Gambar Letusan Gunung Berapi Iceland

| April 20, 2010

Gambar Letusan Gunung Berapi Iceland | Subhanallah. Awan gelap telah menyelubungi angkasa negara-negara Eropah. Dua kali letupan besar gunung berapi di Iceland sudah cukup untuk merugikan ramai orang. Dengar-dengar cerita, hampir RM3 billion kerugian yang dialami, di mana kerugian terbesar dirasai oleh syarikat-syarikat penerbangan terkenal dunia. Mana tidaknya, ramai orang yang ter’sangkut’ dalam lapangan terbang berikutan pembatalan 25000 penerbangan. Bukan sikit makcik oiii. Apa-apa pun, apabila awan gelap berarak, maka kilat pun sabung menyabung. Seperti golongan pengambil gambar, wartawan dan saintis gila yang sanggup menyabung nyawa demi membuat kajian dan mengambil gambar yang bagus. Aku tabik spring la kepada mereka tu. Akhirnya boleh la aku tengok gambar letusan gunung berapi ini. Gambar-gambar gunung berapi Iceland ini menunjukan per’balahan’ antara kilat dan debu awan berapi. Cheh bunyi macam sedutan dari komik alam perwira je kan. Hahaha.

Lightning streaks across the sky as lava flows from a volcano in Eyjafjallajokul April 17, 2010.
Iceland Volcano

Lightning streaks across the sky as lava flows from the volcano.
Iceland Volcano

The spectacular display was captured by volcano photographer Marco Fulle.
Iceland Volcano

Lightning and motion-blurred ash appear in this 15-second exposure.
Iceland Volcano

The massive eruption began almost a month ago.
Iceland Volcano

Lightning, smoke and lava above Iceland’s Eyjafjallajokul volcano on April 17, 2010.
Iceland Volcano

Lava and lightning light the crater of Eyjafjallajokul volcano on April 17, 2010.
Iceland Volcano

The ash plume is lit from within by multiple flashes of lightning in this 168 second exposure.
Iceland Volcano

Scentists have warned the eruptions could continue for some time.
Iceland Volcano

Lightning flashes and glowing lava illuminate parts of Eyjafjallajokull’s massive ash plume in this 30-second exposure.
Iceland Volcano

Images sources: AF Travel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Carian kata kunci paling popular:

  • gambar letusan gunung berapi
  • Gambar Letusan Gunung API
  • gambar gunung berapi
  • gambar letusan gunung berapi terbesar
  • gunung berapi keranci diindonesia

Tags: , , , , , , , ,

Category: Luar Negara

About the Author ()

"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan." (Surah Al-‘Alaq 96: 1)

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Informasi Malaysia Kini » Gambar Letusan Gunung Merapi Indonesia | November 10, 2010
  1. annisa nur h says:

    subhanalloh astagfirullah halazhim

  2. Your blog theme looks awsome. What template did you use ?

  3. Travel says:

    Let me start by saying nice post. Im not sure if it has been talked about, but when using Chrome I can never get the entire site to load without refreshing many times. Could just be my computer. Thanks.

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ’0 which is not a hashcash value.

  4. giabah says:

    minta kerap kemas kini website tuan dengan artikel kejadian alam yang menarik

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ’0 which is not a hashcash value.

  5. M.H.M says:

    @giabah Will do my best. Sibuk sangat dengan kerja hakiki :(

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ’0 which is not a hashcash value.