Annibale Carracci - Annibale Carracci

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Annibale Carracci
Annibale Carracci - Potret Diri.jpg
Potret diri (Uffizi)
Dilahirkan3 November 1560
Meninggal dunia15 Julai 1609(1609-07-15) (berumur 48 tahun)
Rom, Negeri Kepausan
KewarganegaraanBahasa Itali
Dikenali denganMengecat
PergerakanBarok

Annibale Carracci (Pengucapan Itali:[anˈniːbale karˈrattʃi]; 3 November 1560 - 15 Julai 1609) adalah Bahasa Itali pelukis dan pengajar, aktif dalam Bologna dan kemudian di Rom. Bersama dengan abang dan sepupunya, Annibale adalah salah satu nenek moyang, jika bukan pengasas helai terkemuka Barok gaya, meminjam dari gaya dari utara dan selatan kota asal mereka, dan bercita-cita untuk kembali ke monumentaliti klasik, tetapi menambahkan dinamisme yang lebih penting. Pelukis yang bekerja di bawah Annibale di galeri Palazzo Farnese akan sangat berpengaruh dalam lukisan Rom selama beberapa dekad.

Kerjaya awal

Pietà antara tahun 1599 hingga 1600

Annibale Carracci dilahirkan di Bologna, dan kemungkinan besar pertama kali dilatih dalam keluarganya. Pada tahun 1582, Annibale, abangnya Agostino dan sepupunya Ludovico Carracci membuka studio pelukis, yang pada awalnya dipanggil oleh beberapa pihak Akademi Desiderosi (berhasrat untuk kemasyhuran dan pembelajaran) dan seterusnya Incamminati (progresif; secara harfiah "mereka yang membuka jalan baru"). Sementara Carraccis memberi penekanan pada kebiasaannya Florentine perangkaan linear, seperti yang dicontohkan oleh Raphael dan Andrea del Sarto, minat mereka terhadap warna yang berkilauan dan tepi objek yang lebih kabur yang berasal dari Orang Venesia pelukis, terutamanya karya pelukis minyak Venesia Titian, yang Annibale dan Agostino belajar semasa perjalanan mereka di sekitar Itali pada tahun 1580-81 atas perintah Caracci yang lebih tua Lodovico. Eklektikisme ini menjadi ciri utama para seniman Baroque Emilian atau Sekolah Bolognese.

Dalam banyak karya Bolognese awal oleh Carraccis, sukar untuk membezakan sumbangan individu yang dibuat masing-masing. Sebagai contoh, lukisan dinding mengenai kisah Jason untuk Palazzo Fava di Bologna (sekitar 1583-84) ditandatangani Carracci, yang menunjukkan bahawa mereka semua menyumbang. Pada tahun 1585, Annibale menyelesaikan sebuah altarpiece Pembaptisan Kristus untuk gereja Santi Gregorio e Siro di Bologna. Pada tahun 1587, dia melukis cat Andaian untuk gereja San Rocco di Reggio Emilia.

Pada tahun 1587–88, Annibale diketahui telah melakukan perjalanan ke Parma dan kemudian Venice, di mana dia bergabung dengan saudaranya, Agostino. Dari tahun 1589 hingga 1592, ketiga saudara Carracci menyelesaikan lukisan dinding di Penubuhan Rom untuk Palazzo Magnani di Bologna. Menjelang tahun 1593, Annibale telah menyelesaikan sebuah altarpiece, Perawan di takhta bersama St John dan St Catherine, dengan kerjasama Lucio Massari. Dia Kebangkitan Kristus juga bermula pada tahun 1593. Pada tahun 1592, dia melukis sebuah Andaian untuk kapel Bonasoni di San Francesco. Pada tahun 1593–94, ketiga-tiga Carraccis mengusahakan lukisan dinding di Palazzo Sampieri di Bologna.

Fresco di Palazzo Farnese

Potret Giacomo Filippo Turrini

Berdasarkan lukisan dinding yang produktif dan hebat oleh Carracci di Bologna, Annibale disyorkan oleh Duke of Parma, Ranuccio I Farnese, kepada abangnya, yang Kardinal Odoardo Farnese, yang ingin menghiasi piano bangsawan Rom kuno Palazzo Farnese. Pada bulan November – Disember 1595, Annibale dan Agostino pergi ke Rom untuk mula menghias Camerino dengan kisah-kisah Hercules, sesuai kerana ruangan itu menempatkan patung antik Yunani-Rom yang terkenal dari hipermuskular Farnese Hercules.

