École des Beaux-Arts - École des Beaux-Arts

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Palais des études dari école nationale supérieure des Beaux-Arts, Paris

Seorang École des Beaux-Arts (Pengucapan Bahasa Perancis:[ekɔl de bozaʁ], Sekolah Seni Halus) adalah salah satu daripada sebilangan besar yang berpengaruh sekolah seni di Perancis. Ia adalah buaian Gaya Beaux-Arts dalam seni bina dan perancangan bandar yang berkembang pesat di Perancis dan Amerika Syarikat pada akhir abad kesembilan belas dan suku pertama abad kedua puluh.[1] École des Beaux-Arts yang paling terkenal dan tertua adalah École nationale supérieure des Beaux-Arts, kini terletak di tebing kiri di Paris, di seberang Seine daripada Louvre, pada 14 rue Bonaparte (di dalam Arrondissement ke-6). Sekolah ini mempunyai sejarah yang merangkumi lebih dari 350 tahun, melatih banyak seniman hebat di Eropah. Seni Beaux gaya dimodelkan pada klasik "barang antik", mengekalkan bentuk-bentuk ideal ini dan meneruskan gaya kepada generasi akan datang.[2]

Sejarah

Asal-usul sekolah Paris kembali ke tahun 1648 ketika Académie des Beaux-Arts diasaskan oleh Mazarin Kardinal untuk mendidik pelajar yang paling berbakat dalam melukis, melukis, patung, ukiran, seni bina dan media lain. Louis XIV terkenal memilih lulusan sekolah untuk menghias pangsapuri diraja di Versailles, dan pada tahun 1863 Napoleon III memberikan kebebasan sekolah dari pemerintah, mengubah nama menjadi "L'École des Beaux-Arts". Wanita diterima sejak tahun 1897.

Kurikulum dibahagikan kepada "Akademi Lukisan dan Arca" dan "Akademi Senibina". Kedua-dua program ini menumpukan pada seni klasik dan seni bina dari budaya Yunani Kuno dan Rom. Semua pelajar diminta untuk membuktikan kemahiran mereka dengan tugas menggambar asas sebelum maju untuk melukis gambar dan melukis. Ini memuncak dalam pertandingan untuk Grand Prix de Rome, memberikan biasiswa penuh untuk belajar di Rom. Ketiga-tiga percubaan untuk mendapatkan hadiah itu berlangsung selama hampir tiga bulan. Banyak seniman terkenal di Eropah dilatih di sini, termasuk Géricault, Degas, Delacroix, Fragonard, Ingres, Moreau, Renoir, Seurat, Cassandre, dan Sisley. Rodin namun, diterapkan pada tiga kali tetapi ditolak masuk.[3] Paul Cezanne digunakan dua kali tetapi ditolak.[4] Bernard ditangguhkan kerana "kesalahan" gaya. [5]

Bangunan sekolah ini sebahagian besarnya adalah ciptaan arkitek Perancis Félix Duban, yang ditugaskan untuk bangunan utama pada tahun 1830. Pekerjaannya menyelaraskan semula kampus, dan terus berlanjut hingga tahun 1861, menyelesaikan program seni bina menuju Quai Malaquais.

Sekolah Paris adalah lokasi penamaan dan penubuhannya Pergerakan seni bina Seni Beaux pada awal abad kedua puluh. Dikenal kerana menuntut kerja kelas dan menetapkan standard tertinggi untuk pendidikan, École menarik minat pelajar dari seluruh dunia - termasuk Amerika Syarikat, di mana pelajar kembali ke reka bentuk bangunan yang akan mempengaruhi sejarah seni bina di Amerika, termasuk Perpustakaan Awam Boston, 1888–1895 (McKim, Mead & White) dan juga Perpustakaan Awam New York, 1897–1911 (Carrère dan Hastings). Lulusan seni bina, terutama di Perancis, diberi gelaran élève.

Jabatan seni bina dipisahkan dari École setelah pelajar Mei 1968 menyerang di Sorbonne. Nama itu ditukar menjadi École nationale supérieure des Beaux-Arts. Hari ini, lebih daripada 500 pelajar menggunakan koleksi seni klasik yang luas ditambah dengan penambahan moden dalam kurikulum, termasuk fotografi dan hipermedia.[6]

Institusi

Tenaga pengajar terkenal, Paris

Alumni terkenal, Paris

Lihat juga

Catatan

  1. ^ Caves, R. W. (2004). Ensiklopedia Bandar. Laluan Laluan. hlm. 202.
  2. ^ Pierre Bourdieu (1998). Bangsawan Negara: Sekolah-sekolah Elit dalam Bidang Kekuasaan. Stanford KE ATAS. hlm 133–35.
  3. ^ "Rodin, Pemahat Terkenal, Mati". The New York Times. 18 November 1917. hlm. E3.
  4. ^ Riviere; Schnerb. Perbualan dengan Cezanne. UC Press. hlm. 86. ISBN 0-520-22519-8.
  5. ^ "Emile Bernard". Gabus Seni Visual. Diperoleh 16 Mac 2020.
  6. ^ Katalog dalam talian. "Entrée des artises"
  7. ^ "Paul Andreu - arkitek dan jurutera Perancis kebanyakan terkenal dengan reka bentuk lapangan terbangnya yang banyak". structurae.net. Diperoleh 2015-09-13.
  8. ^ Heydar, Ghiai, pereka dari Dewan Senat Iran

Pautan luaran

Koordinat: 48 ° 51′24 ″ B 2 ° 20′01 ″ E / 48.85667 ° N 2.33361 ° E / 48.85667; 2.33361

Pin
Send
Share
Send