Kekurangan Beli Kereta Terpakai

| March 1, 2012

Kekurangan Beli Kereta Terpakai | Kenderaan terpakai sememangnya boleh didapati dengan harga yang murah hinggakan boleh mencecah serendah RM3000. Memang tak dapat disangkal lagi bahawa kos membeli kenderaan baru adalah sangat tinggi. Namun, adakah anda pasti dengan belian kereta terpakai ini boleh membantu hidup anda? Dibawah adalah antara sebab anda perlu mengelakkan dari membeli kenderaan terpakai.

Kenderaan terpakai memerlukan penjagaan lebih dari kenderaan baru. Engin sudah mula semput, bumbung ada yang berlubang, pabila hujan akan bocor, dan banyak pembaikan yang perlu dilaksanakan.

  • Memandu kereta terpakai seperti memandu bom jangka. Kenderaan anda boleh rosak tiba-tiba. Ini kerana setiap alat ganti mempunyai jangka hayat yang pendek (5 tahun) sebelum ianya mula rosak. Dalam kenderaan selalunya ada lebih dari 50,000 alat ganti. Bayangkan jika ianya mula rosak satu persatu selepas penggunaan anda.
  • Kenderaan terpakai kurang menarik berbanding kenderaan baru. Cat sudah pudar, malah ada yang berlubang.
  • Kos membaiki kereta terpakai selalunya melebihi bayaran bulanan kenderaan baru. Selalunya bahagian mekanikal kenderaan terpakai mudah rosak. Driveshaft, suspension, kotak transmisi, malah enjin kenderaan turut menjadi punca poket pokai pada setiap bulan.
  •  Alat ganti kenderaan terpakai kadang-kala sukar dicari kerana sudah tidak dikeluarkan pengeluar. Anda sendiri sudah tahu mengapa.
  •  Teknologi lama pada kebanyakkan kereta terpakai adalah dari yang tidak mampu menyelamatkan nyawa. Tiada ABS, tiada ESP, tiada EBD.

Melayukini.net - Secara hakikatnya, penjual kereta terpakai sendiri pun tidak secara 100% tahu apakah kekurangan terdapat dalam kereta terpakai ini. Mungkin ada masalah pada bahagian enjin, gear dan sebagainya. Secara umumnya penggunaan kereta terpakai akan menelan kos yang tinggi dari segi maintenance setiap tahun.

Sumber: Info Kenderaan | Koleksi Automatif Melayukini.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Automotif

About the Author ()

Comments are closed.