Manet Édouard - Édouard Manet

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Manet Édouard
Édouard Manet, en buste, de face - Nadar.jpg
Édouard Manet sebelum tahun 1870
Dilahirkan(1832-01-23)23 Januari 1832
Paris, Perancis
Meninggal dunia30 April 1883(1883-04-30) (berumur 51)
Paris, Perancis
Dikenali denganLukisan, pembuatan cetakan
Kerja yang terkenal
Makan Siang di Rumput (Le déjeuner sur l'herbe), 1863
Olympia, 1863
Bar di Folies-Bergère (Le Bar aux Folies-Bergère), 1882
Flautist Muda atau The Fifer (Le Fifre), 1866
PergerakanRealisme, Impresionisme
Pasangan
(m. 1863)

Manet Édouard (UK: /ˈmæn/, KAMI: /mæˈn,mə-/,[1][2] Bahasa Perancis:[edwaʁ manɛ]; 23 Januari 1832 - 30 April 1883) adalah pelukis moden dari Perancis. Dia adalah salah seorang seniman abad ke-19 pertama yang melukis kehidupan moden, dan tokoh penting dalam peralihan dari Realisme ke Impresionisme.

Dilahirkan dalam rumah tangga kelas atas dengan hubungan politik yang kuat, Manet menolak masa depan yang awalnya dibayangkan untuknya, dan menjadi asyik dalam dunia lukisan. Karya awalnya, Makan Siang di Rumput (Le déjeuner sur l'herbe) dan Olympia, kedua-duanya pada tahun 1863, menimbulkan kontroversi hebat dan menjadi titik penunjuk semangat bagi pelukis muda yang akan mewujudkan Impresionisme. Hari ini, ini dianggap sebagai lukisan DAS yang menandakan permulaan seni moden. 20 tahun terakhir kehidupan Manet menyaksikan dia menjalin ikatan dengan seniman hebat lain pada masa itu, dan mengembangkan gayanya sendiri yang akan digembar-gemburkan sebagai inovatif dan berfungsi sebagai pengaruh besar bagi pelukis masa depan.

Kehidupan awal

Potret Manet yang dilukis oleh Fantin-Latour

Édouard Manet dilahirkan di Paris pada 23 Januari 1832, di keturunan khas hotel (rumah besar) di rue des Petits Augustins (sekarang rue Bonaparte) kepada keluarga yang makmur dan berhubung dengan baik.[3] Ibunya, Eugénie-Desirée Fournier, adalah anak perempuan seorang diplomat dan anak perempuan putera mahkota Sweden Charles Bernadotte, dari mana raja-raja Sweden diturunkan. Ayahnya, Auguste Manet, adalah hakim Perancis yang mengharapkan Édouard melanjutkan kerjaya dalam bidang undang-undang. Pamannya, Edmond Fournier, mendorongnya untuk terus melukis dan membawa Manet muda ke Louvre.[4] Pada tahun 1841 dia mendaftar di sekolah menengah, the Collège Rollin. Pada tahun 1845, atas nasihat bapa saudaranya, Manet mendaftar dalam kursus menggambar khas tempat dia bertemu Antonin Proust, Menteri Seni Halus masa depan dan rakan seumur hidup berikutnya.

Atas cadangan ayahnya, pada tahun 1848 dia berlayar dengan kapal latihan ke Rio de Janeiro. Setelah dua kali dia gagal dalam peperiksaan untuk menyertai Tentera Laut,[5] bapanya mengabulkan hasratnya untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang seni. Dari tahun 1850 hingga 1856, Manet belajar di bawah pelukis akademik Thomas Couture. Pada masa lapang, Manet menyalin Tuan Lama di Louvre.

Dari tahun 1853 hingga 1856, Manet mengunjungi Jerman, Itali, dan Belanda, selama itu dia dipengaruhi oleh pelukis Belanda Frans Hals, dan seniman Sepanyol Diego Velázquez dan Francisco José de Goya.

Kerjaya

Pada tahun 1856, Manet membuka sebuah studio. Gayanya pada zaman ini dicirikan oleh sapuan kuas yang longgar, penyederhanaan perincian dan penekanan nada peralihan. Mengamalkan gaya semasa realisme dimulakan oleh Gustave Courbet, dia melukis Peminum Absinthe (1858-59) dan subjek kontemporari lain seperti pengemis, penyanyi, Gipsi, orang di kafe, dan perkelahian. Selepas kerjaya awal, dia jarang melukis mata pelajaran agama, mitologi, atau sejarah; contoh merangkumi miliknya Christ Mengejek, sekarang di Institut Seni Chicago, dan Kristus dengan Malaikat, di dalam Muzium Seni Metropolitan, New York. Manet mempunyai dua kanvas yang diterima di Salon pada tahun 1861. Potret ibu dan bapanya, yang pada masa itu lumpuh dan dirompak oleh serangan angin ahmar, tidak diterima oleh pengkritik. Yang lain, Penyanyi Sepanyol, dikagumi oleh Theophile Gautier, dan ditempatkan di lokasi yang lebih mencolok kerana popularitinya dengan Salon-goers. Karya Manet, yang muncul "sedikit slapdash" jika dibandingkan dengan gaya teliti begitu banyak lukisan Salon lain, menarik minat beberapa artis muda. Penyanyi Sepanyol, dicat dengan "fesyen baru yang pelik [-] menyebabkan mata pelukis terbuka dan rahangnya jatuh."[a]

