Faedah Protein Untuk Tubuh Badan Kita

| January 13, 2012

Faedah Protein Untuk Tubuh Badan Kita | Pengambilan protein merupakan satu kemestian, supaya mengekalkan kecerdasan dan kecergasan tubuh badan, bagi melakukan aktiviti harian. Ini kerana, protein merupakan makronutrien asas.

Faedah Pengambilan Protein

Tahukah kita, bahawa pengambilan protein dapat memberikan banyak manfaat seperti:

Keseimbangan tubuh badan.
Menyihatkan kulit dan rambut.
Meningkatkan tenaga bagi menjalani kehidupan harian.

Faedah #1 – Keseimbangan Tubuh Badan

Menurut majalah Amagram, protein dapat membantu mengawal atur tahap bahan tertentu seperti air. Dalam masa yang sama, proten juga membantu membawa masuk, dan membawa keluar bahan-bahan seperti:

Kalium.
Elektrolit.
Kalium.

Faedah #2 – Menyihatkan Kulit dan Rambut

Apabila tubuh badan kita kurang pengambilan protein, maka ia akan menimbulkan kesan pada kulit dan rambut. Seperti kulit berkedut, dan rambut rosak, atau setiap helaian rambut kelihatan lemah.

Mengikut kajian, 90% daripada tisu rambut dan kulit kita adalah protein. Jadi, ini menjelaskan betapa pentingnya pengambilan protein, bagi menyihatkan kulit dan rambut kita.

Faedah #3 – Meningkatkan Tenaga Bagi Menjalani Kehidupan Harian

Protein merupakan enzim yang bertanggungjawab, bagi menukarkan makanan menjadi tenaga. Oleh itu, jumlah tenaga kita boleh dikatakan bergantung pada pengambilan protein yang diambil dalam kehidupan seharian.

Melayukini.net - Kita perlu mendapatkan bahan makanan berasaskan protein secara secukupnya bagi meningkat tenaga di dalam badan. Ia sangat penting untuk memudahkan kita menjalani kehidupan seperti biasa.

Sumber: Blog Kesihatan | Koleksi Kesihatan & Riadah Melayukini.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci paling popular:

  • faedah protein

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Kesihatan dan Riadah

About the Author ()

Comments are closed.