Sementara itu, Annibale mengembangkan beratus-ratus lakaran persiapan untuk pekerjaan utama, di mana dia mengetuai lukisan lukisan pasukan di siling salon besar dengan sekular quadri riportati daripada Kekasih para Dewa, atau sebagai penulis biografi Giovanni Bellori menerangkannya, Cinta Manusia ditadbir oleh Cinta Langit. Walaupun silingnya kaya dengan unsur-unsur ilusionis, naratifnya dibingkai dalam klasikisme Tinggi yang terkawal Renaissance hiasan, menarik inspirasi dari, namun lebih dekat dan intim, daripada karya Michelangelo Sistin Siling begitu juga Raphaels Log Vatican dan Villa Farnesina lukisan dinding. Karyanya kemudian akan memberi inspirasi kepada aliran ilusiisme dan tenaga Baroque yang tidak terprogram yang akan muncul di lukisan dinding Cortona, Lanfranco, dan dalam beberapa dekad kemudian Andrea Pozzo dan Gaulli.

Sepanjang abad ke-17 dan ke-18, Siling Farnese dianggap sebagai karya seni lukisan lukisan yang tiada tandingannya seusianya. Mereka tidak hanya dilihat sebagai buku pola reka bentuk tokoh heroik, tetapi juga sebagai model prosedur teknikal; Beratus-ratus gambar persediaan Annibale untuk siling menjadi langkah asas dalam menyusun lukisan sejarah yang bercita-cita tinggi.

Berbeza dengan Caravaggio

Carracci's Dominasi quo vadis? (Yesus dan Saint Peter)
Pietà bersama Sts Francis dan Mary Magdalen

Pengkritik abad ke-17 Giovanni Bellori, dalam tinjauannya yang bertajuk Idea, memuji Carracci sebagai teladan Pelukis Itali, yang telah memupuk "kebangkitan" tradisi hebat dari Raphael dan Michelangelo. Sebaliknya, sambil mengakui CaravaggioBakat sebagai pelukis, Bellori mengecam gaya terlalu naturalistiknya, jika bukan moral dan keperibadiannya yang bergolak. Oleh itu, dia melihat Caravaggisti gaya dengan rasa kecewa yang sama suram. Pelukis didesak untuk menggambarkan ideal kecantikan Platonis, bukan pejalan kaki Rom. Namun, pelanggan dan murid Carracci dan Caravaggio tidak semuanya jatuh ke kem yang tidak dapat didamaikan. Pelindung kontemporari, seperti Marquess Vincenzo Giustiniani, mendapati kedua-dua yang diterapkan menunjukkan keunggulan dalam maniera dan pemodelan.[1]

Menjelang abad ke-21, para pemerhati telah menghangatkan diri pada mitos pemberontak Caravaggio, dan sering mengabaikan pengaruh mendalam terhadap seni yang dimiliki Carracci. Caravaggio hampir tidak pernah bekerja di lukisan dinding, dianggap sebagai ujian kecewa pelukis. Sebaliknya, karya terbaik Carracci adalah di lukisan dinding. Oleh itu, kanvas kabur Caravaggio, dengan latar belakang cahaya, sesuai dengan altar kontemplatif, dan bukan untuk dinding atau langit-langit yang terang seperti ini di Farnese. Wittkower terkejut kerana seorang kardinal Farnese mengelilingi dirinya dengan lukisan-lukisan bertema libidinous, yang menunjukkan "kelonggaran moral yang bertentangan dengan reformasi". Pilihan tematik ini menunjukkan bahawa Carracci mungkin lebih memberontak berbanding dengan keagamaan kanvas Caravaggio yang sering dimaknai. Wittkower menyatakan "lukisan dinding Carracci menyampaikan kesan joie de vivre yang luar biasa, daya hidup baru yang mekar dan tenaga yang lama ditindas".

Pada abad ke-21, kebanyakan ahli membuat ziarah ke Kapel Cerasi dalam Santa Maria del Popolo akan mengabaikan Carracci's Andaian Perawan altarpiece (1600-1601) dan fokus pada karya Caravaggio yang bersebelahan. Adalah berguna untuk membandingkan Carracci Andaian[2] dengan Caravaggio's Kematian Perawan. Di antara sezaman awal, Carracci adalah seorang inovator. Dia menghidupkan kembali perbendaharaan kata fresco visual Michelangelo, dan memaparkan pemandangan bergambar yang berotot dan cemerlang, yang menjadi semakin lumpuh menjadi Mannerist kusut. Walaupun Michelangelo dapat membengkokkan dan memutar tubuh ke dalam semua perspektif yang mungkin, Carracci di lukisan dinding Farn telah menunjukkan bagaimana ia dapat menari. Sempadan "langit-langit", hamparan dinding yang lebar untuk dilapisi akan, selama beberapa dekad berikutnya, akan dipenuhi oleh kecemerlangan monumental pengikut Carracci, dan bukan pengikut Caravaggio.