Muzik di Tuileries

Muzik di Tuileries adalah contoh awal gaya pelukis Manet. Diilhamkan oleh Hals dan Velázquez, ini adalah pertanda minat seumur hidupnya dalam subjek masa lapang.

Walaupun gambar itu dianggap belum selesai oleh beberapa orang,[4] suasana yang dicadangkan memberikan rasa seperti apa kebun Tuileries pada masa itu; seseorang mungkin membayangkan muzik dan perbualan.

Di sini, Manet telah menggambarkan rakan-rakannya, seniman, pengarang, dan pemuzik yang mengambil bahagian, dan dia telah memasukkan potret diri di antara subjek.

Makan tengah hari di Rumput (Le déjeuner sur l'herbe)

Makan Siang di Rumput (Le déjeuner sur l'herbe), 1863

Kerja awal yang utama adalah Makan Siang di Rumput (Le Déjeuner sur l'herbe), pada asalnya Le Bain. The Salon Paris menolaknya untuk pameran pada tahun 1863, tetapi Manet bersetuju untuk mempamerkannya di Pameran Salon des Refusés (Salon yang Ditolak) yang merupakan pameran selari dengan Salon rasmi, sebagai pameran alternatif di Palais des Champs-Elysée. The Salon des Refusés dimulakan oleh Maharaja Napoleon III sebagai penyelesaian untuk situasi yang bermasalah yang timbul ketika Jawatankuasa Pemilihan Salon pada tahun itu menolak 2.783 lukisan ca. 5000. Setiap pelukis dapat memutuskan sama ada akan mengambil kesempatan untuk membuat pameran di Salon des Refusés, kurang dari 500 pelukis yang ditolak memilih untuk melakukannya.

Model yang digunakan Manet Victorine Meurent, isterinya Suzanne, bakal kakak ipar Ferdinand Leenhoff, dan salah seorang saudaranya untuk berpose. Meurent juga mengemukakan beberapa lukisan penting Manet termasuk Olympia; dan pada pertengahan tahun 1870-an dia menjadi pelukis yang berpengalaman sendiri.

Penyesuaian lukisan lelaki berpakaian lengkap dan wanita bogel itu kontroversial, seperti juga cara penyusunan sketsa yang disingkat, inovasi yang membezakan Manet dari Courbet. Pada masa yang sama, komposisi Manet mengungkapkan kajiannya tentang tuan-tuan lama, kerana pelupusan tokoh-tokoh utama berasal dari Marcantonio Raimondis ukiran daripada Penghakiman Paris (c. 1515) berdasarkan gambar oleh Raphael.[4]

Dua karya tambahan yang disebut oleh para sarjana sebagai preseden penting untuk Le déjeuner sur l'herbe adalah Konsert Pastoral (sekitar 1510, Louvre) dan The Tempest (Gallerie dell'Accademia, Venice), yang kedua-duanya dikaitkan dengan bahasa Itali Zaman Renaissance tuan Giorgione atau Titian.[7] The Tempest adalah lukisan penuh teka-teki yang menampilkan lelaki berpakaian lengkap dan wanita bogel dalam suasana luar bandar. Lelaki itu berdiri di sebelah kiri dan memandang ke sisi, nampaknya wanita itu, yang sedang duduk dan menyusukan bayi; hubungan antara kedua-dua tokoh itu tidak jelas.[8] Dalam Konsert Pastoral, dua lelaki berpakaian dan seorang wanita bogel duduk di rumput, terlibat dalam pembuatan muzik, sementara seorang wanita bogel kedua berdiri di sebelah mereka.

Olympia

Olympia, 1863

Seperti yang dia masuk Makan tengah hari di Rumput, Manet sekali lagi memartabatkan karya yang dihormati oleh seniman Renaissance dalam lukisan itu Olympia (1863), seorang bogel yang digambarkan dalam gaya yang mengingatkan pada foto studio awal, tetapi yang berpose berdasarkan Titians Venus of Urbino (1538). Lukisan itu juga mengingatkan Francisco Goyalukisan Si Maja Bogel (1800).

