Gambar Paling Mahal Di Dunia $4.5 Juta (Kenapa Ye?)

| November 17, 2011

Gambar Paling Mahal Di Dunia $4.5 Juta (Kenapa Ye?) | Apabila melihat berita yang disiarkan di dalam portal berita dan juga ramai para blogger tentang sebuah gambar yang dirakamkan dengan sebuah kamera dijual dengan harga $4.3 juta (RM12.5juta), saya tak dapat temui satupun jawapan kenapa ia teramat mahal dan ada pula yang sanggup membelinya.

Dalam saya mencari-cari kenapa ia mahal, terjumpa sedikit penerangan mengenainya dalam portal berita di sini. Secara ringkasnya ia mempunyai nilai seni yang amat sukar untuk dibuat tanpa menggunakan perisian photoshop dan gambar tu ada 6 garis (hmmm).

Tetapi photographer yang merakamkan gambar tersebut melakukannya tanpa menggunakan sebarang perisian dan hasil gambar yang dirakamkan amat mengkagumkan yang sudah pasti menggunakan lensa yang cukup hebat. Sebenarnya saya masih tak faham….anda bacalah sendiri penerangannya pada link yang saya sebut di atas. Apa kata korang?

P/S: Apa la kejadahnya membuang duit dengan membeli sekeping gambar yang tak ramai orang tahu di mana keistimewaannya. Lebih baik melabur kepada dunia akhirat dengan sedahkan duit tersebut kepada badan kebajikan. Tapi dengan syarat kena la berfikrahkan Tiada Tuhan Selain Allah dan Nabi Muhammad Pesuruh Allah.


Sumber: Warta Shubhi | Koleksi Karya Kreatif Melayukini.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci paling popular:

  • gambar mahal

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Karya Kreatif

About the Author ()

"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan." (Surah Al-‘Alaq 96: 1)

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ujai Didida says:

    Kita bukan org seni..sebab tu kita tak memahami :) Tapi apa yang saya paham daripada link tu…

    Memang susah nak dapat 5 garisan selari melalui pandangan dari alam semula jadi. Kedua, keseimbangan warna pada setiap garisan sangat menarik, terutamanya warna langit yang kebiasaanya akan bertambah cerah atau gelap apabila ia semakin jauh.

  2. anyonecantellu says:

    susah nak dapat ‘masa’ yg tepat dan ‘tempat’ yg tepat untuk amik gamba ni…. tgk kat sebatian warna2 dlm tu tu : balance…. garisan melintang : balance…. dan plg penting, xde edit photoshop ke ape…

  3. macam2 says:

    gamba ni dengan 6 garisan..kontra warna yang sangat lembut..dapat menenangkan jiwa..perhatikan air dan langit selain daripada rumput..ianya penuh bermakna..sangat sukar untuk mendapatkan gambar sebegini..

  4. acaq says:

    haha..buat lawak ke hape…dengan duit banyak tu agak2 x abis kot nk carik tempat ni….banyak bende bepekdah boleh wat lagi ngan duit tu…ni dah masuk dalam internet..hahaha..mahal2 masuk internet owg download pastu print out…x ke sape2 pon boleh dapat gambar ni…

  5. kim says:

    mungkin kt situ ade bnde beharga..ahahaha

  6. milo sejuk says:

    yes aku dah copy gmbar tersebut.. print.. leh jual 12.5 juta.. eden kayo!! huhu XD