Majoriti Sokong Anwar Ibrahim Jadi PM – Bancian Online

| November 19, 2012

Majoriti Sokong Anwar Ibrahim Jadi PM – Bancian Online | Bancian online yang dibuat oleh Sinar Harian Online menunjukkan majoriti menyokong Anwar Ibrahim menjadi PM Malaysia. Siapa yang seharusnya menjadi Perdana Menteri jika pakatan rakyat memenangi Pilihan Raya nanti telah diperolehi melalui bancian ‘online’ dan menunjukkan Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menjadi pilihan ramai.

Seramai 54 peratus daripada 1,139 pengunjung yang menyertai bancian itu menyatakan bahawa Anwar, Ketua Pembangkang dan Ketua PKR, layak menjadi Perdana Menteri untuk sesi pemerintahan depan.

Keputusan disusuli dengan 34 peratus yang memihak kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang , manakala 12 peratus lagi memilih Mursyidul Am parti itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk menjadi Perdana Menteri seterusnya.

Menurut perkembangan semalam, Anwar Ibrahim dan Abdul Hadi membuat kenyataan media bahawa Pas dan PKR sedia mengadakan perbincangan mengenai isu pemilihan dan pemegangan jawatan Perdana Menteri tersebut.

“Memang betulah. Boleh bincang,” ujar Hadi pada sidang media setelah menyampaikan ucapan penangguhan Muktamar Tahunan Pas ke-58.

Hadi menyatakan pandangan beliau berhubung kenyataan Anwar pagi semalam, dengan menyatakan siapa bakal menjawat jawatan Perdana Menteri kelak bukan satu masalah.

“Tiada masalah, tak ada apa, kita boleh bincang dengan baik,” ujar Anwar selepas merasmikan Konvensyen Halatuju Pendidikan Negara di Universiti Selangor.

Idea supaya Hadi menjadi Perdana Menteri telah dibangkitkan oleh perwakilan Dewan Ulama kelmarin. Ia sekali lagi disahkan oleh Dewan Ulama semalam dan turut mendapat sokongan Dewan Muslimat mengenai isu ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,

Category: Politik

About the Author ()

Comments are closed.