Manet memulakan kanvas setelah dicabar untuk memberikan Salun lukisan bogel untuk dipamerkan. Penggambaran secara terang-terangan tentang pelacur yang diyakinkan sendiri diterima oleh Paris Salon pada tahun 1865, di mana ia menimbulkan skandal. Menurut Antonin Proust, "hanya langkah berjaga-jaga yang diambil oleh pihak pentadbiran yang menghalang lukisan itu ditusuk dan terkoyak" oleh penonton yang tersinggung.[9] Lukisan itu kontroversial sebahagiannya kerana bogel itu memakai beberapa barang pakaian kecil seperti anggrek di rambutnya, gelang, pita di lehernya, dan selipar keledai, yang semuanya menonjolkan ketelanjangan, seksualiti, dan gaya hidup pelacurnya yang selesa. Orkid, rambut yang disapu, kucing hitam, dan sejambak bunga semua simbol seksualiti yang dikenali pada masa itu. Tubuh Venus moden ini nipis, bertentangan dengan standard yang ada; kurangnya idealisme lukisan itu menjadikan para penonton berpusat. Kerataan lukisan, diilhamkan oleh Bongkah kayu Jepun seni, berfungsi untuk menjadikan bogel lebih manusiawi dan kurang senang. Seorang pelayan kulit hitam berpakaian lengkap ditampilkan, mengeksploitasi teori ketika itu bahawa orang kulit hitam berkelamin tinggi.[4] Bahwa dia mengenakan pakaian pelayan untuk pelayan wanita di sini meningkatkan ketegangan seksual potongan itu.

Tubuh Olympia dan juga pandangannya tidak bertentangan. Dia menantang keluar ketika pelayannya menawarkan bunga dari salah seorang pelamar lelaki. Walaupun tangannya bersandar di kakinya, menyembunyikan kawasan kemaluannya, rujukan tentang kebajikan wanita tradisional adalah ironis; pengertian kesopanan terkenal tidak ada dalam karya ini. Seorang pengkritik kontemporari mengecam tangan kiri Olympia yang "tanpa malu-malu dilenturkan", yang sepertinya memperolok-olokkan tangan Titian's Venus yang santai dan terlindung.[10] Begitu juga, kucing hitam yang berwaspada di kaki tempat tidur memukul nota pemberontak seksual yang berbeza dengan anjing yang sedang tidur dalam gambaran Titian terhadap dewi dalam bukunya Venus of Urbino.

Olympia adalah subjek karikatur di akhbar popular, tetapi diperjuangkan oleh komuniti avant-garde Perancis, dan kepentingan lukisan itu dihargai oleh seniman seperti Gustave Courbet, Paul Cézanne, Claude Monet, dan kemudian Paul Gauguin.

Seperti Makan tengah hari di Rumput, lukisan itu mengangkat isu pelacuran di Perancis kontemporari dan peranan wanita dalam masyarakat.[4]

Kehidupan dan masa

Selepas kematian bapanya pada tahun 1862, Manet berkahwin Suzanne Leenhoff pada tahun 1863. Leenhoff adalah seorang guru piano kelahiran Belanda dua tahun senior Manet dengan siapa dia terlibat secara romantik selama lebih kurang sepuluh tahun. Leenhoff pada awalnya telah diambil bekerja oleh ayah Manet, Auguste, untuk mengajar Manet dan adiknya piano. Dia juga mungkin perempuan simpanan Auguste. Pada tahun 1852, Leenhoff melahirkan, di luar nikah, seorang anak lelaki, Leon Koella Leenhoff.

Manet melukis isterinya Pembacaan, antara lukisan lain. Anak lelakinya, Leon Leenhoff, yang ayahnya mungkin salah seorang Manets, sering berpose untuk Manet. Yang paling terkenal, dia adalah subjek Budak yang Membawa Pedang tahun 1861 (Muzium Seni Metropolitan, New York). Dia juga muncul sebagai budak lelaki yang membawa dulang di latar belakang Balkoni (1868-69).[11]

Manet berkawan dengan Impresionis Edgar Degas, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Paul Cézanne, dan Camille Pissarro melalui pelukis lain, Berthe Morisot, yang merupakan ahli kumpulan dan menariknya ke dalam aktiviti mereka. Keponakan pelukis yang sepatutnya Jean-Honoré Fragonard, Morisot telah menerima lukisan pertamanya di Salon de Paris pada tahun 1864, dan dia terus menunjukkan di salun selama sepuluh tahun berikutnya.

Manet menjadi rakan dan rakan sekerja Morisot pada tahun 1868. Dia diberi kepercayaan untuk meyakinkan Manet untuk mencuba udara plein melukis, yang telah dia praktikkan sejak dia diperkenalkan oleh rakannya yang lain, Camille Corot. Mereka mempunyai hubungan timbal balik dan Manet memasukkan beberapa tekniknya ke dalam lukisannya. Pada tahun 1874, dia menjadi kakak iparnya ketika menikahi saudaranya, Eugène.

