Accademia degli Incamminati - Accademia degli Incamminati - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Koordinat: 44 ° 09′20 ″ B 11 ° 47′14 ″ E / 44.155417 ° N 11.787139 ° E / 44.155417; 11.787139The Accademia degli Incamminati (Bahasa Itali untuk "Akademi Mereka yang Membuat Kemajuan" atau "Akademi Perjalanan") adalah salah satu yang pertama akademi seni di Itali, ditubuhkan pada tahun 1582 di Bologna.

Ia ditubuhkan sebagai Accademia dei Desiderosi ("Academy of the Desirous") dan kadang-kadang dikenali sebagai Accademia dei Carracci setelah pengasasnya bertiga Carracci sepupu: Agostino, Annibale dan Ludovico. Annibale mengetuai institusi itu kerana keperibadiannya yang kuat.

Kelahiran ini dan akademi lain menunjukkan keinginan seniman untuk dilihat pada tahap yang sama dengan penyair dan pemuzik, dan bukan hanya pengrajin dan Accademia degli Incamminati segera memberikan ruang pertemuan untuk intelektual lain, seperti doktor Melchiorre Zoppio dan ahli astronomi Giovanni Antonio Magini, yang sama-sama mengunjunginya. Pada asasnya, anggotanya segera memilih lambang heraldik untuk institusi tersebut, yang terdiri dari a sfera cakerawala dengan Ursa Minor di pusatnya dan di bawahnya cogan kata Contentione Perfectus. Ia ditubuhkan sebagai institusi seniman swasta dengan tujuan memberikan latihan komprehensif dalam praktik dan teori seni dan aktiviti lain yang kemudian dianggap tidak begitu penting. Di Accademia artis dibenarkan untuk menarik bogel dari model langsung, yang dilarang oleh Pembaharuan Pembilang Gereja Katolik.

Gaya yang dituju oleh akademi baru adalah "ideal eklektik", dengan mengambil (dengan kata-kata sonnet dari Agostino Carracci kepada Niccolò dell'Abbate) "dari Raphael rahmat feminin garis, dari Michelangelo kekuatan otot, dari Titian warna yang kuat dan dari Correggio warna lembut.[1] Giovanni Paolo Lomazzo juga menulis mengenai gaya itu dalam bukunya Idea del tempio della pittura (1591).

Bibliografi

  • (dalam bahasa Itali) Claudio Strinati, Annibale Carracci, Firenze, Giunti Editore, 2001 ISBN 88-09-02051-0

Rujukan

  1. ^ (dalam bahasa Sepanyol) Pellicer Cirici, El barroquismo, Editorial Ramón Sopena, Barcelona 1963, halaman 75

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send