Madonna dan Anak dengan Saint Lucy, Saint John the Baptist Bayi dan Malaikat

Pada abad selepas kematiannya, pada tahap yang lebih rendah daripada Bernini dan Cortona, Carracci dan seni barok pada umumnya mendapat kritikan daripada pengkritik neoklasik seperti Winckelmann dan bahkan kemudian dari berhemah John Ruskin, serta pengagum Caravaggio. Carracci sebahagiannya dihindarkan kerana dia dilihat sebagai peniru Raphael yang sangat dikagumi, dan di lukisan dinding Farnese, memperhatikan tema-tema yang tepat seperti mitologi antik.

Landskap, seni genre dan lukisan

Pada 8 Julai 1595, Annibale menyiapkan lukisan Saint Roch Sedekah, sekarang di Dresden Gemäldegalerie. Karya-karya akhir yang penting yang dilukis oleh Carracci di Rome termasuk Domine, Quo Vadis? (c. 1602), yang mengungkapkan ekonomi yang mencolok dalam komposisi angka dan kekuatan dan ketepatan gerak isyarat yang mempengaruhi Poussin dan melalui dia, bahasa isyarat dalam melukis.

Carracci sangat eklektik dalam tematik, melukis pemandangan, adegan genre, dan potret, termasuk serangkaian autoportraits sepanjang zaman. Dia adalah salah seorang pelukis Itali pertama yang melukis kanvas di mana pemandangan mengutamakan tokoh, seperti tuannya Penerbangan ke Mesir; ini adalah genre di mana dia diikuti Domenichino (murid kegemarannya) dan Claude Lorrain.

Seni Carracci juga mempunyai sisi yang kurang formal yang muncul dalam karikaturnya (dia umumnya dikreditkan dengan mencipta bentuk) dan pada awalnya genre lukisan, yang luar biasa kerana pemerhatian mereka yang meriah dan pengendalian percuma[3] dan lukisannya dari The Beaneater. Dia digambarkan oleh para penulis biografi sebagai tidak peduli untuk berpakaian, terobsesi dengan pekerjaan: potret dirinya (seperti bahawa di Parma) berbeza dalam penggambarannya.[4]

Di bawah humor melankolis

Tidak jelas berapa banyak kerja yang diselesaikan Annibale setelah menyelesaikan galeri utama di Palazzo Farnese. Pada tahun 1606, Annibale menandatangani a Madonna dari mangkuk. Namun, dalam surat dari April 1606, Kardinal Odoardo Farnese meratapi bahawa "humor melankolis berat" menghalang Annibale melukis untuknya. Sepanjang tahun 1607, Annibale tidak dapat menyelesaikan komisen untuk Duke of Modena a Kelahiran. Terdapat catatan dari 1608, di mana di Annibale menetapkan kepada seorang murid bahawa dia akan menghabiskan sekurang-kurangnya dua jam sehari di studionya. Terdapat sedikit dokumentasi dari lelaki itu atau masa untuk menjelaskan mengapa kuasnya masih terpakai. Spekulasi berlimpah.

Pada tahun 1609, Annibale meninggal dan dikuburkan, sesuai dengan keinginannya, dekat Raphael di Pantheon dari Rom. Ini adalah ukuran pencapaiannya bahawa seniman beragam Bernini, Poussin, dan Ruben memuji karyanya. Sebilangan besar pembantu atau muridnya dalam projek-projek di Palazzo Farnese dan Herrera Chapel akan menjadi antara seniman terkenal pada dekad-dekad berikutnya, termasuk Domenichino, Francesco Albani, Giovanni Lanfranco, Domenico Viola, Guido Reni, Sisto Badalocchio, dan lain lain.


Kronologi karya

Perkahwinan Mistik St Catherine
Madonna diselaraskan dengan Saint Matthew

Lukisan

Lukisan

Berfungsi selepas Carracci

Lukisan

Tradisi dari Renaissance Itali melukis dan seniman Renaisans yang matang seperti Raphael, Michelangelo, Correggio, Titian dan Veronese semuanya pelukis yang mempunyai pengaruh besar terhadap karya Carracci, dalam penggunaan warnanya. Carraci meletakkan asas bagi kelahiran lukisan Baroque. Gaya manneris steril sebelumnya telah pulih sekarang dalam lukisan Baroque pada awal abad keenam belas, berjaya dalam sintesis asli dari banyak sekolah. Lukisan Annibale diilhamkan oleh rasa bergambar Venesia dan terutama lukisan-lukisan dari Paolo Veronese. Karya yang menunjukkan jejaknya adalah Madonna diselaraskan dengan Saint Matthew, sebuah karya yang dibuat untuk Reggio Emilia dan sekarang di Gemäldegalerie, Dresden, dan the Perkahwinan mistik Saint Catherine dari Alexandria (sekitar 1575), kini disimpan di Gallerie dell'Accademia di Venice.[9][10]