Tidak seperti kumpulan inti Impresionis, Manet berpendapat bahawa seniman moden harus berusaha untuk mempamerkan di Salon Paris dan bukannya meninggalkannya untuk pameran bebas. Walaupun begitu, ketika Manet dikeluarkan dari Pameran Antarabangsa 1867, dia membuat pamerannya sendiri. Ibunya bimbang bahawa dia akan membuang semua harta pusaka untuk projek ini, yang sangat mahal. Walaupun pameran itu mendapat ulasan buruk dari pengkritik utama, ia juga memberikan hubungan pertamanya dengan beberapa pelukis Impresionis masa depan, termasuk Degas.

Walaupun karyanya sendiri mempengaruhi dan menjangkakan gaya Impresionis, Manet menolak penglibatan dalam pameran Impresionis, sebahagiannya kerana dia tidak mahu dilihat sebagai wakil identiti kumpulan, dan sebahagiannya kerana dia lebih suka pameran di Salon. Eva Gonzalès, anak perempuan novelis Emmanuel Gonzalès, adalah satu-satunya pelajar formal.

Dia dipengaruhi oleh golongan Impresionis, terutama Monet dan Morisot. Pengaruh mereka dilihat pada penggunaan warna yang lebih ringan oleh Manet: setelah awal tahun 1870-an, dia kurang menggunakan latar belakang gelap tetapi tetap menggunakan warna hitam khasnya yang tidak khas untuk lukisan Impresionis. Dia melukis banyak kepingan luaran (plein air), tetapi selalu kembali ke karya studio yang dianggapnya serius.

Manet menikmati persahabatan yang erat dengan komposer Emmanuel Chabrier, melukis dua potret dirinya; pemuzik itu memiliki 14 lukisan Manet dan mendedikasikannya Imbuhan kepada isteri Manet.[12]

Salah satu model yang sering dilakukan Manet pada awal tahun 1880an adalah "semimondaine" Puan Laurent, yang berpose untuk tujuh potret dalam pastel.[13] Salun Laurent menjadi tuan rumah kepada banyak penulis dan pelukis Perancis (dan juga Amerika) pada zamannya; Manet mempunyai hubungan dan pengaruh melalui peristiwa tersebut.

Sepanjang hidupnya, walaupun ditentang oleh pengkritik seni, Manet dapat menjadi juara Émile Zola, yang menyokongnya secara terbuka di akhbar, Stéphane Mallarmé, dan Charles Baudelaire, yang mencabarnya untuk menggambarkan kehidupan sebagaimana adanya. Manet, pada gilirannya, menarik atau melukis masing-masing.

Adegan kafe

Konsert Cafe, 1878. Adegan di Cabaret de Reichshoffen di Boulevard Rochechouart, di mana wanita di pinggiran masyarakat bebas bercampur dengan lelaki bertumit tinggi.[14] Muzium Seni Walters.

Lukisan pemandangan kafe Manet adalah pemerhatian kehidupan sosial di Paris abad ke-19. Orang digambarkan minum bir, mendengar muzik, menggoda, membaca, atau menunggu. Sebilangan besar lukisan ini berdasarkan lakaran yang dilakukan di tempat. Manet sering mengunjungi Brasserie Reichshoffen di boulevard de Rochechourt, di mana dia berpusat Di Kafe pada tahun 1878. Beberapa orang berada di bar, dan seorang wanita menghadap penonton sementara yang lain menunggu untuk dilayan. Penggambaran sedemikian menggambarkan jurnal yang dicat dari a flâneur. Ini dilukis dengan gaya yang longgar, merujuk Hals dan Velázquez, namun mereka menangkap mood dan perasaan kehidupan malam Paris. Ia adalah gambar yang dicat dari bohemianisme, bandar orang yang bekerja, serta beberapa borjuasi.

Dalam Sudut Konsert Kafe, seorang lelaki merokok sementara di belakangnya seorang pelayan menyajikan minuman. Dalam Peminum Bir seorang wanita menikmati birnya bersama rakannya. Dalam Konsert Cafe, ditunjukkan di sebelah kanan, seorang lelaki yang canggih duduk di bar sementara seorang pelayan berdiri tegak di latar belakang, menghirup minumannya. Dalam Pelayan, seorang wanita yang melayani berhenti sejenak di belakang pelanggan yang duduk menghisap paip, sementara seorang penari balet, dengan tangan yang dilanjutkan ketika dia hendak berpusing, berada di panggung di latar belakang.

Manet juga duduk di restoran di Avenue de Clichy disebut Pere Lathuille's, yang memiliki taman di samping ruang makan. Salah satu lukisan yang dihasilkannya di sini adalah Chez le père Lathuille (Di Pere Lathuille's), di mana seorang lelaki menunjukkan minat yang tidak berbelah bagi terhadap wanita yang menjamu selera di dekatnya.

Dalam Le Bon Bock (1873), seorang lelaki berjanggut besar, ceria duduk dengan paip di satu tangan dan segelas bir di tangan yang lain, memandang lurus ke arah penonton.

