbesar dan tertua di Belanda. Reka Bentuk Akademi Eindhoven ditubuhkan 1955 hari ini dianggap sebagai salah satu sekolah reka bentuk dan seni terbaik di dunia. [21] Gerrit Rietveld Academie adalah sekolah terkenal lain yang ditubuhkan pada tahun 1924 di Amsterdam dengan tumpuan utama De Stijl dan Bauhaus pada masa itu.

Sweden

Sekolah seni mempunyai sejarah di Sweden sejak separuh pertama abad ke-18. Pelajar boleh menghadiri Institut Seni Diraja, yang dimulakan pada tahun 1735. Didirikan pada tahun 1844 pada asalnya sebagai sekolah seni sambilan untuk pengrajin hari minggu, the Kolej Seni, Kraf dan Reka Bentuk Universiti dikenali sebagai "Konstfack" adalah sebuah kolej seni yang menawarkan sarjana dan sarjana dalam bidang seramik, kaca, tekstil, kerja logam, dan banyak lagi.

Terdapat juga sekolah seni tersier yang dilampirkan di universiti di Gothenburg, Malmö dan Umeå.

Indonesia

Sekolah Seni pertama di Indonesia adalah Universitaire Leergang voor Tekenleraren en Handenarbeit terletak di Bandung, sebahagian dari Fakulti Teknikal Universiteit van Indonesie (Bahasa Indonesia: Fakultas Teknik Universiti Indonesia). Sekolah ini dimulakan oleh Simon Admiraal (Guru Seni dari Jakarta Lyceum), dan Ries Mulder (Artis Hollands) pada tahun 1947. Kini, sekolah ini digabungkan dengan Institut Teknologi Bandung sebagai Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka, di lokasi yang sama dengan sebelumnya sekolah. Setelah penubuhan Universitaire Leergang, pada tahun 1950 ASRI (Akademi Seni Visual Indonesia) dibuka di Jogjakarta, sekarang ISI Jogjakarta. Saat ini ada Sekolah Seni terkemuka di setiap Kepulauan utama di Indonesia, setelah penubuhan ISI (Institut Seni Indonesia) dan ISBI (Institut Seni dan Budaya Indonesia) di setiap Kepulauan / kota besar, seperti ISI Surakarta, ISI Denpasar, ISBI Aceh, ISBI ​​Papua, ISBI Kalimantan, dan ISBI Bandung. Terdapat juga sekolah / program seni swasta terkemuka di Indonesia yaitu Institut Kesenian Jakarta (Institut Kesenian Jakarta), program seni visual di Universiti Telkom di Bandung, dan juga di Universitas Maranatha.

Pusat Pengajian Seni di Singapura.

Asia[19]

Afrika

Kolej Seni Queensland di Australia.

Australia

Sekolah seni di Australia kebanyakannya terletak di universiti Australia sebagai hasil daripada Pembaharuan pendidikan tinggi Dawkins akhir 1980-an.[22] Sebelum pembaharuan Dawkins, terdapat gabungan sekolah seni berasaskan universiti dan kolej seni disiplin tunggal.[23] Sekolah seni kini diwakili oleh badan puncak, Majlis Seni dan Reka Bentuk Universiti Australia (ACUADS), yang ditubuhkan pada tahun 1981 dan pada awalnya dipanggil Majlis Kebangsaan Ketua Sekolah Seni dan Reka Bentuk.[24] ACUADS mempunyai 30 ahli:[25]

