Kartun Terbaru Utusan Malaysia Hina Islam dan Hukum Hudud (Gambar)

| September 26, 2011

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Petang ni, mood aku jadi panas la. Kalau orang hina Melayu ke, hina parti politik ke, hina negara ke, aku masih boleh tahan lagi. Tapi ni dah sampai tahap hina Islam ni buatkan aku berang dan marah ni. Yang hina Islam dan hukum hudud ni bukan dari akhbar cina ke, orang putih ke, india ke, tapi dari akhbar melayu sendiri iaitu Utusan Malaysia, yang semestinya editornya beragama Islam. Apa nak jadi? Nak kiss-ass sangat sampai sanggup menggadai akidah. Jika orang yang buat kartun (Miki dari Utusan) tu tahu dan waras ketika melakukan kartun hina Islam tersebut, boleh jatuh hukum dosa besar dan terkeluar dari Islam (nauzubillah). Dulu pun dah pernah hina Islam dengan hukum rogol – http://melayukini.net/2011/06/utusan-malaysia-hina-syariat-islam-dalam-kartun/, kali ni nak hina hukum hudud islam pula? Manusia bila dah berkuasa jadi semakin sombong dan fitrah baiknya dimakan nafsu. P/S: Semoga Allah membuka pintu hidayah kepada yang terlibat dalam kartun menghina Islam dan hukum hudud ni. Segeralah korang bertaubat, bukan tau buat je.

Utusan Hina Islam HududHukum dari Allah bukan boleh dibawa jenaka dan tentunya tidak kelakar. Ko kelakar?

Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka menyelar sikap Akhbar Utusan Malaysia yang di lihat menjadikan isu Hudud sebagai bahan jenaka.

Memetik sebuah karikatur di dalam akhbar Utusan Malaysia bertarikh 26/9/2011, menunjukkan seseorang berserban yang merujuk kepada Musyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz sedang mendengar lagu sambil berbaring. Karikatur tersebut juga menggambarkan irama yang keluar dari alat muzik tersebut dengan perkataan “ Hu..hu..hu..dudd..dudd..” .

Karikatur itu cuba menggambarkan bahawa Tuan Guru Nik Aziz telah membangkitkan isu lama, iaitu isu Hudud yang menjadi sebutan ramai pihak akhir-akhir ini.

Muhamad Aizat Bahrudin, Ketua Penerangan Pemuda PAS Melaka (gambar) berkata, “sikap akhbar Utusan Malaysia yang menjadikan isu Hudud ini sebagai bahan lawak dan jenaka.adalah keterlaluan Sedangkan mempermainkan-mainkan hukuman Allah merupakan suatu dosa besar.”

Tambahnya lagi, “hudud adalah hukuman yang di syariat oleh Allah. Ianya bukan hukum buatan manusia tetapi ia datang dari Allah. Penghinaan terhadap sesuatu yang datang dari Allah itu adalah sama dengan penghinaan kepada Allah.”

Hari ini hukum Hudud telah digambarkan dengan wajah yang begitu hodoh seolah-olah perlaksanaannya merupakan suatu jenayah. Akhbar arus perdana begitu hebat mempolemikkan isu ini dengan pelbagai tafsiran dan pandangan akal.

“Satu demi satu penghinaan dilakukan terhadap undang-undang Islam. Jika sebelum ini Utusan menghina hukuman zina, hari ini kepada hudud pula. Esok lusa hina Allah dan Rasul pula secara terang-terangan.” tambahnya lagi

Dewan Pemuda PAS Melaka mendesak agar Akhbar Utusan Malaysia memohon maaf terhadap umat Islam atas penghinaan tersebut.

Sumber: Pas Melaka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci paling popular:

  • gambar karikatur malaysia
  • gambar kartun berserban
  • karton islam berserban
  • kartun yang menghina islam

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Agama

About the Author ()

"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan." (Surah Al-‘Alaq 96: 1)

Comments (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. puanbee says:

    tudia mcm2 depa ni , tak perlu buat benda yg mendatangkan kemarahan orang

  2. Tu la pasal…menjolok sarang tebuan okay lagi. Ni dah tahap menjolok lubang neraka dah ni huhu..

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

  3. Izwan says:

    orang sekarang dah semakin bijak menilai..

  4. Bagus la…

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

  5. AJ says:

    Utusan Malaysia sekarang..dah dibuat macam personal blog oleh journalistnya.

  6. bukan personal blog. tapi blog politik yang terlalu extreme…

  7. aimaniman says:

    ruginya akak x langgan UM boleh terjah awal2 betapa kunonya pemikiran karikatur UM ni… tq dengan info begini, biar semua warga malaysia tau betapa ‘hidung tinggi, mendabik dadanya’ mereka yang berada di’atas’ ni…

  8. saya dah lama tak baca UM..kebetulan je dapat tau huhuhu