Anand Karaj - Anand Karaj

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Laavan
Pasangan Sikh mengambil Laavaan semasa upacara

Anand Karaj (Bahasa Punjabi: anand kāraj) adalah Sikh Majlis perkahwinan, yang bermaksud "Blissful Union" atau "Joyful Union", yang diperkenalkan oleh Guru Amar Das. Keempatnya laavaan (pujian yang berlangsung semasa upacara) disusun oleh penggantinya, Guru Ram Das. Asalnya disahkan di India melalui perundangan Anand Marriage Act tahun 1909, tetapi sekarang diatur oleh Sikh Reht Maryada (Tatakelakuan dan konvensyen Sikh) yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Shiromani Gurdwara Prabandhak (SGPC).

Dalam keputusan Sri yang baru-baru ini Akal Takht Sahabat, a Hukamnama, Anand Karaj hanya boleh berlaku di Gurdwara (kuil). Sebarang Amritdhari (dibaptis) Sikh boleh melakukan upacara perkahwinan.[rujukan diperlukan]

Pada tahun 2012, India meluluskan Rang Undang-Undang Pernikahan Anand (Pindaan), selepas itu Sikh dapat mendaftarkan perkahwinan mereka di bawah Akta Perkahwinan Anand dan bukannya Akta Perkahwinan Hindu, dengan Presiden Pratibha Devi Singh Patil memberikan persetujuannya terhadap rang undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen pada 7 Jun 2012 dalam sesi anggaran.[1]

Pakistan menyatakan bahawa ia akan meluluskan Akta Perkahwinan Sikh Anand pada tahun 2007 dan Draf telah disiapkan, tetapi Draf Akta ini tidak pernah diluluskan. Pada tahun 2018, Majlis Provinsi Punjab Pakistan meluluskan Akta Perkahwinan Punjab Sikh Anand Karaj 2018.[2]

Ciri-ciri penting

Upacara perkahwinan Sikh di Gurudwara

Berikut adalah perkara penting lain yang mesti dipatuhi oleh Sikh pasangan dan keluarga mereka:[rujukan diperlukan]

 • Perkahwinan adalah perkongsian yang setara.
 • Tidak perlu dipertimbangkan kasta, status sosial, keturunan atau keturunan.
 • Mahar tidak dibenarkan.
 • Tidak ada hari yang dianggap lebih suci di atas hari-hari lain, oleh itu tidak ada pertimbangan astrologi yang harus dibuat dan takhayul tidak dapat diperhatikan dalam menetapkan tarikh perkahwinan.
 • Upacara keagamaan itu akan diadakan dengan kehadiran Sri Guru Granth Sahib Ji.
 • Kos perkahwinan mesti dibahagi-bahagikan antara kedua-dua belah pihak semaksimum mungkin.[rujukan diperlukan]

Upacara Anand Karaj adalah acara yang menggembirakan dan meriah di mana keluarga dan rakan dari kedua-dua belah pihak sangat terlibat. Sebilangan besar perkahwinan Sikh berlangsung pada waktu pagi dan selesai sebelum tengah hari. Berikutan upacara itu adalah langar atau makan tengah hari rasmi. Acara perkahwinan dapat berlangsung sepanjang hari dan mungkin berlanjutan hingga keesokan harinya.

Sebilangan besar keluarga menggabungkan upacara perkahwinan dengan upacara pertunangan yang disebut "kurmai", yang diadakan tepat sebelum ikrar perkahwinan atau laavan. Upacara pertunangan juga boleh diadakan sebagai acara yang terpisah pada hari yang berbeza. Ia biasanya dijalankan di gurdwara atau di rumah pengantin lelaki. Ia melibatkan ardas, kirtan, sagun (pertukaran hadiah) dan langar. Dalam upacara "sagan", pengantin lelaki disajikan dengan karar, kirrpan, gula-gula India, buah-buahan segar, buah-buahan kering dan kacang-kacangan. Keluarga bakal pengantin disajikan dengan pakaian dan gula-gula.[rujukan diperlukan]