Terdapat sekolah seni lain di Australia, seperti Sekolah Seni Julian Ashton, tetapi mereka tidak diakreditasi oleh TEQSA untuk menganugerahkan ijazah atau swasta, institusi untung yang berada di luar sistem universiti.[26]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ a b c d e f g h Houghton, Nicholas. "Enam menjadi Satu: Kurikulum Sekolah Seni Bercanggah dan Bagaimana Ia Berfungsi." Jurnal Pendidikan Seni & Reka Bentuk Antarabangsa, jilid 35, tidak. 1, Februari 2016, hlm. 107–120.
 2. ^ a b c de Araújo, Gustavo Cunha. "Kesenian di Sekolah Umum Brazil: Analisis Pengalaman Pendidikan Seni di Mato Grosso State, Brazil." Kajian Dasar Pendidikan Seni, jilid 119, tidak. 3, Julai 2018, hlm. 158–171.
 3. ^ Clarke, Angela, dan Shane Hulbert. "Membayangkan Masa Depan: Bekerja ke arah Kelestarian dalam Pendidikan Seni Rupa." Jurnal Pendidikan Seni & Reka Bentuk Antarabangsa, jilid 35, tidak. 1, Februari 2016, hlm. 36–50.
 4. ^ "Sekolah Seni Online Akademi Universiti Seni". Akademi Universiti Seni. Diperoleh 2 November 2016.
 5. ^ Burkitt, Esther, dan Ruth Lowry. "Sikap dan Amalan yang Membentuk Kelakuan Menggambar Kanak-kanak di Sekolah Seni Mainstream dan Performing." Jurnal Pendidikan Seni & Reka Bentuk Antarabangsa, jilid 34, tidak. 1, Februari 2015, hlm.25–43.
 6. ^ a b Goodwin, Bryan, dan Eric Hubler. "Adakah Pendidikan Seni Penting? Penemuan ‘Zombie’, Pendidikan Seni Mempunyai Manfaat Unik untuk Pelajar. ” Kepimpinan Pendidikan, jilid 76, tidak. 4, Disember 2018, hlm 83–84.
 7. ^ a b "Sekolah Seni." Seni di Amerika, jilid 106, tidak. 7, Art in America, LLC, 2018, hlm.257–266.
 8. ^ "Sekolah seni." Seni di Amerika, jilid 105, tidak. 1, Januari 2017, hlm.94–100.
 9. ^ "Sekolah Seni." Seni di Amerika, jilid 106, tidak. 3, Mac 2018, hlm. 118–124.
 10. ^ penyelidikan
 11. ^ http://www.ocadu.ca/research.htm
 12. ^ Levine, L. (Julai – Ogos 1973). "Sekolah seni terbaik di Amerika Utara?". Seni di Amerika. Jilid 61 No. 4. hlm. 15.
 13. ^ Milroy, Sarah (2 Mac 2013). "Mengapa sekolah seni paling terkenal di Kanada berada dalam krisis - dan mengapa kita perlu menyelamatkannya". The Globe and Mail.
 14. ^ [1] Diarkibkan 25 Ogos 2011, di Mesin Wayback
 15. ^ [2] Diarkibkan 29 Ogos 2011, di Mesin Wayback
 16. ^ "Pejabat Universiti Komanwel Virginia Provost". Vcu.edu 2013-11-19. Diperoleh 2014-02-15.
 17. ^ "VCUarts - Sekolah Seni Universiti Komanwel Virginia". Arts.vcu.edu. 2011-08-15. Diperoleh 2014-02-15.
 18. ^ http://www.hefce.ac.uk/reg/register/search/
 19. ^ a b Yanyan Liao & Tom Fisher. "Sekolah Seni Sebenar": Akar Keaslian Budaya di Sekolah Seni di UK dan China. " Jurnal Reka Bentuk, 21:3, 331-348.
 20. ^ Chappell, Duncan. "Sejarah Awal dan Koleksi Perpustakaan Sekolah Seni Glasgow 1845-1945." Perpustakaan & Sejarah Maklumat, jilid 32, tidak. 3, Ogos 2016, hlm.161–178.
 21. ^ "Akademi Reka Bentuk Eindhoven". Universiti Teratas. 2015-07-16. Diperoleh 2018-08-20.
 22. ^ Wilson, Jenny (2018). Artis di universiti: Menempatkan penyelidikan artistik di pengajian tinggi. Singapura: Springer. hlm. 24. ISBN 978-981-10-5773-1.
 23. ^ Harman, G.S .; Miller, A.H .; Bennett, D.J .; Anderson, B.I., ed. (1980). Akademik terpuji: Pendidikan tinggi Australia selepas pengembangan. Canberra, ACT: Australian National University Press. hlm. 201. ISBN 0708113648. Diperoleh 31 Mei 2019.
 24. ^ "Tentang - Majlis Seni dan Reka Bentuk Universiti Australia". acuads.com.au. Diperoleh 31 Mei 2019.
 25. ^ "Direktori Ahli - Majlis Seni dan Reka Bentuk Universiti Australia". acuads.com.au. Diperoleh 31 Mei 2019.
 26. ^ "Memetakan pendidikan tinggi Australia 2018" (PDF). Institut Grattan. Diperoleh 31 Mei 2019.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send