Pantai Tertutup Terbesar Di Dunia (Menarik!)

| June 1, 2012

Melayukini.net – Pantai Tertutup Terbesar Di Dunia | Kebiasaannya kita mendengar tasik buatan manusia, namun kali ini terdapat sebuah pantai buatan yang dikenali sebagai The Ocean Dome. Iamerupakan sebuah pantai yang tertutup yang terbesar di dunia. Pantai buatan ini terletak di Pulau Kyushu, Jepun. Mempunyai 300 meter panjang dan 100 lebar dengan ketinggian hampir 38 meter.Pantai buatan ini boleh menampung lebih 10,000 orang pada satu-satu masa.Direka oleh syrikat perindustrian berat yang terkemuka dunia, Mitshubishi.

Dibuka secara rasmi pada julai 1993 menelan belanja sebanyak 200 bilion yen ($ 2 bilion). Didalam pantai buatan ini juga terdapat kedai tiga tingkat dan sebuah gunung berapi buatan yang mengeluarkan asap dan nyalaan api setiap 15 minit. Menakjubkan.

Melayukini.net - Sekali tengok dah macam taman air pula seperti Sunway Lagoon. Namun tidak pasti pula adakah pantai ini mempunyai air masin atau sebaliknya. Mereka sangat kreatif kerana berjaya menghasilkan sebuah tempat yang sangat unik dan boleh menarik perhatian sesiapa sahaja yang melihatnya.

P.S. I – 5 Tempat Paling Popular di Asia
P.S. II – Subhanallah! Gambar Langit Runtuh di Australia
P.S. III – Subhanallah! Mungkinkah ada Kehidupan di Marikh?

Sumber: Betol Ke Ni | Koleksi Karya Kreatif Melayukini.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci paling popular:

  • pantai buatan malaysia
  • mungkinkah ada pantai buatan

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Karya Kreatif

About the Author ()

Comments are closed.