Analisis terperinci

"Anand Karaj", secara harfiah, "upacara atau upacara istiadat yang menggembirakan" adalah nama yang diberikan untuk upacara perkahwinan Sikh. Bagi orang Sikh, status berkahwin adalah norma dan ideal; melaluinya, menurut kepercayaan mereka, datanglah peluang terbaik untuk melayani tujuan Tuhan dan kesejahteraan umat manusia, dan ia memberikan cara terbaik untuk memenuhi keperibadian dan mencapai kebahagiaan. Sikhisme tidak menolak sumpah selibat, penolakan atau keadaan sannyasin, tetapi tidak menganjurkannya dan menganjurkan kehidupan perkahwinan sebagai cara hidup terbaik.

Dari segi sejarah, kebanyakan perkahwinan di kalangan orang Sikh, seperti juga di India dan Pakistan secara keseluruhan, telah diatur. Ini dianggap sebagai kewajiban bagi ibu bapa untuk mengatur, dan secara aktif menyumbang, perkahwinan anak-anak mereka. Prem Sumarag, sebuah karya abad ke-18 mengenai kod sosial Sikh, menyatakan: Ketika seorang gadis mencapai usia matang, adalah kewajiban ibu bapanya untuk mencari pasangan yang sesuai untuknya. Adalah tidak wajar atau tidak wajar berkahwin dengan gadis muda. Secara tradisinya, anak perempuan seorang Sikh dikahwinkan dengan seorang Sikh. Sekiranya seorang lelaki adalah penganut agama Sikh, rendah hati secara semula jadi, dan memperoleh dengan cara yang jujur, dengannya perkahwinan boleh dikontrak tanpa pertanyaan dan tanpa pertimbangan untuk kekayaan dan kekayaan.

Juga diterima bahawa orang Sikh mengahwini seseorang yang mereka pilih sendiri. Namun, untuk menunjukkan rasa hormat kepada ibu bapa mereka, meminta persetujuan mereka adalah perkara biasa. Secara tradisinya, ibu bapa lelaki itu meminta ibu bapa wanita itu untuk menikahi anak perempuan mereka.

Sejarah Anand Karaj

Sejarah upacara perkahwinan Anand ditelusuri sejak zaman Guru Amar Das (1479–1574), yang menyusun pujian 40-bait panjang "Anand", dalam ukuran Ramkali, sesuai untuk dinyanyikan atau dibacakan pada semua kesempatan kepentingan agama. Penggantinya, Guru Ram Das, menyusun sebuah pujian empat bait, "Lavan", yang dibacakan dan dinyanyikan untuk memperingati perkahwinan. Namun, pada zaman Maharaja Ranjit Singh dan penggantinya, upacara ini tidak lagi digunakan di bawah pengaruh Brahmanis yang diperbaharui di mahkamah dan juga masyarakat.

Gerakan reformasi Namdhari pada pertengahan abad ke-19 menjadikan praktik upacara Anand sebagai landasan penting dalam programnya seperti yang dilakukan Singh Sabha yang kemudiannya berpengaruh luas. Tetapi ada tentangan dari Arya Samajis dan kelas imam; yang pertama kerana kedudukan mereka bahawa kepercayaan Sikh adalah sekte dalam payung agama Hindu yang lebih besar dan oleh itu dikenakan Akta Perkahwinan Hindu. Upacara perkahwinan bentuk Sikh akhirnya mendapat sanksi undang-undang melalui Akta Perkahwinan Anand yang diguna pakai pada tahun 1909.

Inti dari Karaand Anand ('upacara kebahagiaan') adalah 'lavan', di mana shabad dinyanyikan dengan pengantin lelaki dan pengantin lelaki mengelilingi Guru Granth Sahib. Upacara ini berfungsi untuk memberikan asas-asas asas ke arah perkahwinan yang berjaya dan juga meletakkan perkahwinan dalam konteks kesatuan dengan Tuhan. Guru Ram Das Ji menyusun empat bait Lavan untuk dinyanyikan dan dibacakan sebagai inti dari Anand Karaj.[3]

Pada tahun 1579, Guru kelima, Guru Arjan Dev Ji dan Mata Ganga adalah pasangan pertama yang dinikahkan melalui upacara Anand Karaj.[rujukan diperlukan]

Upacara ini kini diperhatikan secara universal oleh orang Sikh.

