Apa itu Planet Nibiru atau Planet X Yang Dikaitkan dengan Bencana Hari Kiamat Diramal oleh Kaum Maya Pada 2012?

| August 17, 2011

Jawapan ringkas aku kepada soalan dalam tajuk entri ini ialah tahyul dan khurafat. Boleh jatuh syirik kalau kita tak berhati-hati. Kalau korang nak tahu, syirik ialah dosa yang Allah tak ampunkan. Tak masuk syurga dan kekal di neraka wooooo. Nak tau aku punya asas kepada jawapan aku. Jom kita rujuk al-Quran, sumber utama supaya kita tak sesat di dunia ni. Kita baca terjemahan al-quran tentang perihal teori konspirasi ini. Korang buka la al-Quran terjemahan korang ye. Jangan malas!

Surah Al-A’raaf Ayat 187: Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang hari kiamat: “Sesungguhnya pengetahuan mengenainya hanyalah ada di sisi Tuhanku, tidak ada sesiapa pun yang dapat menerangkan kedatangannya pada waktunya melainkan Dia. (Huru-hara) hari kiamat itu amatlah berat (menggerunkan makhluk-makhluk yang ada) di langit dan di bumi ia tidak datang kepada kamu melainkan secara mengejut”. Mereka bertanya kepadamu seolah-olah engkau sedia mengetahuinya. Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan mengenai hari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.”

planet10Wow, tak kusangka bulan kita pun dianggap sebagai planet. Kalau tengok dari grafik kat atas ni la haha

Okay, bagaimana persoalan ni boleh muncul dan kenapa aku tulis pasal perkara ramalan Maya dan Planet Nibiru ni. Cerita begini, tengah aku saja-saja browse video Youtube, tiba-tiba aku terjumpa akan video berita konspirasi Planet Nibiru atau Planet X yang dikaitkan dengan ramalan khurafat Maya yang mengatakan yang Bumi akan kiamat pada 21 Disember 2012. Mengikut fahaman khurafat Maya tersebut, Bumi akan kiamat selepas berlanggar dengan sebuah Planet misteri yang dipanggil Planet Nibiru. Aku pun pertama kali dengar akan adanya Planet Nibiru yang dikatakan planet ke-10 dalam sistem solar kita. Pastu selepas aku google tentang Planet Nibiru ni aku terjumpa la artikel dari Malaysia Insider yang kata kerajaan menafikan Planet Nibiru akan melanggar Bumi. Perincian berita ada di bawah. Entah apa-apa lah. Banyak perkara lain boleh dibuat dari berkonspirasi tentang berita ni kiamat ni. Dah jelas lagi terang dalam al-Quran, Allah berfirman yang hanya Allah sahaja yang tahu tentang bila Hari Kiamat ni. Malaikat pun tak tahu, Iblis pun tak tahu. Tiba-tiba je kaum asli Maya kata depa tahu pulak hahahaha. P/S: Dari korang peningkan kepala korang dengan berita tahyul lagi khurafat ni, baik korang gi baca al-Quran banyak, tingkatkan amal ibadah dalam bulan puasa Ramadhan ni. Setiap amalam sunat adalah fardhu, setiap amalan fardhu digandakan dengan 70 kali ganda. Tak ke banyak tu? Umur kita ni pendek je kawan. Satu benda yang pasti, semua manusia yang hidup akan merasa kematian. Itu janji Allah yang pasti. Jadi rebutkan peluang keemasan bulan Ramadhan ini. InsyaAllah.

KUALA LUMPUR, 14 Dis — Kerajaan hari ini menafikan dakwaan bahawa Planet X atau Planet Nibiru akan melanggar Bumi dan menyebabkan kerosakan teruk pada tahun 2012.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Dr Maximus Ongkili berkata Agensi Angkasa Negara (Angkasa) telah bekerjasama dengan agensi angkasa lepas antarabangsa seperti Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) Amerika Syarikat bagi menjalankan pemantauan berhubung dakwaan tersebut.

“Pihak NASA telah mengatakan bahawa tiada bukti sahih tentang kewujudan Planet Nibiru dalam pencerapannya. Setakat ini tiada satu pun objek dalam angkasa lepas yang dikenal pasti memberi ancaman kepada Bumi secara langsung.

“Sekiranya kewujudan planet itu sahih, ia akan dapat dilihat dengan mata kasar dan pastinya ahli astronomi akan buat pemantauan objek tersebut kerana semakin menghampiri bumi seperti yang dikatakan,” katanya pada sesi soal jawab Dewan Negara di Parlimen, di sini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Datuk Shamsudin Mehat tentang pendirian kerajaan berhubung dakwaan tersebut.

Dakwaan berhubung Planet Nibiru akan melanggar Bumi mula dibangkitkan pada tahun 1995 namun semakin hangat dibincangkan oleh orang ramai terutamanya di internet sejak tahun lepas. — Bernama

Sumber berita: Malaysia Insider

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci paling popular:

  • planet biru melanggar bumi
  • informasi planet nibiru

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Sains dan Teknologi

About the Author ()

"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan." (Surah Al-‘Alaq 96: 1)

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. nur umairah says:

    hanya ALLAH saje yang tahu itu kate kunci bagi manusia

  2. long77 says:

    bro … ko kne phamm .. jgn la ko amek secara terus maksud kaum maya tu … mmg dia cakap dunia akan kiamat .. dan kiamat yang dia maksud BERKEMUNGKINAN …

    1.Kiamat untuk kaum dia
    2.Mungkin satu BENCANA BESAR yang bakal mengganggu gugat masyarakat dunia

    so kat sini sebagai penulis jgn la terus tolak secara mentah … ambil la walau sedikit pon ilmu yg ada .. dan aku pon tak setuju la ko nk ckp ini kurafat .. tp takk pulakk aku soh percaya .. pndai2 la fikir

    **NOTE … aku bukan boom penulis … bukan menidakkan tulisan atau artikel ini .. dan tiada niat nak rosak kan artikel ni .. sekadar kongsi ilmu yg ada sebagai mana penulis mahu kongsi ilmu nya ..