Lukisan aktiviti sosial

Manet melukis kelas atasan menikmati aktiviti sosial yang lebih formal. Dalam Bola bertopeng di Opera, Manet menunjukkan ramai orang yang sedang menikmati pesta. Lelaki berdiri dengan topi topi dan baju hitam panjang sambil bercakap dengan wanita dengan topeng dan kostum. Dia memasukkan potret rakan-rakannya dalam gambar ini.

Lukisannya pada tahun 1868 Makan tengah hari ditayangkan di ruang makan rumah Manet.

Manet menggambarkan aktiviti popular lain dalam karyanya. Dalam Perlumbaan di Longchamp, perspektif yang tidak biasa digunakan untuk menggarisbawahi tenaga kuda pusing ketika mereka meluru ke arah penonton. Dalam Luncur, Manet menunjukkan seorang wanita berpakaian kemas di latar depan, sementara yang lain meluncur di belakangnya. Selalu ada rasa kehidupan bandar yang aktif terus berada di belakang subjek, meluas di luar bingkai kanvas.

Dalam Pemandangan Pameran Antarabangsa, tentera bersantai, duduk dan berdiri, pasangan sejahtera sedang bercakap. Terdapat seorang tukang kebun, seorang anak lelaki dengan anjing, seorang wanita dengan menunggang kuda — ringkasnya, contoh kelas dan usia penduduk Paris.

Perang

Pelaksanaan Maharaja Maximilian, 1867. Muzium Seni Halus, Boston. Paling tidak siap dari tiga kanvas besar yang dikhaskan untuk pelaksanaan Maximilian I dari Mexico.

Tanggapan Manet terhadap kehidupan moden merangkumi karya yang dikhaskan untuk perang, dalam subjek yang dapat dilihat sebagai tafsiran terkini mengenai genre "lukisan sejarah".[15] Karya pertama adalah Pertempuran Kearsarge dan Alabama (1864), pertempuran laut yang dikenali sebagai Pertempuran Cherbourg daripada perang saudara Amerika yang berlaku di lepas pantai Perancis, dan mungkin telah disaksikan oleh artis.[16]

Yang menarik seterusnya ialah campur tangan Perancis di Mexico; dari 1867 hingga 1869 Manet melukis tiga versi Pelaksanaan Maharaja Maximilian, peristiwa yang menimbulkan kebimbangan mengenai dasar luar dan dalam negeri Perancis.[17] Beberapa versi dari Pelaksanaan adalah antara lukisan terbesar Manet, yang menunjukkan bahawa tema itu adalah tema yang dianggap paling penting oleh pelukis. Subjeknya adalah pelaksanaan oleh pasukan penembak Mexico dari maharaja Habsburg yang telah dipasang oleh Napoleon III. Baik lukisan dan juga litograf subjek dibenarkan untuk ditunjukkan di Perancis.[18] Sebagai dakwaan penyembelihan secara formal lukisan melihat ke belakang ke Goya,[19] dan menjangka Picassos Guernica.

Pada Januari 1871, Manet pergi ke Oloron-Sainte-Marie di dalam Pyrenees. Dengan ketiadaannya, rakan-rakannya menambahkan namanya ke "Fédération des artises" (lihat: Courbetdari Komuniti Paris. Manet menjauhkan diri dari Paris, mungkin, sehingga selepas semaine sanglante: dalam surat kepada Berthe Morisot di Cherbourg (10 Jun 1871) dia menulis, "Kami kembali ke Paris beberapa hari yang lalu ..." (semaine sanglante berakhir pada 28 Mei).

Koleksi cetakan dan lukisan dari Muzium Seni Halus (Budapest) mempunyai cat air/sakit perut oleh Manet, Barikade, menggambarkan a pelaksanaan ringkasan daripada Komardard oleh pasukan Versailles berdasarkan a litograf pelaksanaan Maximilian. Sekeping serupa, Barikade (minyak di atas papan lapis), dipegang oleh pengumpul peribadi.

Pada 18 Mac 1871, dia menulis surat kepada rakannya Félix Bracquemond di Paris mengenai lawatannya ke Bordeaux, kerusi sementara Majlis Nasional Perancis Republik Perancis Ketiga di mana Émile Zola memperkenalkannya ke laman web: "Saya tidak pernah membayangkan bahawa Perancis dapat diwakili oleh orang-orang bodoh lama yang mengelak, tidak kecuali si kecil Thiers..."[20] Sekiranya ini dapat ditafsirkan sebagai sokongan Komune, surat berikut kepada Bracquemond (21 Maret 1871) mengungkapkan ideanya dengan lebih jelas: "Hanya peretasan pihak dan orang-orang yang ambisius, orang-orang Henry di dunia ini mengikuti jejak Milliéres, yang aneh peniru Komune tahun 1793 ... "Dia tahu komunis Lucien Henry pernah menjadi model bekas pelukis dan Millière, ejen insurans. "Sungguh suatu dorongan untuk semua seni yang haus darah ini! Tetapi ada setidaknya satu saguhati dalam kesengsaraan kami: bahawa kami bukan ahli politik dan tidak mempunyai keinginan untuk dipilih sebagai timbalan menteri".

