Senarai 50 Universiti Terbaik Di Malaysia 2012

| March 13, 2012

Melayukini.net – Senarai 50 Universiti Terbaik Di Malaysia 2012 | Universiti ialah sejenis institusi pendidikan tinggi dan pengkajian yang menawarkan ijazah akademik di pelbagai peringkat. Perkataan universiti dipinjam daripada bahasa Inggeris (University) yang turut dipetik daripada frasa bahasa Latin, universitas magistrorum et scholarium yang bermaksud “masyarakat pakar dan pengkaji”. Di Malaysia, terdapat banyak universiti yang hebat.

Gambar hiasan – Tamat belajar universiti amat sinonim dengan lambungan topi graduasi

Sebelum meneruskan kepada universiti terbaik Malaysia 2012, eloklah jika kita mengimbau terlebih dahulu ranking 65 universiti terbaik Malaysia 2011 (LINK). Kalau kita bandingkan, rank dunia universiti tempatan 2012 lebih baik berbanding pada tahun 2011. Berikut merupakan senarai Top 50 Ranking Universiti Terbaik di Malaysia bagi tahun 2012. Tahniah UPM! (Nota: Pelajar UPM jangan gembira sangat kerana tahun 2012 masih belum berakhir, beerti ranking ini boleh berubah bila-bila masa tau)

  1. Universiti Putra Malaysia (UPM) (Rank dunia: 428)
  2. Universiti Teknologi Malaysia (UTM) (Rank dunia: 437)
  3. Universiti Sains Malaysia (USM) (Rank dunia: 464)
  4. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) (Rank dunia: 523)
  5. Universiti Malaya (UM) (Rank dunia: 596)
  6. Universiti Teknologi MARA (UiTM) (Rank dunia: 626)
  7. Multimedia University (MMU) (Rank dunia: 891)
  8. Universiti Malaysia Sabah (Rank dunia: 1222)
  9. Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) (Rank dunia: 1341)
  10. International Islamic University of Malaysia (UIA) (Rank dunia: 1411)
  11. Universiti Teknologi Petronas (UTP)
  12. Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
  13. Universiti Utara Malaysia (UUM)
  14. Universiti Tunku Abdul Rahman
  15. Universiti Malaysia Terengganu
  16. Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
  17. Universiti Malaysia Pahang (UMP)
  18. Universiti Sains Islam Malaysia
  19. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  20. Universiti Pendidikan Sultan Idris
  21. Open University Malaysia
  22. Universiti Teknikal Malaysia Melaka
  23. International Medical University
  24. Taylor’s University College
  25. Tunku Abdul Rahman College
  26. Universiti Pertahanan Nasional Malaysia
  27. University of Nottingam Malaysia
  28. UCSI University
  29. Monash University Malaysia
  30. Malaysia Theological Seminary
  31. Universiti Kuala Lumpur
  32. Curtin University of Technology Sarawak Campus
  33. Universiti Industri Selangor
  34. Selangor International Islamic University College
  35. Al Madinah International University
  36. Wawasan Open University
  37. University Tun Abdul Razak
  38. KDU College
  39. Universiti Malaysia Kelantan
  40. Asia Pasific Institute of Information Technology
  41. Help University College
  42. Sunway University College
  43. INSANIAH University College
  44. Universiti Sultan Zainal Abidin
  45. Segi College
  46. University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
  47. Majlis Peperiksaan Malaysia
  48. Malaysian Institute of Management
  49. Limkokwing University of Creative Technology
  50. Disted-Stamford College

Nota tambahan: Senarai ranking itu dibuat berdasarkan Size, Visibility, Research papers and scholars.

P/S: Tuntutlah ilmu sampai ke negara China. Proses pembelajaran terhenti hanya apabila kita melangkah ke alam kubur kelak. Ilmu amat penting untuk kita berjaya di dunia dan di akhirat. Adakah ilmu yang selama ini kita pelajari bermanfaat di dunia akhirat kelak? Jom kita muhasabah diri kita, semoga kita mendapat jawapannya. Wallahualam.


Sumber: Webometrics | Layari Berita Pendidikan Menarik Informasi Malaysia Kini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci paling popular:

  • Universiti yang terdapat di Malaysia
  • senarai universiti di malaysia
  • senarai nama universiti yang terdapat di malaysia
  • universiti paling besar di malaysia
  • senarai universiti yang menawarkan bidang pendidikan
  • gambar universiti di malaysia
  • universiti terbaik di malaysia 2012
  • senarai universiti yang menawarkan bidang perguruan
  • uitm ranking in malaysia 2012
  • senarai ranking universiti di malaysia

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Pendidikan

About the Author ()

"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan." (Surah Al-‘Alaq 96: 1)

Comments (14)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ADmin…bila nak exchange blog list ..hehe

  2. sanchez says:

    mcm mane dia nilai ni.. dr segi assessment n final exam tu mcm mane plak.. x sngka plak uia ngan utp pn hebat gak.. pape pun uitm mmg hebat =)

  3. lone ranger says:

    Sebenarnya bagi aku masuk uni mana-mana pun sama. Kalau kau genius, duk uni mana pun x de masalah. :) kan3??

  4. Tak silap aku, list yang ni dinilai dari segi kebolehcarian dan kesenangan access to research dan reports of the work in the university…

  5. incik says:

    post ni saya nak share ye bro.. peace. :)

  6. eqbalzack says:

    Assalamualaikum,
    Saya sedang buat PhD di UPM sekarang. Apa yang boleh saya katakan adalah research UPM adalah yang terbaik sebab saya dah belajar di 2 buah universiti UTM, dan UM..
    Tetapi untuk menjadi yg terbaik, kami sebagai research student memang perah otak + stress tahap maksimum untuk naikkan nama Universiti… :)

  7. Addy says:

    aku heran napa uni aku xda dalam list… mybe sebab baru lg kot… huhu…

  8. pelajar says:

    sumber?

  9. oh oh ..bila nak masuk kolej ni..SPM lambat lagi

  10. Nameless says:

    Ranking ni based on ape ye? Reliable ke?

  11. aishah says:

    wah uitm!UITM SENTIASA DI HATI KU.. ^^

  12. khaifai says:

    teruk betoi ranking dunia UM….tahun lepas kalo tak silap UM ranking ke 167….tak kisah la..yang penting pucuk pangkal diri kita..kalo duduk U terbaik kalo xbelajar baik tak pyh…

  13. haniizzati says:

    uitm dihatiku (:

  14. faris says:

    lepas tengok ranking 50 university kat Malaysia,
    ternampak Monash University dlm ranking 29….pehh…hati tak panas……1st university UPM(global ranking 428)…..2nd university, UTM (global ranking 437)…….11th ranking, UTP(Global ranking-unknown)…….mcm mane Monash University one of top 1% University Worldwide blh dapat ranking 29th…..Plzlahhh setakat status IPTA, budget hebatlahhh……..sape IPTA yg bangga sgt tuuu…..plz, tlg ambik dan buat assignment aku…..tak payah sentuh paper exam aku…..buat assignment aku kalo blh…..