Akta Perkahwinan Anand (Pindaan), 2012 (India)

Persetujuan Presiden India diterima pada Akta Pindaan Perkahwinan Anand 2012 pada 7 Jun 2012. Akta tersebut membuka jalan untuk pengesahan perkahwinan tradisional Sikh, meminda Akta Perkahwinan Anand tahun 1909, dengan demikian memperuntukkan pendaftaran wajib "Anand Perkahwinan Karaj ".[4][5][6] Menurut rang undang-undang pindaan, pasangan yang perkahwinannya telah didaftarkan di bawah akta ini tidak akan diminta untuk membuat perkahwinan mereka didaftarkan di bawah Akta Pendaftaran Kelahiran, Perkahwinan dan Kematian, 1969, atau undang-undang lain yang sedang berlaku. Anand Karaj tidak dikenali di UK, dan perkahwinan Inggeris sah adalah wajib.

Akta Perkahwinan Punjab Sikh Anand Karaj 2018 (Pakistan)

Pada tahun 2018, Majlis Provinsi Punjab Pakistan meluluskan Akta Perkahwinan Punjab Sikh Anand Karaj 2018.[2]

Perkahwinan seorang Sikh dan bukan Sikh

Pada tahun 2014 Majlis Sikh di UK mengembangkan pendekatan yang konsisten terhadap perkahwinan di Gurdwaras di mana satu pasangan bukan berasal dari Sikh, setelah berunding dua tahun dengan Jawatankuasa Gurdwara Sahib, Organisasi Sikh dan individu. Garis panduan yang dihasilkan disetujui oleh Majlis Umum Majlis Sikh UK pada 11 Oktober 2014, dan menyatakan bahawa Gurdwaras didorong untuk memastikan bahawa kedua-dua pihak dalam perkahwinan Anand Karaj adalah orang Sikh, tetapi di mana pasangan memilih untuk melakukan perkahwinan sivil mereka seharusnya ditawarkan peluang untuk mengadakan Ardas, Jalan Sukhmani Sahib, Jalan Akhand, atau layanan lain untuk meraikan perkahwinan mereka di hadapan keluarga dan rakan-rakan.[7] Beberapa gurdwaras membenarkan perkahwinan campur, yang menimbulkan kontroversi.

Kehidupan berkahwin

Amalan Sikh monogami dalam perkahwinan. Pasangan suami isteri dilihat sama. Mana-mana janda atau duda Sikh dibenarkan berkahwin dengan orang lain (ini juga termasuk perceraian).

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "Salinan yang diarkibkan". Diarkibkan daripada asal pada 31 Oktober 2012. Diperoleh 2013-10-12.CS1 maint: salinan yang diarkibkan sebagai tajuk (pautan)
 2. ^ a b Akta Perkahwinan Punjab Sikh Anand Karaj 2018
 3. ^ SikhNet (11 Ogos 2009). "'Anand Karaj dan Lavan'".
 4. ^ "Akta Perkahwinan Anand (Pindaan), 2012 Diterbitkan di Gazzette of India - Undang-undang Keluarga". Peguamclubindia. Diperoleh 18 Januari 2019.
 5. ^ http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2012-05-22/india/31815659_1_blissful-event-anand-marriage-act-anand-karaj
 6. ^ "Salinan yang diarkibkan". Diarkibkan daripada asal pada 27 Mei 2012. Diperoleh 15 Jun 2012.CS1 maint: salinan yang diarkibkan sebagai tajuk (pautan)
 7. ^ Majlis Sikh UK (25 Oktober 2014). "Majlis Sikh UK Membangunkan Panduan Pendekatan Perkahwinan Antara Kepercayaan di Gurdwaras". Sikh24.com. Diperoleh 11 September 2016.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send