Nota kaki

 1. ^ Wittkover, hlm. 57.
 2. ^ Lihat altarpiece yang lebih mahir di Prado (Lukisan oleh Annibale Carracci. Galeri Seni Web, diambil pada 28 Mei 2011)
 3. ^ lihat Kedai Penjual
 4. ^ lihat mostra Diarkibkan 2007-01-14 di Mesin Wayback (dalam bahasa Itali)
 5. ^ Fail: Musytari dan Juno - Annibale Carracci - 1597 - Galeri Farnese, Rome.jpg
 6. ^ "Salinan yang diarkibkan". Diarkibkan daripada asal pada 2004-11-11. Diperoleh 2006-06-06.CS1 maint: salinan yang diarkibkan sebagai tajuk (pautan)
 7. ^ "Annibale Carracci, Imej - NGA". nga.gov.
 8. ^ "Venus dan Adonis - entri katalog " (dalam bahasa Jerman).
 9. ^ "Annibale Carracci". www.metmuseum.org. Diperoleh 1 Oktober 2014.
 10. ^ "carracci / annibale". www.wga.hu. Diperoleh 1 Oktober 2014.
 11. ^ Apollo (8 Mac 2017). "Pilih pameran: Tomasso BrothersDiakses pada 14 Jun 2020.

Rujukan

 • Ensiklopedia Katolik: Carracci
 • Christiansen, Keith. "Annibale Carracci (1560-1609)." Dalam Garis Masa Sejarah Seni Heilbrunn. New York: Muzium Seni Metropolitan, 2000–. (Oktober 2003)
 • Wittkower, Rudolph (1993). "Seni dan Senibina Itali, 1600-1750". Sejarah Seni Pelican. 1980. Buku Penguin. hlm 57-71.
 • Gianfranco, Malafarina (1976). "kata pengantar oleh Patrick J. Cooney". L 'opera komplet di Annibale Carracci,. Rizzoli Editore, Milano.
 • H. Keazor: "Distruggere la maniera?": Mati Carracci-Postille, Freiburg im Breisgau, 2002.
 • C. Dempsey: Annibale Carracci dan permulaan gaya barok, Harvard, 1977; Edisi ke-2. Fiesole, 2000.
 • A. W. A. ​​Boschloo: Annibale Carracci di Bologna: realiti yang dapat dilihat dalam seni selepas Majlis Trent, 's-Gravenhage, 1974.
 • C. Goldstein: Fakta visual mengenai fiksyen verbal: kajian Carracci dan kritikan, teori, dan praktik seni di Renaissance dan baroque Itali, Cambridge, 1988.
 • D. Posner: Annibale Carracci: kajian dalam pembaharuan lukisan Itali sekitar tahun 1590, 2 jilid, New York, 1971.
 • S. Ginzburg: Annibale Carracci a Roma: gli affreschi di Palazzo Farnese, Rom, 2000.
 • C. Loisel: Inventaire général des dessins italiens, jilid 7: Ludovico, Agostino, Annibale Carracci (Musée du Louvre: Cabinet des Dessins), Paris, 2004.
 • B. Bohn: Ludovico Carracci dan seni melukis, London, 2004.
 • Annibale Carracci, catalogo della mostra a cura di D. Benati, E. Riccomini, Bologna-Roma, 2006–2007.
 • M. C. Terzaghi: Caravaggio, Annibale Carracci, Guido Reni tra le ricevute del Banco Herrera & Costa, Roma, 2007.
 • H. Keazor: "Il vero modo". Die Malereireform der Carracci, (Neue Frankfurter Forschungen zur Kunst 5), Berlin: Gebrüder Mann Verlag, 2007.
 • C. Robertson: Penciptaan Annibale Carracci (Studi della Bibliotheca Hertziana, 4), Milano, 2008.
 • F. Gage: "Penemuan, Kecerdasan dan Keguguran dalam Seni Annibale Carracci." Kajian Sejarah Intelektual 24.3 (2014): 389–413. Isu Khas, Sifat Penciptaan. Disunting oleh Alexander Marr dan Vera Keller.

Pautan luaran


Pin
Send
Share
Send