Tokoh awam yang dikagumi oleh Manet adalah republik itu Léon Gambetta.[21] Dalam panas terik rampas mai rampasan kuasa pada tahun 1877, Manet membuka ateliernya ke mesyuarat pemilihan republik yang dipengerusikan oleh rakan Gambetta Eugène Spuller.[21]

Paris

Manet menggambarkan banyak pemandangan jalan-jalan di Paris dalam karya-karyanya. The Rue Mosnier dihiasi dengan Bendera menggambarkan panji-panji merah, putih, dan biru yang meliputi bangunan di kedua-dua sisi jalan; lukisan lain dengan tajuk yang sama menampilkan seorang lelaki berkaki satu berjalan dengan tongkat. Sekali lagi menggambarkan jalan yang sama, tetapi kali ini dalam konteks yang berbeza, adalah Rue Mosnier dengan Pavers, di mana lelaki memperbaiki jalan raya sementara orang dan kuda bergerak melintas.

Keretapi, 1873

Keretapi, dikenali sebagai Gare Saint-Lazare, dicat pada tahun 1873. Latarnya adalah bandar pemandangan Paris pada akhir abad ke-19. Menggunakan model kegemarannya dalam lukisan terakhirnya, seorang pelukis, Victorine Meurent, juga model untuk Olympia dan juga Makan tengah hari di Rumput, duduk di hadapan pagar besi yang memegang anak anjing yang sedang tidur dan buku terbuka di pangkuannya. Di sebelahnya ada seorang gadis kecil dengan punggungnya ke pelukis, menyaksikan kereta api berlalu di bawah mereka.

Daripada memilih pemandangan semula jadi tradisional sebagai latar untuk pemandangan luar, Manet memilih kisi besi yang "berani membentang di atas kanvas"[22] Satu-satunya bukti kereta api adalah awan wap putihnya. Di kejauhan, bangunan pangsapuri moden dilihat. Susunan ini memampatkan latar depan menjadi fokus yang sempit. Konvensyen tradisional ruang dalam tidak diendahkan.

Sejarawan Isabelle Dervaux telah menggambarkan penerimaan yang dilukis oleh lukisan ini ketika pertama kali dipamerkan di Salon Paris resmi tahun 1874: "Pengunjung dan pengkritik mendapati subjeknya membingungkan, komposisinya tidak koheren, dan pelaksanaannya tidak jelas. Ahli karikatur memperolok-olokkan gambar Manet, di mana hanya sebilangan kecil sahaja yang mengenali simbol kemodenan yang telah wujud sekarang ".[23] Lukisan ini sedang di Galeri Seni Negara di Washington, D.C.[24]

Manet melukis beberapa subjek berperahu pada tahun 1874. Perahu, sekarang di Metropolitan Museum of Art, menunjukkan secara ringkas pelajaran yang diambil Manet dari cetakan Jepun, dan pemotongan tiba-tiba di tepi kapal dan belayar menambah cepatnya gambar.[25]

Pada tahun 1875, edisi Perancis sepanjang buku Edgar Allan Poes Gagak termasuk litograf oleh Manet dan terjemahan oleh Mallarmé.[26]

Pada tahun 1881, dengan tekanan dari rakannya Antonin Proust, kerajaan Perancis menganugerahkan Manet the Légion d'honneur.[27]

Lewat bekerja

Bar di Folies-Bergère (Un Bar aux Folies-Bergère), 1882, Galeri Courtauld, London

Pada usia pertengahan empat puluhan, kesihatan Manet merosot, dan dia mengalami kesakitan yang teruk dan lumpuh separa di kakinya. Pada tahun 1879 dia mula menerima hidroterapi rawatan di spa berhampiran Meudon bertujuan untuk memperbaiki apa yang dia percayai adalah masalah peredaran darah, tetapi pada hakikatnya dia menderita ataksia lokomotor, kesan sampingan yang diketahui sifilis.[28][29] Pada tahun 1880, dia melukis potret penyanyi opera di sana Émilie Ambre sebagai Carmen. Ambre dan kekasihnya Gaston de Beauplan mempunyai harta tanah di Meudon dan telah menganjurkan pameran pertama Manet's Pelaksanaan Maharaja Maximilian di New York pada bulan Disember 1879.[30]

