Pernah Tengok Durian Merah Tak (5 Gambar)

| January 30, 2012

Melayukini.net – Pernah Tengok Durian Merah? (5 Gambar) | Selalunya kita tengok durian yang berisi biji warna kuning. Durian yang paling pelik pun ialah Durian Dalam Durian (LINK). Tetapi pernahkah anda melihat durian yang mempunyai isi buah yang bewarna merah? Ini bukan satu kejadian yang aneh. Pokok Durian Merah adalah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama saintifik durian merah ialah Durio graveolens Becc. Di Sabah durian ini juga dikenali sebagai Durian Dalit. Rasa durian merah ini tidak sama dengan durian yang biasa dan rasanya lebih lemak. Juga terdapat dalam warna kekuningan, keorenan dan merah jambu juga ada. Masyarakat Dayak Kenyah memanggilnya sebagai durian daun, mungkin disebabkan lebar daun durian merah ni hampir selebar telapak tangan orang dewasa. Mari kita lihat gambar buah durian berisi merah. Jom!







Sumber Gambar: Google | Layari Fakta dan Informasi Malaysia Kini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci paling popular:

  • durian merah sabah
  • buah durian isi merah
  • durian dalit di sabah

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Fakta dan Informasi

About the Author ()

"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan." (Surah Al-‘Alaq 96: 1)

Comments (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. sensasi2020 says:

    Pernah jugak lah dengar drp kawan tapi belum pernah melihat, bau dan makan.

  2. leyha says:

    Sedapnya tu…. kalau buat sambal (alau) namanya. Memang mengancam!. Hihihi.sedap hingga nak menambh lagi..

  3. Tu la pasal. durian merah ni sangat jarang di semenanjung..

  4. ha says:

    nmpak x sedap

  5. DURAN DURAN says:

    Eh eh! ni first time saya melihat durian merah mcm ni…saya mmg hantu durian, nak sgt mencuba durian merah ni, klu di semenanjung di mana boleh saya dapatkan? atau ada ejen yg menjual durian merah ni dr sabah?…geram nye tgk pokok durian ni yg bnyk keluarkan buah…

  6. sue says:

    peliknya terasa..nih 1st time tgokk…

  7. Diana says:

    Sedap…memang sedap rasanya…

  8. bani says:

    dh prnh makan tp yg warna oren…..yg merah tkut nk mkn….merah sgt ……byk kt miri …..ni durian jenis hutan….durinya mmg tajam runcing….buahnye tk besar sgt….