Kajian – Bahtera Nabi Nuh Di Temui (Menarik!)

| June 24, 2012

Melayukini.net – Kajian – Bahtera Nabi Nuh Di Temui (Menarik!) | Kisah mengenai kajian ini sudah lama sebenarnya disiarkan, akan tetapi berkemungkinan masih lagi di antara kita tidak  mengetahui tentang penemuan bahtera Nabi Nuh yang telah tersadai sejak dahulu lagi.  Kisah yang mengaitkan dengan umat Nabi Nuh A.S yang ditenggelamkan oleh Allah SWT kerana ingkar perintah Allah seperti disebutkan dalam Al-Quran, sudah ditemui dan dilakukan kajian oleh tim penyelidik antropologi yang diketuai oleh Prof. Ron Wyatt di Turki sejak tahun 1977. Boleh lihat gambar di bawah ini.

1. Maklumat awal di tahun 1960, berita dalam Life Magazine: Pesawat Tentera Negara Turki merakam sebuah imej mirip perahu di puncak gunung Ararat yang panjangnya 500 kaki (150 meter) yang dijangkakan perahu Nabi Nuh AS (The Noah’s Ark).

2. Ini dia lokasinya di bukit Ararat gambar fosil kapal yg diambil dari jarak dekat.

3. Gambar yang di ambil dari sudut hujung fosil kapal.

4. Kerja-kerja pengukuran oleh pihak tim arkeologi.

5. Struktur Perahu menurut para arkeologi yang menemukannya.

6. Gambar fosil bahtera Nabi Nuh dengan warna yg lebih jelas dan terang yang diambil kemudian pada dekad terkini.

Gunung Judi (yang disebut dalam Al Quran) dan Gunung Ararat (yang di sebut dalam Bible) adalah gunung yang sama. Yang membezakan cuma bahasa penggunaannya sahaja. Dalam bible yang ada sekarang menyebut lokasi pendaratannya di ‘Ararat’, sementara dalam bible yang terlebih awal di tulis, yang menggunakan bahasa Aramaic (Targums) menyebutnya Gunung ‘Judi’. (The ancient Babylonians literature , The Genesis Rabba and Josephus followed the Aramaic opinion).

Jadi selesai lah masalah berkenaan yang mana satu Gunung Judi dan yang mana satu Gunung Ararat.

Gambar fosil sauh bahtera Nabi Nuh as

Melayukini.net - Seperti yang tertulis dalam al-Quran mengenai kisah bahtera Nabi Nuh. Penemuan ini membuktikan lagi kepada orang bukan Islam bahawa kejadian ini adalah benar-benar berlaku. Sebab itulah ramai pengkaji yang cuba mengkaji mengenai al-Quran dan Islam, Allah SWT akan memberikan mereka hidayah, Insha Allah.

P.S. I – 5 Tempat Paling Best di Malaysia
P.S. II – 8 Makanan Paling Menarik di UK
P.S. III – Perkahwinan Dengan Penguin di Langkawi. Biar betul???!

Sumber: Tengku Nizam | Koleksi Berita Informasi Melayukini.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Fakta dan Informasi

About the Author ()

Comments are closed.