Pada tahun-tahun terakhirnya Manet melukis banyak skala kecil masih hidup buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti Sekumpulan Asparagus dan Limau (kedua-duanya pada tahun 1880).[31] Dia menyiapkan kerja besar terakhirnya, Bar di Folies-Bergère (Un Bar aux Folies-Bergère), pada tahun 1882 dan digantung di Salon pada tahun itu. Selepas itu dia menghadkan dirinya ke format kecil. Lukisan terakhirnya adalah bunga di pasu kaca.[32]

Kematian

Pada bulan April 1883, kaki kirinya diamputasi kerana gangren, kerana komplikasi dari sifilis dan reumatik. Dia meninggal sebelas hari kemudian pada 30 April di Paris. Dia dikebumikan di Tanah Perkuburan Passy di bandar.[33]

Warisan

Kerjaya awam Manet berlangsung dari tahun 1861, tahun penyertaan pertamanya di Salon, hingga kematiannya pada tahun 1883. Karya-karyanya yang masih ada, seperti yang dikatalogkan pada tahun 1975 oleh Denis Rouart dan Daniel Wildenstein, terdiri daripada 430 lukisan minyak, 89 pastel, dan lebih daripada 400 karya di atas kertas.[34]

Kubur Manet di Passy

Walaupun dikritik keras oleh para pengkritik yang mengecam kekurangan penyempurnaan konvensional, karya Manet memuja sejak awal. Salah satunya adalah Émile Zola, yang menulis pada tahun 1867: "Kami tidak terbiasa melihat terjemahan realiti yang begitu sederhana dan langsung. Kemudian, seperti yang saya katakan, ada kecanggihan yang sangat elegan ... ini adalah pengalaman yang sangat menawan untuk merenungkan ini lukisan bercahaya dan serius yang menafsirkan alam dengan kekejaman yang lembut. "[35]

Gaya dan pencahayaan fotografi yang dilukis secara kasar dalam lukisan Manet dilihat sangat moden, dan sebagai tantangan bagi karya-karya Renaissance yang disalinnya atau digunakan sebagai bahan sumber. Dia menolak teknik yang dipelajarinya di studio Thomas Couture - di mana sebuah lukisan dibina menggunakan lapisan cat berturut-turut di atas tanah gelap - memihak kepada yang langsung, alla prima kaedah menggunakan cat legap di tanah yang terang. Novel pada masa itu, kaedah ini memungkinkan penyelesaian lukisan dalam satu duduk. Ini diadopsi oleh kaum Impresionis, dan menjadi kaedah melukis minyak yang lazim turun temurun.[36] Karya Manet dianggap "awal moden", sebahagiannya kerana permukaan permukaannya yang legap, lorong-lorong seperti lakaran yang kerap, dan garis-garis garis hitam, yang semuanya menarik perhatian pada permukaan bidang gambar dan kualiti bahan cat.

Sejarawan seni Beatrice Farwell mengatakan Manet "telah dianggap universal sebagai Bapa Modenisme. Dengan Courbet, dia adalah antara yang pertama mengambil risiko serius dengan orang ramai yang mendapat permintaannya, yang pertama membuat alla prima melukis teknik standard untuk lukisan minyak dan salah satu yang pertama mengambil kebebasan dengan perspektif Renaissance dan menawarkan "lukisan murni" sebagai sumber kesenangan estetik. Dia adalah pelopor, sekali lagi dengan Courbet, dalam penolakan subjek humanistik dan sejarah, dan berkongsi dengan Degas penubuhan kehidupan bandar moden sebagai bahan yang dapat diterima untuk seni tinggi. "[36]

Pasar seni

Lukisan Manet lewat, Le Printemps (1881), dijual ke Muzium J. Paul Getty dengan harga $ 65.1 juta, menetapkan rekod lelong baru untuk Manet, melebihi anggaran pra-penjualannya sebanyak $ 25–35 juta di Christie's pada 5 November 2014.[37] Rekod lelong sebelumnya dipegang oleh Potret Diri Dengan Palet yang dijual dengan harga $ 33.2 juta di Sotheby's pada 22 Jun 2010.[38]

Galeri

Lihat juga

Catatan

 1. ^ memetik Desnoyers, Fernand (1863). Le Salon des Refusés (dalam bahasa Perancis).[6]

