Mengancam! BMW Group Malaysia Lancar Dua Model Hibrid (8 Foto)

| October 29, 2012

Melayukini.net – Mengancam! BMW Group Malaysia Lancar Dua Model Hibrid (8 Foto) | Kini syarikat gergasi pengeluar kereta sedang bersaing di antara mereka bagi mengeluarkan model yang menggunakan teknologi hibrid. Kini giliran BMW Group Malaysia pula apabila telah memperkenalkan teknologi hibrid terkininya di Malaysia dengan mempamerkan model BMW Vision ConnectedDrive Concept bersama-sama dua lagi model sedan BMW ActiveHybrid 3 Series dan 5 Series, dalam acara BMW Innovations Showcase yang diadakan di Pavilion, Kuala Lumpur. Boleh lihat gambar di bawah ini.

Kedua-dua model sedan hibrid BMW ActiveHybrid 3 dan BMW ActiveHybrid 5 yang dilancarkan untuk pasaran Malaysia itu dilengkapi teknologi janaan kuasa terkini dan canggih, BMW Active Hybrid. Ia merangkumi disiplin jumlah kuasa, efisiensi bahan api, jarak perjalanan, kelajuan puncak dan pecutan eletrik sepenuhnya, ruang dalaman dan kapasiti bagasi; kesemuanya direka dengan kejuruteraan BMW bagi menyampaikan kepuasan pemanduan ‘Sheer Driving Pleasure’ untuk pelanggannya di Malaysia tanpa sebarang kompromi.

Model BMW ActiveHybrid menggunakan enjin petrol enam silinder dengan teknologi BMW TwinPower Turbo yang didatangkan bersama sistem ‘twin-scroll turbocharger’, ‘High Precision Injection’ dan ‘Valvetronic variable inlet valve lift control’ termasuk ‘Double-VANOS’, enjin yang sama didapati pada model dinamik BMW 335i dan BMW535i, membolehkan kuasa maksimum yang dihasilkan untuk kedua-dua model hibrid BMW ActiveHybrid 3 dan BMW ActiveHybrid 5 setinggi 306hp dengan tork puncak 400Nm.

Kedua-dua model hibrid itu turut mendapat kuasa tambahan daripada motor eletrik 40kW/55hp yang berupaya menyampaikan kuasa tork maksimum 210Nm. Ini membolehkan BMW ActiveHybrid 3 dan BMW ActiveHybrid 5 mencatatkan prestasi 5.3 saat dan 5.9 saat masing-masing dalam jarak pecutan dari 0 ke 100 km/j. Ciri paling mengagumkan bagi teknologi BMW ActiveHybrid sudah tentu tahap efisiensinya, di mana BMW ActiveHybrid 3 dan BMW ActiveHybrid 5 secara purata hanya menggunakan 5.9 liter dan 6.8 liter petrol masing-masing bagi jarak 100 km, dengan tahap emisi CO2 masing-masing hanya 139g/km dan 160g/km.

Harga runcit (on the road, without insurance, with BMW Service + Repair Inclusive (BS+RI)) untuk kedua-dua model baharu BMW ActiveHybrid 3 dan BMW ActiveHybrid 5 ditetapkan masing-masing sebanyak RM538,800.00 dan RM648,800.00.

Melayukini.net - Kereta model BMW sememangnya mempunyai nilai tinggi di pasaran sama ada di dalam negara mahupun luar negara. Jadi tidak hairanlah jika kedua-dua model ini berharga lebih dari setengah juta. Fuh, hanya orang berkemampuan sahaja layak untuk memilikinya. Harganya pula sudah boleh membeli sebuah rumah Semi D lagi.

P.S. I – Koleksi Rumah Paling Pelik Di Dunia
P.S. II – Luar Biasa! Restoran Dibina Bersebelahan Air Terjun
P.S. III – Seram! Bandar Berhantu Di Amerika Syarikat

Sumber: Arena Kereta | Koleksi Automatif Melayukini.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Automotif

About the Author ()

Comments are closed.