Petua Mudah Bersalin untuk Bakal Ibu

| May 29, 2010

Petua Mudah Bersalin untuk Bakal Ibu | Aku yakin ramai terutama golongan wanita yang hendak bersalin mengunakan internet untuk mengetahui petua mudah untuk bersalin. Al-maklumlah, gementar di hati pertama kali bersalin anak pertama. Macam-macam pemikiran buruk melintas. Tetapi ingatlah kaum bakal ibu sekalian bahawa ibu anda pernah beranak, nenek anda pernah beranak, isteri nabi, siti khadijah pernah beranak dan hawa ibu segala ibu pun beranak! Maka jangan la risau lagi, insyaAllah dengan izin Allah, maka bakal ibu sekalian mudah la untuk bersalin.

Aku dan isteri pernah menghadiri kelas antenatal iaitu kelas persediaan bagi bakal-bakal ibu dan juga bapa untuk menghadapi saat kelahiran anak baru. Seorang penceramah berkata, tips paling mudah untuk mudah bersalin ialah dengan memohon kemaafan daripada suami dan juga ibu bapa. Pohon maaf dari suami, insyaAllah suami akan memaafkan dan dengan itu, dengan izin Allah, anda akan mudah bersalin. Kan bersalin ini menghapuskan dosa-dosa. Berikut merupakan tips-tips lain yang aku jumpa dari internet. Jadi bacalah dengan seadanya. Selamat mendapat anak baru dan selamat melahirkan anak. Aku mendoakan agar semua wanita yang membaca artikel ini supaya mudah untuk bersalin. :)

Sekadar gambar hiasan kenangan daripada ibu bapa dalam bilik bersalin

PETUA SEBELUM BERSALIN

1) Elakkan mengangkat benda-benda terlalu berat kerana boleh menyebabkan rasa mual dan hendak muntah.
2) Elakkan ‘melompat’ dari katil selepas bangun tidur.
3) Amalkan pemakanan yang mengandungi asid folik yang baik untuk pertumbuhan otak bayi dan badan ibu.
4) Sesetengah ibu mengalami gejala gusi lembut dan mudah berdarah. Pilihlah berus gigi dari jenis yang lembut.
5) Banyakkan memakan sayur, buah dan yogurt. Elakkan makan buah nenas atau buah peach kerana boleh menjadi punca keguguran.

PETUA MUDAH BERSALIN

1) Minum Minyak Tanak
Semasa kandungan berusia 6 bulan minum minyak tanak (santan kelapa tua yang ditanak sehingga menjadi minyak) sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Bila kandungan mencapai 9 bulan amalkan meminum setiap hari. Kadar minyak satu sudu teh. Boleh juga membeli ubat mudah bersalin yang dijual di Homeopathy.

2) Telan Telur Ayam
Supaya mudah bersalin, telanlah sebiji telur ayam kampung mentah setiap pagi seminggu sebelum waktu untuk melahirkan anak.

3) Pemakanan Salindah (dicadangkan)
Setelah menyedari masalah yang dihadapi kaum wanita semasa mengandung, Prof. Dr. Azizan bin Hj. Ismail telah mengkaji secara mendalammengenai kehamilan dari semua aspek dan kemudian berusaha menghasilkan suatu rencana makanan jagaan rawatan ibu dan anak yang dikandung.

Dengan adanya rencana makanan ini, maka kaum wanita dapata melalui zaman kehamilan dan dapat melahirkan anak dengan aman tenteram, jauh daripada rasa takut, cemas dan bimbang, terhindar daripada aneka rupa masalah waktu mengandung, semasa bersalin dan selepas bersalin. Dengan itu mengandung dan bersalin akan menjadi suatu pengalaman yang dapat dinikmati.

VITAMIN PENTING SEBELUM BERSALIN

B1 : Membantu melegakan deman panas, selsema batuk ,bengkak sendi, sakit kepala, dan menambah darah bagi orang yang pucat.

B2 : Membantu mengatasi masalah kurang selera , menambahkan darah dan sakit tulang. Ia juga boleh diamalkan sebagai rencana pemakan tambahan bagi wanita yang sudah menaglami menopaus untuk masalah kereputan tulang .

B3 : Membantu mengatasi masalah sukar untuk tidur , pelupa malas dan perasaan takut – takut.

B4 : Membantu wanita mengatasi maslah meroyan lama, senggugut dan sakit kepala berdenyut.

B6 : Membantu mengatasi bengkak sendi, sengugut, penyakit keputihan(lukorea) dan memulas dalam perut.

Sumber Rujukan: Dukeaminerev

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci paling popular:

  • gambar ibu bersalin
  • gambar wanita bersalin
  • gambar perempuan bersalin
  • gambar ibu melahirkan anak
  • gambar melahirkan anak
  • gambar manusia yang hamil dan sakit perut dan melahir kan
  • gambar wanita melahirkan anak
  • ibu bersalin biasa
  • persediaan bersalin untuk suami
  • video wanita barsalin

Tags: , , , , , , , ,

Category: Fakta dan Informasi, Kesihatan dan Riadah

About the Author ()

"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan." (Surah Al-‘Alaq 96: 1)

Comments are closed.