Rujukan

 1. ^ Telaga, John C. (2008). Kamus Pengucapan Longman (Edisi ke-3.) Longman. ISBN 978-1-4058-8118-0.
 2. ^ Jones, Daniel (2011). Roach, Peter; Setter, Jane; Esling, John (ed.). Kamus Pengucapan Bahasa Inggeris Cambridge (Edisi ke-18.) Akhbar Universiti Cambridge. ISBN 978-0-521-15255-6.
 3. ^ Neret 2003, hlm. 93.
 4. ^ a b c d e Raja 2006.
 5. ^ "Manet Édouard". Muzium Seni Metropolitan. Diperoleh 22 Julai 2013.
 6. ^ Raja 2006, hlm. 20-21.
 7. ^ Paul Hayes Tucker, Manet's Le Déjeuner sur l'herbe, Cambridge University Press, 1998, hlm.12–14. ISBN 0-521-47466-3.
 8. ^ Rewald, John (1973) [1946]. Sejarah Impresionisme (Edisi ke-4 disemak.) Muzium Seni Moden. hlm. 85. ISBN 0-87070-369-2.
 9. ^ Neret 2003, hlm. 22.
 10. ^ Hunter, Dianne (1989). Hasutan dan teori: pembacaan jantina, perwakilan, dan retorik. Akhbar University of Illinois. hlm. 19. ISBN 0-252-06063-6.
 11. ^ Mauner & Loyrette 2000, hlm. 66.
 12. ^ Delage, R. Emmanuel Chabrier. Paris: Fayard, 1999. Bab XI mengkaji secara terperinci hubungan mereka dan kesan antara satu sama lain terhadap pekerjaan mereka.
 13. ^ Stevens & Nichols 2012, hlm. 199.
 14. ^ "Di Kafe". Muzium Seni Walters.
 15. ^ Krell 1996, hlm. 83.
 16. ^ Krell 1996, hlm. 84–6.
 17. ^ Krell 1996, hlm. 87–91.
 18. ^ Krell 1996, hlm. 91.
 19. ^ Krell 1996, hlm. 89.
 20. ^ Wilson-Bareau, Juliet, ed. (2004). Manet sendiri. UK: Little Brown.
 21. ^ a b Nord, Philip G. (1995). Momen Republik: Perjuangan Demokrasi di Abad Kesembilan belas Perancis. Akhbar Universiti Harvard. hlm 170–171.
 22. ^ Gay, hlm. 106.[penjelasan diperlukan]
 23. ^ Adams, Katherine H .; Keene, Michael L. (2010). Selepas Undian Dimenangi: Pencapaian Akhir Lima Belas Penganut Suffragists. McFarland. hlm. 37. ISBN 0-7864-4938-1.
 24. ^ "Halaman Objek Seni". Nga.gov. Diarkibkan daripada asal pada 3 Oktober 2012. Diperoleh 22 Julai 2013.
 25. ^ Herbert, Robert L. Impresionisme: Seni, Riadah, dan Masyarakat Paris. Yale University Press, 1991. hlm. 236. ISBN 0-300-05083-6.
 26. ^ "Galeri Digital NYPL | Cari Tajuk". Digitalgallery.nypl.org. Diperoleh 22 Julai 2013.
 27. ^ Base Léonore, Arkib Warga Negara
 28. ^ Meyers, Jeffrey (2005). Kuartet Impresionis: Genius intim Manet dan Morisot, Degas dan Cassatt. Orlando: Harcourt. hlm. 80. ISBN 0151010765.
 29. ^ "Manet, Édouard" dalam Kamus Seniman Benezit. Oxford Art Dalam Talian (Akhbar Universiti Oxford), diakses pada 23 November 2013 (langganan diperlukan).
 30. ^ Tinterow, Gary; Lacambre, Geneviève (2003). Manet / Velázquez: Rasa Perancis untuk Lukisan Sepanyol. Muzium Seni Metropolitan. hlm. 503.
 31. ^ Mauner & Loyrette 2000, hlm. 96–100.
 32. ^ Mauner & Loyrette 2000, hlm. 144.
 33. ^ Kiroff, Blagoy (2015). Edouard Manet: 132 Lukisan Induk. ISBN 6051761888.
 34. ^ Stevens & Nichols 2012, hlm. 17.
 35. ^ Stevens & Nichols 2012, hlm. 168.
 36. ^ a b Farwell, Beatrice. "Manet, Edouard." Grove Art Dalam Talian. Oxford Art Dalam Talian. Akhbar Universiti Oxford. Web.
 37. ^ Manet Le Printemps, Lot 16, Christie's Impressionist & Modern Evening Sale, 5 November 2014, New York
 38. ^ Nakano, Craig (5 November 2014). "Getty memecahkan rekod dengan pembelian musim bunga Manet's $ 65.1 juta'". Los Angeles Times.

Bacaan lanjut

 • Tedman, Gary (2012). Paris 1844, Manet dan Courbet: dari Estetika dan Pengasingan. Buku Sifar. ISBN 978-1-78099-301-0.

Karya pengenalan pendek

 • King, Ross (2006). Penghakiman Paris: Dekad Revolusi yang Memberikan Impresionisme Dunia. New York: Waller & Syarikat. ISBN 0-8027-1466-8.
 • Lew, Henry R. (2018). "Bab 10 Edouard Manet". Menggambar Dunia. Penerbit Hibrid.
 • Neret, Gilles (2003). Manet. Taschen. ISBN 3-8228-1949-2.
 • Richardson, John (1992). Manet. Perpustakaan Warna Phaidon. ISBN 0-7148-2755-X.

Lebih lama berfungsi

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send